12 septembrie 2013

Zarzavat pentru iarnă



Având în vedere că este septembrie, a sosit momentul să pregătim zarzavatul pentru iarnă. Astfel, am făcut o vizită la piață în această dimineață, în căutarea unor legume proaspete și gustoase

5 kg morcovi, 5 kg roșii, 3 kg ardei gras verde, 3 kg gogoșari, 3 kg ardei kapia roșu, 2 kg pătrunjel rădăcină și 15 legături pătrunjel verde.

Toate legumele se spală, se curăță și se taie. La fiecare kilogram de legume curățate, se adaugă 220 g sare pentru murături, grunjoasă și neiodată. Se amestecă bine totul și se lasă aproximativ 3 ore ca sarea să se topească și să lase suficientă zeamă. Apoi, se împarte compoziția în borcane, presând bine cu mâna pentru a elimina orice spațiu liber. Se închid ermetic cu capace, se etichetează și se păstrează la rece, în pivniță.

La gătit, zarzavatul se clătește bine sub jet de apă rece, într-o strecurătoare, pentru a îndepărta excesul de sare. Nu mai este necesară adăugarea de sare în mâncare.

Din cantitățile de mai sus, s-au obținut 9 borcane a câte 1,7 kg fiecare. Cantitățile pot fi ajustate în funcție de necesități



10 comentarii:

Unknown spunea...

mmm,Dani m-ai innebunit ce ai facut aici;la iarna ma mut la tine!!

Daniela spunea...

Lulu, hai la Cluj, sigur o sa iti placa aici !

Anonim spunea...

fara dust fara nimic?

Daniela spunea...

Fara dust, fara conservant, doar sare si atat. Sta foarte , foarte bine, nu este nevoie de altceva.

Anonim spunea...

multumesc mult, daniela!

Daniela spunea...

Cu cea mai mare placere !

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu sarea...eu le congelez si e mai bine asa.

Daniela spunea...

Daca aveti loc in congelator, conservarea prin congelare este o metoda buna. Conservarea cu sarea este o alta medoda, fiecare o alege pe cea care i se potriveste . Sa aveti spor!

Anonim spunea...

Buna ziua doresc sa fac reteta ma gandesc sa adaug si telina eventual pastarnac radacina....ar fi ok ?sa avem toate radacinoasele pt iarna

Daniela spunea...

Puteti sa incercati, parerea mea este ca telina nu merge chiar la tot, ori, in afara de supa dulce, eu pun la toate mancarurile. Dar, repet, se poate incerca. Puteti pune pastarnac, este mai dulce decat patrunjelul radacina, deci va fi usor modificat gustul. Daca doriti, puteti face aceste incercari doar cu o cantitate de zarzavat, borcanele le etichetati si veti face diferenta usor intre cele doua tipuri . Spor sa aveti !