M-am gandit sa fac o mancare la ceaun cu carne de pui , cartofi noi, morcovi proaspeti si zemosi,radacina de patrunjel aromata, ceapa alba (noua, cruda), rosii proaspete si ardei grasi verzi, foarte carnosi si frumosi.
Practic mancarea se situeaza intre gulas si tocana, probabil ca are un gust aparte find facuta intr-un ceaun de tuci emailat, gros si greu dar in acelasi timp este si destul de dietetica, fiind facuta cu carne de curcan sau de pui, cine cu ce doreste. Aici se mai pot adauga si cateva fire de carnati afumati, taiate in bucatele, pentru a da gust picant mancarii. De data asta am facut-o cu pulpe inferioare de pui (de casa ) si am pus cateva fire de cabanos.
Am undit ceapa intr-un pic de ulei de masline, am pus carnea de pui , s-a undit si ea schimbandu-si culoarea, am pus morcovul , ardeiul gras si rosiile tocate, am pus boia de ardei afumata, sare, piper, ardei iute, foi de dafin si o cana de apa si am lasat la fiert acoperit, la foc mic si domol.
Cand carnea a fost fiarta, am pus cabanosul si cartofii noi curatati , taiati cubulete si am lasat sa fiarba incetisor, pana ce cartofii au inceput sa se sfarame. Daca mancarea este deja ingrosata, a scazut suficient si este gata .
Se da la o parte, se pun verdeturi tocate (patrunjel, marar, frunze de telina si leustean ) . Toate acestea vor aroma atat de bine ceaunita incit gustul este fabulos. Este singura mincare in care pun toate verdeturile, amestecate.
I-am spus ceaunita pentru ca , de regula, o fac la soba, afara, nu-i port grija, ceaunul isi face treaba, doar din cand in cand se mai pune cate un lemn pe foc.
Este absolut delicioasa, buna de facut cand ai musafiri dragi, cu care vrei sa ai la dispozitie mult timp pentru povesti, poate sta linistit pe post de garnitura, pe langa un gratar ceva mai gras sau,doar simpla, cu muraturi reci sau cu salata de cruditati alaturi.