30 octombrie 2015

Tarta cu mousse de gutui si lapte condensat



Se intampla, cateodata, sa ai ceva  momente libere printre alte actvitati, pe care ai vrea sa le folosesti la maximum. Asa mi s-a intamplat si azi, cand, in bucatarie, oalele duduiau pe soba , painea se  cocea in cuptor 

si eu ramasesem fara obiectul muncii, trebuia doar sa astept . Cum deja e wekend si musai sa fie ceva dulce in casa, pe baza de repede si cat mai simplu, o inspectie in camara a scos la iveala un pachet de biscuiti obisnuiti , ceva  gelatina alimentara si o cutie de lapte condensat ,  din frigider a iesit o jumatate de pachet de unt si din pivnita un borcan cu compot de gutui de anul trecut. 

Mai simplu de atat nu se poate. 
Biscutii i-am rupt si macinat intr-un tocator electric dupa care i-am amestecat cu untul topit. Au devenit o pasta pe care am  intins-o  uniform pe fundul unei tavi rotunde cu inel detasabil, dupa care am dat la rece, sa se intareasca untul. 
Gutuile din compot  le-am scurs in sita inoxidabila (au iesit vreo 2 linguri de zeama din borcanul de 700 ml) si apoi le-am pus in tocatorul electric si le-am macinat bine. Peste ele am rasturnat continutul unei cutii de lapte condensat dulce si am amestecat pana ce s-a facut o crema foarte fina. 
Zeama din compot, am inmultit-o cu 3 linguri de apa si in ea am incorporat 2 lingurite de gelatina alimentara, am lasat putin la hidratat si apoi am pus pentru un minut in microunde, unde s-a topit toata gelatina (doar se infierbanta, nu trebuie sa fiarba ).si am incorporat-o in crema de gutui. Inelul detasabil al tavii l-am imbracat in folie alimentara, l-am inchis peste fundul tavii cu stratul de biscuiti si am rasturnat crema. Se bate bine tava de masa, ca sa se aseze crema peste biscuiti , se rade putina ciocolata deasupra si se da la rece pentru cel putin 4 ore.

24 octombrie 2015

Clatite dulci cu urda si merisoare, glazurate cu marmelada de caise



Pentru ca e sambata si musai de facut ceva bun,de data asta am facut clatite cu urda, amestecata cu merisoare si, la sfarsit, glazurate cu marmelada de caise. Sa mai spun ce gust si ce miros au clatitele astea ? 
Asadar, clatitele le-am facut din 2 oua, 2 linguri de smantana de 12%, 1 lingura ulei de floarea soarelui, bere, faina alba trei nule si sare. Intai am batut ouale, am pus cam 1 pahar de bere, apoi vreo 5 linguri cu varf de faina alba si sare si in continuare am diluat cu bere, pana ce a avut consistenta unei smantani subtiri. Aluat s-a odihnit o jumatate de ora. Berea le-a crescut si smantana le-a fragezit . Le-am copt normal, in tigaia de clatite. Au iesit 12 clatite. 
Separat, urda am amestecat-o cu 2 oua, am pus indulcitor, merisoare uscate, 2 linguri zdravene de iaurt cu  3,5% grasime  si coaja de la o lamaie rasa. 
Am umplut clatitele si, asa, rulate, le-am pus in tava peste hartia de copt, aliniate frumos, ca soldateii. 
Au stat la foc mediu in cuptor timp de 30 de minute. 
Separat, 2 linguri de marmelada de caise, le-am omogenizat cu 4 linguri de apa calda  si, dupa ce am stins focul la cuptor, am scos tava, am rasturnat marmelada diluata peste clatite, cu o pensula de silicon am uniformizat si apoi am bagat inapoi in cuptor, la cald, fara a mai aprinde focul. A mai stat tava 10 minute asa. 
Au iesit niste clatite minunate, bine coapte si aromate . Ia uitati-va ce talpa minunata au facut , crocanta !

Glazura de marmelada le-a insiropat putin si le-a aromatizat minunat ! 
Sa poftiti cu incredere !