23 august 2011
DOVLECEI SI CONOPIDA IN SUC DE ROSII - conserva
Este tare frumoasa si bogata piata la momentul acesta, mai ales ca s-au inventat acele piete volante care, e drept, nu au produse ieftine dar au produse foarte, foarte proaspete.
Am fost simbata in piata volanta a Clujului, pe platoul Salii Sporturilor si am luat conopida si dovlecel pentru a pune pe iarna, cu suc de rosii,la borcane de 1,700 kg.
Foarte proaspete, le-am curatat si le-am oparit impreuna cu mararul tocat marunt. . Separat, am facut un bulion de rosii pe care l-am pus fierbinte peste legume, am rotit borcanele ca sa intre peste tot bulionul, deasupra am pus la fiecare borcan cate o aspirina , le-am capsat si le-am sterilizat inca 40 de minute.
Din 15 dovlecei (cam de 1 kg fiecare), 6 conopide mari si 10 kg de rosii mi-au iesit 11 borcane de conopida si 9 borcane de dovlecei .
Este intr-adevar de lucru dar , daca tii cont ca iarna doar pui mana pe borcanul din pivnita si ai rezolvat problema legumelor, atunci merita efortul .
Este adevarat ca se gasesc legume proaspete si iarna dar in nici un caz nu vor avea gustul acestora din vara care sunt culese direct din gradina si clar ca nici pretul de acuma( 2 lei rosiile, 2 lei conopida, 1 leu dovleceii).
Am facut si eu acest fel, dar am adaugat sugul de rosii crud, conopida si dovleceii crude, apoi am inchis borcanele si le-am dat la cuptor.
RăspundețiȘtergereNu cunosc modalitatea asta de conservare, probabil ca merge, chiar sa imi spui cum sta. Ideea de oparire a tuturor legumelor are doua motivatii: una, aceea de a distruge prin oparire toti fermentii existenti (poate o leguma a fost la inceput de fermentare si nu s-a vazut cu ochiul liber ) si, a doua, se micsoreaza volumul prin oparire si intra mai multe legume intr-un borcan.
ȘtergereApetisant ! La toamna fac si eu .....acum mi-e imposibil !Doina Paula
RăspundețiȘtergereDoina, este abundenta si in septembrie, deci, te asteapta !
Ștergere