23 august 2011
DOVLECEI SI CONOPIDA IN SUC DE ROSII - conserva
Este tare frumoasa si bogata piata la momentul acesta, mai ales ca s-au inventat acele piete volante care, e drept, nu au produse ieftine dar au produse foarte, foarte proaspete.
Am fost simbata in piata volanta a Clujului, pe platoul Salii Sporturilor si am luat conopida si dovlecel pentru a pune pe iarna, cu suc de rosii,la borcane de 1,700 kg.
Foarte proaspete, le-am curatat si le-am oparit impreuna cu mararul tocat marunt. . Separat, am facut un bulion de rosii pe care l-am pus fierbinte peste legume, am rotit borcanele ca sa intre peste tot bulionul, deasupra am pus la fiecare borcan cate o aspirina , le-am capsat si le-am sterilizat inca 40 de minute.
Din 15 dovlecei (cam de 1 kg fiecare), 6 conopide mari si 10 kg de rosii mi-au iesit 11 borcane de conopida si 9 borcane de dovlecei .
Este intr-adevar de lucru dar , daca tii cont ca iarna doar pui mana pe borcanul din pivnita si ai rezolvat problema legumelor, atunci merita efortul .
Este adevarat ca se gasesc legume proaspete si iarna dar in nici un caz nu vor avea gustul acestora din vara care sunt culese direct din gradina si clar ca nici pretul de acuma( 2 lei rosiile, 2 lei conopida, 1 leu dovleceii).
22 august 2011
MURE, MURE, MURE - gem de mure, tarta cu mure, mure congelate
Am fost la munte si am avut o surpriza excelenta: am adunat aproape 14 kg de mure, coapte si frumoase, mari cit nucile
Daca tot m-am procopsit cu asa mindrete de mure, nu am rezistat si am facut din 5 kg un gem extraordinar, aromat si gustos ,o delicatesa!
Din 5 kg de mure mi-au iesit 20 de borcanele de gem, de 375 g.
Gemul l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker (nu avem voie la zahar) si l-am fiert doar 5 minute, a iesit exceptional.
Am mai facut si o tarta cu mure (8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina si 2 linguri ulei )
Restul de mure, la congelator, pentru ceaiuri si tarte.Anul acesta este un an tare bun, nu ma asteptam sa culeg asa de multe mure din gradina.
Daca tot m-am procopsit cu asa mindrete de mure, nu am rezistat si am facut din 5 kg un gem extraordinar, aromat si gustos ,o delicatesa!
Din 5 kg de mure mi-au iesit 20 de borcanele de gem, de 375 g.
Gemul l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker (nu avem voie la zahar) si l-am fiert doar 5 minute, a iesit exceptional.
Am mai facut si o tarta cu mure (8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina si 2 linguri ulei )
Restul de mure, la congelator, pentru ceaiuri si tarte.Anul acesta este un an tare bun, nu ma asteptam sa culeg asa de multe mure din gradina.
08 august 2011
MURE PENTRU IARNA
Este vremea murelor, au inceput sa se coaca, trebuie culese caci altfel putrezesc repede !
Am plantat in gradina de la munte mure, (erau trei fire amarite, de la gradina Palacsay) in urma cu 14 ani si acum am un gard verde minunat intre mine si vecina, in acelasi timp si foarte productiv .
In fiecare an le culeg,( sint foarte mari si frumoase , sint altoite iar vrejii murelor nu au tepi deloc), le pun in pungute in congelator si le folosesc in mod deosebit la ceai. Iese nemaipomenit de bun si are un efect benefic asupra organismului, regleaza glicemia.
De la mure adun si frunzele, toamna, le usuc si le folosesc tot la ceai.
Cel ma important lucru este faptul ca , in fiecare toamna le inmultim prin marcotare si uite asa , de la un an la altul, gardul nostru se face tot mai mare (dupa ce dam plante tuturor celor carora le-am promis plantutele).
Am plantat in gradina de la munte mure, (erau trei fire amarite, de la gradina Palacsay) in urma cu 14 ani si acum am un gard verde minunat intre mine si vecina, in acelasi timp si foarte productiv .
In fiecare an le culeg,( sint foarte mari si frumoase , sint altoite iar vrejii murelor nu au tepi deloc), le pun in pungute in congelator si le folosesc in mod deosebit la ceai. Iese nemaipomenit de bun si are un efect benefic asupra organismului, regleaza glicemia.
De la mure adun si frunzele, toamna, le usuc si le folosesc tot la ceai.
Cel ma important lucru este faptul ca , in fiecare toamna le inmultim prin marcotare si uite asa , de la un an la altul, gardul nostru se face tot mai mare (dupa ce dam plante tuturor celor carora le-am promis plantutele).