Pentru că se apropie luna decembrie și începe căutarea de inspirație pentru prăjiturile de sărbători, această rețetă de islere poate fi o alegere clasică, preparată cu sârguință în fiecare an. Fără ele, sărbătorile de iarnă parcă nu au același farmec!
Ingrediente pentru aluat
Aluatul este simplu și clasic:
- 250 g făină
- 200 g unt moale
- 100 g nuci măcinate
- 70 g zahăr pudră
- un plic de zahăr vanilat
Toate ingredientele se amestecă (untul trebuie să fie moale), fără a frământa excesiv, doar până când compoziția se omogenizează, apoi aluatul se lasă la rece. Ideal, aluatul se poate prepara cu o seară înainte, pentru a fi folosit dimineața, dar poate fi utilizat și după o oră de răcire. Când aluatul este gata, se ia câte o bucată, se întinde pe masa de lucru cu sucitorul, obținând o foaie de aproximativ 4 mm grosime, apoi se taie forme rotunde cu ajutorul unui decupator rotund, trecut mereu prin făină pentru a evita lipirea.
Prăjiturelele se coc aproximativ 15 minute, pe hârtie de copt și se manevrează cu grijă la scoatere, fiind foarte fragede.
Cremă de ciocolată
Pentru crema cu care se lipesc două câte două, se folosește o compoziție simplă de unt cu zahăr și ciocolată neagră:
- 1 pachet de unt
- 2 linguri de zahăr pudră
- 100 g ciocolată neagră topită
Crema nu conține ou, astfel încât islerele să reziste mai mult timp. Opțional, se poate adăuga o picătură de rom pentru aromă. După lipire, prăjiturelele se glazurează cu ciocolată topită, în care s-a adăugat puțin ulei. Există două opțiuni de decorare:
- Prăjiturelele se pot rostogoli prin nucă măcinată, doar pe margine, și se pot presăra bombonele deasupra.
- Glazura poate fi lăsată să se usuce, iar apoi se pot decora cu fire de glazură de ciocolată albă colorată.
Islerele sunt foarte aspectuoase și gustoase, iar copiii care vin la colindat sunt mereu tentați să le încerce!