20 septembrie 2011

Gogosari in otet

Piata din  anul  acesta, fiind an bogat si manos,nu  m-a lasat  indiferenta drept pentru care pivnita este aproape plina, mai am de pus cite una alta . Gogosarii in otet pusi in varianta aceasta, tin si 3 ani, fara probleme.
Am  pregatit 7 kg de gogosari,  1 litru de otet de vin, 2 litri de apa, 300 g zahar, 200 g miere de albine, 10 g sare, 2 foi de dafin, piper  boabe, hrean  si seminte de mustar si am pornit la treaba : am curatat  gogosarii de cotoare si seminte si i-am taiat in sferturi. Otetul, cu apa, mierea, zaharul., piperul , foaia de dafin si sarea se pun la fiert intr-o cratita. Cind fierbe, se pun gogosari taiati, se lasa sa se infierbinte si sa fiarba cam 2 minute ( isi vor schimba culoarea), dupa care se scot cu  o paleta intr-un lighean de inox, se lasa sa se racoreasca putin si se cladesc  in borcane. Ei se vor lasa , vor incapea destul de multi in borcan dar nu ii presam deloc. Peste  gogosari, se pun seminte de mustar( eu pun multe, garanteaza  conservarea )  si hrean proaspat  curatat, acesta in cruce peste ei, ca sa ii tina . Se toarna  amestecul de otet  fierbinte peste ei, se capseaza si se pun in pivnita. Sint foarte aspectuosi si gustosi, mierea le da un luciu aparte. 

Niciun comentariu: