14 mai 2017

Păstrav la cuptor cu garnitură de cartofi noi

Pentru că este duminică, suntem acasă și ne răsfățăm cu bunătăți! Astăzi, meniul zilei este format din păstrăv și cartofi noi.

Păstrăvul, proaspăt adus de la Păstrăvăria Bologa, este excepțional la gust și ușor de preparat. Peștele curățat se prăjește rapid în ulei de măsline încins – 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealaltă. Acum, ce să mai zic, uneori pielea se poate desprinde, depinde de cât de mare e tigaia, cât de încins este uleiul și, bineînțeles, de îndemânarea bucătarului...

Separat, morcovii și pătrunjelul rădăcină se curăță și se taie în fâșii subțiri, apoi se sotează rapid în ulei de măsline timp de 3 minute.



Într-o tavă, se așază hârtie de copt, se pun legumele sotate și se presară deasupra ceapă verde tăiată mărunt. Păstrăvul prăjit se așază peste legume, se umple cu bucățele de unt și rozmarin, iar totul se sărează și se piperează. Peste pește, se mai adaugă câteva fire de ceapă verde. Tava se dă la cuptor pentru 30 de minute.




Separat, cartofii noi se curăță și se taie în cuburi mai mari, de aproximativ 2-3 cm, apoi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 25 de minute.




Într-un tocător electric, punem usturoi curățat, pătrunjel verde, o lingură de smântână și câteva bucățele de unt.


Când cartofii sunt fierți, se scurg și se amestecă cu sosul de usturoi și pătrunjel, apoi vasul se acoperă și se lasă timp de 10 minute, pentru ca aromele să se îmbine. La servire, se presară sare și piper peste cartofi.


Să vă mai spun cât de bună a fost mâncarea? Excepțională, gustoasă și perfectă pentru sezon!


Spumă de căpșuni în coșuleț de ciocolată



Pentru că ne ispitește mirosul căpșunilor din piață, deși nu mai au gustul de odinioară și nici dulceața, am vrut să fac ceva cu căpșuni. Am ales varianta simplă și comodă.
200 de grame de ciocolată neagră le-am topit la bain-marie și, cu o pensulă de silicon, am uns uniform cu ciocolată interiorul a 8 forme de brioșe din silicon. Cu puțină bunăvoință, mai ieșeau 2 coșulețe, deci se pot lua în calcul 10 coșulețe. Le-am pus pe o tavă de inox în frigider, cam 15 minute, după care le-am scos și am pus și restul de ciocolată. Au stat la frigider cam 2 ore, astfel că atunci când am scos formele, coșulețele de ciocolată au rămas intacte.
Separat, am pus 100 ml de apă la fiert cu 4 linguri de zahăr și le-am lăsat să fiarbă până ce s-a îngroșat siropul (picătura de sirop se formează mărgea în paharul cu apă rece), iar siropul fierbinte l-am turnat peste 4 albușuri bătute spumă tare la robot. În acest timp, robotul continuă să bată albușurile până ce bezeaua se răcorește.
Căpșunile, cam 400 de grame, le-am transformat în piure, le-am amestecat cu un pliculeț de gelatină dizolvată și le-am adăugat în bezea.
Cu această spumă am umplut cele 8 coșulețe și 2 cupe mari de sticlă.
Foarte gustoase și aromate, aceste coșulețe pot fi un desert simplu și rapid!

06 mai 2017

Balmoș cu miez de caș

  



  A venit luna mai, luna în care găsim fără probleme jîntuială.

Azi am mâncat pe poftă, ardelenesc, balmoș cu supă de salată verde. O bunătate!
Pentru balmoș, am avut 2 litri de jîntuială, la care am mai adăugat 3 linguri cu vârf de smântână și 100 g unt, plus 1 linguriță rasă de sare. Când a dat în clocot, am pus, în ploaie, 500 g de mălai grișat și am amestecat bine, ca să nu fie cocoloașe.
Am făcut balmoșul într-o oală de inox cu fund dublu (ideal este un tuci, dar al meu a fost emailat și i-a cam sărit smalțul, drept pentru care nu e utilizabil) și a stat pe foc mic circa 20 de minute, până s-a legat bine și se vedeau urmele telului.

Am dat deoparte și am umplut formele de silicon până la jumătate, am pus o bucată de caș și apoi am adăugat din nou balmoș, până la umplerea formelor.



Răsturnate, se pot mânca fie simple, cu puțin caș răzuit deasupra, fie încălzite în cuptor, lângă un iaurt bun sau o lingură de smântână. Atunci, cașul din interior se va înmuia și se va topi.

Noi am ales varianta simplă, alături de o farfurie cu supă de salată verde.

Poftiți la masă!



.