30 septembrie 2012

Prajitura cu branza de vaci, cu prune si piersici, fara aluat



Prajitura  aceasta este  foarte tentanta , dat fiind faptul ca nu are nici un fel de blat .
Mai este  pusa reteta pe blog   dar atunci a fost facuta cu visine .
Acum am facut-o cu  prune si piersici, a iesit  foarte, foarte gustoasa  si aspectuoasa,  am taiat-o in patratele si atunci fiecarui patrat de prajitura i s-a cuvenit  un fruct . 

Pentru reamintire, ingredientele sunt urmatoarele : 


  • 750 g branza de vaci, trecuta  prin sita inoxidabila
  •  100 g de zahar pudra
  • 9 galbenusuri mici 
  • 1 budinca de vanilie
  • 16 linguri de gris 
  • sucul si coaja de la 1 lamaie si jumatate 
  • 170 g de unt topit dar rece 
  •  9 albusuri 
  •  9 linguri de zahar
Se amesteca branza cu zaharul pudra, galbenusuri,untul, budinca , lamaia si grisul  iar la sfirsit se bat bine albusurile cu zaharul tos si se amesteca prin rasturnare , se aseaza in tava si deasupra se pun fructele.
Eu am decojit prunele iar piersicile  doar le-am  taiat cubulete. 
A stat in cuptor cam 45 de minute la foc  mijlociu, pana ce s-a rumenit frumos !




23 septembrie 2012

Biscuiti cu unt, sprițați


Vă mai amintiți câți biscuiți pregăteam pe vremuri, când nu erau atâtea dulciuri în prăvălie? Întotdeauna aveam pe primul raft din cămară un lighean plin de biscuiți. Când copilul nu era la vedere, întrebam: „Unde ești?” Răspunsul venea imediat: „În cămară!”

În amintirea acelor vremuri și pentru că acum copiii sunt acasă, am făcut biscuiți sprițați și i-am pus la loc sigur în cămară!

Simpli și delicioși: 200 g unt, ținut la temperatura camerei, se amestecă bine cu 200 g zahăr, 1 ou, 500 g făină albă de calitate superioară, cunoscută și sub numele de „trei nule” (000), un vârf de cuțit de sare și o linguriță de praf de copt. Ingredientele se amestecă doar cu furculița, pentru a evita încălzirea untului, iar aluatul trebuie să arate ca niște firimituri bine înfăinate. Apoi, se dă la rece pentru o jumătate de oră.

La mașina de tocat manuală se montează dispozitivul special pentru biscuiți, iar aluatul se pune câte puțin și se apasă ușor. Biscuiții vor ieși frumoși și texturați, gata pentru a fi modelați în bastonașe sau coronițe.

Se coc la foc mediu timp de 25 de minute, fără a deschide ușa cuptorului în primele 15 minute.

Rezultatul? Biscuiți delicioși, iar mirosul lor de unt a umplut toată casa!