30 aprilie 2012

Piure de leurda cu mazare


Pentru ca mi-am propus ca primavara asta sa  mancam in fiecare zi  ceva verde, m-a tentat foarte  mult  sa fac o pasta de leurda cu mazare.
Am calit o ceapa taiata marunt, am pus  leurda taiata , putina mirodenia, piper ,  chili si 2 cani de apa. 
Am lasat sa clocoteasca si  de abia apoi am pus mazarea congelata. Au fiert impreuna pana ce s-a inmuiat mazarea si a scazut apa. Am dat deoparte si am amestecat cu  usturoi  maruntit . 
Dupa  ce s-a mai domolit putin din fierbinteala, am pus totul intr-un tocator electric si s-a omogenizat  perfect. 
Am mai potrivit de condimente si  a iesit o garnitura minunata pentru ficat  de porc la tava. 
Puteti incerca reteta cu nadejde, este foarte , foarte sanatoasa!

29 aprilie 2012

Piept de pui cu ciuperci


Ciupercile, intotdeauna le cumpar pentru cum arata! Azi aratau exceptional asa ca am luat 1,5 kg de ciuperci.
Am prajit pieptul de pui in tigaie, fara  ulei, fara nimic
Separat, intr-un pic de ulei de masline, am calit   vreo 7 catei de usturoi taiati marunt , peste care am pus ciupercile  taiate felii
 le-am condimentat cu mirodenia, piper, chili si  cimbru macinat
si , cu o cana de apa le-am lasar sa fiarba inabusite cam 20 de minute.Am pus apoi o sticla de suc de rosii si cam 200 ml de vin alb   si au mai fiert 10 minute.Separat, 2 linguri de faina, cu 4 linguri de smintina le-am amestecat bine, le-am strecurat  prin sita si le-am rastaurnat peste  ciuperci. Am mai lasat 5 minute sa fiarba si apoi am rasturnat totul peste  pieptul de pui.
Au mai fiert impreuna cam 7 minute, apoi am luat de pe foc si gata mincarea.
Ar fi trebuit piure de cartofi dar am mincat  cu paine proaspata   si salata de varza noua.

23 aprilie 2012

Supa de spanac cu ciuperci si cartofi

O supa delicioasa si hranitoare !
O ceapa taiata marunt se caleste in putin ulei, se adauga ciupercile   taiate, se undesc si ele cam 5 minute dupa care se adauga spanacul rupt in bucati micute , cartofii taiati cubulete  si o lingurita de sare. Se pune  apa cit sa acopere  totul si se lasa la fiert cam 25 de minute. Eu am avut citeva galbenusuri de ou pe care le-am pus in supa sa fiarba. Intr-un castron termorezistent se bat bine  2 oua  cu smintina si  apa rece si , incetisor, se pune cite un polonic de supa peste  ele, amestecind continuu. Dupa ce am pus supa cit sa se infierbinte foarte bine, se desarta in oala , se ia de pe foc si se pune capacul pentru 5 minute. 
A iesit o supa minunata, dulce acrisoara !

16 aprilie 2012

BUNATATI DE PASTE editia 2012





Desi vremea a fost destul de capricioasa, anul acesta am reusit  sa  gatesc afara mancarea si am fost tare multumita : are alt gust gatita la foc de lemne si  nu am avut nici un miros in bucatarie, unde am facut cozonacii si pasca in timpul acesta .Singurul pagubit a fost catelul care  a stat  numai cu nasul pe sus in curte, l-au innebunit atatea mirosuri !
Meniul, unul obisnuit :
chiftelute  in  pesmet si susan 
sarmale in foi de varza verde
ciorba cu afumatura si piept de pui, dreasa cu smantina si ou si aromata cu leustean  verde

cozonac cu nuca  si cu rahat
pasca cu branza dulce 

Pasca umpluta cu branza sarata  de anul acesta a iesit  exceptionala, o pufosenie  aromata si gustoasa !



 Am facut pulpe la gratar in loc de friptura pentru ca le mancam si reci, in loc de pastrama, au un gust minunat si nu  sunt pline de E-uri.

oua proaspete




si saratele

Tuturor va  doresc SARBATORI FERICITE  !!!!

12 aprilie 2012

Pasca cu branza dulce


Am remarcat ca  anul acesta  toata lumea vrea sa faca pasca  si cu branza dulce, m-am gandit sa clarific cum e cu umplutura de branza dulce , pentru cei interesati. Pana acum am descris in imagini pasca cu branza  sarata
 Despre cantitati e greu de vorbit dar  calculam astfel : la 1/2 kg branza de vaci, eu pun  4 oua, 4 linguri de zahar, cam 100 g stafide, 2 linguri de gris si  1 fiola de esenta de vanilie. Este suficienta umplutura pentru o  pasca  frumoasa.
Branza  se da obligatoriu  prin sita inoxidabila, se amesteca cu  galbenusurile de ou, cu vanilie, gris  si stafide.  Alaturi, albusurile se bat spuma tare cu zahar ( 1 albus + 1 lingura de zahar) si apoi se amesteca usor, prin rasturnare si se pune in pasca, nu inainte de a presara gris pe foaia de jos .
Aluatul este cel obisnuit, de cozonac, descris pe larg  la  cozonacul moldo-ardelenesc de aici, de pe blog.
Tehnica de lucru, in imagini, aceeasi ca la pasca cu branza sarata








Spor la lucru celor care  vor face pasca !