07 martie 2018

Cozonac de post



Pentru că suntem în post, am testat o rețetă de cozonac de post și chiar a ieșit un cozonac foarte bun. Simplu sau umplut, cozonacul de post este tare gustos.

Ingredientele sunt puține:

  • 1 kg de făină de calitate superioară
  • 540 ml suc de portocale acidulat
  • 1 vârf de cuțit de turmeric
  • 120 ml ulei de floarea-soarelui
  • 200 g zahăr tos
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 60 g drojdie proaspătă
  • coajă rasă de lămâie, esență de vanilie și rom
  • Pentru umplutură, am folosit merișoare uscate.

Se freacă drojdia cu zahărul pudră până la lichefiere, se presară cu puțină făină și se lasă 10 minute.
În sucul de portocale călduț se pune turmericul, zahărul și aromele, apoi se toarnă peste drojdie.
Făina cernută se adaugă în ploaie peste lichid, amestecând continuu, iar după omogenizare se frământă bine. Vasul se acoperă cu folie și se lasă la crescut timp de 30 de minute. După acest timp, se presară sarea peste aluat și se adaugă uleiul, frământându-se din nou, mai mult prin împachetare, pentru a încorpora tot uleiul. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, într-un loc călduț și ferit de curenți. Eu pun vasul în cuptorul cu microunde (nepornit).
Pentru că am făcut cozonacul în formă de guguluf, am uns tava cu ulei și am presărat-o ușor cu făină, apoi am pus cozonacul împletit în tavă.

L-am lăsat la crescut în tavă, cam 30 de minute, după care l-am uns cu ulei și l-am pus în cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 40 de minute. Imediat ce s-a copt, l-am scos din tavă, l-am uns cu miere de albine și am presărat peste el cristale de zahăr.

Cozonacul a ieșit foarte bun și aromat, iar acum, că se apropie vremea sfințișorilor, voi face cu siguranță și varianta de post, folosind acest aluat.




23 februarie 2018

Pâine intermediară cu cartofi




Diferența dintre o pâine cumpărată de la prăvălie și una făcută în casă este una simplă: pe cea de la prăvălie o mănânci toată odată, fără să te saturi, iar din cea făcută în casă, mănânci doar o felie și deja ești sătul.

Pe acest principiu, dar și pentru faptul că este mai sănătoasă, fac pâine în casă.

Aceasta este o pâine făcută cu făină integrală, amestecată cu făină 650. Este crescută, gustoasă și are consistența pâinii făcute la țară, în cuptorul cu lemne.
Cu foarte mici modificări, pâinea are la bază rețeta fetelor de pe Savori Urbane, specialiste în a face pâine, pe care le apreciez pentru munca lor.

Așadar, pentru această pâine am folosit:

  • 500 g făină integrală
  • 700 g făină 650
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 665 ml apă
  • 300 g cartofi fierți în coajă și rași
  • 24 g sare
  • puțin ulei de floarea-soarelui.

Drojdia s-a amestecat cu zahărul până la lichefiere, apoi am adăugat 100 ml apă și 100 g făină 650. Am lăsat acest amestec în cuptorul cu microunde (nepornit) timp de 15 minute.
Între timp, am amestecat restul de făină cu cartofii rași. După aceea, am adăugat amestecul cu drojdia, am clătit castronul cu cei 565 ml apă călduță, am amestecat totul până la omogenizare și abia apoi am pus sarea.
Am frământat pâinea în mașina de pâine, unde am lăsat-o timp de 60 de minute, perioadă în care a și dospit la cald.
Am scos aluatul, l-am pus pe masa unsă cu ulei de floarea-soarelui, l-am împăturat și i-am dat forma de pâine, după care l-am pus pe hârtie de copt. În tava ovală cu capac, am pus 100 ml apă călduță, apoi am așezat hârtia de copt cu tot cu pâine, astfel încât apa să nu ajungă la aluat.
A mai stat la dospit încă 30 de minute, am crestat ușor pâinea cu o lamă și am pus-o la copt. Cuptorul a fost preîncălzit la maximum, apoi am redus temperatura la 230°C pentru 30 de minute, apoi la 200°C pentru alte 12 minute, iar la final, când am scos capacul tăvii, am mai lăsat-o 12 minute. După ce am scos-o din cuptor, încă în tavă, am pensulat-o cu apă rece, apoi am scos-o din tavă și am lăsat-o pe un grătar până la răcire completă. Adevărul este că a ieșit ușor bronzată, exact așa cum ne place.

Deosebit la această pâine este aspectul de „burete” al feliei, dens și ușor poros, care revine imediat la forma inițială după apăsare. Calitatea făinii contează foarte mult. Am făcut aceeași pâine, cu altă făină, în altă țară, și a ieșit diferit. 


Pâinea rămâne proaspătă câteva zile, fără probleme, păstrând același gust.




04 decembrie 2017

Jumări

Se topesc în gură, așa sunt de bune! Crocante la exterior, moi la interior, merg minunat cu o bucată de pâine de casă și o ceapă roșie și nu pot lipsi de pe masa de sărbători.
Anul acesta, jumări simple, din slănină tare.

Slănina se taie în bucăți potrivite, se pune într-o cratiță antiaderentă bine încinsă și se amestecă mereu, la foc potrivit, până ce bucățile devin aurii și plutesc în untură.
Se scot imediat pe un prosop de hârtie și se lasă în bucătărie până la răcirea completă.
Untura se strecoară prin tifon și se folosește la diverse preparate de patiserie.

Nu se compară cu cele cumpărate din prăvălii sau de la târguri.

02 decembrie 2017

Cârnați de porc, o rețetă ca la mama acasă!




Este decembrie, luna produselor tradiționale, momentul în care fiecare gospodină își scoate carnetul de rețete. Savoarea și bunătatea produselor de casă nu se compară cu nimic. Anul acesta, cârnații de casă sunt pregătiți din carne de porc – mai precis, 12 kilograme de fleică și 3 kilograme de pulpă. Carnea tocată prin sita mare se lasă o oră la temperatura camerei, pentru a se încălzi puțin și a putea fi frământată mai ușor.



Rețeta este una simplă, tradițională în casa noastră de ani de zile și care nu dă greș niciodată. La fiecare kilogram de carne, se adaugă 20 g de sare neiodată (precum cea pentru murături). Este important de menționat că, dacă se folosește alt tip de sare, cantitatea poate varia, așa că trebuie gustat. Sarea se macină în râșniță și se topește în supa de oase pe care o adăugăm la cârnați.

De asemenea, se mai pun 2 g de piper proaspăt măcinat, o jumătate de linguriță de boia de ardei, 50 ml de supă de oase și 35 g de usturoi curățat pentru fiecare kilogram de carne. Anul acesta, am decis să nu mai afumăm cârnații, lăsându-i proaspeți și savuroși, mai ușor de digerat. În acest caz, am folosit boia afumată pentru un plus de savoare și un ușor gust de afumat.

Usturoiul se mărunțește de obicei într-un tocător electric, iar apoi, în blender, se amestecă cu supa, sarea, boiaua și piperul. Toate se omogenizează, sarea se dizolvă complet, iar usturoiul devine spumă. Dacă alegeți să afumați cârnații și să îi păstrați la rece, nu în congelator, ideal ar fi să nu rămână pulpa usturoiului în compoziție. Dacă îi congelați, usturoiul poate rămâne fără probleme.

Carnea se frământă bine, până la omogenizare completă. Apoi, se face testul gustului, prăjind o chiftea într-o tigaie antiaderentă. După ce s-a răcit ușor, se gustă și se ajustează condimentele dacă este necesar.

Am ales să facem cârnați atât în mațe de oaie, cât și în mațe de porc. Au ieșit 25 m de cârnați subțiri și 10 m de cârnați groși. După ce au fost gata, i-am pus la zvântat pe un stativ de rufe folosit doar pentru acest scop, lăsându-i la rece peste noapte. Acest proces ajută la maturarea cârnaților și la schimbarea culorii.

După aproximativ 24 de ore, cârnații sunt gata pentru congelare. I-am ambalat individual pentru a-i putea scoate ușor, fără să se rupă.

Poftiți la masă!



30 noiembrie 2017

Salată de cartofi, ca la mama acasă, cu ceapă roșie, măsline si muștar

O bunătate, exact ca la mama acasă! De regulă, se făcea pentru zilele de post, dar poate fi și o garnitură excelentă la pește afumat, cârnați sau ceva carne prăjită, pentru cei care nu țin post. Așadar, o mâncare simplă și gustoasă, ideală pentru toată familia!
1 kg de cartofi roșii, bine spălați, se fierb în apă cu sare, până când o scobitoare intră lejer dintr-o parte în alta a cartofului. Se scurg de apa fierbinte și se trec sub un jet de apă rece. Se curăță de coajă (deja mult mai ușor, pentru că au fost trecuți prin apă rece) și se taie cubulețe, așa, fierbinți. Ceapa roșie se taie inele, se pune peste cartofii tăiați, se adaugă o lingură de ulei (de măsline) și o lingură de oțet. Se amestecă bine și se acoperă pentru 5 minute.



Separat, o lingură de muștar, cu 2 linguri de ulei, sare, piper și puțină zeamă de lămâie, se omogenizează bine. Dacă nu țineți post, puteți adăuga și puțin iaurt gras.


Se ia capacul de pe cartofi, se adaugă sosul de muștar și măslinele. Se amestecă bine de tot, chiar dacă se mai sfărâmă puțin cartofii  și se lasă la macerat, măcar pentru 2 ore, la temperatura camerei.

Deosebită ca gust, ușor de făcut, are aroma mâncării de la mama de acasă!



13 octombrie 2017

Ciolan la cuptor, împănat cu usturoi și aromat cu rozmarin




Păi, dacă ne este poftă, pe poftă să fie!
Azi, ciolan la cuptor, împănat cu usturoi și aromat cu rozmarin!

De multă vreme vreau să fac, și azi i-a venit rândul. După o documentare serioasă, am ales să cumpăr 2 ciolane, gândindu-mă că, dacă tot merge cuptorul aproape 3 ore, măcar să gătească ceva consistent!
Așadar, 2 ciolane crude au ajuns la para focului, pentru pârlire suplimentară.
Apoi, cu un cuțit ascuțit, am tăiat șoricul de jur împrejur, în formă de spirală, după care le-am frecat bine cu sare, piper și apoi cu ulei de măsline.
Le-am împănat cu usturoi, le-am așezat într-un vas termorezistent și le-am legat între ele cu o țepușă de frigărui. Am adăugat 2 căpățâni de usturoi tăiate pe jumătate și rozmarin verde, apoi am turnat cam 200 ml de apă.



Le-am pus în cuptorul de gaz, încins la maximum, pentru 2,5 ore, timp în care am tot completat apa și am stropit carnea cu zeama din tavă.
Au ieșit crocante, delicioase, aromate și incredibil de gustoase.

Le-am servit cu un sos de hrean făcut cu smântână și puțină pâine neagră.
Poftiți la masă!



21 septembrie 2017

Legume picante la cuptor




  Profităm cât putem de mult de abundența legumelor de toamnă. Asta înseamnă că nu lipsesc din meniul zilnic.
Astăzi, simplu și bun, cu ce am avut prin cămară: 3 morcovi, 1 rădăcină mare de pătrunjel, 2 cepe roșii mari, 6 gogoșari, 5 dovlecei mici, 1 kg ciuperci, 1 ardei iute și cam atât.
Am mers pe călirea legumelor separat. Am început cu ceapa roșie, călită în ulei de măsline, peste care am pus morcovul, pătrunjelul și apoi gogoșarii. Au stat pe foc vreo 10 minute, după care le-am răsturnat pe toate într-o tavă de cuptor, cu pereți înalți, pe fundul căreia am pus hârtie de copt.


A venit rândul ciupercilor, la fel, călite la foc mare, până ce s-au rumenit frumos. În acel moment, am adăugat peste ele vreo 4 căței de usturoi tăiați felii. 


După ciuperci, a venit rândul dovlecelului, tăiat cubulețe. S-a rumenit foarte frumos. Le-am răsturnat ușor în tavă și le-am condimentat cu sare, piper, boia de ardei afumată, boia de ardei iute, cimbru, maghiran, fulgi de ceapă, usturoi granulat, morcov și pătrunjel uscat, și foi de dafin. Toate condimentele le-am măcinat în râșnița electrică, astfel s-au omogenizat foarte bine. Am amestecat legumele cu condimentele și le-am dat la cuptor (preîncălzit) pentru 30 de minute, la foc mare.
A ieșit o mâncare grozavă, care poate fi consumată simplă, ca atare, sau ca garnitură la carne sau pește



















19 septembrie 2017

Piure de linte roșie, cu pastă de susan și usturoi

 



Azi, o mâncare simplă: piure de linte roșie, aromat și deosebit de gustos. L-am făcut moale, ca să poată fi mâncat cu pâine integrală, făcută în casă.
Așadar, am spălat bine 300 g de linte roșie și le-am pus în apă rece. 

Între timp, am tăiat mărunt o ceapă roșie mare și am călit-o în 2 linguri de ulei de măsline. Apoi, am tocat mărunt 3 morcovi și o rădăcină de pătrunjel, pe care le-am adăugat peste ceapă. După aceea, am pus 2 gogoșari mărunțiți în tocător. Am călit ușor legumele și am adăugat 1 cană de apă fierbinte, sare, piper, boia de ardei afumată, cimbru, boia de ardei iute și o foaie de dafin.



Am lăsat totul să clocotească de două ori, apoi am adăugat lintea și am pus apă suficientă cât să o acopere bine. A fiert timp de 15 minute în oala sub presiune.
Între timp, am zdrobit 6 căței de usturoi cu sare și puțin ulei de măsline. Am adăugat 2 lingurițe de pastă de susan și, împreună cu lintea, am omogenizat totul în blender.
A ieșit un piure cremos și gustos, de consistența unei smântâni mai groase. Când se răcește, se îngroașă și mai tare. Dacă se adaugă mai multă apă, se obține o minunată supă-cremă de linte, iar dacă se pune mai puțină apă, rezultă un piure extraordinar, care poate fi mâncat simplu, cu murături sau salată, sau poate fi o garnitură grozavă lângă chiftele, cârnați sau friptură.





15 septembrie 2017

Piure de conopidă cu cimbru și usturoi


În piață, pe tarabe, conopida stă semeață, albă, imaculată și îmbietoare. Nu o poți rata, îți captează privirea, drept pentru care am și cumpărat una de 1,5 kg.
În principal, orice ai face din conopidă începe cu opărirea ei. Așadar, desfăcută în bucățele, se fierbe în apă clocotită cu sare timp de 15 minute, după care se scurge și se lasă la răcit.
Separat, se călește o ceapă în 2 linguri de ulei de măsline și, când miroase bine și devine sticloasă, se adaugă cimbru măcinat.
Apoi, vreo 4 căței de usturoi se marunțesc și se amestecă cu ceapa călită, după care se pun într-un vas înalt și se acoperă cu conopida fiartă. Cu un blender vertical, se marunțește bine conopida, fără a mai adăuga apa în care a fiert. Va ieși o pastă cremoasă, aromată și extrem de gustoasă.
Poate fi mâncată simplu, cu pâine, ca garnitură la friptură, sau, cum o mănânc eu azi, ca garnitură la pilaf de orez.
Nu ratați bunătatea asta, chiar merită făcută!



10 septembrie 2017

Supă de roșii coapte


2017 este, incontestabil, anul roșiilor. Mici sau mari, rotunde sau alungite, cu o paletă de culori demnă de un mare pictor, de la roz pal la roz intens, portocaliu sau roșu aprins, anul acesta am avut de toate. S-au întrecut cu trandafirii în coloristică, pentru că, la noi, trandafirii, condurașii și roșiile conviețuiesc minunat.





La atâta abundență, nu ai cum să nu faci bunătăți.
Bunătatea zilei este supa de roșii coapte. Simplă, bună, deosebită.
Roșiile tăiate, circa 1,5 kg, se pun într-o tavă, amestecate cu ceapă tăiată felii (2 cepe mari), 3 căței de usturoi, 2 ardei grași tăiați fâșii, sare, piper și ulei de măsline.
Totul stă în cuptor 40 de minute, și la final arată așa:


Se adaugă 2 căni de apă fierbinte și se mai lasă în cuptor încă 10 minute.
După ce s-a răcit puțin, se răstoarnă totul în blender și se mărunțește la viteză mare.
Se mai condimentează după gust și se aromatizează cu busuioc verde tăiat mărunt.
Acum, pentru cei care nu agreează semințele și vor o supă fină, aceasta se poate trece printr-o strecurătoare de inox.
Este atât de bună încât am început să-mi fac provizii pentru iarnă. Am preparat câteva astfel de tăvi, am porționat legumele și le-am pus la congelator. Vor fi folosite la supă, sos pentru paste, sau la orice altceva.

06 august 2017

Pastrav in unt , cu mamaliga si mujdei natur


Pentru că este duminică și foarte cald, meniul de astăzi este unul simplu, delicios și deosebit de gustos.

Păstrăvul, adus direct de la Păstrăvăria Bologa, a fost curățat, spălat și tamponat ușor cu hârtie absorbantă. Într-o tigaie antiaderentă, am pus un cubuleț de unt și am așteptat să se topească, apoi am adăugat peștele și l-am acoperit cu capac. Focul a fost iute, pentru a forma o crustă crocantă deasupra peștelui. După 5 minute, am întors peștele cu o paletă mare și l-am mai lăsat alte 5 minute. Teoretic, ar trebui să fie gata, dar depinde de mărimea peștelui. Dacă este mai mare, aproximativ 500 g/bucată, este necesar să fie întors încă o dată.

După ce l-am scos din tigaie, l-am sărat și piperat, lăsându-l acoperit timp de 5 minute.

Separat, am pregătit o mămăligă moale, folosind 100 g mălai grisat la 500 ml apă. Usturoiul face toți banii: cățeii de usturoi se curăță și se marunțesc, apoi se bat bine cu sare și, asemenea maionezei, se adaugă treptat 2 linguri de ulei de măsline. Se pune un vârf de cuțit de boia de ardei iute, făcută în casă, iar la final se stinge cu apă fierbinte pentru o mai bună digestie.

Vă mai spun cât de gustoase au fost toate? Delicioase și extrem de simplu de făcut!

Poftiți la masă!

12 iunie 2017

Cartofi noi,cu rozmarin, la cuptor


La vremea asta, cartofii noi sunt foarte gustoși și ușor de preparat. Ideal ar fi fost să am cartofi mici, pe care să-i pot pune întregi în cuptor, dar, pe piață, cei mai proaspeți erau cartofii mari, roșii, așa că nu am stat pe gânduri. Curățați și spălați, cartofii se taie în felii generoase, de aproximativ 1,5 cm grosime, și se pun într-un bol.

Peste ei se adaugă sare, usturoi granulat, boia de ardei iute, ace de rozmarin și ulei de măsline. După ce sunt bine amestecați, se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se lasă în cuptor, la 220 de grade, timp de aproximativ 30 de minute. Nu este necesar să fie întorși, deoarece se rumenesc uniform și se pătrund foarte bine.

Sunt extrem de gustoși și pot fi serviți simpli, cu sos de usturoi preparat cu smântână, cu o salată mixtă, salată de varză, murături sau ca garnitură pentru carne. Indiferent de modul în care sunt consumați, acești cartofi sunt delicioși și foarte ușor de făcut.

05 iunie 2017

Gem de căpșuni dietetic, fără zahăr


La vremea aceasta, tarabele din piață sunt pline de căpșuni, la prețuri convenabile, semn că sunt pe sfârșite. Pentru că sunt coapte și aromate, am luat câteva pentru gem. De data aceasta, gem fără zahăr, pentru a fi cât mai dietetic și accesibil copiilor.

Am avut 2 kilograme de căpșuni, pe care le-am spălat, curățat de codițe și tăiat în bucăți. Din 1,5 kg de mere zemoase, curățate doar de cotor, nu și de coajă, am făcut suc de mere.

Sucul obținut l-am pus la fiert într-o cratiță cu fund dublu, iar după 20 de minute de fierbere la foc mic, am adăugat și căpșunile. Din momentul în care a început să fiarbă, am lăsat să se îngroașe, aproximativ 40 de minute, amestecând din când în când, ca să nu se prindă.

Am pus gemul fierbinte în borcane sterilizate, le-am capsat și le-am întors cu capacul în jos timp de 5 minute pentru a se vida. Ca o măsură suplimentară de siguranță, dat fiind că gemul nu conține zahăr sau conservanți, am sterilizat borcanele în bain-marie timp de 30 de minute.

Este ideal să pui gemul în borcane mici, de maximum 200 de grame. Rezultatul este foarte dulce și aromat, perfect pentru gustările copiilor, clătite, griș cu lapte sau budincă – poate fi folosit în orice combinație.

04 iunie 2017

Clatite dulci cu urda si branza de vaci




La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci. 
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute. 
Se coc clatitele 


si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie  si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii  si se cladesc pe un platou 
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda 

2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde   pe deasupra clatitelor cu o pensula 

dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.

Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot  din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !