Prăjitura este simplă și delicioasă.
Dacă tot s-au chinuit găinile alea nestresate să facă ouă adevărate, am zis să fac ceva în care să se vadă culoarea lor, să fie aluat galben, nu alb.
La piață, tarabele gem sub greutatea fructelor. Normal, merele, frumoase, cu aromă de vară, te îmbiau să le iei. Așa că le-am luat, iar drept urmare, a ieșit o prăjitură răsturnată cu mere.
Am început cu începutul: am caramelizat 150 de grame de zahăr brun într-o cratiță, groasă și antiaderentă.
După ce s-a caramelizat, am rotit cratița până ce zahărul s-a întins pe tot fundul cratiței și pe circa 2 cm din pereții ei. Am lăsat să se răcească, pentru a se întări.
Merele le-am curățat de coajă, le-am tăiat în felii (opt) și le-am așezat în două straturi suprapuse, peste zahărul întărit. Peste mere am pus 50 de grame de unt, tăiat în cubulețe mici. Am pus cratița în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru 30 de minute.
Între timp, am bătut spumă albușurile de la 5 ouă, cu un praf de sare. Apoi am adăugat 140 de grame de zahăr brun, 2 pliculețe de zahăr vanilat și o lingură de zeamă de lămâie și am continuat să bat până ce a ieșit o bezea lucioasă și fermă. Am adăugat gălbenușurile și am amestecat prin răsturnare, iar la final am încorporat 150 de grame de făină, amestecând tot prin răsturnare.
Am scos merele din cuptor și am turnat rapid aluatul de pandișpan peste ele, apoi le-am pus din nou în cuptor, de această dată la 175 de grade, pentru 30 de minute.
După ce am scos prăjitura din cuptor, am răsturnat-o rapid pe un grătar și am lăsat-o la răcit. Deasupra am ras o bucățică de ciocolată albă.
Este foarte gustoasă, gustul de mere s-a îmbinat perfect cu untul și vanilia, iar prăjitura este extrem de simplu de făcut. Merele de vară sunt ușor acrișoare și aromate, având un gust inconfundabil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu