30 noiembrie 2011

Ișlere





Pentru că se apropie luna decembrie și începe căutarea de inspirație pentru prăjiturile de sărbători, această rețetă de islere poate fi o alegere clasică, preparată cu sârguință în fiecare an. Fără ele, sărbătorile de iarnă parcă nu au același farmec!

Ingrediente pentru aluat
Aluatul este simplu și clasic:

  • 250 g făină
  • 200 g unt moale
  • 100 g nuci măcinate
  • 70 g zahăr pudră
  • un plic de zahăr vanilat

Toate ingredientele se amestecă (untul trebuie să fie moale), fără a frământa excesiv, doar până când compoziția se omogenizează, apoi aluatul se lasă la rece. Ideal, aluatul se poate prepara cu o seară înainte, pentru a fi folosit dimineața, dar poate fi utilizat și după o oră de răcire. Când aluatul este gata, se ia câte o bucată, se întinde pe masa de lucru cu sucitorul, obținând o foaie de aproximativ 4 mm grosime, apoi se taie forme rotunde cu ajutorul unui decupator rotund, trecut mereu prin făină pentru a evita lipirea.

Prăjiturelele se coc aproximativ 15 minute, pe hârtie de copt și se manevrează cu grijă la scoatere, fiind foarte fragede.

Cremă de ciocolată
Pentru crema cu care se lipesc două câte două, se folosește o compoziție simplă de unt cu zahăr și ciocolată neagră:

  • 1 pachet de unt
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 100 g ciocolată neagră topită

Crema nu conține ou, astfel încât islerele să reziste mai mult timp. Opțional, se poate adăuga o picătură de rom pentru aromă. După lipire, prăjiturelele se glazurează cu ciocolată topită, în care s-a adăugat puțin ulei. Există două opțiuni de decorare:

  1. Prăjiturelele se pot rostogoli prin nucă măcinată, doar pe margine, și se pot presăra bombonele deasupra.
  2. Glazura poate fi lăsată să se usuce, iar apoi se pot decora cu fire de glazură de ciocolată albă colorată.

Islerele sunt foarte aspectuoase și gustoase, iar copiii care vin la colindat sunt mereu tentați să le încerce!

29 noiembrie 2011

MACROU LA CUPTOR


Este bun și sănătos, indiferent cum este gătit! Varianta la cuptor este foarte ușoară și comodă, cuptorul face toată treaba.

4 sau 6 bucăți de macrou mai mari (cam 250-300 g fiecare) se curăță și se condimentează. Într-o tavă ceramică, punem o folie de aluminiu cu marginile ridicate și o ungem cu ulei. Așezăm apoi macroul, peste care punem felii de ceapă roșie, frunze de dafin, căței de usturoi și, dacă este sezon, mărar și pătrunjel verde. Deasupra se toarnă puțin ulei de măsline și se acoperă cu o a doua folie de aluminiu, pe care o „coasem” de prima prin îndoirea marginilor (se creează, practic, o pungă ermetică). Folia nu trebuie să atingă peștele, ci doar ceapa.




Se lasă la cuptor timp de 30 de minute, după care se scoate folia de deasupra și se lasă peștele să se rumenească.

Este excelent servit cu usturoi sau lămâie, după gust, și merge foarte bine cu cartofi natur sau pilaf de orez.


27 noiembrie 2011

Salata de telina cu maioneza, mere si nuci


Acum, cind legumele autohtone sint mai greu de gasit , salatele s-au rarit, din pacate !

Am facut o salata de telina, buna, buna   si   suculenta . 
O telina de circa  800 g am curatat-o si am taiat-o cubulete , dupa care am pus-o in tocator,am un Bosch care   face toate paralele, este tare  harnicut si usor de intretinut  (toaca tot - hrean, telina , ceapa, carne.....)  si a iesit  o pasta  omogena . Apoi, 4 mere  curatate au fost tocate   si amestecate  cu telina, le-am potrivit de lamaie,  sare si piper  si am pus maioneza facuta din 2 galbenusuri (1 fiert si unul crud) si 100 ml ulei. 


Am lasat la macerat  vreo 4 ore. Nuca nu am indraznit sa o pun inauntru, am pus-o doar  peste salata dar a fost un gust incredibil de bun asa  ca de acum  voi pune neaparat miez de nuca . 


Poftiti cu incredere la o portie de salata, a iesit foarte, foarte gustoasa !!!

26 noiembrie 2011

Choux a la crème



Mi s-a facut pofta de ceva dulce  si m-am gindit la niste choux a la crème!

Am facut  aluatul   din  100 ml ulei, 250 ml apa, 3 oua ,sare si  125 g faina (apa, uleiul si sarea se pun la fiert, se adauga toata faina  dar cu  cratita trasa de pe foc, se raceste si  apoi se adauga ouale), am copt 35 de minute (25 nu am deschis cuptorul).



Dupa ce s-au racit, am umplut cu crema  : frisca lichida ( nu  vegetala )  batuta cu zahar, apoi am pus o cutie de mascarpone  si un pachet de  crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o  crema foarte, foarte fina si  gustoasa , le-am dat la rece si apoi am pus zahar pudra deasupra.  




Excelent desert pentru wekend asa ca va rog sa poftiti!

13 noiembrie 2011

Prajitura cu brinza de vaci si visine, fara aluat


Am primit  muuulta brinza de vaci si, avind musafiri (de fapt ei au adus-o), m-am gindit sa fac o prajitura cu  visine, fara aluat. A iesit extraordinar de  buna si de  aratoasa, pacat  ca nu am reusit sa fac o poza de ansamblu .
Cantitatile sint asa: 750 g brinza de vaci, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecata cu 100 g de zahar  pudra, 9 galbenusuri mici, 1 budinca de vanilie, 16 linguri de  gris, sucul si coaja de la 1 lamiie si jumatate, 170 g de unt topit dar rece. Toate s-au amestecat si dupa aceea s-au batut cele 9 albusuri cu 9 linguri  de zahar, (dar sa nu faceti ca mine, eu am batut albusurile cu sare, in recipient era sare si nu zahar, prietena mea  a fost desteapta si a gustat, era ocna , am aruncat totul si am mai batut o data  alte albusuri, de data asta cu zahar adevarat ) s-a facut  bezeaua si s-a amestecat cu brinza . Am desertat jumatate din cantitate in tava  captusita cu hirtie de copt, am pus un rind de visine (au fost congelate) , am pus  restul de brinza si am pus alta tura de visine . (eu am facut dublul cantitatii, atita brinza am avut dar am impartit prajitura cu musafirii ceea ce m-a facut fericita, a iesit o   prajitura mare, mare, mare )  .La cuptor, la 180 de grade, a stat cam 1 ora, depinde de cit de bine  coace cuptorul si cit de groasa este prajitura. 
S-a combinat perfect  gustul de acru al visinelor cu  brinza cremoasa. 
Prajitura originala este cu  prune dar acum nu mai sint   de ale noastre asa ca am pus visine congelate .


06 noiembrie 2011

Cartofi in lapte la cuptor

Foarte buni acesti cartofi si foarte usor de facut !
Curatati  curatati si  spalati,  se taie rondele  cam de  jumatate de cm grosime,


 se  condimenteaza ( eu am pus un pic de mirodenia, un pic de piper si un pic de  boia iute)


 dupa care se  aseaza intr-un vas ceramic(uns in prealabil cu unt)


  si se acopera cu lapte


 Se dau la cuptor pentru 40 de minute  iar  cu 10 minute inainte de a fi gata, se razuieste  un picut de cas  de oaie deasupra,


astfel ei se rumenesc foarte , foarte frumos !


Merg perfect ca si garnitura la peste ( gratar) , sau garnitura la snitel de porc cu susan, cu muraturile de rigoare alaturi. 
Cartofii astfel facuti sint  pufosi, au gust minunat de lapte si  usor crocanti deasupra  !

Snitel de porc cu susan


Cind am taiat carnea de tocat pentru sarmalute, nu m-am abtinut si am scos si pentru citeva  snitele , ca tare bine mai arata carnea aceea !
Am batut carnea, am presarat-o cu  sare si piper si am pus-o  la rece pentru 2 ore. 


Am facut un pic de pesmet  proaspat din piine prajita(de la Real) si  am amestecat cu  susan.
Mi-am pregatit si celelalte  ingrediente (ou batut, faina alba amestecata cu putina sare, uleiul pentru incins ) si am pornit la treaba. 


Ordinea e asa: carnea se da prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmetul cu susan si apoi se pune  in uleiul incins, dureaza foarte putin  prajirea, imediat se fac aurii snitelele.




Calde, cu cartofi in lapte si muraturi noi, sint extraordinare, deci, poftiti la masa !!!

05 noiembrie 2011

Sarmalute in foi de varza cu ciolan afumat


Nici nu mai stiu de cind nu am mai facut sarmale asa ca m-am gindit sa fac o portie, mai ales ca pina la Craciun e clar ca nu mai fac. 
Am avut  pulpa de porc, foarte frumoasa, pe care am tocat-o prin sita mai mare. 
O ceapa mare, am tocat-o marunt, am calit-o usor in ulei , am pus peste ea o  cana de orez spalat bine, 4 linguri de pasta de gogosari facuta in casa, condimente (sare, piper)  si am dat deoparte sa se raceasca si apoi am amestecat totul cu carnea.  Am potrivit de sare si piper, am pus  un pahar de suc de rosii si aluatul a  devenit molcut, ca sa poata incepe orezul sa se umfle. 



Separat, am oparit varza verde, am curatat-o de cotoare si am pregatit  frunzele pentru impachetat.

Un ciolan afumat , frumos , l-am  taiat  si l-am pregatit pentru pus intre sarmale  pentru gust. 


Am impachetat sarmalele,


le-am cladit in  oala de lut (pe care am lasat-o in apa vreo 15 minute ) ,


am turnat peste ele  1 sticla de  suc de rosii natural, facut in casa, am presarat  marar  si cimbru verde( de la congelator la vremea asta ), am pus resturile de varza  taiata deasupra si am completat cu apa in care am oparit varza. 


Am facut uitata oala pe soba vreme de vreo 4 ore, la foc mic, mic si  au iesit  exceptionale, ti se topesc in gura. 


Cu ardeiul iute alaturi ( care taman acuma se inroseste) , este foarte, foarte buna mincare de wekend , asa ca, poftiti la masa !

04 noiembrie 2011

Rulada cu ciocolata si portocale


De vreo trei zile tot ma cant ca imi trebuie ceva cu ciocolata, facut de mine in casa  dar sa aiba si gust de portocale !
M-am hotarat sa fac o rulada  cu crema de ciocolata si portocale si a iesit excelenta, dupa o felie mi s-a implinit pofta( nici macar nu am avut rabdare sa stea la rece suficient de mult, sa se inchege)!
Am facut o foaie de pandispan din 4 oua, 60 g de  faina , coaja rasa de la o portocala si 4 linguri de  de zahar ( am batut albusurile spuma tare cu zahar,  am adaugat  galbenusurile si faina si am  desertat intr-o tava  mare, pe care am tapetat-o cu  hirtie de copt ) . La cuptor a stat 20 de minute  si a fost gata.



Crema am facut-o din 2 oua, amestecate cu  150 g zahar si 2 linguri de suc de portocale , toate batute intr-un lighenas de inox , timp de 10 minute, deasupra unui vas cu apa calda. A iesit ca o smantina  subtire .


Luata de pe aburi, in crema am pus imediat am pus 100 g de cacao neagra   cernuta prin sita inoxidabila , 50 g de ciocolata neagra rasa marunt si am amestecat continuu. Dupa ce s-a mai racit, am incorporat un pachet de 200 mg de unt  si a iesit o crema  foarte aromata .
Am pus crema peste  foaie si am rulat, am taiat in 2 si am  imbracat rulada tot cu crema, peste care am pus ciocolata alba. 








Am dat-o la rece, a iesit absolut  delicioasa si foarte , foarte fina!

03 noiembrie 2011

Ciorba taraneasca de cartofi cu afumatura si pastai


Mi s-a facut dor de o ciorba  de cartofi !
Am avut si un pic de  afumatura,(ceva coaste  afumate), fasole verde  galbena lata, mazare verde si  stralucitoare asa ca am facut  imediat  o ciorba!
In kukta direct  am calit o ceapa, am pus zarzavatul ( morcov, patrunjel, ardei gras rosu, ardei gras verde, gogosar, rosie , totul la sare deci nu mai punem sare in mincare )) , l-am calit putin, am pus afumatura si am pus o cana de apa. Cind a dat  in clocot, am pus mazarea si fasolea verde congelata  ,cartofii taiati cubulete , am pus capacul la kukta ,am mai pus 2 cani de apa fierbinte, si am fiert jumatate de ora de la primiii aburi.
Dupa ce s-a fiert, am desertat intr-o semioala,am ales afumatura de pe oase, am pus  1 sticla de bulion de 700 ml, a dat un clocot si am pus apoi o mina de fidea subtire. A mai fiert  5 minute, am pus  patrunjel si leustean verde si am  lasat acoperit  cu capac.
A iesit exceptionala la gust, cu ardei iute alaturi!!!