31 iulie 2014

Fasole verde in apa - conserva pentru iarna

Din categoria  " Bunatati  bio din gradina  " , cam asa arata rosiile , de toate soiurile , coapte : 


Fasolea verde, are dimensiuni apreciabile, este extraordinar de gustoasa si, gata, la pus pe iarna pentru ca deja am cules 7 kilograme  astazi ,  asadar: 
Spalata si curatata, taiata in bucati, se opareste in 7 litri de apa cu o lingura cu varf de sare (sare de muraturi, curata) si frunze de telina taiate marunt. Se lasa la oparit cam 4, 5 minute . 
Se scoate si se pune in borcane cu ajutorul palniei pentru borcane 

 iar apa in care a fost oparita se rastoarna peste fasolea din borcane. Deasupra se adauga, in fiecare borcan  (de 1,700  litri)  , cate o aspirina,
se inchide ermetic cu capace si se sterilizeaza in apa timp de 40 de minute , din momentul in care  incepe apa sa fiarba .
Dupa ce se finalizeaza sterilizarea, se lasa borcanele in cratita cu apa fierbinte si se acopera cu paturi. Se lasa asa pana se racesc borcanele (de regula pana a doua zi ).
Dupa curatare, din 7 kg de fasole au ramas 6,800 kilograme si  au iesit 6 borcane de cate 1,700 kg.
Este excelenta , rezista 24 de luni, se poate pregati in orice fel , de la salata cu piept de curcan si susan la o supa delicioasa cu afumaturi

23 iulie 2014

Placinta dietetica cu mere de vara

Nu va uitati ca e neagra si urata placinta mea, gustul este invers proportional cu aspectul. 
Am facut ca un copil mic si prost : in piata erau mere de vara ,pur si simplu te imbiau sa le cumperi !!! Normal, am vrut si eu, cum sa nu vreau ? Cineva l-a intrebat pe taran : sunt acre ? Raspunsul taranului, care mustacea (o fi gustat si el un mar ) : nuuuu, astea sunt dulcute, de vara..... Asadar, lamaia sa se ascunda pe langa aceste mere, care ,odata gustate, iti strepezeau dintii numai cand te uitai la ele . Vrand , nevrand, uite placinta !
Aluatul , clasic : 500 grame faina integrala , 1 pliculet de 7 grame de drojdie uscata, apa calduta si o lingurita de sare. Se framanta bine, pana ce se omogenizeaza, se pun 2 linguri de ulei pe planseta si se framanta aluatul sub podul palmei, prin impaturare, pana ce se incorporeaza uleiul. Se pune in castron, se cresteaza in forma de cruce si se pune la crescut in cuptorul cu microunde, nepornit. 
Separat, merele spalate le-am despicat in 4, le-am curatat de  seminte si le-am pus in tocatorul electric. Le-a invartit de vreo 3 ori si au iesit cubulete mici ( nu are rost sa li se curete coaja, ca practic nu au coaja  si sa le razi, ca nu ai ce, ele  sunt micute, paguba ar fi prea mare ).
Merele astfel pregatite le-am amestecat cu indulcitor , scortisoara si un pahar de apa si le-am pus pe foc, pana ce scade lichidul (la foc mare, in tigaie antiaderenta).  Merele nu lasa mult lichid, repede se fac. 
Intre timp, aluatul a crescut  si facem foaia , peste care punem suluri de aluat astfel incat sa se faca niste cuiburi pentru mere. 
 Umplem golurile cu merele racite 
si dam la cuptor, la 175 de grade, pentru 45 de minute. 
S-au caramelizat merele pe deasupra, au un gust extraordinar .
Avantajul acestei placinte este ca o tai  pe sulul de aluat si iese bucata de placinta gata confectionata, ferma (altfel umplutura cu  mere este  moale si cand  tai bucata,   zboara de o parte sau alta a cutitului). Inca un avantaj, este acela ca partea de jos, talpa placintei este foarte, foarte subtire si crocanta 




Merele de vara au alt gust decat cele de iarna, sunt mult mai gustoase, au gust de proaspat. 
Sa poftiti cu drag, nu bagati in seama culoarea aluatului !


22 iulie 2014

Supa de fasole verde cu afumaturi


Este vremea pentru fasole verde, acum este din abundență! În grădină, fasolea este la umbră și ajunge la niște dimensiuni apreciabile, crudă și gustoasă, chiar uriașă, ai putea spune. Nu te-ai aștepta ca niște păstăi atât de mari să fie fără ață.

Așadar, coastele afumate (după ce au fost ținute în apă rece vreo trei ore, pentru ca să se hidrateze carnea și să se mai desăreze puțin) se pun la fiert în kuktă, cu ceapă, ardei gras, morcov și pătrunjel rădăcină, toate tăiate mărunt, o crenguță de cimbru, piper, ardei iute și câteva frunze de țelină tocate mărunt. Totul se fierbe cam 30 de minute. Apoi, se răstoarnă într-o altă oală și, când începe să fiarbă din nou, se adaugă fasolea verde, tăiată bucățele de aproximativ 2 cm. Se lasă la fiert până ce se înmoaie fasolea. Separat, o lingură de făină (sau amidon) se amestecă bine cu suc de roșii și se toarnă peste supă. Se lasă să mai clocotească aproximativ 10 minute, apoi se ia de pe foc și se aromează încă o dată cu un mănunchi de frunze proaspete de țelină, tăiate mărunt.

Există și o altă variantă, mai puțin dietetică, pentru îngroșarea supei, astfel: 2 linguri de ulei se amestecă pe foc cu o lingură de făină, până ce se omogenizează; se stinge totul cu o cană de supă limpede și fierbinte și se lasă să clocotească. Se ia de pe foc, iar peste amestec se toarnă sucul de roșii (dacă se formează cocoloașe, se trece prin sită de inox), apoi se toarnă în oala cu supă. Gustul este aproape același, doar că prima variantă este mai dietetică.

Supa este picantă și gustoasă, afumătura îi dă un gust special și se combină foarte bine cu fasolea verde.

20 iulie 2014

Cornulete cu magiun si nuca

   

 Azi, fara dieta !!!
 M-am bucurat grozav cand Meryem  a publicat pe blogul ei reteta  de cornulete, aceea cu margarina si otet si mi-am promis ca o sa fac si eu . 
Intocmai ca in reteta ei, am facut un aluat din 250g margarina, 150 ml de ulei, 2 linguri de otet, o lingurita de sare,300 ml apa minerala si 800 g faina alba. 
Le-am amestecat pe toate, am dat la frigider pentru 40 de minute , apoi am scos aluatul si l-am obosit cu o  bataie zdravana cu facaletul  si apoi cu trantitul pe masa, asa. pret de vreo 10 minute. 
Aluatul este foarte placut la lucru, elastic si nu se lipeste deloc. Am intins in foaie subtire si am facut cornulete, pe care le-am umplut cu magiun  amestecat cu nuca macinata. 
La copt au stat mult, vreo 45 de minute, la 175 de grade, pana ce s-au rumenit. 
Au iesit exceptionale ca si gust, crocante  si savuroase. 
Din aluatul acesta au iesit 2 tavi de cornulete si, din restul de aluat am incercat si pentru tarte , pe care le-am umplut cu crema Focsani, le-am dat la cuptor 3 minute si le-am asezonat cu rosii cherry proaspat culese din gradina 




 Pentru ca Meryem a zis ca merge aluatul la tarta si saratele ,  am fost curioasa sa vad cum iese, au zburat singure din formele de tarte.
Data viitoare voi face saratele pentru ca mi-a placut grozav aluatul. Cred ca vor iesi ceva ca si sticksurile , foarte crocante si gustoase !

15 iulie 2014

Omleta dietetica cu piept de pui



Pentru ca  trebuie mancat dietetic, o omleta cu piept de pui  este ideala ! 
Cam 300 de grame de piept de pui se taie in cubulete si se rumenesc  intr-o tigaie antiaderenta.  Dupa ce sunt gata, se condimenteaza cu  sare, piper si ardei iute. 
Intr-un bol se bat  4 oua, cu 1 iaurt dietetic ,  4 linguri de tarate de ovaz, sare si piper. Se lasa la odihna cam 15 minute. 
Se rastoarna  aluatul intr-o tava de silicon iar pe deasupra se pun  bucatile  de piept de pui. Se coace la  180 de grade, timp de 20 de minute, in cuptorul preincalzit. Cu ajutorul unui gratar, se rastoarna pe platou. 
Alaturi, o salata de  rosii  si castraveti, completeaza  gustul acesti minunate omlete dietice sau, eventual, ceva castraveti murati in saramura
Repede, usor, dietetic si gustos !

12 iulie 2014

Cusma (palaria ) lui Guguta - varianta dietetica cu clatite



S-a vrut a fi Cusma lui Guguta, a iesit o palarie, dar, pana la urma, gustul conteaza si faptul ca este dietetica.
Asadar, clatitele clasice  (oua , tarate de ovaz, amidon, lapte si praf de copt )



 umplute cu visine (au fost scosi samburii si puse la foc, cu un pic de indulcitor, pana ce nu mai au lichid )




rulate strans

 se cladesc  cu budinca de  vanilie : primul rand  budinca, peste care punem 4  clatite , apoi budinca,

 apoi 3 clatite

  si uite asa pana ajungem la o clatita in varf

 se desarta restul de budinca peste ea si se aduna, in forma de piramida (mie mi-a iesit mai mult cerc) cu ajutorul unei folii alimentare, peste care au fost puse clatitele.
Se da la rece pentr o ora, se indeparteaza folia si asta este rezultatul:

 Nu foarte aspectuos, insa, incredibil de bun !
Cine nu are voie la fructe, poate sa presare peste clatite doar putina scortisoara , in rest la fel reteta.
Pentru data viitoare imi confectionez  forma de piramida, clar !
Sa poftiti cu drag !



11 iulie 2014

Clatite dietetice cu branza de vaci , la cuptor


 


Deja m-am obisnuit  sa fac clatite numai cu tarate si amidon, adica, dietetice pana la capat. Asadar, aluatul este foarte simplu : 2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon, un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 200 ml)si apa minerala (cam 150). Mai puteti adauga lapte sau apa  ulterior, in functie de cat e de gros  aluatul. Toate acestea amestecate, se lasa la odihna cam 15 minute.  Din aceste cantitati ies 10 clatite. 
Intr-o tigaie antiaderenta, se coc pe rand clatitele (pentru mai multa siguranta, puteti unge usor cu pensula tigaia cu un pic de ulei ) .
Separat, se face umplutura dulce : branza de vaci, indulcitor, esenta de vanilie si rom  si o lingura de tarate psillyum (aceasta are rolul de a expanda branza, face umplutura pufoasa ). 
Rand pe rand se vor umple clatitele cu branza si se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt. 
Se bate bine un ou cu un iaurt slab si se desarta peste clatite. 
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute. Ies foarte bune, ca o budinca, 

iar gustul cel mai bun este la rece, nu la cald. 

10 iulie 2014

Fasole verde scazuta, cu carne de gaina - varianta dietetica




E vremea pentru fasole verde, aromata si gustoasa !
Ingredientele sunt putine si la indemana : o gaina (mai mult gainuta  ca nu a avut decat 1,2 kilograme ), la care  i-am dat jos  pielea, am taiat-o bucati potrivite pe care le-am pus intr-o tigaie de teflon bine infierbantata. 
Imediat a inceput sa sfaraie  si sa  se topeasca  toata grasimea ce a fost sub piele si se tot intorc bucatile pana ce se rumenesc .

 Daca lasa multa grasime, trebuie scursa si, peste carne, am pus ceapa tocata  si  zarzavat  macinat (asta insemnand  morcov, patrunjel, ardei gras, gogosar si rosie )

se potriveste de sare, piper, boia de ardei iute , se acopera carnea cu apa fierbinte si se lasa la fiert. Ideal este sa  rasturnati totul  in oala sub presiune si acolo sa  fiarba 30 de minute. Dupa ce carnea este fiarta, se  rastoarna intr-o cratita cu gura larga ( este importanta largimea  cratitei, pentru ca sa scada repede  lichidul ) si se adauga fasolea verde . Eu am pus  fasole din borcan , inca mai am de anul trecut. 

Se mai pune o cana de  suc de rosii  si se  lasa la fiert pana ce scade zeama  si ce ramane este mai consistenta , ca un sos . 
La sfarsit, dupa ce mancarea este gata , se aromeaza cu  frunze de telina tocate . 
Este extraordinar de gustoasa, gaina i-a dat un gust savuros, se poate manca linistit si la dieta, nu este grasa, nu are adaosuri de faina la sos, nu are smantana....deci, este buna, buna .