Pentru ca asta toamna nu m-am invrednicit sa fac, am facut acum acest minunat ketchup . Nu ma hotaram dar am vrut sa cumparam ieri o sticla de ketchup si cand am citit eticheta, ne-am luat cu mainile de cap si am renuntat. Prea multe avea in compozitie, denumiri de nu le poti pronunta.
Cum suc de rosii am facut din belsug si ultima punga cu ardei kapia copti si congelati striga dupa ajutor, am ispravit imediat : 2 sticle de 0,75 l de suc de rosii, 10 ardei kapia copti si macinati, 2 cepe mari albe tocate marunt, 10 catei de usturoi tocati , 1 lingura cu busuioc uscat si macinat, 1 lingurita piper, 1 lingurita de boia de ardei iute, facuta de mine in casa, 1 lingurita de boia de ardei dulce, 1 lingurita oregano macinat, 2 lingurite sare de mare pentru muraturi, 4 foi de dafin , 50 ml de otet de mere , 1 lingura indulcitor lichid Clio si o legatura de frunze de telina. Toate acestea au fiert la foc mic timp de 70 de minute, timp in care s-a evaporat apa si a iesit ca o pasta. Dupa ce a fiert, am dat la o parte si am scos afara buruienile (foile de dafin si telina ) si am trecut pasta prin blender. Apoi, am mai pus la fier pentru 5 minute, ca sa nu cumva sa aiba alti fermenti din manipulare si blenduire, dupa care am pus pasta, cu ajutorul unei palnii metalice, in sticle infierbantate in cuptor. Am inchis ermetic sticlele si le-am mai tinut in cuptor, la 100 de grade, inca o jumatate de ora. Dupa ce s-a mai racit putin cuptorul , le-am pus intre paturi si acolo stau pana ce sa racesc complet.
Am tot gustat amestecul, are un gust delicios si chiar merita facut, la ideea ca este dietetic si natural, mananci fara a te preocupa de prezenta E-urilor in compozitie.
Cu siguranta in toamna asta imi fac provizii, voi face si dulce si iute !
Au iesit 4 astfel de sticle , de 300 ml fiecare!
Am vrut anul acesta , neaparat, sa vopsesc ouale natural, fara sa ma mai gandesc la chimicale. Asadar, am facut totul ca la carte : intr-o cratita de inox am pus de seara cojile de ceapa (de la vreo 10 cepe, si albe si rosii), plus o ceapa rosie taiata felii, 2 linguri zdravene de turmeric si trei litri de apa. A stat asa, muratoare, vreme de vreo 14 ore. Ouale, spalate si degresate, le-am pus la fiert in acest amestec, mai pe fundul cratitei si le-am acoperit cu foile de ceapa. De la momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat 15 minute. S-au colorat foarte frumos, turmericul a aurit culoarea, a iesit un rosu spre caramiziu si nu s-a spart nici un ou. Fierbinti, ouale au avut parte de un frecus zdravan cu slanina, asa, ca sa straluceasca si ele putin.
Va recomand calduros sa adoptati aceasta metoda, este sanatoasa si fara pericole, merita efortul cu prisosinta !
Dupa o perioada cu multa munca, a venit vremea sa ne bucuram de bunatatile cu care onoram sfanta zi de sarbatoare, asa ca va poftesc , cu drag, sa degustati o felie de cozonac (anul acesta au iesit absolut minunati, uriasi , pufosi si deliciosi )
si o felie de pasca, la alegere, cu branza dulce
sau cu branza sarata ( de data asta am facut-o in tava dreptunghiulara pentru ca am schimbat cuptorul si tava rotunda mare nu a intrat )
si ceva ciocolatos, o felie de tortulet cu crema ganache si cu visine
Pe langa toate astea, un ou rosu, vopsit natural cu coji de ceapa si turmeric, (au iesit o frumusete , nu s-au spart, nu am mai avut grija chimicalelor).
Sa aveti pofta buna si sarbatori luminate, pline de caldura sufleteasca !
La loc de mare cinste in casa noastra sunt frigaruile, sunt gustoase, savuroase, au de toate , merg si cand avem musafiri, merg si pentru un pranz de duminica,pentru masa de sarbatoare, merg oricum.
Pentru un gratar plin cu frigarui, sincer nu le-am numarat niciodata dar intotdeauna s-a umplut gratarul, de regula folosesc un piept de pui mare sau 2 mai mici, pe care le tai in cubulete nu prea mici, cam 2 pe 2 cm.
Mai am nevoie de 3 cepe rosii potrivit de mari si pe care le curat , le tai in patru si le desfac in foi ( cam cate 2 odata) . O bucata de slanina afumata cam de 250 -300 g o tai in feliute potrivit de mari, asa , ca sa se plieze egal pe cubuletul de pui.
De regula , am 3 ardei grasi de diferite culori: galben, rosu si verde iar rosiile sunt cherry (cam 500 g ) iar daca e vara atunci le am in gradina . Daca din intamplare am ciuperci champignon in casa, clar ca le voi pune si pe acelea, este minunat gustul de ciuperca fripta.
Intotdeauna respect niste reguli : incep si termin frigaruia cu ceapa, langa carne pun obligatoriu slanina si celelalte ingrediente le alternez si atunci arata cam asa: ceapa, rosie, ardei, carne, slanina, ceapa.....si tot asa . La sfarsit condimentez totul cu sare si piper .
Gratarul trebuie sa fie incins bine, uns cu putina slanina si atunci imediat ele incep sa sfarie, si sa isi schimbe culoarea, cam in 20 de minute se rumenesc si ar trebui sa fie gata .
Recunosc ca nu eu sint cea care sta la gratar de regula dar invartitul frigaruilor cade intotdeauna in sarcina mea
Gustul legumelor coapte , alaturi de pieptul de pui si de slanina fripta este delicios, trebuie si putina paine proaspata pentru ca ele lasa un pic de sos, exceptional de bun.
Pofta buna la frigarui!
Rar, dar bine, te ia cate o pofta de nu te potolesti pana ce nu ti-o satisfaci. Uite asa m-a apucat azi o pofta nebuna de cartofi copti. Nu imi apartine reteta, am mancat asa ceva la Ioana si la Dan, la copiii mei acasa, de sarbatori si am ramas cu gustul grozav.
Asadar, cartofii curatati si spalati i-am taiat cu cutitul ondulat , in bucati groase. generoase(i-am taiat cu cutitul ondulat ca sa aiba aspect dar si ca sa cuprinda mai multe condimente peste ei )
I-am asezat pe hartie de copt, in tava si am folosit pensula de silicon pentru a-i unge putin cu ulei de masline extravirgin. Apoi am presarat usturoi granulat si boia de ardei afumata (pentru clujeni, le-am cumparat de la Povesti cu condimente, din Polus) .
La jumatatea timpului, i-am intors .
Am dat la cuptor , la 225 de grade, pentru 35 de minute.
Ce a iesit? O bunatate,credeti-ma pe cuvant ....stiti voi - perfectiunea nu are granite cu simplitatea !!! Alaturi, salata si un gratar , care au palit pe langa cartofii astia ....
Poftiti cu nadejde, ca prea sunt buni !!!
O zi pe saptamana musai sa mancam peste , asa ca, azi de dimineata, am si gatit.
Macroul ramane preferatul nostru , are un gust deosebit , asa ca, am dezghetat o punga cu peste si am curatat totul ca la carte
Separat, 3 cepe mari, le-am tocat marunt si le-am pus la calit intr-o lingura de ulei de masline
peste care am rasturnat un borcan de ardei cu rosii si o jumatate de litru de bulion.
Am pus o mana zdravana de leustean taiat, sare, piper, o lingurita de turmeric (curcuma) , praf de chili si 2 foi de dafin.
A dat un clocot, si am pus pestele intreg
A fiert la foc potrivit pret de 15 minute, am luat de pe foc si am adaugat vreo 10 catei de usturoi taiati marunt dupa care am acoperit si am lasat la racit.
S-a cam jumulit pestele de la fiertul pe soba si nu in cuptor insa am redus timpul de gatit si finalul a fost perfect.
O mancarica rapida, buna si gustoasa!
O ceapa alba, taiata marunt, se caleste intr-o lingura de ulei de masline.
Peste ceapa se adauga cateva bucatele de carnati de casa afumati, se mai invarteste de doua ori, se adauga un ardei gras taiat si 2 rosii, o cana de apa, sare, piper, chili si foi de dafin. Dupa ce a clocotit, am pus mazarea congelata si am lasat sa fiarba inca o data. Intre timp, am curatat cativa cartofi rosii, i-am taiat cubulete si i-am pus in oala. A mai fiert totul inca 20 de minute.
Daca tineti post, scoateti afara carnatii si mancarea de post este gata si delicioasa.
Incercati-o, este delicioasa !