Pentru că am vrut să fac ceva foarte simplu și bun, am hotărât repede: ceva cu magiun și nucă.
Magiunul, normal, făcut în casă, după această rețetă.
Dacă tot frământ, facem și o plăcintă cu varză nouă, piperată și gustoasă.
Aluatul, excelent, crocant și gustos:
- 1 kg de făină albă de calitate superioară,
- 700 ml lapte,
- 2 lingurițe sare,
- 50 grame drojdie proaspătă,
- 1 lingură zahăr pudră,
- 50 ml ulei de floarea soarelui.
Drojdia se amestecă cu zahărul pudră, se lasă 2 minute și apoi se freacă până ce se lichefiază. Separat, făina se cerne de două ori, se adaugă drojdia, laptele și se amestecă bine. Apoi se pune sarea.
Uleiul se pune la sfîrșit. Dacă se frământă manual, atunci se ung mâinile cu ulei și se frământă până ce nu se mai lipește aluatul de mâini. Dacă se frământă la robot, uleiul se adaugă treptat în timpul frământării iar dacă se frământă la mașina de pâine, uleiul de pune direct în cuvă.
Aluatul se lasă la dospit până ce își dublează volumul.
Se răstoarnă pe blatul de lucru uns cu ulei , se împarte în bucăți de 80 grame, li se dă formă rotundă prin împachetare și rotire. Se lasă pe blat încă 10 minute la crescut .
Apoi se fac cornurile : aluatul se intinde sub formă de turtă, se pune magiunul (2 linguri zdravene), peste el se pun bucăți de nucă prăjită , se rulează (se închide capetele, să nu iasă umplutura)iar aluatul rămas după rularea ce acoperă umplutura se răsfiră în fâșii tăiate și se rulează până la capăt.
Se mai lasă la crescut, în tavă, 10 minute.
Se coc la 180 grade timp de 40 minute. Nu le-am uns cu nimic, s-au rumenit perfect.
Din același aluat, o minunată plăcintă cu varză.