06 august 2017

Pastrav in unt , cu mamaliga si mujdei natur


Pentru că este duminică și foarte cald, meniul de astăzi este unul simplu, delicios și deosebit de gustos.

Păstrăvul, adus direct de la Păstrăvăria Bologa, a fost curățat, spălat și tamponat ușor cu hârtie absorbantă. Într-o tigaie antiaderentă, am pus un cubuleț de unt și am așteptat să se topească, apoi am adăugat peștele și l-am acoperit cu capac. Focul a fost iute, pentru a forma o crustă crocantă deasupra peștelui. După 5 minute, am întors peștele cu o paletă mare și l-am mai lăsat alte 5 minute. Teoretic, ar trebui să fie gata, dar depinde de mărimea peștelui. Dacă este mai mare, aproximativ 500 g/bucată, este necesar să fie întors încă o dată.

După ce l-am scos din tigaie, l-am sărat și piperat, lăsându-l acoperit timp de 5 minute.

Separat, am pregătit o mămăligă moale, folosind 100 g mălai grisat la 500 ml apă. Usturoiul face toți banii: cățeii de usturoi se curăță și se marunțesc, apoi se bat bine cu sare și, asemenea maionezei, se adaugă treptat 2 linguri de ulei de măsline. Se pune un vârf de cuțit de boia de ardei iute, făcută în casă, iar la final se stinge cu apă fierbinte pentru o mai bună digestie.

Vă mai spun cât de gustoase au fost toate? Delicioase și extrem de simplu de făcut!

Poftiți la masă!

12 iunie 2017

Cartofi noi,cu rozmarin, la cuptor


La vremea asta, cartofii noi sunt foarte gustoși și ușor de preparat. Ideal ar fi fost să am cartofi mici, pe care să-i pot pune întregi în cuptor, dar, pe piață, cei mai proaspeți erau cartofii mari, roșii, așa că nu am stat pe gânduri. Curățați și spălați, cartofii se taie în felii generoase, de aproximativ 1,5 cm grosime, și se pun într-un bol.

Peste ei se adaugă sare, usturoi granulat, boia de ardei iute, ace de rozmarin și ulei de măsline. După ce sunt bine amestecați, se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se lasă în cuptor, la 220 de grade, timp de aproximativ 30 de minute. Nu este necesar să fie întorși, deoarece se rumenesc uniform și se pătrund foarte bine.

Sunt extrem de gustoși și pot fi serviți simpli, cu sos de usturoi preparat cu smântână, cu o salată mixtă, salată de varză, murături sau ca garnitură pentru carne. Indiferent de modul în care sunt consumați, acești cartofi sunt delicioși și foarte ușor de făcut.

05 iunie 2017

Gem de căpșuni dietetic, fără zahăr


La vremea aceasta, tarabele din piață sunt pline de căpșuni, la prețuri convenabile, semn că sunt pe sfârșite. Pentru că sunt coapte și aromate, am luat câteva pentru gem. De data aceasta, gem fără zahăr, pentru a fi cât mai dietetic și accesibil copiilor.

Am avut 2 kilograme de căpșuni, pe care le-am spălat, curățat de codițe și tăiat în bucăți. Din 1,5 kg de mere zemoase, curățate doar de cotor, nu și de coajă, am făcut suc de mere.

Sucul obținut l-am pus la fiert într-o cratiță cu fund dublu, iar după 20 de minute de fierbere la foc mic, am adăugat și căpșunile. Din momentul în care a început să fiarbă, am lăsat să se îngroașe, aproximativ 40 de minute, amestecând din când în când, ca să nu se prindă.

Am pus gemul fierbinte în borcane sterilizate, le-am capsat și le-am întors cu capacul în jos timp de 5 minute pentru a se vida. Ca o măsură suplimentară de siguranță, dat fiind că gemul nu conține zahăr sau conservanți, am sterilizat borcanele în bain-marie timp de 30 de minute.

Este ideal să pui gemul în borcane mici, de maximum 200 de grame. Rezultatul este foarte dulce și aromat, perfect pentru gustările copiilor, clătite, griș cu lapte sau budincă – poate fi folosit în orice combinație.

04 iunie 2017

Clatite dulci cu urda si branza de vaci




La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci. 
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute. 
Se coc clatitele 


si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie  si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii  si se cladesc pe un platou 
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda 

2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde   pe deasupra clatitelor cu o pensula 

dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.

Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot  din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !

14 mai 2017

Păstrav la cuptor cu garnitură de cartofi noi

Pentru că este duminică, suntem acasă și ne răsfățăm cu bunătăți! Astăzi, meniul zilei este format din păstrăv și cartofi noi.

Păstrăvul, proaspăt adus de la Păstrăvăria Bologa, este excepțional la gust și ușor de preparat. Peștele curățat se prăjește rapid în ulei de măsline încins – 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealaltă. Acum, ce să mai zic, uneori pielea se poate desprinde, depinde de cât de mare e tigaia, cât de încins este uleiul și, bineînțeles, de îndemânarea bucătarului...

Separat, morcovii și pătrunjelul rădăcină se curăță și se taie în fâșii subțiri, apoi se sotează rapid în ulei de măsline timp de 3 minute.



Într-o tavă, se așază hârtie de copt, se pun legumele sotate și se presară deasupra ceapă verde tăiată mărunt. Păstrăvul prăjit se așază peste legume, se umple cu bucățele de unt și rozmarin, iar totul se sărează și se piperează. Peste pește, se mai adaugă câteva fire de ceapă verde. Tava se dă la cuptor pentru 30 de minute.




Separat, cartofii noi se curăță și se taie în cuburi mai mari, de aproximativ 2-3 cm, apoi se fierb în apă clocotită cu sare timp de 25 de minute.




Într-un tocător electric, punem usturoi curățat, pătrunjel verde, o lingură de smântână și câteva bucățele de unt.


Când cartofii sunt fierți, se scurg și se amestecă cu sosul de usturoi și pătrunjel, apoi vasul se acoperă și se lasă timp de 10 minute, pentru ca aromele să se îmbine. La servire, se presară sare și piper peste cartofi.


Să vă mai spun cât de bună a fost mâncarea? Excepțională, gustoasă și perfectă pentru sezon!


Spumă de căpșuni în coșuleț de ciocolată



Pentru că ne ispitește mirosul căpșunilor din piață, deși nu mai au gustul de odinioară și nici dulceața, am vrut să fac ceva cu căpșuni. Am ales varianta simplă și comodă.
200 de grame de ciocolată neagră le-am topit la bain-marie și, cu o pensulă de silicon, am uns uniform cu ciocolată interiorul a 8 forme de brioșe din silicon. Cu puțină bunăvoință, mai ieșeau 2 coșulețe, deci se pot lua în calcul 10 coșulețe. Le-am pus pe o tavă de inox în frigider, cam 15 minute, după care le-am scos și am pus și restul de ciocolată. Au stat la frigider cam 2 ore, astfel că atunci când am scos formele, coșulețele de ciocolată au rămas intacte.
Separat, am pus 100 ml de apă la fiert cu 4 linguri de zahăr și le-am lăsat să fiarbă până ce s-a îngroșat siropul (picătura de sirop se formează mărgea în paharul cu apă rece), iar siropul fierbinte l-am turnat peste 4 albușuri bătute spumă tare la robot. În acest timp, robotul continuă să bată albușurile până ce bezeaua se răcorește.
Căpșunile, cam 400 de grame, le-am transformat în piure, le-am amestecat cu un pliculeț de gelatină dizolvată și le-am adăugat în bezea.
Cu această spumă am umplut cele 8 coșulețe și 2 cupe mari de sticlă.
Foarte gustoase și aromate, aceste coșulețe pot fi un desert simplu și rapid!

06 mai 2017

Balmoș cu miez de caș

  



  A venit luna mai, luna în care găsim fără probleme jîntuială.

Azi am mâncat pe poftă, ardelenesc, balmoș cu supă de salată verde. O bunătate!
Pentru balmoș, am avut 2 litri de jîntuială, la care am mai adăugat 3 linguri cu vârf de smântână și 100 g unt, plus 1 linguriță rasă de sare. Când a dat în clocot, am pus, în ploaie, 500 g de mălai grișat și am amestecat bine, ca să nu fie cocoloașe.
Am făcut balmoșul într-o oală de inox cu fund dublu (ideal este un tuci, dar al meu a fost emailat și i-a cam sărit smalțul, drept pentru care nu e utilizabil) și a stat pe foc mic circa 20 de minute, până s-a legat bine și se vedeau urmele telului.

Am dat deoparte și am umplut formele de silicon până la jumătate, am pus o bucată de caș și apoi am adăugat din nou balmoș, până la umplerea formelor.



Răsturnate, se pot mânca fie simple, cu puțin caș răzuit deasupra, fie încălzite în cuptor, lângă un iaurt bun sau o lingură de smântână. Atunci, cașul din interior se va înmuia și se va topi.

Noi am ales varianta simplă, alături de o farfurie cu supă de salată verde.

Poftiți la masă!



.






20 aprilie 2017

Păstrav cu unt si rozmarin



Pentru că o perioadă nu am mâncat pește, pur și simplu nu am putut, însă, după ce am luat păstrăv de la Păstrăvăria Bologa, am reînceput să mănânc pește, pregătit în toate felurile. Azi, păstrăv cu unt și rozmarin la cuptor, pe pat de legume.

Simplu și gustos: peștele curățat, sărat și condimentat cu piper, atât în interior, cât și la exterior, este așezat pe un pat de legume (pătrunjel, morcovi, cartofi și ceapă).
Se umple cu bucăți de unt, felii de lămâie și crenguțe de rozmarin. Se pune la cuptor pentru 30 de minute, la foc mediu.

Mai simplu și ușor de făcut nu se poate. A ieșit delicios, rozmarinul și untul și-au făcut treaba, aromatizând grozav peștele și legumele.
Dacă sunteți la dietă și nu vreți să folosiți unt, merge doar stropit cu ulei de măsline; va fi și așa foarte gustos.



05 aprilie 2017

Clătite cu spanac, umplute cu cremă de brânză



Pentru că este vremea spanacului și musai să fie pregătit cât este fraged, astăzi am cules o porție generoasă și am făcut o băutură în blender (spanac și apă plată). Am pus la congelator în forme de brioșe, după ce am măcinat totul în blender, cu foarte puțină apă și, la sfârșit, am făcut clătite.
După ce spanacul se mărunțește foarte bine în blender, cu puțină apă minerală, se adaugă 2 ouă, sare, lapte și făină albă. Am amestecat totul în blender până la omogenizare. Aluatul trebuie să aibă consistența smântânii. Ca gramaj, am folosit 300 de grame de spanac, 100 ml apă minerală, vreo 300 ml lapte și vreo 6 linguri pline de făină.
În tigaia antiaderentă, am făcut clătitele. Nu în tigaia subțire de clătite, ci într-o tigaie mai groasă, ca să se coacă bine.



Răcite, clătitele se ung cu cremă de brânză (de data asta am făcut crema acasă, din telemea rasă și smântână), se rulează și se lasă puțin să se înmoaie bine aluatul.
Sunt delicioase, sănătoase și binevenite pe masa noastră.


29 martie 2017

Spanac cu ardei copți



 


Este primăvară, deja spanacul este numai bun de cules și de mâncat.
Azi, o mâncare simplă: spanac cu ardei copți.
Spanacul proaspăt cules se spală bine.


O ceapă albă se toacă mărunt și se călește în puțin ulei de măsline.


Se adaugă spanacul rupt în bucăți.



Se călește și apoi se toacă (sau se macină) împreună cu ceapa.


Apoi se adaugă o cană de bulion.



La urmă, se adaugă ardeii copți, tocmai scoși din congelator.



Se potrivește de sare și piper și se lasă pe foc până se evaporă tot lichidul. La sfârșit, se adaugă 2 căței de usturoi tocați mărunt, se acoperă și se lasă așa 10 minute.

Poate fi o mâncare simplă, gustoasă, cu o felie de pâine neagră alături sau poate fi o garnitură grozavă la o friptură.


Dacă este consumată în varianta simplă, se poate răzui pe deasupra telemea maturată.

20 decembrie 2016

Carnati - editia 2016



Pentru ca este iarna, este vremea carnatilor de casa.
Anul acesta nu i-am mai afumat, Incet, incet, metabolismul se schimba si suportam tot mai greu afumatura, drept pentru care am renuntat la ea. 
Pentru anul acesta, reteta este aceasta : 
- 1 kg carne  :  1/3   carne de curcan  (piept si pulpa)  si 2/3  carne de porc  de lucru(are si carne macra, are si grasime) 
- 20 g sare 
- o capatana de usturoi (cam 7-8  catei ) 
- 1/2 lingurita boia de ardei afumata 
- 2 g piper macinat proaspat 
-  30 ml supa de oase 

Carnea se toaca prin ciurul mare si se lasa in bucatarie , descoperita, vreme de 1 ceas, ca sa fie usor de framantat. 
Separat, usturoiul tocat se pune in blender, odata cu sarea si  supa de oase (poate fi inlocuita si cu apa simpla)  Se amesteca bine pana ce se face ca o spuma. 
Se  rastoarna peste carne, se presara piperul  si boiaua afumata si se incepe framantarea , pana la omogenizare completa. 
Se face testul tigaii ( putina compozitie se prajeste intr-o tigaie sub forma de chiftea ) si, daca totul corespunde gustului , se trece la umplerea matelor ( de oaie, de porc, dupa preferinta  si timp disponibil ).
Carnatii facuti se pun la uscat, pe un suport, la loc rece  si aerisit si se lasa asa 2 zile, avand grija su fie aranjati individual, sa nu se suprapuna unul peste altul.
Se lasa asa 2 zile, dupa care se aduna .
Anul acesta  i-am impartit in 3 : 1/3 parte congelati cruzi, pentru gratar, 1/3 fierti in abur si ulterior prajiti  si 1/3 prajiti clasic ( un clocot si apoi prajiti).
Cei fierti in abur sunt interesanti, in sensul ca s-a scurs grasimea din ei si astfel au devenit extrem de dietetici. 
Astfel, am luat o oala mare, pe fundul careia am pus un inel de la o forma de tort, ca si suport. Am pus doua cani de apa  pe fundul oalei. Peste inelul de metal, am pus gratar de inox, pe care am aranjat  carnatii pe un singur rand, apoi alt gratar cu carnati  si tot asa, vreo 4  randuri. 
Pe marginea oalei am pus panza de bumbac, asa, ca o garnitura, am pus capacul  si am ermetizat cu folie alimentara . A iesit ca o oala cu presiune . 
Am pus la foc mic, vreme de 30 de minute din momentul in care fierbe apa. 
I-am scos si i-am prajit, asa, fierbinti, in untura, cam 2 minute, dupa care i-am scos pe prosope de hartie, pentru a absorbi grasimea. Reci au fost pusi in pungi, etichetati si congelati.