14 decembrie 2013

Placinta cu ciuperci, varianta dietetica


Asa sunt de frumoase ciupercile la piata, incat iti fac cu ochiul si nu te poti abtine la a le cumpara. 
Deci, initial am zis ca fac aripioare de pui cu ciuperci ,dar, pana ce am ajuns acasa am schimbat meniul. Am ajuns la concluzia ca o placinta cu ciuperci ar fi tocmai perfecta pentru  wekend.
De data asta, in varianta dietetica, a  iesit delicioasa. 
Asadar, aluat din faina integrala, sare, drojdie si apa (eu am facut 2 placinte , una cu mere si una cu ciuperci, pentru amandoua am folosit 15 linguri de faina). 
Intre timp, am calit o ceapa taiata marunt  , peste care am pus ciupercile, cu  sare, piper si putin morcov razuit  fin 
Le-am inabusit si apoi, cand a scazut tot lichidul, am pus la racit. 

Intre timp, aluatul a crescut frumos si am pus o foaie in tava, peste hartie de copt. 
Pe margini am facut un sul subtire de aluat si l-am pus, ca sa inalte putin  foaia. 

Am pus ciupercile racite peste foaia de aluat si am uniformizat peste tot. 


Intr-un castron, am batut 3 oua, 1 iaurt, 3 linguri de branza  de vaci, sare, piper  si cateva ramasite de cascaval razuit, ce am avut prin frigider .

Am desertat amestecul peste ciuperci  si  gata, placinta a fost construita, nu i-am mai pus nici un fel de foaie deasupra.

 A stat in cuptor vreme de 35 de minute la 200 grade. 
A iesit delicioasa  si un picut picanta. 

Si placinta cu mere a iesit bunuta 

iar o ciorba de fasole boabe ,cu ciolan afumat acasa ,  cu salata de ceapa rosie alaturi, a completat perfect meniul de wekend. 


Aripioarele pana la urma au iesit picante 
si le urmeaza o salata de rosii si castraveti.
Deci, poftiti la masa !!!

10 decembrie 2013

MENIU CRACIUN 2013 - pentru aducere aminte

Mai avem putin pana la sarbatori si deja  trebuie sa ne gandim ce si cum vom pregati bun in casa  pentru familia noastra, pentru oaspetii nostri. 

Ar cam trebui facute si cumparaturile, asa ca, trebuie facut inventarul in camara si in frigider, sa nu lipseasca nimic. 

Lista de bucate pentru sarbatori ar putea fi mult mai lunga insa  mai adaugam pe parcurs. Nu uitam nici de dieta  dar nici de traditie, le vom imbina corespunzator, cu grija si moderatie. 

Nu vor lipsi 

si nici 


sau 


iar  pentru copii cuminti, care beau lapte, musai 
BISCUITI SPRITATI



Obligatoriu  trebuiesc facuti 



si o 

Nici aceste 
nu pot lipsi 

merge si la dieta 

deasemenea 

buni si gustosi 

ca e  musai sa fie traditionali 

 JUMARI
bune si  cu straturi de carnita in ele 

cu ciolan afumat 

iar la un pic de dieta 


PAINE INTEGRALA NEFRAMANTATA
buna si ademenitoare 
Intr-o zi , musai si un
PRANZ ARDELENESC

Pentru stampararea stomacului , un
BORS DE CURCAN


si o
CIORBA DE BURTA

cu smantana si ardei iute

OUA UMPLUTE CU PATE DE CASA
 proaspete  si gustoase 

Sa aveti spor  la pregatiri si sa va iasa bucatele asa cum vi le doriti!

06 decembrie 2013

Chiftele de peste




Foarte bune aceste chiftele de peste !
Pestele congelat, mai bine spus merluciu, l-am curatat de oase cand era pe jumatate dezghetat. A mers mult mai usor ,cu un cutit cu lama subtire. Dupa ce s-a dezghetat de tot, l-am tocat prin masina, cu sita deasa pusa. Peste tocatura am pus sare, piper, 2 oua , usturoi, marar  si 2 linguri de tarate psyllium. Am omogenizat totul, am dat  forma chiftelelor (le-am facut destul de mari, nu micute ) si le-am pus la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute. 
Au iesit excelente, dietetice si gustoase !

01 decembrie 2013

Piept de pui (curcan) cu ardei copti


Mancare buna, buna si gustoasa! Deja e frig si ardeii copti pusi  la congelator asta vara, cand era abundenta de legume, isi fac treaba , aduc gustul  verii in cratita mea  cu mancare  !

Asadar, pieptul de pui taiat cubulete l-am rumenit putin in tigaia antiaderenta, apoi am pus  o ceapa taiata marunt , o cana cu suc de rosii si ardeii  copti taiati fasii. Am pus sare, piper, foaie de dafin si am lasat pe foc pana ce mancarea a scazut (cam 15 minute ).Ca si amanunt, zeama  care a reiesit de la dezghetarea ardeilor am pus-o tot in mancare.
Si uite asa , in maximum jumatate de ora, am facut  o mancarica deosebita, dietetica si gustoasa !


Carnati de casa afumati, editia 2013



A venit vremea ! Este 1 decembrie, in fiecare an carnatii nostri devin internationali asa ca, le e vremea ! Deja sunt la  afumat, sunt facuti doar in mat de oaie, la metraj = 60 ml ...........(din 13 kilograme de carne, anul acesta ).
Reteta o stiti,  carnati de casa afumati,  este aceeasi, an de an, clasica si fara alte adaosuri, simpla, o reteta pe placul familiei noastre !
Daca vreti sa faceti, deja apucati-va, ca e vreme buna, este suficient de rece ca sa fie  pusi la zvantat si afumat, nu mai stati pe ganduri !
Nu e Craciun ala fara carnati de casa afumati, pe gustul si placerea fiecaruia dintre noi !