Pentru că este duminică, suntem acasă și ne răsfățăm cu bunătăți! Astăzi, meniul zilei este format din păstrăv și cartofi noi.
Păstrăvul, proaspăt adus de la Păstrăvăria Bologa, este excepțional la gust și ușor de preparat. Peștele curățat se prăjește rapid în ulei de măsline încins – 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealaltă. Acum, ce să mai zic, uneori pielea se poate desprinde, depinde de cât de mare e tigaia, cât de încins este uleiul și, bineînțeles, de îndemânarea bucătarului...
Separat, morcovii și pătrunjelul rădăcină se curăță și se taie în fâșii subțiri, apoi se sotează rapid în ulei de măsline timp de 3 minute.
Într-o tavă, se așază hârtie de copt, se pun legumele sotate și se presară deasupra ceapă verde tăiată mărunt. Păstrăvul prăjit se așază peste legume, se umple cu bucățele de unt și rozmarin, iar totul se sărează și se piperează. Peste pește, se mai adaugă câteva fire de ceapă verde. Tava se dă la cuptor pentru 30 de minute.
Separat, cartofii noi se curăță și se taie în cuburi mai mari, de aproximativ 2-3 cm, apoi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 25 de minute.
Într-un tocător electric, punem usturoi curățat, pătrunjel verde, o lingură de smântână și câteva bucățele de unt.
Când cartofii sunt fierți, se scurg și se amestecă cu sosul de usturoi și pătrunjel, apoi vasul se acoperă și se lasă timp de 10 minute, pentru ca aromele să se îmbine. La servire, se presară sare și piper peste cartofi.