29 septembrie 2024

Turte țărănești






  Vă mai amintiți turtele bunicii, coapte pe plită? Ooo, ce mai mirosea în curte, de la poartă te lua amețeala! Avea o bucătărioară de vară, minusculă, în care era o sobă cu plită, o laiță care se transforma în tejghea la nevoie și un loc pentru scăunel, pe care stătea și punea găteje pe foc. La o astfel de sobă se coceau turtele! Azi am rămas fără pâine în casă și, având niște făină grozavă din hambarul mătușii, m-am gândit la aceste turte.

Aluatul este unul simplu:

  • 1 kilogram de făină se cerne de două ori.
  • 50 de grame de drojdie proaspătă se freacă cu 1 linguriță de zahăr pudră, până ce se lichefiază, apoi se amestecă cu 100 ml apă călduță.
  • Se face o adâncitură în făină și se pune acolo amestecul de drojdie, se presară puțină făină și se amestecă. Se acoperă ligheanul cu o folie și se lasă să crească puțin maiaua din mijloc, cam 10 minute.
  • Se amestecă bine maiaua cu restul făinii, se mai adaugă 400 ml de apă călduță și se amestecă bine.
  • Într-un pahar, 100 ml de apă călduță se amestecă cu 1 linguriță cu vârf de sare și se încorporează în aluat, până la omogenizare.
  • Se frământă aluatul cam 10 minute, cu mâinile unse cu ulei de floarea-soarelui (cam 50 ml în total).
  • Se acoperă ligheanul cu o folie și se lasă la crescut 30 de minute.
  • Se scoate aluatul crescut și se porționează în 8 bucăți egale.
  • Bucățile se aplatizează cu mâinile și se împătură în 3, apoi se rulează strâns, sub formă de rulou.
  • Se dă formă de bilă rulourilor de aluat și, cu un sucitor, se întind turtele.
  • Se unge o folie cu ulei și se așază turtele pe ea, lăsându-le la crescut timp de 30 de minute.
  • Se înfierbântă tigaia, se ia turta crescută și se pune în tigaia fierbinte și neunsă, cu partea de deasupra în jos.
  • Se acoperă imediat cu un capac și se lasă la foc mic, până se coace pe ambele părți.
    Eu am copt la 4 tigăi odată, ca să am spor.






 Delicioase turtele acestea și stau la loc de cinste pe masă, alături de alte bunătăți !






Niciun comentariu: