12 iunie 2017

Cartofi noi,cu rozmarin, la cuptor


La vremea asta, cartofii noi sunt foarte gustoși și ușor de preparat. Ideal ar fi fost să am cartofi mici, pe care să-i pot pune întregi în cuptor, dar, pe piață, cei mai proaspeți erau cartofii mari, roșii, așa că nu am stat pe gânduri. Curățați și spălați, cartofii se taie în felii generoase, de aproximativ 1,5 cm grosime, și se pun într-un bol.

Peste ei se adaugă sare, usturoi granulat, boia de ardei iute, ace de rozmarin și ulei de măsline. După ce sunt bine amestecați, se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se lasă în cuptor, la 220 de grade, timp de aproximativ 30 de minute. Nu este necesar să fie întorși, deoarece se rumenesc uniform și se pătrund foarte bine.

Sunt extrem de gustoși și pot fi serviți simpli, cu sos de usturoi preparat cu smântână, cu o salată mixtă, salată de varză, murături sau ca garnitură pentru carne. Indiferent de modul în care sunt consumați, acești cartofi sunt delicioși și foarte ușor de făcut.

05 iunie 2017

Gem de căpșuni dietetic, fără zahăr


La vremea aceasta, tarabele din piață sunt pline de căpșuni, la prețuri convenabile, semn că sunt pe sfârșite. Pentru că sunt coapte și aromate, am luat câteva pentru gem. De data aceasta, gem fără zahăr, pentru a fi cât mai dietetic și accesibil copiilor.

Am avut 2 kilograme de căpșuni, pe care le-am spălat, curățat de codițe și tăiat în bucăți. Din 1,5 kg de mere zemoase, curățate doar de cotor, nu și de coajă, am făcut suc de mere.

Sucul obținut l-am pus la fiert într-o cratiță cu fund dublu, iar după 20 de minute de fierbere la foc mic, am adăugat și căpșunile. Din momentul în care a început să fiarbă, am lăsat să se îngroașe, aproximativ 40 de minute, amestecând din când în când, ca să nu se prindă.

Am pus gemul fierbinte în borcane sterilizate, le-am capsat și le-am întors cu capacul în jos timp de 5 minute pentru a se vida. Ca o măsură suplimentară de siguranță, dat fiind că gemul nu conține zahăr sau conservanți, am sterilizat borcanele în bain-marie timp de 30 de minute.

Este ideal să pui gemul în borcane mici, de maximum 200 de grame. Rezultatul este foarte dulce și aromat, perfect pentru gustările copiilor, clătite, griș cu lapte sau budincă – poate fi folosit în orice combinație.

04 iunie 2017

Clatite dulci cu urda si branza de vaci




La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci. 
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute. 
Se coc clatitele 


si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie  si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii  si se cladesc pe un platou 
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda 

2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde   pe deasupra clatitelor cu o pensula 

dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.

Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot  din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !