27 iulie 2011

INTRE GULAS SI TOCANA - CEAUNITA



Asa de frumosi sunt  cartofii  noi  incat  ma  tenteaza grozav   atunci cand ii  vad   pe tarabele  din piata .
M-am gandit sa fac o  mancare la ceaun cu  carne de  pui , cartofi noi, morcovi proaspeti si zemosi,radacina de patrunjel aromata,  ceapa alba (noua, cruda), rosii proaspete  si  ardei grasi verzi, foarte   carnosi si  frumosi. 
Practic mancarea se situeaza intre  gulas si  tocana, probabil ca are un gust aparte find facuta intr-un ceaun de tuci emailat, gros si greu dar in acelasi timp este si destul de dietetica, fiind facuta cu  carne de curcan sau de pui, cine cu ce doreste. Aici se mai pot adauga si cateva fire de carnati afumati, taiate  in bucatele, pentru a da gust picant mancarii.  De data asta am facut-o cu pulpe inferioare de pui (de casa ) si  am pus cateva fire de cabanos.
Am undit ceapa intr-un pic de ulei de masline, am pus  carnea de pui , s-a  undit si ea schimbandu-si culoarea, am pus morcovul , ardeiul gras si rosiile tocate, am pus boia de ardei afumata, sare, piper, ardei iute, foi de dafin si o  cana de apa si  am lasat la fiert  acoperit, la foc mic si domol. 
Cand carnea a fost fiarta, am pus cabanosul si  cartofii noi curatati , taiati  cubulete  si  am  lasat sa fiarba incetisor, pana ce cartofii au  inceput sa se sfarame. Daca   mancarea  este deja ingrosata, a scazut suficient si este gata . 
Se da la o parte, se  pun verdeturi tocate  (patrunjel, marar, frunze de telina si  leustean ) . Toate acestea  vor aroma atat de bine  ceaunita incit gustul este fabulos. Este singura  mincare in care pun toate verdeturile,  amestecate. 
I-am spus ceaunita pentru  ca , de regula,  o  fac la soba, afara, nu-i port grija, ceaunul isi face treaba, doar din cand in cand  se mai  pune cate un lemn  pe foc. 
Este absolut delicioasa, buna de facut cand ai musafiri  dragi, cu  care  vrei sa ai  la dispozitie mult timp  pentru povesti,  poate sta linistit pe post de  garnitura, pe langa un gratar  ceva mai  gras sau,doar simpla, cu muraturi reci sau cu salata de cruditati alaturi.

22 iulie 2011

CRAP SI PASTRAV LA GRATAR CU SARAMURA DE LEGUME COAPTE

Abundenta  legumelor din piata ma determina intotdeauna  sa hotarasc pe loc meniul  asa ca  am  decretat :  se va face    un peste  la gratar (crap si pastrav) cu saramura de  legume la gratar  . A iesit extraordinara mincarea , parca mai buna a fost rece, dupa ce s-a inchegat putin pestele .
Am copt pe gratar  legumele (ardei gras, rosii, ceapa rosie, ardei iute  si ciuperci), le-am curatat si le-am  taiat in  bucatele mici .









Toate legumele, amestecate cu sare, le-am  rasturnat intr-o cratita  de inox cu fund dublu, au dat un clocot impreuna  pe soba si apoi am pus pestele . A mai  bolborosit pe foc vreo 10 minute dupa care  mincarea a fost  gata . Legumele  coapte  si-au luat gust una de la alta, ardeiul iute  a  dat un pic de iuteala, taman buna  pentru peste, totul a iesit minunat . 
Poze pentru  final nu mai am  ca am terminat mincarea tirziu de tot,( a fost infiorator de cald peste zi si am ales sa gatim seara )  pe la 23 iar a doua zi  nu am apucat sa mai  fac poze. 



04 iulie 2011

CASTRAVEȚI MURAȚI ÎN SARAMURĂ






Castraveții se spală și se pun în apă rece ușor sărată (10 g sare la un litru de apă), unde se lasă timp de aproximativ 3 ore pentru a deveni elastici. După aceasta, se spală din nou bine și se așază în borcane (eu folosesc borcane de 800 ml și de 1,7 l). Dacă preparați o cantitate mai mare, puteți pune castraveții într-un vas mare (preferabil de inox sau emailat) și turnați saramura fierbinte peste toți odată.

Prepararea saramurii:
Se calculează 20-25 g de sare grunjoasă, neiodată sau iodată natural, pentru fiecare litru de apă. La 10 litri de apă se adaugă un mănunchi de cimbru și mărar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de vișin, 2 tulpini cu frunze de țelină și 20-30 de boabe de piper.

Apa și condimentele se pun la fiert și se lasă să clocotească timp de 5 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se domolească timp de 5 minute, după care saramura se toarnă cu polonicul peste castraveți, direct în borcane sau în vasul mare. Calculați ca saramura să fie jumătate din volumul borcanului (de exemplu, pentru un borcan de 800 ml, folosiți 400 ml de saramură).

După ce ați turnat saramura fierbinte, lăsați borcanele fără capac sau vasul descoperit, la temperatura camerei, timp de 48 de ore. După această perioadă, turnați înapoi saramura (care poate fi tulbure și cu un miros intens de acru) într-o oală pentru fierbere. Între timp, clătiți castraveții și borcanele sub jet de apă rece, asigurându-vă că nu rămân urme de fermentare.

Așezați castraveții înapoi în borcane, adăugând usturoi tăiat bucăți, un vârf de cuțit de piper măcinat, o lingură de boabe de muștar și hrean tăiat pe lungime. Hreanul se pune în formă de cruce pentru a ține castraveții bine.

Fierbeți din nou saramura pentru aproximativ 10 minute, apoi turnați-o fierbinte  peste castraveți. Închideți borcanele cu capace, întoarceți-le invers și lăsați-le astfel timp de 5 minute. Apoi, borcanele pot fi depozitate în pivniță, unde se vor limpezi treptat. Conservați astfel, castraveții se păstrează până la doi ani, fără a se altera.

Pentru un gust picant, puteți adăuga câte un ardei iute întreg în fiecare borcan. Dacă folosiți ingrediente de calitate și castraveți proaspeți, veți obține niște castraveți românești savuroși, crocanți și plini de savoare.