08 decembrie 2022

Biscuiți fragezi și aromați pentru Moș Crăciun

 







Aluatul este unul simplu și ușor de făcut, din:

  • 250 g unt 80% grăsime
  • 250 g zahăr pudră
  • 2 ouă
  • 550 g făină albă
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță esență de vanilie

 Se mixează untul moale cu zahărul și sarea 3-4  minute, apoi se adaugă ouăle, amestecând bine după fiecare, se pune vanilia, coaja de portocală și apoi se încorporează făina cernută împreună cu praful de copt. Se omogenizează aluatul și se dă la rece pentru o oră.

După ce s-a răcit, se întinde aluatul în foaie de circa ½ cm și se decupează biscuiții cu forme diferite. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 10 minute, până ce se rumenesc ușor marginile.





Se scot ușor, se lasă la răcit și apoi se ornează cu glazură de zahăr, colorată. Ultima etapă, cea de ornare, o pot face copiii, este o distracție grozavă pentru toată familia. Dinozaurii sunt albaștri sau verzi, steluțele sunt multicolore, ciupercile sunt cu pălărie roșie, căsuța este înzăpezită iar brăduții sunt împodobiți.

 

11 noiembrie 2022

Guguluf cu ciocolată





110 g unt moale cu min. 80% grăsime

70 g zahar pudră
5 ouă
un vârf de cuțit sare
1 plic zahăr vanilat
110 grame ciocolată cu 70% cacao
1 lingură de rom
70 g zahăr tos
1 vârf de cuțit sare
90 g făină albă
20 g cacao
Untul moale se spumează cu sarea și zahărul pudră. Apoi se adaugă pe rând cele 5 gălbenușuri, mixându-se după fiecare. Ciocolata se topește și, după ce se răcorește puțin, se toarnă în șuvoi subțire și se mixează în continuare.
Separat, se bat cele 5 albușuri rămase, până se fac spumă. Se adaugă deodată zahărul tos, zahărul vanilat și romul. Se bate în continuare până ce bezeaua devine fermă și lucioasă.
Făina se cerne împreună cu cele 20 de grame de cacao.
Peste amestecul cu ciocolata topită se adaugă jumătate din bezea și jumătate din amestecul cu făină și cacao. Se amestecă totul cu o paletă, ușor, prin răsturnare, ca să se omogenizeze. Apoi se deșartă toată bezeaua și restul de făină, încorporându-se la fel, cu mișcări largi, prin răsturnare.
Forma de guguluf se tapetează cu unt și făină. Aluatul este pufos și aerat, se pune în tavă, se nivelează și se coace 40-45 de minute la 170 de grade.
După ce este copt, se răstoarnă pe un grilaj metalic și se lasă la răcit.
Se decorează cu ciocolată albă topită și alune caramelizate.

28 octombrie 2022

Paleuri cu marmeladă de caise

 





Rețeta este simplă și ușor de făcut.

260 g unt moale
260 g zahăr pudră
400 g făină
4 ouă
5 g praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
1 vârf de cuțit de sare

Se spumează untul, se adaugă zahărul pudră și se omogenizează. Pe rând, se adaugă ouăle, sarea și esența de vanilie, apoi se încorporează toată făina, cernută împreună cu praful de copt.

Aluatul este onctuos și omogen. Cu ajutorul unei pungi pentru ornat, tăiată cam 1 cm la capăt, se formează mici grămăjoare de aluat pe hârtia de copt din tavă și se coc la 175 de grade timp de 15 minute.

După ce se răcesc, se lipesc câte două cu marmeladă fină de caise, apoi se decorează cu ciocolată topită. Pentru copii, se folosește ciocolată cu lapte.

09 octombrie 2022

Hribi cu pui în sos cremos

 




O mâncare delicioasă, cu un gust deosebit și o aromă incredibilă.

O ceapă mare albă se taie mărunt și se călește în ulei de floarea-soarelui. Când devine sticloasă, se adaugă carnea de pui (4 pulpe și 4 aripioare). Se călește și carnea până își schimbă culoarea și se rumenește ușor, apoi se adaugă hribii (aproximativ 800 de grame), sare, piper și se lasă la înăbușit.

Se formează un sos grozav. Dacă sosul scade înainte ca puiul să fie fiert suficient, se adaugă o cană de apă fierbinte și se mai lasă la fiert.

Când carnea este fiartă, se adaugă în sos 400 de grame de smântână fermentată, cu cel puțin 20% grăsime, și se amestecă bine. Se lasă să dea un clocot, pentru ca sosul să se fluidizeze și să acopere carnea. Când totul este gata, se ia de pe foc și se adaugă două gălbenușuri, amestecând energic până la încorporarea lor completă.

Sosul este cremos și consistent, perfect pentru a fi savurat cu mămăligă caldă.





02 octombrie 2022

Clătite dospite







300 ml lapte, 300 ml bere blondă, 10 grame drojdie proaspătă, 3 ouă, sare, 1 vârf de cuțit de turmeric, 1 lingură de smântână fermentată, 15 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingură de rom, 300 de grame de făină albă.

Toate aceste ingrediente se pun în blender, cu excepția făinii. Se mixează timp de 30 de secunde, apoi se adaugă făina. Aluatul trebuie să fie omogen și să curgă, dar să nu fie foarte fluid. Dacă este necesar, se mai adaugă făină sau se diluează cu lapte. Se acoperă vasul și se lasă la dospit timp de 1 oră.

O tigaie antiaderentă pentru clătite se încălzește bine și se începe coacerea clătitelor. Datorită drojdiei, clătitele ies dantelate, puțin mai groase decât cele obișnuite și foarte, foarte fragede. Chiar dacă sunt mai groase, se coc bine la foc potrivit și se rumenesc frumos.

Se pot umple cu diverse gemuri, devenind extrem de gustoase. Umplutura pătrunde prin toată dantela și clătitele devin foarte suculente.












08 martie 2022

Mucenici moldovenești umpluți cu nucă și merișoare , ediția 2022

 Nu trece 9 martie fără sfințișori, așa cum este tradiția.


 Aluatul de astăzi a fost cel de cozonac:
  • 1250 grame făină albă de calitate superioară
  • 14 gălbenușuri
  • 250 grame zahăr
  • 75 grame drojdie proaspătă
  • 200 ml lapte bătut
  • 365 ml lapte
  • 150 grame unt cu 82% grăsime
  • esență de rom și vanilie
  • coajă rasă de portocală și lămâie
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 linguriță sare

Se opăresc 100 g de făină cu 200 ml lapte clocotit, se lasă la răcit, apoi se adaugă drojdia frecată cu o lingură de zahăr pudră. Se lasă la crescut 15 minute, într-un loc călduț, vasul fiind acoperit cu folie alimentară.
Separat, se pun în blender celelalte ingrediente: se începe cu restul de lapte cald, apoi laptele bătut, zahărul tos, gălbenușurile, esențele, coaja rasă de portocală și lămâie, iar la sfârșit se adaugă maiaua, apoi se omogenizează. Se răstoarnă totul peste restul de făină cernută împreună cu sarea și se frământă, adăugând treptat untul topit (rece). Se lasă la crescut 60 de minute, până își dublează volumul.

În acest timp, nuca măcinată (400 de grame) se pune la foc împreună cu merișoarele (100 de grame), 100 de grame zahăr pudră și 400 ml lapte. Se fierbe totul 15 minute, la foc mic, apoi se lasă la răcit.

După ce aluatul a crescut, se împarte în 24 de bucăți, se dă fiecărei bucăți formă dreptunghiulară (30x10 cm) și se pune umplutura pe margine. Se rulează strâns, se adună capetele, iar cercul obținut se răsucește în formă de 8.

Mucenicii se pun în tava tapetată cu hârtie de copt (intră în 2 tăvi mari de cuptor) și se lasă la crescut încă 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și se coc la 180 de grade timp de 35-40 de minute. Dacă se coc ambele tăvi deodată, după 20 de minute le schimbăm între ele.

După ce s-au copt, se ung imediat cu miere de albine călduță și se presară cu nucă prăjită, tocată la cuțit. Se lasă la răcit pe un grătar, la temperatura bucătăriei.