5 kg morcovi, 5 kg roșii, 3 kg ardei gras verde, 3 kg gogoșari, 3 kg ardei kapia roșu, 2 kg pătrunjel rădăcină și 15 legături pătrunjel verde.
Toate legumele se spală, se curăță și se taie. La fiecare kilogram de legume curățate, se adaugă 220 g sare pentru murături, grunjoasă și neiodată. Se amestecă bine totul și se lasă aproximativ 3 ore ca sarea să se topească și să lase suficientă zeamă. Apoi, se împarte compoziția în borcane, presând bine cu mâna pentru a elimina orice spațiu liber. Se închid ermetic cu capace, se etichetează și se păstrează la rece, în pivniță.
La gătit, zarzavatul se clătește bine sub jet de apă rece, într-o strecurătoare, pentru a îndepărta excesul de sare. Nu mai este necesară adăugarea de sare în mâncare.
Din cantitățile de mai sus, s-au obținut 9 borcane a câte 1,7 kg fiecare. Cantitățile pot fi ajustate în funcție de necesități
10 comentarii:
mmm,Dani m-ai innebunit ce ai facut aici;la iarna ma mut la tine!!
Lulu, hai la Cluj, sigur o sa iti placa aici !
fara dust fara nimic?
Fara dust, fara conservant, doar sare si atat. Sta foarte , foarte bine, nu este nevoie de altceva.
multumesc mult, daniela!
Cu cea mai mare placere !
Nu sunt de acord cu sarea...eu le congelez si e mai bine asa.
Daca aveti loc in congelator, conservarea prin congelare este o metoda buna. Conservarea cu sarea este o alta medoda, fiecare o alege pe cea care i se potriveste . Sa aveti spor!
Buna ziua doresc sa fac reteta ma gandesc sa adaug si telina eventual pastarnac radacina....ar fi ok ?sa avem toate radacinoasele pt iarna
Puteti sa incercati, parerea mea este ca telina nu merge chiar la tot, ori, in afara de supa dulce, eu pun la toate mancarurile. Dar, repet, se poate incerca. Puteti pune pastarnac, este mai dulce decat patrunjelul radacina, deci va fi usor modificat gustul. Daca doriti, puteti face aceste incercari doar cu o cantitate de zarzavat, borcanele le etichetati si veti face diferenta usor intre cele doua tipuri . Spor sa aveti !
Trimiteți un comentariu