26 octombrie 2011
Aniversare
Tare greu a fost cu gatitul, am fost ocupata dar nu intr-atit incit sa nu sarbatoresc cei 30 de ani de cind mi-am intilnit jumatatea!
A fost compromis , pe jumatate preparat de mine, pe jumatate cumparat, asta pentru ca am ajuns acasa , amindoi, dupa 7 seara !
Nu-i bai, se mai intimpla, vine odata cu vremea !
Am recuperat in bucatarie simbata si atunci, am avut invatacel la prajitura cu mere cu blat de biscuiti!
I-a iesit Iuliei o prajitura draguta, simpla si delicioasa !
Reteta este cea veche :
http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com/2011/02/prajitura-cu-mere-cu-blat-de-biscuiti.html
25 octombrie 2011
Guguluf cu visine
Pofta de ceva dulce te face sa te gandesti la ceva simplu, simplu !
6 oua, 6 linguri de zahar,6 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 400 g visine , 1 varf de cutit praf de copt : albusurile batute spuma, adaugat zaharul, iar batute pana nu mai cad de pe tel, se adauga galbenusurile, prin rasturnare, uleiul si faina.Se desarta in forma , deasupra se pun fructele trecute prin faina si se da la cuptor pentru 40 de minute, fara a deschide cuptorul 25 de minute !
22 octombrie 2011
Salata de cartofi cu masline si maioneza
Fiind sfarsit de saptamana si frig afara, m-am gindit sa fac o salata de cartofi !
Am fiert in apa cu sare cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, la foc mic, sa se patrunda bine. Cand au fiert, i-am scurs si i-am curatat fierbinti, i-am taiat cubulete si am pus peste ei sare, ulei de masline, otet si ceapa rosie taiata subtire iar apoi i-am acoperit cu capac. Stand astfel acoperiti, au absorbit tot uleiul si otetul si s-au fragezit extraordinar de bine. Alaturi am facut o maioneza din 2 galbenusuri crude si 2 galbenusuri fierte (astea obligatoriu se dau prin sita, devin pufoase si maioneza este omogena ) , cu 300 ml. ulei de masline. si zeama de la o lamaie mica. Am mai pus si 2 linguri de mustar .
Am pus maioneza peste cartofii raciti deja, am adaugat masline negre si am taiat albusurile fierte.
Am mai potrivit de sare si am dat la rece. Se mananca rece si, pentru cine doreste, cu castraveti murati alaturi.
12 octombrie 2011
Fasole boabe la congelator
Are alt gust! Clar! Se deosebeste de fasolea boabe uscata si este ideala pentru salate. Acum am desfacut ultima recolta pe anul acesta si se congeleaza exact ca si mazarea verde, adica se pune nefiarta in congelator, in pungute de circa 500 g.
Cind o pregatesc, o pun in apa care clocoteste si o mai fierb cam 40 de minute. Scursa, amestecata cu ceapa si legume de sezon, cu ulei si otet, iese o salata minunata !
11 octombrie 2011
Pasta de ardei, gogosari si patrunjel verde
Oricit de multe conserve as pune la borcan, tot ma tenteaza sa mai pun si la congelator !
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari rosii si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti iar in plus am pus si patrunjel verde tocat.
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar iarna, la gatit, nu se mai dezgheata ci se pune asa, direct, in mincare.
Foarte mult folosesc la pilaful de orez, mincarea de peste si tocanite. Daca punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat.
Ce pui la congelator are gustul intact, cind pui in mincare iarna, are gustul verii! In fiecare an pun gogosari sau ardei tocati la congelator . Anul acesta am amestecat gogosari rosii si frumosi cu toti ardeii ce au mai fost in gradina,verzi si proaspeti iar in plus am pus si patrunjel verde tocat.
Spalate si curatate, legumele se toaca, se amesteca bine, se pun in pungute cu fermoar iar iarna, la gatit, nu se mai dezgheata ci se pune asa, direct, in mincare.
Foarte mult folosesc la pilaful de orez, mincarea de peste si tocanite. Daca punguta se lasa citeva secunde sub apa calda, pachetelul de ardei, inghetat ,va iesi foarte usor,imediat.
09 octombrie 2011
Clatite cu gem de mure
Ieri, fiind simbata, am fost la spectacolul de pe Cluj Arena (am primit biletele cadou de la copii) si a fost extraordinar de frumos, mai ales ca inainte de Scorpions au cintat clujeni de-ai nostri, cu trupele lor : Semnal M, Voltaj, Pacifica . ... A fost o mare de oameni, 40000 mai exact, de toate virstele, care au participat activ la spectacol, a fost o placere , intr-un cuvint. Nu a fost o mare placere ,in schimb, frigul, care a fost strasnic (comparativ cu ziua de vineri, cind au fost 24 de grade ), oricum, aseara cind am ajuns acasa erau 6 grade de toate.
Ca urmare a frigului inmagazinat, azi am hotarit ca stam toata ziua in casa si ne delectam cu bunatati !!!
Am inceput cu clatite cu brinza Focsani si am facut si clatite dulci , cu gem de mure (trebuie sa ma credeti pe cuvint ca sint extraordinare ) si cu gem de visine!
Pe linga asta, azi am aprins deja focul in soba, este cald in casa si eu va poftesc la clatite bune, bune !
08 octombrie 2011
Gem de gutui
Mi-au ramas in casa, dupa plecarea copiilor, citeva gutui si m-am gindit sa fac un pic de gem.
Cum nu este voie la zahar, l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker, astfel : gutuile, spalate bine, le-am taiat in bucatele si le-am macinat in tocatorul Bosh. A iesit o pasta faina, omogena si aromata . Am cintarit si la 1 kg de fruct am pus 350 g de fructoza gelifianta , am amestecat bine si am pus pe foc. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat cam 7 minute, de aceea a iesit si putin mai tare, intre jeleu si gem .
Am pus in borcane sterilizate in cuptor, fierbinti, am capsat si am rasturnat borcanele.Gustul este extraordinar de bun, mi-au iesit 3 borcane de 375 grame. Vor fi minunate la iarna, cind voi deschide un astfel de borcan care a depozitat in el gustul si aroma toamnei.
Cum nu este voie la zahar, l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker, astfel : gutuile, spalate bine, le-am taiat in bucatele si le-am macinat in tocatorul Bosh. A iesit o pasta faina, omogena si aromata . Am cintarit si la 1 kg de fruct am pus 350 g de fructoza gelifianta , am amestecat bine si am pus pe foc. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat cam 7 minute, de aceea a iesit si putin mai tare, intre jeleu si gem .
Am pus in borcane sterilizate in cuptor, fierbinti, am capsat si am rasturnat borcanele.Gustul este extraordinar de bun, mi-au iesit 3 borcane de 375 grame. Vor fi minunate la iarna, cind voi deschide un astfel de borcan care a depozitat in el gustul si aroma toamnei.
07 octombrie 2011
Catina cu miere
Este asa mare abundenta de catina anul acesta in piata incat nu poti ramane insensibil la asa ceva , mai ales ca acest fruct minune are atatea calitati !
Am cumparat 2 kg de catina de la tarani, boabele aratau proaspete si intregi si dupa ce le-am spalat si uscat , cu ajutorul unui prosop de bumbac, le-am impartit in 2 astfel : am umplut pe trei sferturi 2 borcane de 720 ml cu catina,
peste care am pus mierea de albine , am rasturnat borcanul pana ce s-a omogenizat si fiecare bob de catina era complet invaluit in miere.
Catina ramasa, am dat-o prin blender si am amestecat-o cu miere de albine, a iesit o pasta , la fel pusa in borcane , din care, in fiecare dimineata, 2 linguri se pun intr-un pahar de apa plata si se bea pe nemincate.
Pentru 2 kg de catina am folosit 2 x 950 grame de miere.
Catina boabe din miere am lasat-o la macerat, pentru 7 zile, in frigider dar din pasta deja folosim dimineata.
Am cumparat 2 kg de catina de la tarani, boabele aratau proaspete si intregi si dupa ce le-am spalat si uscat , cu ajutorul unui prosop de bumbac, le-am impartit in 2 astfel : am umplut pe trei sferturi 2 borcane de 720 ml cu catina,
peste care am pus mierea de albine , am rasturnat borcanul pana ce s-a omogenizat si fiecare bob de catina era complet invaluit in miere.
Catina ramasa, am dat-o prin blender si am amestecat-o cu miere de albine, a iesit o pasta , la fel pusa in borcane , din care, in fiecare dimineata, 2 linguri se pun intr-un pahar de apa plata si se bea pe nemincate.
Pentru 2 kg de catina am folosit 2 x 950 grame de miere.
Catina boabe din miere am lasat-o la macerat, pentru 7 zile, in frigider dar din pasta deja folosim dimineata.
06 octombrie 2011
Frunze de busuioc la uscat pentru iarna
Tare frumos busuiocul anul acesta.L-am pus in jardiniere, intre flori, sa alunge insectele dar si intre legume, pentru acelasi motiv.
Am cules busuiocul , l-am spalat, am separat frunzele de ramuri, le-am pus la umbra, afara, la uscat, pe o coala de hartie cerata.
La uscare completa, faramitez frunzele si le pun in borcan de sticla inchis ermetic si pastrez borcanul in camara, la rece.
Folosesc frunzele uscate la ceai dar si la condimentarea mancarurilor, salatelor. Daca sunt corect uscate,frunzele isi pastreaza aroma foarte puternica .
Separat, intr-o vaza mare, am lasat la uscat crengile de busuioc cu floare, le pun in aranjamentele de flori uscate si pastrez semintele pentru primavara viitoare.
Am cules busuiocul , l-am spalat, am separat frunzele de ramuri, le-am pus la umbra, afara, la uscat, pe o coala de hartie cerata.
La uscare completa, faramitez frunzele si le pun in borcan de sticla inchis ermetic si pastrez borcanul in camara, la rece.
Folosesc frunzele uscate la ceai dar si la condimentarea mancarurilor, salatelor. Daca sunt corect uscate,frunzele isi pastreaza aroma foarte puternica .
Separat, intr-o vaza mare, am lasat la uscat crengile de busuioc cu floare, le pun in aranjamentele de flori uscate si pastrez semintele pentru primavara viitoare.
03 octombrie 2011
Taitei cu nuca
Este o mincare buna, gustoasa si satioasa !
Am fiert pastele 8 minute, in apa cu sare si le-am mai lasat acoperite , in apa, pret de 2 minute, apoi le-am scurs .
Separat, miezul de nuca, prajit si macinat, l-am amestecat cu zahar brun si un pachetel de zahar vanilat.
Am amestecat pastele cu nuca si le-am pus intr-o taca ceramica unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
Deasupra am pus citeva bucatele de unt si am pus la cuptor pentru 15 minute.
Au iesit foarte, foarte bune !
Am fiert pastele 8 minute, in apa cu sare si le-am mai lasat acoperite , in apa, pret de 2 minute, apoi le-am scurs .
Separat, miezul de nuca, prajit si macinat, l-am amestecat cu zahar brun si un pachetel de zahar vanilat.
Am amestecat pastele cu nuca si le-am pus intr-o taca ceramica unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
Deasupra am pus citeva bucatele de unt si am pus la cuptor pentru 15 minute.
Au iesit foarte, foarte bune !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)