27 octombrie 2014

Sirop de catina cu miere



Anul acesta am decis sa prepar altfel catina pentru iarna. Asadar, cantitatea  este de 2 kg. Am spalat catina, intr-o sita de inox, prin scufundare in apa. Am zvantat catina si apoi am trecut-o prin storcatorul de fructe. Hoaspele ramase le-am mai dat de doua ori prin storcator.
A iesit un suc  gros de catina, ca un nectar, cu o culoare minunata,  pe care l-am amestecat cu miere de albine, un borcan de miere  (cam 600 de grame ) la tot nectarul. Au iesit 3 borcane de 700 de grame, pe care le-am infiletat si le-am pus la frigider.
Din acest concentrat, se ia cate o lingura si se amesteca cu 250 ml de apa  iar rezultatul va fi  un suc  minunat si gustos, numai bun de baut dimineata.
Hoaspele ramase le-am pus intr-un vas de sticla termorezistent si le-am uscat (dat fiind faptul ca deja fac foc in soba, le-am uscat pe soba dar ele pot fi uscate si in cuptor sau in aparatul de deshidratare). Din aceste  hoaspe uscate iese un ceai revigorant minunat la care, daca mai adaugi o feliuta de  lamaie, va avea gustul perfect.

23 octombrie 2014

Chiftele din carne de curcan ,cu miez de branza



De regula, daca am chiftele in frigider, am mancare, fara probleme,se pot manca si calde , si reci, ca gustare sau  ca fel principal, cu garnitura, oricum.
De  data asta au fost din carne de curcan. Compozitia de chiftele, simpla: carne de curcan , 1 ou, o ceapa, 1 ardei gras , 1 cartof ( se poate si fara cartof) ,  sare, piper,usturoi,  boia de ardei si tarate de psillyum. Toate  tocate marunt si amestecate cu oul si condimentele, se lasa la odihna 10 minute. Dupa aceea se formeaza  chiftele , se aseaza in mijloc cate o bucatica de branza (eu am avut gen ricotta)  si se pun la copt, la 200 de grade, timp de 40 de minute.
Foarte bune si dietetice, au mers de minune langa o mancare de vinete si ardei copti.

19 octombrie 2014

Must de casa - jurnalul unei duminici minunate de toamna


Este toamna superba, cu dimineti racoroase si cetoase uneori, cu soare arzator la amiaza  si cu seri calde pana la o anumita ora, dupa care musai sa pui o haina in spate, sa incalzesti eventual soba cu 2 lemne, simbolic, sa fie sursa de caldura si nu de frig.
Bogatia toamnei te imbie sa iti satisfaci toate poftele.
Nu pot sa uit cum era toamna acasa, cand se culegea via, cand  tentatia mustului dulce, pentru noi, copiii, era incredibila.
Cu ochii mintii, vad si acum cana de must pe care tata, sugubat, mi-o intindea  , ca  sa vada ce reactie aveam , ca si copil.  Oare ce reactie puteam avea, copil fiind stiind ca mustul este dulce, bun, era ca si cum mancai struguri fara a te mai impiedica de  coaja boabelor, care nu ne placea, era prea tare .
Normal ca savuram acea cana de must. In timp am inteles de ce zambea, cana era  o canuta de fapt si era pe jumatate goala. Dar , pofta, ......era mare !
Tot asa m-a apucat azi o pofta teribila de must si, cum ardelenii nu apreciaza nici vinul, nici mustul, in sensul ca nu o sa gasesti mustarii (targurile din oras nu ma incanta, ma tem sa consum de acolo, dupa o experienta neplacuta ).
Asadar, la pofta mare, rezolvare, pe masura. Ne-am facut plimbarea pana in piata mare, pe jos si  am cumparat struguri negri cu aroma de capsuni .
Acasa ajunsi, am ales boabele si le-am dat prin storcatorul de fructe, de doua ori

si uite asa am facut o canta de must autentic,proaspat si aromat, ca pe vremea copilariei.
Sa va spun ce gust a avut ?Nemaipomenit, o data pe an merita sa faceti asa ceva .
Normal, in categoria bunatatilor intra si dovleacul copt
dar si legumele care mai sunt in sera, la vremea aceasta tarzie
si care au un gust intens si deosebit , langa o friptura grozava de curcan
si o minunata salata de ceapa rosie .
Pentru delectarea privirii, crizanteme albe, minunate !

17 octombrie 2014

Tort diplomat cu fructe


Azi este 17 octombrie si, cum in fiecare  an in aceasta zi avem pe masa un tort,  a venit randul tortului cu numarul 33. Anul acesta a fost diplomat cu fructe, un tort delicios. Nu imi apartine retetea,  m -am tot documentat   si m-am inspirat din reteta Jamilei.   A iesit deosebit de gustos.
Am hidratat 20 g de gelatina in apa calduta. Intr-o cratita de inox am amestecat  5 galbenusuri, 200 g de zahar, 2 linguri de faina alba, esenta de vanilie si , la sfarsit  500 ml de lapte rece. Ca sa fiu sigura ca nu sunt cocoloase, am trecut amestecul prin sita, apoi l-am pus la fiert , la foc mic , amestecand continuu pana  ce s-a ingrosat. Apoi am lasa pana ce s-a racit putin si am integrat gelatina hidratata, am amestecat bine si  apoi am lasat  sa se raceasca normal, in bucatarie.
Separat , am batut spuma 500 ml de frisca si , cand crema a fost rece, am amestecat-o cu frisca .
Pe un platou am pus un inel de la forma de tort . Piscoturile le-am inmuiat in sucul de la o conserva de ananas si le-am pus vertical, sprijinite de peretele inelului .Constructia tortului a fost simpla : baza tortului au fost tot piscoturi inmuiate, peste care am pus  o parte din crema,peste crema fructe taiate cubulete
(fructele folosite au fost 2 portocale , 2 kiwi si bucati de ananas din conserva) si tot asa  pana ce am terminat crema. Deasupra am pus tot fructe .
Tortul a stat in frigider peste noapte.
Crema s-a intarit foarte frumos, s-a taiat felii si a avut o tinuta foarte buna !
Zi deosebita, desi a plouat afara , inceputa cu o cafea insotita de minunatul trandafir de dimineata

 completata de minunatele flori ale toamnei, crizantemele , pe care intotdeauna le primesc cu placere


si de bunatati culinare, de exemplu  retese
si o minunata friptura de curcan
De fapt, postarea este jurnalul unei zile de 17 octombrie in familie.

12 octombrie 2014

Mousse de dovleac - varianta dietetica

Vedeta sezonului, dovleacul,la pret de mare cinste in acesta perioada.
Am incercat un dovleac,putin roz la culoare,  ca sa vedem cu este, sa putem face niste provizii.
L-am curatat de seminte si taiat in felii, l-am pus pe hartie de copt in tava si apoi l-am copt 45 de minute la 225 grade.
S-a rumenit  frumos, chiar caramelizat putin dar, nu este foarte dulce, dat fiind faptul ca inca nu a fost prins de frig, ca sa se indulceasca.
Din doua felii de dovleac copt am facut o spuma delicioasa, cu un gust minunat !
Am pus dovleacul copt taiat bucatele in blender , un strop de indulcitor lichid, putina esenta de rom si iaurt dietetic de la Pilos de 0,1. Amestecate foarte bine in blender, au  devenit o pasta incredibil de usoara si fina.
Dupa ce va sta macar 2 ore in frigider, va fi un desert minunat, numai bun pentru o zi de duminica !

09 octombrie 2014

Compot de pere, cu anason stelat si vanilie


A venit in sfarsit si vremea compotului de pere, un desert minunat iarna , gustos si simplu.
Perele verzi si  tari, le-am curatat de coaja si seminte , le-am taiat in  bucati si le-am asezat in borcane (de diferite marimi, ramasite din pivnita ) .
Am umplut borcanele cu apa rece, apoi am rasturnat si masurat apa, ca sa stim cat zahar punem.
Pentru 10 kilograme de pere am avut nevoie de 7 l de sirop. Am calculat 250 g zahar pe litrul de apa. Intr-o  cratita , separat, am pus zaharul, cu vreo 2 litri de apa, cu vanilie  si anason stelat, la fiert. Dupa ce a dat un clocot si s-a topit zaharul, s-au dezvoltat aromele, am amestecat  siropul fierbinte cu restul de apa rece  si am turnat iarasi in borcane, peste  pere.
Am capsat bine borcanele, cu capace noi, le-am verificat intorcandu-le pe capac, sa fie etanse  si le-am pus la sterilizat in apa, pentru 30 de minute  de cand a dat primul clocot. Fiind de dimensiuni diferite, am pus borcanele in oale diferite pentru sterilizare, ca aceasta sa fie corecta, apa sa ajunga pana la gatul borcanelor.
Stiu ca sunt si iarna fructe la supermarket insa, acelea vor fi si scumpe si tratate ca sa reziste, nu au acelasi gust cu fructele de toamna. Nu este pentru dieta dar nici nu  manaci in fiecare zi acest compot, ci doar asa, de rasfat  si de pofta.

08 octombrie 2014

Ardei iuti - in otet sau uscati


Desi vremea de afara este superba, totusi, culegem din gradina  tot ce a mai ramas, ca sa nu ne trezim intr-o dimineata ca a cazut bruma si ne-a luat pe nepregatite. 
A venit randul ardeilor iuti, de toate categoriile, pe care, dupa caz,  ii pregatim pentru iarna. 
Astfel, ardeii frumosi, de Szeged , i-am insirat pe ata, ca sa se mai coaca si ulterior sa se usuce si vor folositi  pentru a prepara boia de ardei in casa, aromata si gustoasa. 
Urmatorii la rand au fost ardeii de tip Chili , la fel, de insirat pe ata la uscat 
iar cei lungi, frumosi, tot la uscat 
De acum astepam sa  se usuce foarte bine, in loc uscat si aerisit. 
Au ramas ardeii verzi, care nu au apucat sa se coaca si care vor fi folositi ca si condiment la mancaruri  dar si pentru ciorbe. 
Pentru ca  nu ne place gustul de otet simplu, anul acesta am decis sa fac o alta reteta, cu ardeii taiati  si cu foarte putina miere,ca sa mai taie din gustul otetului.  
Cu manusi pe maini, am taiat ardeii rondele cam de 1,5 cm  si i-am curatat de seminte, prin impingerea lor cu coada unei linguri de lemn (daca e prea groasa, atunci merge si cu ceva din plastic, rotund ). Apoi am pus intr-o sita si i-am spalat sub jetul de apa rece, ca sa cada semintele. Au  mai ramas ceva seminte, foarte putine. I-am pus in borcane de 800 g iar la urma am pus in fiecare borcan cate o lingura de boabe de mustar.  Separat, am facut un amestec din  o parte otet si doua parti apa (330 ml de otet si 640 ml apa ), am pus foi de dafin,boabe de piper ,  o lingura de miere de albine si 10 g de sare pentru muraturi. Cand a clocotit 5 minute, am rasturnat peste ardeii din borcan, am capsat cu capace noi, am rasturnat pe capac 5  minute si gata conserva. 

07 octombrie 2014

Compot de gutui - natural, fara conservant


A venit vremea compotului de gutui ! Gata, gutuile trebuiau culese  si facut ceva cu ele.

Asadar, gutuile se spala si se curata de coaja. Se curata de cotor si se taie  in cuburi de 3-4 cm .
Intr-o oala de inox se pun 4 litri de apa  , 800 de grame de zahar si 1/2 pastaie de vanilie  si se pun la fiert.(lichidul ajunge pentru 6 kilograme de gutui intregi ) .Cand a dat un clocot, se adauga gutuile  si se lasa pana ce se infierbanta, practic isi schimba culoarea, se albesc foarte frumos. Atunci se scot cu spumiera si se pun in borcane , se toarna siropul peste ele,se misca usor borcanele, ca sa intre sirop peste tot,  se capseaza borcanele cu capace noi, se rastoarna pe capac (asta ca se videze dar si sa se verifice capacul, sa fie ermetic ). Se pun borcanele la sterilizat in bain-marie  pentru 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa.
Dupa ce a trecut timpul, se lasa borcanele in apa fierbinte, ca sa se raceasca treptat. Daca se lucreaza corect, nu este nevoie de nici un conservant, stau foarte bine peste iarna .
Nu este un produs pentru dieta , insa, merge ca desert la masa de sarbatoare sau poate fi folosit doar fructul, pentru tarte.

05 octombrie 2014

Tarta cu spanac si crema Focsani


De data asta, tarta este facuta cu faina integrala, nu alba. Asadar, aluatul este cel clasic :500 g faina integrala,  1 lingurita de sare,  300 ml apa calduta, 1 pliculet de drojdie uscata (7 g)  si 1 lingura ulei de masline. Se framanta acest aluat si se pune la crescut in cuptorul microunde, nepornit, pentru jumatate de ora.
Separat, se caleste usor o ceapa taiata marunt, intr-o lingura de ulei de masline . Peste ceapa se pune , pe rand, spanacul spalat bine si taiat, amestecand mereu, pana ce se lasa si se inmoaie. Se condimenteaza cu sare si piper si cand se raceste se adauga un ou, ca sa lege compozitia la copt si cam 100 g de telemea sarata rasa.
Aluatul se imparte in jumatate  , din prima jumatate se face o foaie subtire si se pune peste hartia de copt din tava. Din cealalalta jumatate se fac despartitoarele  ochiurilor, din snur impletit in doua.
200 grame de crema Focsani  se amesteca bine cu un ou si se  pune pe fundul fiecarui ochi
Apoi se pune compozitia de spanac in fiecare ochi  iar peste ea am pus cate o bucatica de telemea (nu am mai pus oua, deja sunt in compozitie  ouale  si sunt suficiente pentru o mancare ).
A stat in cuptor, la 200 de grade, pret de 40 de minute si a iesit o minunatie.
Stratul de crema Focsani  pus sub spanac a facut ca aluatul sa nu se umezeasca deloc, tinand loc de pat pentru inchegarea spanacului.

04 octombrie 2014

Meniu de wekend, cu spanac si bunatati



 Daca este wekend, atunci este dezmat culinar : tarta cu spanac , cu aluat de faina integrala , cu pat de branza Foscani peste aluat, cu telemea sarata,



 


 si pulpe de pui la cuptor




 si clatite ,  (aluatul este cu tarate de ovaz ) cu branza Focsani


si , clatite dulci : cu gem de caise, cu magiun si cu dulceata de cirese amare


Dulceata am primit-o,de la o buna prietena din Piatra Neamt  si eu zic : trebuie sa fii moldovean ca sa savurezi ca la carte aceasta dulceata !!!
Sa ne fie de bine in wekend, ca tare bine este !!!