Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avand cuptorul mare, intra toti deodata.
De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :
- 1 kg faina alba de calitate superioara
- 200 g zahar tos
- 8 galbenusuri
- 200 g unt cu 82% grasime
- 1 lingurita rasa sare fina
- coaja de la o lamaie si o portocala
- 2 pliculete zahar vanilat
- esenta de vanilie si rom
- 330 ml lapte
- 160 ml lapte batut
- 60 g drojdie proaspata
- zahar brun pentru presarat deasupra
- 100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pana se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .
- Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cand este aproape rece.Se amesteca bine aceasta maia si se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute , sau, in cuptorul cu microunde, nepornit.
- Faina se cerne de trei ori, impreuna cu sarea.
- Separat, galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut , coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine.
- Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender cateva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de cateva ori.Se omogenizeaza si se incepe framantatul.
- Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa va inmuiati mainile in untul topit si caldut din castron, pe masura ce framantati. Astfel, aluatul se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine. Cand ati terminat de incorporat untul, ati terminat si cu framantatul, aluatul deja se va dezlipi de pe maini si este gata de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldura , fie in cuptorul caldut, cu usa cuptorului inchisa, ca sa fie ferit de curent. Aluatul se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul.
Procedura pentru framanatul la masina de paine este si mai simpla: se foloseste aceeasi reteta, singura diferenta este ca untul topit , caldut, se pune odata cu celelalte ingrediente, si dupa ce am parcurs etapele cu maiaua, cu omogenizarea , se ia aluatul, se pune in masina de paine, se alege programul de framantare si se lasa 1 ora la framantat.
Mai departe, vreau sa spun despre cate ceva despre umplutura :
- umplutura cu rahat este simpla, doar rahatul taiat in bucatele de max 1,5 cm, sa fie de fructe , simplu si frumos colorat, care poate fi alternat cu merisoare uscate, ele vor da un gust deosebit cozonacului.
- umplutura cu nuca si cacao este deosebita, aromata si cu gust de ciocolata. Nu fac niciodata numai cu nuca pentru ca este prea uleioasa si greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca. Astfel, albusurile se bat spuma cu zaharul (calculati 1 albus , o lingura de zahar ) , trebuie sa fie ca o bezea.
Peste bezeaua spumoasa, se rastoarna nuca macinata marunt , 2 linguri de cacao neagra cernuta neaparat prin sita inoxidabila si cateva picaturi de esenta de rom. Daca aveti in casa rom (bautura, nu esenta ) atunci, cand bateti bezeaua puneti direct 1 lingura de rom si va avea un gust special.
Se lucreaza repede , ca sa nu se lase bezeaua . Peste aluatul intins pe masa, se pune umplutura si se infasoara sul. Se pot impleti cate 2 suluri sau cate 3 suluri, depinde de impletitura.
La 1 kg de faina, cele 8 albusuri ramase de la aluat, cu 8 linguri de zahar, cu 300 g de nuca macinata fin si putin rom , ajung pe indelelete la cei 4 cozonaci.
Tava o tapetez cu hartie, pun cozonacul, il ung din abundenta cu unt topit dar rece si apoi cu ou si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa .
Inainte de a-i baga in cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp.
Fata de anii trecuti, cand coceam exclusiv la cuptorul cu gaz, sotul mi-a
facut cadou un cuptor electric performant, asa ca am copt pe 2 randuri deodata, adica 8 tavite. pe rafturile 1 si 3. Temperatura a fost diferita , astfel, primele 15 minute am tinut la 175 de grade iar urmatoarele 45 am tinut la 160 de grade, pe turboventilator.
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pana ce se raceste .
Daca sunt inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .