21 septembrie 2017

Legume picante la cuptor




  Profităm cât putem de mult de abundența legumelor de toamnă. Asta înseamnă că nu lipsesc din meniul zilnic.
Astăzi, simplu și bun, cu ce am avut prin cămară: 3 morcovi, 1 rădăcină mare de pătrunjel, 2 cepe roșii mari, 6 gogoșari, 5 dovlecei mici, 1 kg ciuperci, 1 ardei iute și cam atât.
Am mers pe călirea legumelor separat. Am început cu ceapa roșie, călită în ulei de măsline, peste care am pus morcovul, pătrunjelul și apoi gogoșarii. Au stat pe foc vreo 10 minute, după care le-am răsturnat pe toate într-o tavă de cuptor, cu pereți înalți, pe fundul căreia am pus hârtie de copt.


A venit rândul ciupercilor, la fel, călite la foc mare, până ce s-au rumenit frumos. În acel moment, am adăugat peste ele vreo 4 căței de usturoi tăiați felii. 


După ciuperci, a venit rândul dovlecelului, tăiat cubulețe. S-a rumenit foarte frumos. Le-am răsturnat ușor în tavă și le-am condimentat cu sare, piper, boia de ardei afumată, boia de ardei iute, cimbru, maghiran, fulgi de ceapă, usturoi granulat, morcov și pătrunjel uscat, și foi de dafin. Toate condimentele le-am măcinat în râșnița electrică, astfel s-au omogenizat foarte bine. Am amestecat legumele cu condimentele și le-am dat la cuptor (preîncălzit) pentru 30 de minute, la foc mare.
A ieșit o mâncare grozavă, care poate fi consumată simplă, ca atare, sau ca garnitură la carne sau pește



















19 septembrie 2017

Piure de linte roșie, cu pastă de susan și usturoi

 



Azi, o mâncare simplă: piure de linte roșie, aromat și deosebit de gustos. L-am făcut moale, ca să poată fi mâncat cu pâine integrală, făcută în casă.
Așadar, am spălat bine 300 g de linte roșie și le-am pus în apă rece. 

Între timp, am tăiat mărunt o ceapă roșie mare și am călit-o în 2 linguri de ulei de măsline. Apoi, am tocat mărunt 3 morcovi și o rădăcină de pătrunjel, pe care le-am adăugat peste ceapă. După aceea, am pus 2 gogoșari mărunțiți în tocător. Am călit ușor legumele și am adăugat 1 cană de apă fierbinte, sare, piper, boia de ardei afumată, cimbru, boia de ardei iute și o foaie de dafin.



Am lăsat totul să clocotească de două ori, apoi am adăugat lintea și am pus apă suficientă cât să o acopere bine. A fiert timp de 15 minute în oala sub presiune.
Între timp, am zdrobit 6 căței de usturoi cu sare și puțin ulei de măsline. Am adăugat 2 lingurițe de pastă de susan și, împreună cu lintea, am omogenizat totul în blender.
A ieșit un piure cremos și gustos, de consistența unei smântâni mai groase. Când se răcește, se îngroașă și mai tare. Dacă se adaugă mai multă apă, se obține o minunată supă-cremă de linte, iar dacă se pune mai puțină apă, rezultă un piure extraordinar, care poate fi mâncat simplu, cu murături sau salată, sau poate fi o garnitură grozavă lângă chiftele, cârnați sau friptură.





15 septembrie 2017

Piure de conopidă cu cimbru și usturoi


În piață, pe tarabe, conopida stă semeață, albă, imaculată și îmbietoare. Nu o poți rata, îți captează privirea, drept pentru care am și cumpărat una de 1,5 kg.
În principal, orice ai face din conopidă începe cu opărirea ei. Așadar, desfăcută în bucățele, se fierbe în apă clocotită cu sare timp de 15 minute, după care se scurge și se lasă la răcit.
Separat, se călește o ceapă în 2 linguri de ulei de măsline și, când miroase bine și devine sticloasă, se adaugă cimbru măcinat.
Apoi, vreo 4 căței de usturoi se marunțesc și se amestecă cu ceapa călită, după care se pun într-un vas înalt și se acoperă cu conopida fiartă. Cu un blender vertical, se marunțește bine conopida, fără a mai adăuga apa în care a fiert. Va ieși o pastă cremoasă, aromată și extrem de gustoasă.
Poate fi mâncată simplu, cu pâine, ca garnitură la friptură, sau, cum o mănânc eu azi, ca garnitură la pilaf de orez.
Nu ratați bunătatea asta, chiar merită făcută!



10 septembrie 2017

Supă de roșii coapte


2017 este, incontestabil, anul roșiilor. Mici sau mari, rotunde sau alungite, cu o paletă de culori demnă de un mare pictor, de la roz pal la roz intens, portocaliu sau roșu aprins, anul acesta am avut de toate. S-au întrecut cu trandafirii în coloristică, pentru că, la noi, trandafirii, condurașii și roșiile conviețuiesc minunat.





La atâta abundență, nu ai cum să nu faci bunătăți.
Bunătatea zilei este supa de roșii coapte. Simplă, bună, deosebită.
Roșiile tăiate, circa 1,5 kg, se pun într-o tavă, amestecate cu ceapă tăiată felii (2 cepe mari), 3 căței de usturoi, 2 ardei grași tăiați fâșii, sare, piper și ulei de măsline.
Totul stă în cuptor 40 de minute, și la final arată așa:


Se adaugă 2 căni de apă fierbinte și se mai lasă în cuptor încă 10 minute.
După ce s-a răcit puțin, se răstoarnă totul în blender și se mărunțește la viteză mare.
Se mai condimentează după gust și se aromatizează cu busuioc verde tăiat mărunt.
Acum, pentru cei care nu agreează semințele și vor o supă fină, aceasta se poate trece printr-o strecurătoare de inox.
Este atât de bună încât am început să-mi fac provizii pentru iarnă. Am preparat câteva astfel de tăvi, am porționat legumele și le-am pus la congelator. Vor fi folosite la supă, sos pentru paste, sau la orice altceva.