joi, 12 septembrie 2013
Zarzavat pentru iarna
Pentru ca este septembrie, a venit vremea zarzavatului pentru iarna.
Asadar, de dimineata o incursiune la piata pentru legume proaspete si gustoase.
5 kg de morcov, 5 kg de rosii, 3 kg de ardei gras verde,3 kg de gogosari,3 kilograme de ardei kapia rosu, 2 kilograme de patrunjel radacina 15 legaturi de patrunjel verde.
Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 220 sare pentru muraturi, grunjoasa,neiodata. Se amesteca toate bine, se lasa cam 3 ore ca sa se topeasca sarea si sa lase zeama suficienta iar apoi se pune in borcane.Se apasa cu mana bine, sa nu fie locuri goale , se ermetizeaza cu capac, se eticheteaza si se pun la rece in pivnita, La gatit, zarzavatul se clateste sub jet de apa rece ,intr-o strecuratoare sau nu se mai sareaza deloc mancarea. Au iesit 9 borcane de 1,7 kilograme .
Se pot diminua cantitatile, in functie de necesitati.
mmm,Dani m-ai innebunit ce ai facut aici;la iarna ma mut la tine!!
RăspundețiȘtergereLulu, hai la Cluj, sigur o sa iti placa aici !
Ștergerefara dust fara nimic?
RăspundețiȘtergereFara dust, fara conservant, doar sare si atat. Sta foarte , foarte bine, nu este nevoie de altceva.
Ștergeremultumesc mult, daniela!
RăspundețiȘtergereCu cea mai mare placere !
ȘtergereNu sunt de acord cu sarea...eu le congelez si e mai bine asa.
RăspundețiȘtergereDaca aveti loc in congelator, conservarea prin congelare este o metoda buna. Conservarea cu sarea este o alta medoda, fiecare o alege pe cea care i se potriveste . Sa aveti spor!
ȘtergereBuna ziua doresc sa fac reteta ma gandesc sa adaug si telina eventual pastarnac radacina....ar fi ok ?sa avem toate radacinoasele pt iarna
RăspundețiȘtergerePuteti sa incercati, parerea mea este ca telina nu merge chiar la tot, ori, in afara de supa dulce, eu pun la toate mancarurile. Dar, repet, se poate incerca. Puteti pune pastarnac, este mai dulce decat patrunjelul radacina, deci va fi usor modificat gustul. Daca doriti, puteti face aceste incercari doar cu o cantitate de zarzavat, borcanele le etichetati si veti face diferenta usor intre cele doua tipuri . Spor sa aveti !
RăspundețiȘtergere