17 martie 2019

Chifle cu lapte și smântână




Pentru că sunt ușor de făcut, încap în două tăvi deodată în cuptor și sunt foarte bune, periodic fac aceste  chifle, pe care le congelez ambalate individual  și pe care le scot doar la nevoie . Tăiate felii pentru tartine sau folosite la pachetul pentru serviciu sau școală,aceste chifle sunt grozave .
Așadar,pentru 18 chifle avem nevoie de 1600 grame făină albă,  150 ml ulei, 200 ml smântână dulce  de gătit cu 30% grăsime, 850 ml lapte, 75 grame drojdie proaspătă, 3 linguri rase de zahăr și 3 lingurițe de sare .
Procedura este simplă : drojdia se freaca bine  cu zahărul, se adaugă  smântâna , 3 linguri pline de făină  și se lasă la crescut 15 minute pe masa din bucătărie. 
Separat, făina se cerne împreună cu sarea,  laptele călduț se pune peste amestecul de drojdie și se răstoarnă peste făină. Se omogenizează și, aici avem două variante : frământatul manual sau la robot (sau mașina de pâine ) . Dacă este manual, atunci uleiul îl folosim la înmuiatul mâinilor  pentru a frământa mult mai ușor iar dacă este la robot, punem uleiul treptat. Se frământă până ce devine  omogen, elastic și nu se mai lipește de mâini . Se acoperă și se lasă la dospit  45 minute, până  ce își dublează volumul. 
Aluatul se împarte în 18 bucăți egale. Fiecare bucată se aplatizează  și se rulează strâns  , apoi i se dă formă de bilă. Se lasă la crescut în tăvi  încă 15 minute , după care se pensulează cu gălbenuș bătut cu puțin lapte . Se presară semințe de floarea soarelui și se dă la cuptor, pentru 35 de minute, la 180 de grade .
Chiflele din tava de jos au crăpat puțin deasupra, dar, sunt excelente și așa. Dacă ar fi fost doar o tavă cu chifle (cantitate mai mică de aluat), atunci  timpul de coacere ar fi undeva la 25 minute, în funcție de cuptor.