04 iulie 2011

CASTRAVEȚI MURAȚI ÎN SARAMURĂ






Castraveții se spală și se pun în apă rece ușor sărată (10 g sare la un litru de apă), unde se lasă timp de aproximativ 3 ore pentru a deveni elastici. După aceasta, se spală din nou bine și se așază în borcane (eu folosesc borcane de 800 ml și de 1,7 l). Dacă preparați o cantitate mai mare, puteți pune castraveții într-un vas mare (preferabil de inox sau emailat) și turnați saramura fierbinte peste toți odată.

Prepararea saramurii:
Se calculează 20-25 g de sare grunjoasă, neiodată sau iodată natural, pentru fiecare litru de apă. La 10 litri de apă se adaugă un mănunchi de cimbru și mărar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de vișin, 2 tulpini cu frunze de țelină și 20-30 de boabe de piper.

Apa și condimentele se pun la fiert și se lasă să clocotească timp de 5 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se domolească timp de 5 minute, după care saramura se toarnă cu polonicul peste castraveți, direct în borcane sau în vasul mare. Calculați ca saramura să fie jumătate din volumul borcanului (de exemplu, pentru un borcan de 800 ml, folosiți 400 ml de saramură).

După ce ați turnat saramura fierbinte, lăsați borcanele fără capac sau vasul descoperit, la temperatura camerei, timp de 48 de ore. După această perioadă, turnați înapoi saramura (care poate fi tulbure și cu un miros intens de acru) într-o oală pentru fierbere. Între timp, clătiți castraveții și borcanele sub jet de apă rece, asigurându-vă că nu rămân urme de fermentare.

Așezați castraveții înapoi în borcane, adăugând usturoi tăiat bucăți, un vârf de cuțit de piper măcinat, o lingură de boabe de muștar și hrean tăiat pe lungime. Hreanul se pune în formă de cruce pentru a ține castraveții bine.

Fierbeți din nou saramura pentru aproximativ 10 minute, apoi turnați-o fierbinte  peste castraveți. Închideți borcanele cu capace, întoarceți-le invers și lăsați-le astfel timp de 5 minute. Apoi, borcanele pot fi depozitate în pivniță, unde se vor limpezi treptat. Conservați astfel, castraveții se păstrează până la doi ani, fără a se altera.

Pentru un gust picant, puteți adăuga câte un ardei iute întreg în fiecare borcan. Dacă folosiți ingrediente de calitate și castraveți proaspeți, veți obține niște castraveți românești savuroși, crocanți și plini de savoare.


 

54 de comentarii:

In bucatarie la Sidy spunea...

Dana multumesc foarte mult pentru reteta.
Tu sti ca eu am mai pus dupa reteta ta si cu siguranta si anul acesta asa voi face...
Sunt DE-LI-CIOSI.....

Daniela spunea...

Cu mare placere, Sidy, si noua ne plac acesti castraveti murati doar in saramura.

Tina spunea...

Buna ziua, dna Daniela

foarte apetisante muraturile. As avea o intrebare la dv: castravetii ce ii gasesc eu de cumparat sunt din aceia lungi cam de 15-20cm. Credeti ca as avea acelasi rezultat ca dv daca aleg sa tai castravetii in 2? (ca sa poata incapea in borcane rezonabile de 800-900ml)?

Tina

Daniela spunea...

Tina, sfatul meu este sa pui castravetii in borcane de 1700 g,care sint mai inalte pentru ca :
1. Nu cred ca taiati sint la fel (cind ii tai, murati, in interior au zeama cit sa fie crocanti
2.Daca deschizi borcanul, nu trebuie consumati castravetii imediat, in frigider stau pina la 2 saptamini, fara sa faca floare sau sa se strice.

Cu drag, Daniela

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Buna seara Daniela. Anul acesta am pus castraveti moldo-ardelenesti. Sper sa tina. Am vizualizat mai toate retetele tale. Sunt foarte apetisante.

Cu drag,
Nina Furtuna, Tulcea

Daniela spunea...

Servus, Nina !
Ce ma bucur ca imi vizitezi blogul !
Nina, castravetii sigur o sa tina, eu ii pun asa de vreo 25 de ani si nu am ratat niciodata.
Te pup si iti doresc numai bine !

Unknown spunea...

Ioane, fa ceva cu paharul acela, ca, tot privindu-l incep sa cred ca esti al II-lea Pavlov iar eu subiectul experimentului tau. Cele cu colesterol, lasa-le acolo. In rest, numai de bine.
Stelica Furtuna si familia.

Daniela spunea...

Stelica, ia-ti nevasta, hai la Cluj si rezolvam problema paharelor cu tuica , cit despre colesterol, il lasam in grija tuicii !!!

Adina spunea...

Castravetii murati in acest fel sunt deliciosi si perfecti pentru mancarea mea preferata:Mancare de castraveti murati cu pui!:)
Niciodata nu ma satur de ea!

Daniela spunea...

Adina, foarte faina reteta ta de pui http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/2013/05/mancare-de-castraveti-murati-si-pui.html.
Dupa ce termin regimul, sigur o fac si eu si o sa iti spun cum a iesit !

Unknown spunea...

buna ziua ,as avea si eu o intrebare ..ii prima data cand o sa pun la murat si habar nu am ,intrebarea ii dupa cat timp sunt murati? multumesc anticipat o zi buna ,marius

Daniela spunea...

Marius, dupa 2 saptamani sunt buni deja de mancat.

Unknown spunea...

sarut mana :D

Anonim spunea...

Pai sa ma purced la treaba ....cu toata increderea ! Doina Paula

Daniela spunea...

Doina Paula, cu nadejde, o sa iti placa , sunt savurosi!

Anonim spunea...

Buna ziua. Stiu ca sarea e foarte importanta. In reteta mentionati ca sarea sa fie mare, neiodata, iar in poza pe care ati atasat-o pe punga de sare scrie naturala iodata. Care este buna ? iodata sau neiodata? multumesc
Geta

Daniela spunea...

Geta, aceasta este sarea cu care pun totul pe iarna. Este natural iodata (cu pulbere de alge marine )este speciala pentru muraturi si intotdeauna stau perfect. Mi s-a intamplat sa cumpar o alta sare, tot grunjoasa , neiodata (cel putin asa era oferta ) si nu mi-au stat muraturile (era cam gri la culoare ).


ileanaxperta spunea...

Borcanele se lasa cele 48 ore legate (adica pus capacele) sau libere, desfacute, ca sa ia contact direct cu aerul? Multumesc si numai bine tuturor!

Daniela spunea...

Borcanele se lasa desfacute, fara capac sau, daca ti-e mai usor, pune-i intr-o oala mare, ii oparesti acolo si de abia dupa 48 de ore ii pui in borcane. La fel, oala cu castravetii opariti se lasa fara capac.

m. spunea...

Buna dimineata. Reteta suna foarte bine ai o voi pume in aplicare. Nu am hrean si nici nu voi gasi. Obiectivul meu e sa-i mananc in irmatoarele luni. Se vor tine? Multumesc.

Daniela spunea...

Daca nu gasiti hrean, atunci puneti mai multe seminte de mustar, tot rol de conservant au si eu cred ca vor tine ceva vreme , fara probleme .

Unknown spunea...

Ce bine ar fi daca ati repeta reteta cu explicatii punct cu punct ca noi cei care nu suntem foarte experimentati sa intelegemc e avem de facut.(ce inseamna 20-25 grame sare(e cam o lingura)cu capac sau fara capac cele 48 ore,etc.......

Daniela spunea...

Eu va raspund la tot ce intrebati, fara probleme, modific si reteta, numai sa va iasa muraturile , dar parca tot asa vrea sa stiu cui raspund ! Imediat ma duc sa punctez in reteta si, daca nu am puncte destule, atentionati-ma !

Unknown spunea...

Buna ziua! Anul trecut am pus castravetii dupa aceasta reteta si au fost cei mai buni castraveti murati pe care i-am mancat vreodata. Acum am revenit pentru ca de vreo saptamana am castraveti in gradina si ii pun la murat, de data aceasta am sa copiez reteta. Multumesc din suflet!

Daniela spunea...

Buna ziua si dvs. Nu pot decat sa ma bucur grozav ca va plac acesti castraveti murati si sa va doresc mult spor la munca!

mariah spunea...

In borcane pun si mararul, frunzele de visin(si tot ce continea prima fiertura) in borcane?

mariah spunea...

Buna seara.In borcane pun si mararul cu frunzele de visin (si tot ce era in prima opareala)?

Daniela spunea...

Mariah, imi cer scuze de intarziere. Zeama se pune curata in borcane, fara frunze.

Carmen spunea...

Am si eu o intrebare: zici in reteta ca borcanele se tin sub jet de apa ca sa fie curate, adica speli interiorul borcanului de depunerea aia albicioasa? Nu am mai auzit asa ceva dar am sa incerc.

Daniela spunea...

Carmen, da, se tin bocanele sub jetul de apa rece ca sa se spele depunerile, asta in cazul in care pui castravetii direct in borcane. Mai simplu si mai usor este sa pui castravetii intr-un vas mare si abia dupa clatire sa ii pui in borcane.

Cosmin spunea...

Buna Daniela,
Tocmai am terminat de pus reteta ta si aveam o intrebare, cam dupa cat timp se pot consuma castravetii ? Abia astept sa-i gust !!

Daniela spunea...

Buna, Cosmin
Teoretic, asa, cam in 2 saptamani se pot consuma insa doar pentru gust, ca sa te hotarasti daca mai pui o serie de castraveti la murat.Buni, buni de consumat, sunt cam dupa o luna.

Cosmin spunea...

Multumesc Daniela !!!

marinaionescu spunea...

Buna seara, am respectat intr-u totul reteta,. intrebarea este : castravetii i-am pus in borcane mai mari care nu au capac. Am sa-i leg la gura cu ceolofan asa cum facea bunica. Oare tin peste iarna ?

Daniela spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Daniela spunea...

Buna dimineata! In mod normal, castravetii pusi in modul acesta, ar trebui sa stea pe iarna indiferent de modalitatea de ermetizare a borcanului. Ideale sunt borcanele cu capac. Daca puneti celofan, atunci sa faceti capacul din doua bucati de celofan intre care sa puneti o bucata de folie de aluminiu iar sfoara cu care legati sa o udati, ca sa stranga mai bine atunci cand se usuca .

Anonim spunea...

Bună,în borcane se pun doar castraveții fără verdețuri, foi țelină, cimbru, mărar etc.?

Daniela spunea...

Plantele aromatice doar se fierb in zeama si dupa aceea se arunca, nu se pun in borcane.

Anonim spunea...

Mi- a dat saramura afara din borcan si au inceput sa fiarba, mai pot face ceva? Multumesc, Mari.

Daniela spunea...

Mari ,inseamna ca a ramas ceva ferment, undeva. Scoate castravetii afara, spala-i foarte, foarte bine cu apa rece si mai fierbe o data saramura. Cred eu ca asa rezolvi. Sa fie bine ermetizat cand inchizi borcanul, pune-l pe capac, sa verifici ermetizarea !

Anonim spunea...

Multumesc mult ! Sunt primii mei castraveti pusi de mine , va pup ! Mari

Eu spunea...

Am făcut întocmai cum ATI scris dar am uitat sa pun usturoi,are ceva?

Daniela spunea...

Mari, ma bucur de reusit ta ! Sa imi spui cum ti-au iesit si cat de mult au placut familiei tale !

Daniela spunea...

Daca ati uitat usturoiul, asta este. Data viitoare, inainte de a va apuca de treaba, pregatiti si puneti toate ingredientele la vedere. Rolul usturoiului este sa dea gust bun , dar si sa conserve muratura.

Anonim spunea...

Buna ziua. As dori sa stiu daca ccastraveti pusi dupa aceasta reteta sunt acri iarna. Poate parea aiurea intrebarea, dar am folosit si alte retete care nu ia acrit suficient. Multumesc

Daniela spunea...

Castravetii pusi in felul acesta se pastreaza acri si 2 ani,fara probleme. Da, sunt acri bine, nu sunt dulcegi, daca la asta va referiti. Reteta este foarte buna, cu conditia sa o respectati intocmai .

Anonim spunea...

Am revenit la reteta si ma pregatesc sa pun din nou castravetii conform ei. Sunt buni rau! Anul trecut am pus in borcane de 3 l si de 1,7 l,dar toamna.Acum am castraveti primiti de la tara si e musai sa.i pun,desi e vara.Multumesc!
Doina Paula

Nico P. spunea...

Cea mai tare reteta de castraveti!!!! Va multumesc in numele consatenilor mei si a tuturor cunostintelor carora le-am impartasit aceasta fabuloasa reteta! Hreanul in cruce este punctul forte al acestei retete.
Cu drag Nico P.

Daniela spunea...

Nico P. , eu va multumesc pentru bunavointa de a vizita bucataria mea virtuala. Ma bucur nespus ca va plac acesti castraveti, sunt, intr-adevar, deliciosi. Rezista minim 2 ani, deci, se pot pune fara grija in orice cantitate. Hreanul in cruce are rolul clar de a-i tine in zeama, astfel nu se stafidesc si nu se usuca fara lichid si de a-i conserva.Pofta buna !

Veronica spunea...

buna, am facut reteta si arata bine borcanele...daar am avut o mare problema. dupa lasat desfacute si fiert 10 min un borcan a ramas fara zeama, asa ca am fiert zeama din butoiul de asortate si am pus. tu cum eviti consumatul zeamei in cele 48h si fiert? mersi mult!

Daniela spunea...

Veronica, in mod normal nu ar trebui sa ramai fara zeama. Se puteau inghesui mai bine castravetii,si anulai borcanul ramas fara zeama , dar, ai procedat foarte bine . Pe viitor, poate e mai comod sa pui castravetii de-a valma intr-o oala, in prima etapa si atunci pui mai multa zeama din start.

Anonim spunea...

Buna ziua, am respectat reteta dvs dar cred ca am gresit pe undeva deoarece la cateva zile dupa ce am capsat borcanele (dupa ce am fiert a 2-a oara muratoarea) avem depuneri albe pe castraveti si pe fundul borcanelor..mai sunt buni oare..?
Andreea

Daniela spunea...

Andreea, in mod normal, corect, saramura nu este perfect limpede, ca la cea cu otet. Ea este usor tulbure, are si depuneri, deci, eu cred ca sunt buni castravetii tai. Dat fiind faptul ca este saramura naturala, fara conservanti, fara adaosuri, nu ai de ce sa iti faci griji. Astept sa imi spui daca sunt sau nu buni castravetii.