Nu arata grozav, dar, sunt tare gustoase aceste clatite dietetice, umplute cu ceva ce se vrea a fi ciocolata.
Conteaza mult intentia si gustul, nu le duc la jurizare pentru cine stie ce concurs.
Asadar, retea de clatite dietetice o stiti deja, mai apare pe blog, dar, o repet :2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon alimentar , un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 150 ml)si apa minerala (cam 150 ml), 1 lingura indulcitor . Toate amestecate bine, se lasa la odihnit circa 15 minute.
Aluatul trebuie sa fie putin mai gros.
Intre timp, pregatim umplutura: 250 g de branza cremoasa sau Quark se amesteca cu 2 lingurite de cacao trecute prin sita inoxidabila, cu indulcitor dupa gust , cu putina esenta de portocale si cu 2 linguri de lapte praf.
Intr-o tigaie de clatite foarte bine incinsa, se toarna compzitie cat pentru o clatita cu diametrul cam de 12 cm, si, pe mijlocul clatitei, se pune 2 linguri de umplutura, niveland usor. Apoi, peste umplutura, turnam iarasi aluat, cat sa o acopere. In acest moment clatita deja poate fi intoarsa, cu ajutorul unei spatule.
Sunt simplu de facut, numai bune pentru dieta si, chiar sunt gustoase . Daca nu tineti dieta, atunci ele se fac cu faina in compozitie si cu crema de ciocolata autentica in loc de umplutura. Daca la varianta dietetica au fost atat de gustoase, ma gandesc ca la varianta normala vor fi delicioase, merita incercat .
Am deschis sezonul la frigarui !
De data asta, cu cotlet de porc , fraged si gustos!
Prepararea frigaruilor, foarte simpla: am taiat cotletul in cubulete, apoi le-am condimentat cu piper, sare, boia afumata, legume uscate , maghiran, cimbru, ceapa si usturoi fulgi. Toate aceste condimente le-am pus in rasnita si le-am macinat impreuna. Peste carnea condimentata am pus 1 lingura ulei, am pus totul in punga ermetica si am dat la frigider pentru 2 ore.
Legumele, adica rosii cherry, ardei gras verde, ardei gras rosu si ceapa rosie au fost curatate si taiate si puse in vase separate.
Sa nu uitam afara slanina afumata, taiata in felii subtiri,care da gust grozav frigaruilor.
Astfel pregatite toate , a fost simpla confectionarea frigaruilor : se incepe si se termina frigaruia cu ceapa, slanina sta obligatoriu langa carne iar restul legumelor se incadreaza intre cuburile de carne .
Odata pregatite, mai ramane sa le punem pe gratar, unde, la foc de carbuni, vor deveni exceptionale la gust.
Se pot manca si calde sau reci, oricum sunt delicioase .
Odata deschis sezonul, frigaruile vor deveni iarasi vedeta la gratar, mai cu seama cand vom avea iarasi legumele noastre proaspete din gradina. Pana atunci, ne multumim cu ce avem!
Carnatii din carne de curcan, facuti in casa , usor afumati , langa un pilaf de spanac , reprezinta o masa de pranz dietetica, garantat si gustoasa.
De data asta am gatit spanacul altfel si a iesit foarte bun.
O ceapa mica se caleste usor intr-o lingura de ulei, pana ce se infierbanta si dezvolta mirosul specific cepei calite. Peste ea se pune spanacul ( eu am avut congelat dar la fel se face si cu spanacul proaspat), se amesteca bine si se lasa sa dea un clocot. Nu se mai pune apa, pentru ca lasa destula prin dezghetare. Se potriveste de sare si piper si, inainte de a lua tigaia de pe foc, se presara 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz si se amesteca energic.Se da deoparte si se tine tigaia acoperita cu capac vreme de 10 minute. In aceasta reteta, taratele de ovaz au rolul orezului, absorb tot lichidul in exces si, dau consistenta spanacului, de aici si denumirea de pilaf si nu piure de spanac.
Se face repede, este gustos si , pentru cine este la dieta , un fel de mancare minunat cu taratele de ovaz incorporate.
Anul 2015 a fost un an cu curcani seriosi, adica de la 20 de kilograme in sus, asta insemnanad carne gustoasa, aproape rosie la culoare si, ca la orice animal de casa, mai tare. Pulpa superioara cam la 1,7 kilograme iar cea inferioara, cam 1 kilogram. Normal, in acest caz, cauti variante alternative la gatit, altceva decat o simpla friptura.
Pentru ca intotdeauna produsele preparate in casa sunt mult mai sanatoase si dietetice, pentru ca sunt preferabile celor din pravalie, pline de chimicale, de data asta am facut pastrama din pulpa superioara si inferioara. Cu emotii, pana ce am vazut cum iese. Bate de la distanta orice fel de asa zise produse traditionale din comert.
Asadar, am pus pulpele intr-un amestec de 2 litri de apa rece, in care am pus 2 linguri de sare grunjoasa, 6 foi de dafin , 1 lingurita de cimbru macinat si 2 linguri de piper boabe. Apa trebuie sa treaca peste nivelul carnii cu 2 cm.
Am acoperit cratita cu capac si am dat la rece pentru 36 de ore , adica doua nopti si o zi sau doua zile si o noapte, cum va e mai usor.
Dupa scurgerea timpului, am scos carnea din apa, am curat-o de boabele de piper lipite de ea si am pus-o intr-un amestec de 6 linguri sos de soia light, o lingurita de piper, o jumatate de lingurita de boia iute .Amestecul cu sos de soia nu este asa de mult, asa ca, am frecat bine carnea cu el si , din cand in cand, am mai intors carnea de pe o parte pe alta. A stat asa inca 8 ore. Dupa asta, am pus carnea intr-o punga de friptura de marime mare , am legat-o si am intepat-o in partea superioara cu scobitoarea.
Am pus tava cu punga in cuptorul preincalzit si am lasat-o la copt, la foc mediu, timp de 80 minute.
Am stins focul, am lasat tava cu totul in cuptor pentru alte cateva ore (cam 5 ore) , sa se raceasca incet de la sine.
In momentul in care deschizi punga, lichidul care a mai ramas in jurul carnii este deja gelatinizat, se poate indeparta cu usurinta si refolosi la orice fel de mancare cu legume, va imbunatati substantial gustul acesteia .
Carnea este frageda, suculenta , de culoare roz.
Noi o mancam rece, cu sos de hrean cu iaurt dar, se poate manca si calda, ca si friptura.
Faptul ca a ramas la racit in punga a fragezit incredibil carnea si i-a dat un gust extraordinar de bun. Se pastreaza la rece, invelita cu folie alimentara, tocmai ca sa i se pastreze fragezimea.