Ingrediente și pregătire:
Se aleg legume sănătoase, bine coapte: morcov, rădăcină de pătrunjel, mazăre, vinete, conopidă, dovlecei, fasole verde, ardei gras, gogoșari și gulii. Legumele se curăță, se taie în cuburi și rondele de aproximativ 2 cm, pentru a nu se sfărâma în timpul preparării.
Într-o oală de inox, puneți la fiert apă cu sare grunjoasă, o linguriță de piper măcinat, o mână de pătrunjel verde tocat și frunze de țelină. Opariți legumele pe rând, după necesitate:
- Morcov și rădăcină de pătrunjel: 6 minute
- Dovlecel și vânătă: 3 minute
- Fasole verde: 4 minute
- Varză și gulie: 5 minute
- Ardei gras, mazăre, gogoșari: 3-4 minute
Este ușor de observat când sunt gata: își schimbă culoarea și se înmoaie ușor. Scoateți-le cu o spumieră și așezați-le în borcane, fără a le presa; își vor găsi locul pe măsură ce se răcesc.
Adăugarea roșiilor:
Rosiile bine coapte se pasează, iar sucul rezultat se toarnă peste legume. Agitați borcanul prin mișcări scurte, pentru ca sucul să se distribuie uniform printre legume.
Sterilizarea:
Închideți ermetic borcanele și sterilizați-le în două etape:
- În prima zi: Sterilizați borcanele în apă fierbinte timp de 30 de minute. După scurgerea timpului, lăsați-le în oala de sterilizare, acoperite cu pături groase pentru a se răci lent.
- A doua zi: Sterilizați din nou timp de 30 de minute. Păstrați borcanele în oala de sterilizare până se răcesc complet.
Munca este mai multă, dar avantajele sunt evidente: ghiveciul se păstrează fără probleme până la 2 ani, fără a fi necesari conservanți, datorită sterilizării duble. Am încercat să pun și ceapă și orez, dar acestea i-au alterat gustul după un an. Ghiveciul conservat astfel este foarte versatil.
Sugestii de servire:
- Pentru un gust mai bogat, gătiți ghiveciul cu ceapă călită și adăugați la final o mână de orez, usturoi sau cartofi.
- Pentru o opțiune dietetică, căliți puțină ceapă în ulei de măsline, adăugați ghiveciul din borcan și lăsați-l să dea în clocot. Este o garnitură excelentă pentru chiftele sau friptură, sau se poate servi simplu, alături de mujdei de usturoi.
4 comentarii:
Sa nu te opresti din a ne ajuta sa gatim ! Multumim pentru retetele tale detaliate ! Nu se da gres niciodata!Doina Paula!
Doina, nu ma pot opri si sa vreau ! Iarna bate la usa imediat !
Excelenta reteta, asa face si mama..anul trecut a adaugat si bame! Toamna placuta cu bucurii si multe impliniri sa aveti....
Multumesc frumos, va intorc aceleasi urari de bine si de sanatate multa !
Trimiteți un comentariu