Cu rusine spun ca eu nu tin post dar, din cauza colesterolului mare, am eliminat oarecum ouale din meniu, asa ca tot caut variante.
Asadar, cum am racit ca la carte, cu nas desfundat si stare de rau, s-a impus o supa de gaina cu taitei de casa.
300 de grame de faina integrala de la 7 Spice, amestecata cu cu 145 ml de apa minerala si un varf de de cutit de sare, le-am amestecat bine, bine si
le-am framantat 5 minute, sub podul palmei, prin impachetare, Am pus aluatul intr-un bol de sticla, acoperit, pe o bucata de hartie de copt,pentru 30 de minute.
Am luat apoi aluatul si l-am trecut prin masina de taitei si am facut niste tagliatelle grozave, pe care le-am fiert in supa 4 minute si le-am lasat acoperite inca 5 minute.
Au iesit bune si gustoase, taman cum imi trebuiau mie la raceala minunata pe care o conduc.
Pentru ca de multa vreme nu mai mancam nimic prajit in ulei, azi am facut hamsii la cuptor, crocante si gustoase, fara arsuri la stomac si mustrari de constiinta.
Asadar, hamsiile le-am curatat, spalat si uscat
le-am asezat in tava, pe hartie de copt si le-am presarat cu sare, praf de usturoi si malai grisat (cine nu are voie la malai, poate sa il inlocuiasca cu tarate de ovaz)
Au stat in cuptor , la 200 de grade, timp de 35 de minute.
Totul a iesit foarte gustos si dietetic si nici nu au fost mirosuri in bucatarie.
Nu trebuie sa lipseasca mujdeiul alaturi , ca sa fie gustul complet !
Pentru ca este sfarsit de saptamana, adica masa de sarbatoare, m-am gandit la niste minitarte cu ciocolata si visine .
Deci, un aluat simplu din 1 ou, 3 linguri de indulcitor, 100 g unt, 6 linguri de apa, 2 linguri cacao si 200 g faina, amestecat bine si dat la rece pentru 1 ora.
Intre timp, am uns formele cu putin unt
apoi am impartit aluatul in 12 mingiute egale (le-am cantarit ) si le-am facut foi pe care le-am asezat in forme
le-am intepat bine cu furculita si le-am copt la 160 de grade timp de 30 de
minute .
Separat, am infierbantat pana la punctul de fierbere 200 de ml de frisca, amestecata cu un pliculet de gelatina si am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra, rupta bucati.
A stat asa vreo 5 minute apoi am amestecat bine si am incorporat visinele.
Separat, 100 ml de frisca fierbinte am amestecat cu 100 g de ciocolata alba, la fel omogenizata doar dupa 5 minute.
Cu lingura am pus pe rand si ciocolata neagra si ciocolata alba in interiorul tartelor si am dat la rece pentru doua ore.
Au iesit excelente, gustoase si demne de un desert pentru masa de sarbatoare.
Pentru ca , dupa analizele anuale si dupa aproape un an de dieta, colesterolul a iesit mare, eliminam sursa de colesterol din alimentatie, cel putin pentru o perioada. Asadar, am incercat sa inlocuiesc oul si, am si reusit !
Chiftelele mele sunt cu garnitura la pachet, asa ca am facut o compozitie din : piept de pui , ceapa, usturoi, ardei gras,1 cartof , patrunjel verde(toate tocate marunt) piper, chili, sare , o lingura de tarate psillyum si, in loc de ou, o lingura de seminte de in macinate, amestecate cu 3 linguri de apa rece. Compozitia a stat vreo 15 minute la odihna si la umflat taratele, apoi le-am facut gogoloaie si
le-am pus la copt, pe hartie, la 200 de grade pentru 35 de minute.
Au iesit niste chiftele minunate, gustoase , consistente si legate, nu s-au sfaramat absolut deloc.
Pentru cine are probleme cu colesterolul, inlocuirea oului cu semintele de in, reprezinta o solutie foarte buna !
M-am tot documentat si am hotarat sa fac niste baghete din paine integrala, cu aluat neframantat.
Asadar,aluatul l-am facut din 1 kg de faina integrala de la 7 Spice, 850 ml de apa calda (aici trebuie atentie, ca daca faina a stat la cald si e mai uscata, atunci trebuie mai multa apa ), 2 lingurite de sare, 2 linguri de drojdie uscata si 3 linguri de tarate de ovaz .
Astfel, toate amestecate, le-am pus intr-o oala incapatoare , am acoperit-o cu capac, am tras folie alimentara peste capac si am dat la frigider. Eu am tinut la rece 15 ore (de dupa masa de la 15 si pana dimineata la 6 ).
Am scos aluatul din oala, l-am rasturnat pe planseta bine infainata, l-am rostogolit prin faina, l-am rupt in doua si apoi inca in 3.
Cele 6 bucati de aluat, le-am aplatizat usor, le-am invartit ca pe rulou si apoi am rasucit ca pe un snur. Le-am pus cate 3 in tava, distantate , le-am ciupit deasupra cu foarfeca de bucatarie si apoi am lasat tava la cald pentru 70 de minute.
Inainte de a le pune la copt, am pus in cuptor o oala cu apa clocotita, ca sa se faca un pic de abur in cuptor.
Au stat in cuptorul setat la 220 grade pret de 40 de minute. Le-am scos si apoi le-am infasurat intr-o fata de masa de bumbac si au ramas asa la racit.
Deci, dintr-un kilogram de faina, au iesit 6 baghete, cam 220-250 de grame fiecare. Am rupt o bucata ,s-a vazut crescuta destul de bine pentru faina integrala, are un miros exceptional de paine coapta, este extraordinar de gustoasa si usor de facut.
Pentru ca sunt atat de bune si de gustoase , calde sau reci, clatitele cu ciuperci sunt frecvente in meniul nostru.
Acum , fata de alta data, clatitele mele sunt brune, pentru ca in compozitie au tarate de ovaz . De regula clatitele le fac cu 4 linguri de tarate, 2 oua, lapte , apa minerala,sare si 2 linguri de amidon alimentar si trebuie sa aiba consistenta smantanii (cam zgrunturoasa smantana mea, de la tarate ) . Se odihneste cel putin 30 de minute, ca sa se umfle bine taratele.
Umplutura este normala : o ceapa usor calita intr-o lingura de ulei de masline, peste care am pus ciupercile pleurotus taiate nu prea marunt, cam 300 de grame de ardei kapia macinati, sare, piper, chili si o legatura de marar taiata marunt. .........pana ce scade apa si in bucatarie miroase extarordinar.
Se raceste totul, se adauga 1 ou si 100 grame branza de vaci (sau cascaval Dukan ), se umplu ciupercile si se invartesc pe modelul sarmalelor si se aseaza in tava. Eu am pus hartie in tava , ca sa nu se prinda.
Separat, am batut un ou cu 1 iaurt 0,1% grasime si am turnat peste clatite.
La cuptor , la 200 de grade, au stat 30 de minute.
Sunt foarte, foarte bune si apetisante. Taiate rondele, arata ca o rulada inchegata bine.
In fiecare an de 8 martie fac mucenicii. Nici anul acesta nu am schimbat traditia, asa ca , dintr-un kilogram de faina au iesit 26 de mucenici frumosi, crescuti, dodoloti.
Reteta mucenicilor este aceeasi, an de an, verificata si incercata.
Fata de ceilalti ani, diferit in confectionarea lor a fost faptul ca bucatica de aluat intai am intins-o ca pe o foaie, am rulat-o strans si abia apoi am facut snurul pe care l-am impletit in 2. Asa facut, a crescut foarte frumos si miezul s-a desfacut in fasii, fasii. S-au rumenit extraordinar pentru ca , dupa ce au crescut in tava , i-am mai uns inca o data cu ou batut, ca sa acopere si partea crescuta.