08 martie 2022

Mucenici moldovenești umpluți cu nucă și merișoare , ediția 2022

 Nu trece 9 martie fără sfințișori, așa cum este tradiția.


 Aluatul de astăzi a fost cel de cozonac:
  • 1250 grame făină albă de calitate superioară
  • 14 gălbenușuri
  • 250 grame zahăr
  • 75 grame drojdie proaspătă
  • 200 ml lapte bătut
  • 365 ml lapte
  • 150 grame unt cu 82% grăsime
  • esență de rom și vanilie
  • coajă rasă de portocală și lămâie
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 linguriță sare

Se opăresc 100 g de făină cu 200 ml lapte clocotit, se lasă la răcit, apoi se adaugă drojdia frecată cu o lingură de zahăr pudră. Se lasă la crescut 15 minute, într-un loc călduț, vasul fiind acoperit cu folie alimentară.
Separat, se pun în blender celelalte ingrediente: se începe cu restul de lapte cald, apoi laptele bătut, zahărul tos, gălbenușurile, esențele, coaja rasă de portocală și lămâie, iar la sfârșit se adaugă maiaua, apoi se omogenizează. Se răstoarnă totul peste restul de făină cernută împreună cu sarea și se frământă, adăugând treptat untul topit (rece). Se lasă la crescut 60 de minute, până își dublează volumul.

În acest timp, nuca măcinată (400 de grame) se pune la foc împreună cu merișoarele (100 de grame), 100 de grame zahăr pudră și 400 ml lapte. Se fierbe totul 15 minute, la foc mic, apoi se lasă la răcit.

După ce aluatul a crescut, se împarte în 24 de bucăți, se dă fiecărei bucăți formă dreptunghiulară (30x10 cm) și se pune umplutura pe margine. Se rulează strâns, se adună capetele, iar cercul obținut se răsucește în formă de 8.

Mucenicii se pun în tava tapetată cu hârtie de copt (intră în 2 tăvi mari de cuptor) și se lasă la crescut încă 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și se coc la 180 de grade timp de 35-40 de minute. Dacă se coc ambele tăvi deodată, după 20 de minute le schimbăm între ele.

După ce s-au copt, se ung imediat cu miere de albine călduță și se presară cu nucă prăjită, tocată la cuțit. Se lasă la răcit pe un grătar, la temperatura bucătăriei.