25 septembrie 2011
Tarta cu brinza, prune si bezea
Tot m-am gindit sa fac ceva dulce, ca vin copiii acasa,acum e vremea prunelor asa ca am hotarit ca o tarta cu brinza , prune si bezea ar fi minunata !
1/2 kg de brinza de vaci, trecuta prin sita , 3 linguri de zahar pudra, 5 galbenusuri, 3 linguri zahar tos ,100 g unt topit (rece) 10 linguri de gris , coaja si zeama de la o lamiie si 1 budinca de vanilie - acesta este blatul pentru tarta.
Peste el se pun prunele curatate de simburi si rupte in 2 si se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, se face bezeaua (albusurile batute cu 5 linguri de zahar) si se pune peste tarta, se mai tine in cuptor pret de 15 minute, dupa care se scoate si se pudreaza cu scortisoara.
A iesit delicioasa, poate trebuia sa pun mai multe prune dar, repet, e foarte buna si aromata.
24 septembrie 2011
Ardei cu rosii pentru mincaruri
Sintem tot la capitolul conserve pentru iarna puse in pivnita !!!
Pentru ca ardeii grasi la vremea asta sint asa de frumosi , carnosi si proaspeti iar rosiile sint coapte bine si aromate, am pus si anul acesta in borcane de 720 ml pentru gatit ( foarte bine merg la peste, tocane, ciorbe, la orice) .Din 4 kg de rosii si 4 kg de ardei, au iesit 12 borcane de 720 ml. Sarea trebuie sa fie neiodata si se pun cite 20 g la 2 kg ( 1 de rosii si 1 kg de ardei )
Am curatat ardeii (verzi, galbeni, rosii) de cotoare si seminte si i-am taiat cubulete, rosiile le-am spalat si taiat la fel,in cubulete, le-am amestecat cu sare si le-am pus in borcane. Am sterilizat borcanele 45 de minute dupa care au stat in paturi groase pina ce s-au racit complet .
Pentru ca ardeii grasi la vremea asta sint asa de frumosi , carnosi si proaspeti iar rosiile sint coapte bine si aromate, am pus si anul acesta in borcane de 720 ml pentru gatit ( foarte bine merg la peste, tocane, ciorbe, la orice) .Din 4 kg de rosii si 4 kg de ardei, au iesit 12 borcane de 720 ml. Sarea trebuie sa fie neiodata si se pun cite 20 g la 2 kg ( 1 de rosii si 1 kg de ardei )
Am curatat ardeii (verzi, galbeni, rosii) de cotoare si seminte si i-am taiat cubulete, rosiile le-am spalat si taiat la fel,in cubulete, le-am amestecat cu sare si le-am pus in borcane. Am sterilizat borcanele 45 de minute dupa care au stat in paturi groase pina ce s-au racit complet .
22 septembrie 2011
Sos de rosii cu ciuperci , busuioc si cimbru
Astazi, tot din categoria pivnita plina cu de toate, voi descrie inca un sortiment de conserva .
Pentru ca ne plac pastele si pizza, am pus pe iarna un sos de rosii cu ciuperci, cimbru si busuioc, a iesit extraordinar de bun, are o aroma si un gust nemaipomenit .
Am folosit 5 kg de rosii, 2 kg de ardei kapia, 1 kg de ciuperci champignon, 1/2 kg de ceapa, piper, sare, cimbru, busuioc si foi de dafin .
Toate ingredientele, macinate, se pun la fiert cam 90 de minute,amestecul se toarna fierbinte in sticle sau borcane sterilizate si fierbinti, se capseaza si se pun in pat cald, intre haine groase, pina ce se racesc complet .
Sosul il mai folosesc si peste fripturi, la tocanite, de fapt se poate folosi la orice, este foarte, foarte bun.
21 septembrie 2011
ZACUSCA CU FASOLE BOABE
Din categoria pivnita plina cu de toate, azi vreau sa postez reteta de zacusca cu fasole boabe, din care au iesit 24 de borcane de 370 g si 5 borcane de 720 g.
Asadar, ca sa iasa atatea borcane, am folosit : 5 kg de rosii, 2,5 kg de ceapa, 10 kg de gogosari, 2,5 kg de fasole bobi verzi, 1 kg de patrunjel radacina, 1 kg de morcov, 1,5 l de ulei si piper, sare, foi de dafin, frunze de patrunjel si telina.
Am calit ceapa in ulei, am adaugat morcovii si patrunjelul cubulete, sucul de rosii, sarea, piperul, foile de dafin si se lasa la fiert pina ce se alege putin uleiul ( cam 30 de minute).Apoi se pun bobii de fasole care au fost deja fierti , gogosarii copti, curatati si taiati cubulete si frunzele de telina si patrunjel. Se lasa totul la foc mic, pana ce capata consistenta, cam 60 de minute. Se pune in borcane sterilizate si incalzite si se sterilizeaza cam 60 de minute dupa care se pune in paturi groase pana ce se racesc borcanele , adica aproximativ 2 zile .
Zacusca este foarte buna, practic este o mancare de fasole la borcan, cu paine proaspata si un castravete murat alaturi, mai alungi o mancare.
20 septembrie 2011
Gogosari in otet
Piata din anul acesta, fiind an bogat si manos,nu m-a lasat indiferenta drept pentru care pivnita este aproape plina, mai am de pus cite una alta . Gogosarii in otet pusi in varianta aceasta, tin si 3 ani, fara probleme.
Am pregatit 7 kg de gogosari, 1 litru de otet de vin, 2 litri de apa, 300 g zahar, 200 g miere de albine, 10 g sare, 2 foi de dafin, piper boabe, hrean si seminte de mustar si am pornit la treaba : am curatat gogosarii de cotoare si seminte si i-am taiat in sferturi. Otetul, cu apa, mierea, zaharul., piperul , foaia de dafin si sarea se pun la fiert intr-o cratita. Cind fierbe, se pun gogosari taiati, se lasa sa se infierbinte si sa fiarba cam 2 minute ( isi vor schimba culoarea), dupa care se scot cu o paleta intr-un lighean de inox, se lasa sa se racoreasca putin si se cladesc in borcane. Ei se vor lasa , vor incapea destul de multi in borcan dar nu ii presam deloc. Peste gogosari, se pun seminte de mustar( eu pun multe, garanteaza conservarea ) si hrean proaspat curatat, acesta in cruce peste ei, ca sa ii tina . Se toarna amestecul de otet fierbinte peste ei, se capseaza si se pun in pivnita. Sint foarte aspectuosi si gustosi, mierea le da un luciu aparte.
Am pregatit 7 kg de gogosari, 1 litru de otet de vin, 2 litri de apa, 300 g zahar, 200 g miere de albine, 10 g sare, 2 foi de dafin, piper boabe, hrean si seminte de mustar si am pornit la treaba : am curatat gogosarii de cotoare si seminte si i-am taiat in sferturi. Otetul, cu apa, mierea, zaharul., piperul , foaia de dafin si sarea se pun la fiert intr-o cratita. Cind fierbe, se pun gogosari taiati, se lasa sa se infierbinte si sa fiarba cam 2 minute ( isi vor schimba culoarea), dupa care se scot cu o paleta intr-un lighean de inox, se lasa sa se racoreasca putin si se cladesc in borcane. Ei se vor lasa , vor incapea destul de multi in borcan dar nu ii presam deloc. Peste gogosari, se pun seminte de mustar( eu pun multe, garanteaza conservarea ) si hrean proaspat curatat, acesta in cruce peste ei, ca sa ii tina . Se toarna amestecul de otet fierbinte peste ei, se capseaza si se pun in pivnita. Sint foarte aspectuosi si gustosi, mierea le da un luciu aparte.
15 septembrie 2011
PASTE CU SUNCA,CIUPERCI, SLANINA SI SMINTINA
Nu am mai facut de mult paste si tare mi-a fost dor asa ca am trecut la treaba !
Un pic de slaninuta ardeleneasca , untoasa si afumata am taiat-o maruntel si am aruncat-o in tigaia incinsa.
Peste ea, am pus sunculita taiata maruntel si abia dupa aia niste ciuperci proaspete si faine, totul la foc mare.
Am presarat sare, piper, boia iute si condimente pentru pizza
si am lasat sa se undeasca, tigaia fiind acoperita cu capac, pret de vreo 15 minute.
Separat, am fiert pastele
si le-am scurs dar am pastrat o cana de apa in care au fiert.
Am pus pastele peste amestecul din tigaie, cana de apa si o mana de busuioc taiat marunt,
am mai lasat 10 minute , am dat deoparte de pe foc si am pus 4 linguri de smantana groasa. Am amestecat si am acoperit pentru inca 5 minute.
Au iesit delicioase si au fost mancate instantaneu, nu a ramas nimic, nimic !!!
CONSERVA DE FASOLE VERDE PENTRU SALATA
Toata vara am avut fasole verde din gradinuta noastra, a pus sotul meu tot pe rind asa ca acum s-a facut fasolea pentru salata cu maioneza si usturoi. Cum in lada frigorifica nu mai este loc, am pus la borcan, sa isi duca si copiii cu ei . Eu nu zic ca nu este si iarna de cumparat dar nici intr-un caz nu are gustul acesteia din gradina, nestropita, bio de adevaratelea.
Am cules-o de dimineata (taman bine ca pe la amiaza a tras o ploaie zdravana la Cluj) si de abia acum am aranjat-o.
Am curatat-o , am spalat-o bine, am taiat-o ca pentru salata si am fiert-o timp de 15 minute in apa cu sare si frunze de telina.
Am pus-o in borcanele sterilizate,
am pus peste ea apa in care a fiert, cite o aspirina la fiecare borcan, deasupra , am capsat borcanele si am dat la sterilizat pentru 45 de minute. Este foarte, foarte buna si gustoasa si in zilele de iarna friguroase mai salveaza o mincare , care, drept sa spun, este excelenta.
14 septembrie 2011
Aripioare si pulpe superioare de pui la ceaun
Am trecut zilele trecute prin fata unie rotiserii si m-a apucat un dor nebun de pui prajit cu mujdei si mamaliga !
Am ajuns la concluzia ca mai bine iau aripioare si pulpe superioare decit un pui intreg si se fac si mai usor la ceaun .
Metoda este clasica : carnea, bine condimentata( a stat cu condimentele- piper, sare, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, cimbru ) pe ea timp de o jumatate de ora ), se pune in ceaun, se adauga o cana de apa si se da la foc tare, acoperita cu capac. Se mai amesteca din cind in cind iar in momentul in care nu mai este apa. deja carnea lasa grasime si se prajeste exclusiv in untura ei. Cind e gata, se ia de pe foc , se pune o lingura de usturoi tocat si se acopera inca 5 minute.
Alaturi, nelipsita mamaliguta slobozita, molcuta si galbena ca aurul si un mujdei de usturoi facut cu ulei de masline si smintina .
Ma puteti crede pe cuvint ca a fost exceptional totul !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)