26 aprilie 2020

Cornuri cu magiun și nucă




Pentru că am vrut să fac ceva foarte simplu și bun, am hotărât repede: ceva cu magiun și nucă. 
Magiunul, normal, făcut în casă, după această rețetă
Dacă tot frământ, facem și o plăcintă cu varză nouă, piperată și gustoasă.
Aluatul, excelent, crocant și gustos: 

  • 1 kg de făină albă de calitate superioară,
  • 700 ml lapte, 
  • 2 lingurițe sare, 
  • 50 grame drojdie proaspătă, 
  • 1 lingură zahăr pudră, 
  • 50 ml ulei de floarea soarelui.

Drojdia se amestecă cu zahărul pudră, se lasă 2 minute și apoi se freacă până ce se lichefiază. Separat, făina se cerne de două ori, se adaugă drojdia, laptele și se amestecă bine. Apoi se pune sarea. 
Uleiul se pune la sfîrșit. Dacă se frământă manual, atunci se ung mâinile cu ulei și se frământă până ce nu se mai lipește aluatul de mâini. Dacă se frământă la robot, uleiul se adaugă treptat în timpul frământării iar dacă se frământă la mașina de pâine, uleiul de pune direct în cuvă. 
Aluatul se lasă la dospit până ce își dublează volumul. 
Se răstoarnă pe blatul de lucru uns cu ulei , se împarte în bucăți de 80 grame, li se dă formă rotundă prin împachetare și rotire. Se lasă pe blat încă 10 minute la crescut . 
Apoi se fac cornurile : aluatul se intinde sub formă de turtă, se pune magiunul (2 linguri zdravene), peste el se pun bucăți de nucă prăjită , se rulează  (se închide capetele, să nu iasă umplutura)iar aluatul rămas după rularea ce acoperă umplutura  se răsfiră în fâșii tăiate și se rulează până la capăt.  
Se mai lasă la crescut, în tavă, 10 minute.
Se coc la 180 grade timp de 40 minute. Nu le-am uns cu nimic, s-au rumenit  perfect. 
Din același aluat, o minunată plăcintă cu varză. 

19 aprilie 2020

A fost odată, ca niciodată....dar, ce va veni, vom prețui ...




A fost odată ca niciodată....sărbători în familie, nici nu știam ce aveam ...
Ne pregăteam, fără îndoială 











Anul trecut , am avut ajutoare de nădejde, după cum se vede, moștenitorii și-au spus cuvăntul  ! 

Ne-am pregătit și acum, dar, masa este săracă, este numai pentru doi oameni, scaunele vor rămîne goale  ...
Dar, să fim sănătoși ! Vom prețui la maximum totul și nu vom lăsa nimic să treacă pe lângă noi ! 

17 aprilie 2020

Salată de fasole boabe cu ardei copți și ridichi


 Azi, o salată gustoasă și sățioasă, foarte ușor de făcut. Desigur, este de post, tocmai potrivită pentru o zi de vineri și pentru cine ține postul.
Așadar, fasolea roșie din 2 conserve am pus-o la scurs într-o strecurătoare de inox. Separat, am pregătit 10 ardei copți, în sensul că anul trecut, la indicațiile unei doamne în vârstă, am pus ardeii copți la congelat cu tot cu coajă. A avut dreptate. S-au pastrat perfect iar  la dezghețare, se curăță foarte ușor și nu se pierde sucul acela extraordinar din ardei. Deci, i-am curățat de coajă , cotoare și semințe și i-am taiat mărunt. Am mai feliat 5 ridichi roșii și  2 cepe roșii mari.
Pătrunjelul verde din grădină, aromat și proaspăt, s-a înscris cu succes în paleta coloristică a salatei mele. Am potrivit  de sare și piper ,
 am făcut un amestec de ulei de măsline, oțet balsamic și sosul de la ardeii copți și am pus totul peste salată. A stat acoperită salata mea vreo 2 ore, timp în care s-au împrietenit toate legumele și s-au inmuiat puțin ridichile și ceapa roșie.  
A ieșit grozavă. S-a mâncat simplă, cu o felie de pâine neagră alături.