28 octombrie 2013

Il timpano sau il timballo , sau, romaneste, placinta cu paste si carne



Reteta asta asteapta de cativa ani  sa fie facuta. Am vazut filmul Big Night si m-a impresionat  extraordinar  acest  fel de mancare, nemaivazut de mine pana  atunci.
Acum i-a venit randul  si am facut-o.  A iesit  foarte, foarte gustoasa dar mai suporta imbunatatiri, descoperite dupa aceasta experienta inedita.

Astfel, am tocat 1 kg de carne de porc slaba. Din  500 grame de carne, amestecate cu un ou, usturoi tocat, piper si  sare am facut  chiftelute mici si le-am prajit in tigaia antiaderenta, fara ulei.
Separat, am calit o ceapa tocata marunt, am pus restul de 500 g de  carne tocata , am condimentat cu sare, piper, oregano , foi de dafin si cand si-a schimbat  culoarea, am   pus  1 litru de bulion de casa si  1 cana de vin. A fiert amestecul acesta cam 2 ore, la foc mic. 
Am fiert 4 oua  tari, le-am curatat si taiat in 4. 
2 fire de carnati de casa  le-am taiat in feliute subtiri. 
Separat, 500 de grame de paste  le-am fiert   in apa cu sare, fara sa se inmoaie, am lasat la fiert cam 2/3 din timpul de fierbere indicat. 
Am razuit cam 400 de grame de cascaval afumat. 
Am facut un alaut simplu din faina integrala, cu  sare, apa si drojdie proaspata, l-am lasat la dospit cam 20 de minute la cald. 
Asadar, am uns cu ulei  o cratita mai adanca, am intins aluatul in asa fel incat sa acopere interiorul cratitei dar sa  aiba si  parte revarsata peste  peretii ei  si am inceput constructia : peste aluatul de pe fundul cratitei am pus 1 treime din pastele fierte, am pus sos, apoi chiftele, apoi carnati , ouale fierte si cascavalul, apoi iar sos.
Stratul urmator au fost celelalte 2 treimi de paste, iar sos, iar chiftele, oua, carnati, iar sos si, la sfarsit, cascaval. 
Am adunat marginile de aluat revarsate peste peretii cratitei, le-am uniformizat frumos, am indepartat excesul de aluat  si am inchis placinta.
Peste cratita am pus o folie de aluminiu si am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute, dupa care am indepartat folia si am mai lasat 25 de minute. 
S-a rumenit frumos si, dupa ce am scos-o din cuptor, am lasat-o 10 minute sa se racoreasca. Apoi, am rasturnat-o pe platou ceramic si am lasat-o inca 30 de minute sa se raceasca . S-a taiat frumos, in felii generoase. 
Data viitoare, nu mai fierb ouale ci le voi bate bine cu cascavalul razuit si le voi turna peste paste , sa inchege si mai bine iar carnatii  nu vor mai fi de casa , afumati ci din aceia  de tip Trandafir . 
Cu toata lipsa mea de experienta pentru acest fel de mancare, a iesit  foarte, foarte buna, suficient pentru 8 portii generoase, un adevarat ospat. 


18 octombrie 2013

Turta cu carne,branza si oua

M-am gandit sa fac ceva bun, simplu si gustos, m-a  inspirat o emisiune culinara la tv.  Asadar, 6 linguri de faina integrala, un praf de sare,drojdie cat o nuca si apa calda, toate acestea amestecate bine pana la omogenizare  au dat un aluat normal, ca de paine. O lingurita de ulei de masline, pusa pe  planseta, a ajutat foarte bine la  impaturarea aluatului. Apoi, am pus la dospit pentru 20 de minute. Am intins aluatul, subtire,l-am pus in tava ,pe hartie de copt. Peste aluat am pus bucatele de pulpa de pui facuta la gratar (asta am avut in casa ) si  branza mozarella  razuita. Am spart 4 oua si le-am asezat deasupra, am presarat cu sare, piper, boia de ardei si condimente de pizza. A sta la cuptor vreme de 25 de minute la 220 de grade. Dupa ce am stins  cuptorul, am mai lasat turta  inauntru inca 10 minute. 

A iesit o turta subtire, crocanta si gustoasa .Tare usor si repede de facut !


05 octombrie 2013

Placinta cu mere ,impletita

Pe ideea : LA PLACINTE, INAINTE , ieri am facut o minunata placinta impletita, cu mere si din restul de aluat,  trigoane cu magiun. 



Pai, acum, toamna, cand merele sunt asa de bune si tentante, iti vine sa faci placinta in fiecare zi. Dar de aia, negruta, cu faina integrala, ca numai asa e voie. 
Va amintiti rulourile de placinta ale bunicii? aluat de paine, peste care punea mere, apoi le rula, punea cate trei  intr-o tava  si le baga in rola (cuptorul incorporat al sobei tip cizma din bucatarie ).  Mirosea casa de iti venea sa  mori, numai nu se cocea odata. 
No, ceva de genul asta e si placinta asta insa, fara faina alba si fara rola. 
Am modificat putin aluatul  de paine, in sensul ca l-am facut din  500 grame de faina integrala, 30 de grame de drojdie proaspata,   320 ml de apa  calduta si o lingurita de sare. Omogenizat, aluatul l-am impaturat  cu ajutorul a doua linguri de ulei de masline  si apoi l-am lasat la crescut cam 40 de minute. 
Apoi, am facut merele : merele rosii, curatate si razuite, amestecate cu indulcitor si scortisoara, au stat pe foc cam 10 minute si ,la sfarsit, am pus o lingura de amidon alimentar, am amestecat bine si am dat la racit. 
Aluatul a  crescut, l-am intins foaie pe planseta, am impartit din ochi foaia in 3 si am procedat astfel: pe spatiul din mijloc am pus merele, apoi spatiile laterale le-am taiat in fasii cu roleta zimtata si le-am impletit pe deasupra merelor (data viitoare mai multe mere o sa pun) .
Le-am uns cu apa putin indulcita si  le-am copt 40 de minute la 190 grade. 
Daca tot e dezmat, am facut din acelasi aluat si trigoane cu magiun, care au iesit minunate, crocante si pline de umplutura (pe alocuri a mai iesit cate un pic magiunul , trebuiau mai bine ermetizate).