29 aprilie 2013

Chiftelute de pui si curcan

Chiftelutele din carne de pui si curca sunt  foarte dietetice si foarte bine venite .

Cam 300 g piept de pui si  3oo g piept de curcan, tocate prin sita mijlocie, impreuna cu ceapa verde, usturoi verde si  frunze de patrunjel, se amesteca bine cu sare, piper si  1 ou. Deasupra se presara 1 lingura cu tarate psyllium,se amesteca bine si se lasa la odihna vreo 10 minute, apoi  se fac  chiftelutele si se aseaza  pe  foaie de silicon in tava mare. 

Se coc 45 de minute la foc potrivit. 
Imi place  sa le coc pe folia de silicon, nu s-au ars deloc la baza  si nu s-au lipit deloc, avand  in vedere ca nu au grasime .
Merg foarte bine cu sos de iaurt si usturoi verde  !

28 aprilie 2013

Macrou la cuptor cu sos de usturoi si patrunjel - varianta dietetica


Macroul ramane un peste foarte gustos  si usor de facut.
Fata de reteta precedenta  de  MACROU LA CUPTOR, de data aceasta  am inlocuit folia de aluminiu cu hartie de copt si am eliminat total uleiul.
In rest, la fel : pestele, curatat , se aseaza in tava pe rondele de ceapa rosie, se presara cu condimente ( am avut facute in casa din legume uscate, piper, curry, sare, rozmarin, usturoi pudra  si marar   uscat ) , deasupra se pun feliute de ceapa si se acopera cu hartie de copt.
Se da la cuptor pentru 45 de minute , la foc mare.
Alaturi , un delicios sos de usturoi cu patrunjel verde : usturoiul, bine maruntit impreuna cu patrunjelul si putina sare (eu l-am pus in blender)  si apoi cu apa  rece.
Iese excelent la gust si insoteste tare bine pestele.
Poftit la o  portie, este delicios pestele !
Pentru azi, tuturor care  au nume de floare, le daruiesc primul buchet de flori de anul acesta, din gradina mea




25 aprilie 2013

Piure de spanac cu iaurt si ficatei de pui


Pentru azi, spanac, bineinteles, tragem tare sa eliberam locul din sera pentru rosii, castraveti , ardei......
Spanacul se spala   bine si se rupe  marunt. 
Intr-o tigaie antiaderenta, am incalzit o ceapa tocata marunt(fara ulei) pana ce a dezvoltat miros bun si  apoi am pus o jumatate de cana de apa (cam 150 g)Pe rand, cate un pic, am pus  spanac  si am amestecat pana ce s-a inmuiat usor si a scazut in volum , apoi am mai pus o cana de apa, sare , piper , usturoi tocat marunt si am lasat la fiert cu capacul pus. 
Cand nu a mai fost lichid, am pus in blender, l-am facut piure si l-am amestecat cu un iaurt.
A iesit foarte, foarte bun  mai ales ca peste el am pus ficatei de pui, facuti cu ceapa si usturoi!
Ficateii i-am facut asa : am tocat 3 cepe marunt, le-am incalzit in tigaie antiaderenta, la fel, fara ulei ,am pus ficateii  si i-am lasat sa se caleasca putin impreuna si am pus o cana de apa, piper, sare si usturoi tocat marunt. Am lasat asa sa fiarba inabusit cam 15 minute si  gata,au iesit foarte gustosi, taman buni de pus pe  spanac !
Poftiti la o portie  ,acum  e momentul sa mancam  verde, ca vine vara !!!

24 aprilie 2013

Salata de spanac cu ridichi si ceapa verde

Pentru ca in sera am  belsug de spanac,  am decis sa trec la salate  asa ca, am facut o salata exceptionala de spanac  proaspat  cules!
Spanacul frunze ( si ceva codite ca nu m-am  obosit sa le tai , erau prea fragede ) l-am spalat  bine, bine. 
Ceapa verde  am  curatat-o  si  am spalat-o spalata bine.
Ridichile le-am taiat rondele subtiri , le-am presarat cu sare si le-am lasat asa pret de 15 minute, ca sa se inmoaie si sa lase apa.
Am amestecat spanacul taiat cu ceapa verde si cu ridichile, mai putin apa lasata de ridichi. 
In acea apa, am pus putin otet si am  amestecat apoi cu toata salata, fara nici un pic de ulei. 
A iesit o salata delicioasa, cu mult gust de verde si extrem de gustoasa!




23 aprilie 2013

Supa crema de conopida

Pentru astazi, o delicioasa supa crema de conopida  !

Am pus la fiert  o ceapa taiata marunt, un morcov, un patrunjel  radacina , sare , piper si ardei gras rosu tocat  marunt ( da o culoare foarte frumoasa mancarii si un gust foarte bun)  congelat din  toamna . Dupa ce au fost fierte, am adaugat conopida ( tot de la borcan, pusa simplu in apa pe iarna in borcane de 1,700 kg  )
si a mai dat un clocot bun  . Am  scurs  conopida , am pus-o in blender si am  macinat-o bine , apoi am amestecat iar cu zeama. Separat, am  batut bine 2 oua cu   un iaurt   si cu usturoi tocat . Peste aceasta dresura  am pus crema de conopida  incetisor, cu polonicul, pana ce s-a incorporat toata . 
La urma am pus  patrunjel proaspat cules din gradina, taiat marunt . 


A iesit foarte, foarte gustoasa, poftiti  cu nadejde la o portie !

15 aprilie 2013

Ciorba de curcan cu zdrente de ou

Varianta aceasta de ciorba  este  putintel dietetica, in sensul ca  am eliminat taieteii de  casa  si am degresat carnea  total. 

Un tacam de curcan,pai precis spatele,  curatat de grasime  si piele, l-am fiert impreuna cu o ceapa tocata marunt, morcov, patrunjel, ardei gras verde, ardei gras rosu, rosii , un dovlecel si o lingura de sare. Toate deodata le-am fiert in kukta, capata astfel un gust exceptional zeama . 
Dupa ce a fiert, am scos carnea de pe os, in bucatele mici (vecine bune cu zdrentele),am acrit cu suc de rosii facut in casa, fara conservanti si zahar, a tras un clocot bun si am  batut bine  3 oua, dupa care le-am turnat in fir subtire in ciorba care  clocotea.Au iesit niste zdrente gustoase si minunate, a mai dat un clocot ,am luat oala  de pe foc si am  aromatizat ciorba cu leustean si patrunjel verde. 
A iesit foarte, foarte buna si plina de vitamine, taman buna pentru vremea aceasta , ideala pentru dieta de primavara  !

03 aprilie 2013

Turte cu tarate, varianta imbunatatita

Pentru ca fac mereu aceste turte, am tot modificat reteta, cum mi
s-a parut  ca ar fi mai buna. Astfel, acuma fac  900 de grame de  amestec, astfel : 440 g faina integrala  , 160 g faina alba  650, 200 g tarate grau, 50 g tarate de psyllium, 50 g tarate de ovaz. La acesta cantitate pun 50 g de drojdie, cam 4 linguri de ulei de masline, sare  si 600 ml de apa calduta. Le pun in masina de paine pe programul de framantat aluat si  las  1 ora, timp in care si dospeste. In rest, fac totul la fel ca in reteta mai jos descrisa . 

Pentru ca tendinta este de a manca  putina paine , m-am gandit sa fac  niste turte  cu tarate, ceva intre saleurile alea coapte  in forma pe aragaz si turta clasica, coapta pe plita. Au iesit minunate adica foarte , foarte subtiri si s-au copt  tare bine, foarte bune la gust ,crocante si  pot inlocui cu succes o gustare(un pachetel la serviciu)  sau pot fi mancate langa ciorba sau orice fel de mancare.
Asadar, am facut un aluat din jumatate de kilogram de faina amestecata cu tarate (faina de grau 650  = 2oo grame ,tarate de grau = 300 grame), sare, un pliculet cu drojdie uscata, 1 lingurita de zahar si 2  linguri  ulei de masline. L-am lasat la dospit o jumatate de ora.
Arata cam asa
L-am impartit in 20 de bucati  si fiecare bucata am intins-o pe planseta
Foile se intind foarte, foarte subtiri, datorita uleiului din compozitie, cu conditia sa le intindeti de la mijloc catre margine si sa le tot intoarceti,la fiecare intoarcere iar le intindeti , pana cand sunt foarte  subtiri.  Eu nu le-am dat forma regulata, le-am lasat asa cum s-a intins aluatul.
Le-am copt  in  tigaia de clatite, din fonta groasa, cam cate un minut pe fiecare parte. S-au rumenit foarte frumos


Asa am rezolvat problema painii, fac  aceste turte cam de doua ori pe saptamana,sunt  suficiente pentru doua persoane, pe saturate.