23 august 2011

DOVLECEI SI CONOPIDA IN SUC DE ROSII - conserva


Este tare frumoasa  si bogata piata la momentul  acesta, mai ales ca s-au inventat acele  piete volante care, e drept, nu au produse ieftine dar au produse foarte, foarte proaspete.
Am fost simbata in piata volanta a Clujului, pe platoul Salii Sporturilor  si am luat conopida si dovlecel pentru a pune pe iarna, cu suc de rosii,la borcane de 1,700 kg.




Foarte proaspete, le-am curatat si le-am oparit impreuna cu  mararul tocat marunt.  . Separat, am facut un  bulion de rosii  pe care l-am pus fierbinte peste legume, am rotit  borcanele ca sa intre peste tot bulionul, deasupra am pus  la fiecare borcan cate o aspirina , le-am capsat si le-am  sterilizat  inca 40 de minute.
Din  15 dovlecei (cam de 1 kg fiecare), 6 conopide mari si 10 kg de rosii  mi-au iesit  11 borcane de conopida si 9 borcane de dovlecei .



Este intr-adevar de lucru dar , daca tii cont ca iarna doar  pui mana pe borcanul din pivnita si ai rezolvat problema legumelor, atunci merita efortul .
Este adevarat ca se gasesc legume proaspete si iarna dar in nici un caz nu vor avea gustul acestora din vara care sunt culese direct din gradina si clar ca nici pretul de acuma( 2 lei rosiile, 2 lei conopida, 1 leu dovleceii).

22 august 2011

MURE, MURE, MURE - gem de mure, tarta cu mure, mure congelate

Am fost la munte si am avut o surpriza excelenta: am adunat aproape 14 kg de mure, coapte si frumoase, mari cit nucile
Daca tot m-am procopsit cu asa mindrete de  mure, nu am rezistat si am  facut  din 5 kg  un gem extraordinar,  aromat si gustos ,o delicatesa!
Din 5 kg de  mure  mi-au iesit  20 de borcanele de gem, de 375 g.
Gemul l-am facut cu  fructoza de la Dr. Oetker (nu avem voie la zahar) si  l-am fiert   doar 5 minute, a iesit exceptional.


Am mai  facut si o tarta  cu  mure (8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina si 2 linguri ulei )



Restul de mure, la congelator, pentru ceaiuri si  tarte.Anul acesta este un an tare bun, nu ma asteptam sa culeg asa de multe mure din gradina.

08 august 2011

MURE PENTRU IARNA

Este vremea murelor, au inceput sa se coaca, trebuie culese  caci altfel   putrezesc  repede !
Am plantat  in gradina de la munte   mure, (erau trei fire amarite, de la gradina Palacsay) in urma cu   14 ani si  acum am un gard verde minunat  intre  mine si vecina, in acelasi timp si foarte   productiv .
In fiecare an le  culeg,( sint foarte mari si frumoase , sint altoite iar  vrejii murelor nu au tepi deloc),  le pun in pungute in congelator si  le folosesc in mod deosebit  la ceai. Iese nemaipomenit  de bun si are un efect benefic asupra organismului, regleaza glicemia.
De la mure adun si frunzele, toamna, le usuc si le folosesc tot la ceai.
Cel ma important lucru este faptul ca , in fiecare toamna  le inmultim prin marcotare si uite asa , de la un an la altul, gardul nostru se face tot mai mare  (dupa ce dam  plante tuturor celor carora le-am promis  plantutele).