Chiftelutele din carne de pui si curca sunt foarte dietetice si foarte bine venite .
Cam 300 g piept de pui si 3oo g piept de curcan, tocate prin sita mijlocie, impreuna cu ceapa verde, usturoi verde si frunze de patrunjel, se amesteca bine cu sare, piper si 1 ou. Deasupra se presara 1 lingura cu tarate psyllium,se amesteca bine si se lasa la odihna vreo 10 minute, apoi se fac chiftelutele si se aseaza pe foaie de silicon in tava mare.
Se coc 45 de minute la foc potrivit.
Imi place sa le coc pe folia de silicon, nu s-au ars deloc la baza si nu s-au lipit deloc, avand in vedere ca nu au grasime .
Merg foarte bine cu sos de iaurt si usturoi verde !
29 aprilie 2013
28 aprilie 2013
Macrou la cuptor cu sos de usturoi si patrunjel - varianta dietetica
Macroul ramane un peste foarte gustos si usor de facut.
Fata de reteta precedenta de MACROU LA CUPTOR, de data aceasta am inlocuit folia de aluminiu cu hartie de copt si am eliminat total uleiul.
In rest, la fel : pestele, curatat , se aseaza in tava pe rondele de ceapa rosie, se presara cu condimente ( am avut facute in casa din legume uscate, piper, curry, sare, rozmarin, usturoi pudra si marar uscat ) , deasupra se pun feliute de ceapa si se acopera cu hartie de copt.
Se da la cuptor pentru 45 de minute , la foc mare.
Alaturi , un delicios sos de usturoi cu patrunjel verde : usturoiul, bine maruntit impreuna cu patrunjelul si putina sare (eu l-am pus in blender) si apoi cu apa rece.
Iese excelent la gust si insoteste tare bine pestele.
Poftit la o portie, este delicios pestele !
Pentru azi, tuturor care au nume de floare, le daruiesc primul buchet de flori de anul acesta, din gradina mea
25 aprilie 2013
Piure de spanac cu iaurt si ficatei de pui
Pentru azi, spanac, bineinteles, tragem tare sa eliberam locul din sera pentru rosii, castraveti , ardei......
Spanacul se spala bine si se rupe marunt.
Intr-o tigaie antiaderenta, am incalzit o ceapa tocata marunt(fara ulei) pana ce a dezvoltat miros bun si apoi am pus o jumatate de cana de apa (cam 150 g)Pe rand, cate un pic, am pus spanac si am amestecat pana ce s-a inmuiat usor si a scazut in volum , apoi am mai pus o cana de apa, sare , piper , usturoi tocat marunt si am lasat la fiert cu capacul pus.
Cand nu a mai fost lichid, am pus in blender, l-am facut piure si l-am amestecat cu un iaurt.
A iesit foarte, foarte bun mai ales ca peste el am pus ficatei de pui, facuti cu ceapa si usturoi!
Ficateii i-am facut asa : am tocat 3 cepe marunt, le-am incalzit in tigaie antiaderenta, la fel, fara ulei ,am pus ficateii si i-am lasat sa se caleasca putin impreuna si am pus o cana de apa, piper, sare si usturoi tocat marunt. Am lasat asa sa fiarba inabusit cam 15 minute si gata,au iesit foarte gustosi, taman buni de pus pe spanac !
Poftiti la o portie ,acum e momentul sa mancam verde, ca vine vara !!!
24 aprilie 2013
Salata de spanac cu ridichi si ceapa verde
Pentru ca in sera am belsug de spanac, am decis sa trec la salate asa ca, am facut o salata exceptionala de spanac proaspat cules!
Spanacul frunze ( si ceva codite ca nu m-am obosit sa le tai , erau prea fragede ) l-am spalat bine, bine.
Ceapa verde am curatat-o si am spalat-o spalata bine.
Ridichile le-am taiat rondele subtiri , le-am presarat cu sare si le-am lasat asa pret de 15 minute, ca sa se inmoaie si sa lase apa.
Am amestecat spanacul taiat cu ceapa verde si cu ridichile, mai putin apa lasata de ridichi.
In acea apa, am pus putin otet si am amestecat apoi cu toata salata, fara nici un pic de ulei.
A iesit o salata delicioasa, cu mult gust de verde si extrem de gustoasa!
23 aprilie 2013
Supa crema de conopida
Pentru astazi, o delicioasa supa crema de conopida !
Am pus la fiert o ceapa taiata marunt, un morcov, un patrunjel radacina , sare , piper si ardei gras rosu tocat marunt ( da o culoare foarte frumoasa mancarii si un gust foarte bun) congelat din toamna . Dupa ce au fost fierte, am adaugat conopida ( tot de la borcan, pusa simplu in apa pe iarna in borcane de 1,700 kg )
A iesit foarte, foarte gustoasa, poftiti cu nadejde la o portie !
Am pus la fiert o ceapa taiata marunt, un morcov, un patrunjel radacina , sare , piper si ardei gras rosu tocat marunt ( da o culoare foarte frumoasa mancarii si un gust foarte bun) congelat din toamna . Dupa ce au fost fierte, am adaugat conopida ( tot de la borcan, pusa simplu in apa pe iarna in borcane de 1,700 kg )
si a mai dat un clocot bun . Am scurs conopida , am pus-o in blender si am macinat-o bine , apoi am amestecat iar cu zeama. Separat, am batut bine 2 oua cu un iaurt si cu usturoi tocat . Peste aceasta dresura am pus crema de conopida incetisor, cu polonicul, pana ce s-a incorporat toata .
La urma am pus patrunjel proaspat cules din gradina, taiat marunt .
A iesit foarte, foarte gustoasa, poftiti cu nadejde la o portie !
15 aprilie 2013
Ciorba de curcan cu zdrente de ou
Varianta aceasta de ciorba este putintel dietetica, in sensul ca am eliminat taieteii de casa si am degresat carnea total.
Un tacam de curcan,pai precis spatele, curatat de grasime si piele, l-am fiert impreuna cu o ceapa tocata marunt, morcov, patrunjel, ardei gras verde, ardei gras rosu, rosii , un dovlecel si o lingura de sare. Toate deodata le-am fiert in kukta, capata astfel un gust exceptional zeama .
Dupa ce a fiert, am scos carnea de pe os, in bucatele mici (vecine bune cu zdrentele),am acrit cu suc de rosii facut in casa, fara conservanti si zahar, a tras un clocot bun si am batut bine 3 oua, dupa care le-am turnat in fir subtire in ciorba care clocotea.Au iesit niste zdrente gustoase si minunate, a mai dat un clocot ,am luat oala de pe foc si am aromatizat ciorba cu leustean si patrunjel verde.
A iesit foarte, foarte buna si plina de vitamine, taman buna pentru vremea aceasta , ideala pentru dieta de primavara !
Un tacam de curcan,pai precis spatele, curatat de grasime si piele, l-am fiert impreuna cu o ceapa tocata marunt, morcov, patrunjel, ardei gras verde, ardei gras rosu, rosii , un dovlecel si o lingura de sare. Toate deodata le-am fiert in kukta, capata astfel un gust exceptional zeama .
Dupa ce a fiert, am scos carnea de pe os, in bucatele mici (vecine bune cu zdrentele),am acrit cu suc de rosii facut in casa, fara conservanti si zahar, a tras un clocot bun si am batut bine 3 oua, dupa care le-am turnat in fir subtire in ciorba care clocotea.Au iesit niste zdrente gustoase si minunate, a mai dat un clocot ,am luat oala de pe foc si am aromatizat ciorba cu leustean si patrunjel verde.
A iesit foarte, foarte buna si plina de vitamine, taman buna pentru vremea aceasta , ideala pentru dieta de primavara !
03 aprilie 2013
Turte cu tarate, varianta imbunatatita
Pentru ca fac mereu aceste turte, am tot modificat reteta, cum mi
s-a parut ca ar fi mai buna. Astfel, acuma fac 900 de grame de amestec, astfel : 440 g faina integrala , 160 g faina alba 650, 200 g tarate grau, 50 g tarate de psyllium, 50 g tarate de ovaz. La acesta cantitate pun 50 g de drojdie, cam 4 linguri de ulei de masline, sare si 600 ml de apa calduta. Le pun in masina de paine pe programul de framantat aluat si las 1 ora, timp in care si dospeste. In rest, fac totul la fel ca in reteta mai jos descrisa .
Pentru ca tendinta este de a manca putina paine , m-am gandit sa fac niste turte cu tarate, ceva intre saleurile alea coapte in forma pe aragaz si turta clasica, coapta pe plita. Au iesit minunate adica foarte , foarte subtiri si s-au copt tare bine, foarte bune la gust ,crocante si pot inlocui cu succes o gustare(un pachetel la serviciu) sau pot fi mancate langa ciorba sau orice fel de mancare.
Asadar, am facut un aluat din jumatate de kilogram de faina amestecata cu tarate (faina de grau 650 = 2oo grame ,tarate de grau = 300 grame), sare, un pliculet cu drojdie uscata, 1 lingurita de zahar si 2 linguri ulei de masline. L-am lasat la dospit o jumatate de ora.
Arata cam asa
L-am impartit in 20 de bucati si fiecare bucata am intins-o pe planseta
Foile se intind foarte, foarte subtiri, datorita uleiului din compozitie, cu conditia sa le intindeti de la mijloc catre margine si sa le tot intoarceti,la fiecare intoarcere iar le intindeti , pana cand sunt foarte subtiri. Eu nu le-am dat forma regulata, le-am lasat asa cum s-a intins aluatul.
Le-am copt in tigaia de clatite, din fonta groasa, cam cate un minut pe fiecare parte. S-au rumenit foarte frumos
Asa am rezolvat problema painii, fac aceste turte cam de doua ori pe saptamana,sunt suficiente pentru doua persoane, pe saturate.