La vremea asta sunt buni cartofii noi, gustosi si usor de facut.
Ideal ar fi fost sa am cartofi mici, sa ii pun intregi in cuptor , dar, pe piata, cei mai proaspeti erau cartofii mari, rosii, asa ca nu am stat pe ganduri.
Curatati si spalati, cartofii se taie in feliii generoase, cam de 1,5 cm grosime si se pun intr-un lighean.
Peste ei se adauga sare, usturoi granulat, boia de ardei iute , ace de rozmarin si ulei de masline. Bine amestecati, se aseaza in tava, pe hartie de copt si se lasa in cuptor, la 220 grade, circa 30 minute. Nu trebuiesc intorsi, se rumenesc uniform si se patrund foarte bine.
Sunt foarte gustosi, se pot manca simpli, cu sos de usturoi facut cu smantana , cu salata mixta, cu salata de varza, cu muraturi sau ca garnitura la ceva carne. Oricum ar fi mancati , sunt deliciosi si foarte simplu de facut.
luni, 12 iunie 2017
duminică, 11 iunie 2017
Ciuperci brune, cu unt , rozmarin si usturoi
Ne plac ciupercile, indiferent de forma sau culoare. Azi le-a venit randul ciupercilor brune. Deosebite ca gust si aspect, simple si delicioase.
Asadar, 1 kg de ciuperci brune, curatate bine (nu spalate- acolo unde a fost cazul am folosit cutitul pentru a le curata ) , taiate in 2, au fost puse in tigaia antiaderenta cu 30 g unt taiat in bucatele.
Cand s-a topit untul, am amestecat bine si am pus sare , am mai lasat 5 minute si am adaugat o mana de usturoi verde taiat marunt. Ciupercile deja s-au inmuiat mult de la sare si se scalda intr-un sos de unt si zeama lor . Acum e momentul rozmarinului,proaspat cules din gradina . Desfacut in ace subtiri, se imprastie peste ciuperci si se amesteca bine, dupa care se ia tigaia de pe foc, se amesteca un catel de usturoi taiat marunt si se pun capacul. Se lasa asa pret de vreo 10 minute.
Sunt extraordinare la gust. Ciupercile se comporta ca un burete, care a absorbit gustul minunat de unt, sarea le-a inmuiat usor iar rozmarinul si ustoroiul le-au aromat .
Poftiti la masa !
Asadar, 1 kg de ciuperci brune, curatate bine (nu spalate- acolo unde a fost cazul am folosit cutitul pentru a le curata ) , taiate in 2, au fost puse in tigaia antiaderenta cu 30 g unt taiat in bucatele.
Cand s-a topit untul, am amestecat bine si am pus sare , am mai lasat 5 minute si am adaugat o mana de usturoi verde taiat marunt. Ciupercile deja s-au inmuiat mult de la sare si se scalda intr-un sos de unt si zeama lor . Acum e momentul rozmarinului,proaspat cules din gradina . Desfacut in ace subtiri, se imprastie peste ciuperci si se amesteca bine, dupa care se ia tigaia de pe foc, se amesteca un catel de usturoi taiat marunt si se pun capacul. Se lasa asa pret de vreo 10 minute.
Sunt extraordinare la gust. Ciupercile se comporta ca un burete, care a absorbit gustul minunat de unt, sarea le-a inmuiat usor iar rozmarinul si ustoroiul le-au aromat .
Poftiti la masa !
luni, 5 iunie 2017
Gem de capsuni dietetic, fara zahar
La vremea aceasta tarabele din piata sunt pline de capsuni, la pret convenabil, semn ca sunt pe sfarsite .
Pentru ca sunt coapte si aromate, am luat pentru gem.
De data asta, gem fara zahar, ca sa fie cat mai dietetic si mai accesibil copiilor.
Asadar, am avut 2 kilograme de capsuni, pe care le-am spalat , curatat de codite si taiat in bucatele .
Din 1,5 kg mere zemoase, curatate doar de cotor nu si de coaja , am facut suc de mere.
Sucul astfel obtinut se pune la fiert, in cratita cu fund dublu si, dupa 20 de minute de fierbere, la foc mic, am adaugat si capsunile. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat pana ce s-a ingrosat, cam 40 minute, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda.
Am pus gemul fierbinte in borcane sterilizate si apoi le-am capsat, le-am pus 5 minute pe capac, sa se videze si, ca o masura de garantie, dat fiind faptul ca este fara zahar si conservanti, am sterilizat borcanele in baine -marie timp de 30 minute.
Ideal este sa se pune gemul in borcane mici, de maximum 200 grame.
Este foarte dulce si aromat, ideal pentru gustarile copiilor, la clatite, peste gris cu lapte, peste budinca ....poate fi folosit la orice.
duminică, 4 iunie 2017
Clatite dulci cu urda si branza de vaci
La vremea asta, urda este foarte, foarte gustoasa si dulce. Te imbie , cu mirosul ei deosebit, sa faci ceva bun. Azi, clatite dulci, cu urda si branza de vaci.
Clatitele, in varianta simpla : 2 oua, un praf de sare, o lingura de ulei, 2 linguri de smantana fermentata, cam 500 ml apa minerala si de rest faina alba, pana se ajunge la consistenta unei smantani subtiri. Obligatoriu trebuie lasat aluatul sa se odihneasca. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, ideal intre 15 si 30 minute.
Se coc clatitele
si se lasa la racit, ca sa devina foarte elastice
Separat, branza de vaci si urda (cate 500 grame din fiecare )se trec prin sita de inox,se amesteca bine cu 2 oua , 3 linguri de zahar,coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.
Se pune branza peste clatite , se ruleaza atent, sa nu pocneasca din cauza umpluturii si se cladesc pe un platou
dupa care se aseaza in tava , pe hartie de copt, ca o placinta rotunda
2 linguri de smantana se bat bine cu 1 ou , compozitia se intinde pe deasupra clatitelor cu o pensula
dupa care se da la cuptor, pentru 30 minute, la foc mijlociu sau la 175 grade, pana ce se rumenesc deasupra.
Se lasa putin la racit, cu ajutorul hartiei se scot din tava si se mai lasa cam 15 minute, pana ce se poate taia corect, cu branza inchegata .
Poftiti la masa !
duminică, 14 mai 2017
Pastrav la cuptor cu garnitura de cartofi noi
Pentru ca este duminica, suntem acasa si mancam bunatati ! Astazi, bunatatile zilei sunt pastravul si cartofii noi .
Asadar, pastravul, de la PASTRAVARIA BOLOGA, exceptional ca si gust, cu o preparare simpla: pestele curatat se perpeleste in ulei de masline incins , 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalata. Acuma, no, se mai ia pielea uneori, depinde de cat de mare e tigaia, de cat de incins e uleiul de masline, de cat de indemanatic e bucatarul......
Separat, morcovii si patrunjelul radacina se curata si se taie fasii subtiri, dupa care se soteaza rapid in ulei de masline, pret de 3 minute .
Intr-o tava se pune hartie de copt, se aseaza legumele sotate si peste ele ceapa verde taiata marunt.
Se aseaza pestele perpelit in ulei, se umple pestele cu bucatele de unt si rozmarin, se sareaza si se pipereaza totul.Peste peste se mai pun cozi de ceapa . Se da la cuptor totul pentru 30 de minute .
Separat, cartofii noi se curata si se taie cubulete mai marisoare, cam de 2-3 cm. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 25 minute.
Intr-un tocator electric punem usturoi curatat, patrunjel verde, o lingura de smantana si cateva bucatele de unt.
Cand sunt fierti, cartofii se scurg, peste ei se pune sosul de usturoi si patrunjel si se amesteca bine, dupa care se lasa acoperit vasul pentru 10 minute.Este o mancare delicioasa iar la servire, se presara peste ei sare si piper.
Sa va mai spun cat de buna a fost mancarea ? Exceptionala, gustoasa si de sezon !
Asadar, pastravul, de la PASTRAVARIA BOLOGA, exceptional ca si gust, cu o preparare simpla: pestele curatat se perpeleste in ulei de masline incins , 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealalata. Acuma, no, se mai ia pielea uneori, depinde de cat de mare e tigaia, de cat de incins e uleiul de masline, de cat de indemanatic e bucatarul......
Separat, morcovii si patrunjelul radacina se curata si se taie fasii subtiri, dupa care se soteaza rapid in ulei de masline, pret de 3 minute .
Intr-o tava se pune hartie de copt, se aseaza legumele sotate si peste ele ceapa verde taiata marunt.
Se aseaza pestele perpelit in ulei, se umple pestele cu bucatele de unt si rozmarin, se sareaza si se pipereaza totul.Peste peste se mai pun cozi de ceapa . Se da la cuptor totul pentru 30 de minute .
Separat, cartofii noi se curata si se taie cubulete mai marisoare, cam de 2-3 cm. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare, pentru 25 minute.
Intr-un tocator electric punem usturoi curatat, patrunjel verde, o lingura de smantana si cateva bucatele de unt.
Cand sunt fierti, cartofii se scurg, peste ei se pune sosul de usturoi si patrunjel si se amesteca bine, dupa care se lasa acoperit vasul pentru 10 minute.Este o mancare delicioasa iar la servire, se presara peste ei sare si piper.
Sa va mai spun cat de buna a fost mancarea ? Exceptionala, gustoasa si de sezon !
Spuma de capsuni in cosulet de ciocolata
Pentru ca ne ispiteste mirosul capsunilor din piata, desi nu au gustul de odinioara si nici dulceata, am vrut sa fac ceva cu capsuni. Am ales varianta simpla si comoda,
200 grame de ciocolata neagra am topit la bain-marie si cu o pensula de silicon am uns uniform cu ciocolata interiorul a 8 forme de briose din silicon.Cu putina bunavointa, mai ieseau 2 cosulete, deci se pot lua in calcul 10 cosulete. Le-am pus pe o tava de inox in frigider, cam 15 minute, dupa care le-am scos si am pus si ciocolata ramasa, Au stat la frigider cam 2 ore, astfel ca atunci cand am dat jos formele, au ramas cosuletele de ciocolata intacte.
Separat, am pus 100 ml de apa la fiert cu 4 linguri de zahar si le-am fiert pana ce s-a ingrosat siropul (picatura de sirop se face margea in paharul cu apa rece) si , siropul fierbinte, l-am turnat peste 4 albusuri batute spuma tare la robot. In timpul acesta robotul bate in continuare albusurile, pana ce se racoreste bezeaua .
Capsunile , cam 400 grame , le-am transformat in piure , le-am amestecat cu un pliculet de gelatina dizolvata si le-am adaugat in bezea.
Cu spuma aceasta am umplut cele 8 cosulete si 2 cupe mari de sticla..
Foarte gustoase si aromate, aceste cosulete pot fi un desert simplu si rapid !
sâmbătă, 6 mai 2017
Balmos cu miez de cas
Azi am mancat pe pofta, ardeleneste , balmos cu supa de salata verde. O bunatate .
Pentru balmos am avut 2 litri de jintuiala, la care am mai adaugat 3 linguri cu varf de smantana si 100 g unt, plus 1 lingurita rasa de sare. Cand a dat in clocot, am pus, in ploaie, 500 grame de malai grisat si am amestecat bine, sa nu fie cocoloase.
Am facut intr-o oala de inox cu fund dublu (ideal e un tuci dar al meu a fost emailat si i-a cams sarit smaltul, drept pentru care nu e utilizabil) si, a stat pe foc mic, circa 20 de minute, pana s-a legat bine si se vedeau urmele telului.
Am dat deoparte si am umplut formele de silicon pana la jumatate, am pus o bucata de cas si apoi am adaugat iar balmos, pana la umplerea formelor.
Rasturnate, se pot manca fie simple, cu putin cas razuit deasupra
Noi am ales varianta simpla, alaturi de o farfurie cu supa de salata verde .
Poftiti la masa !
sâmbătă, 22 aprilie 2017
Turte taranesti
Aluatul este unul simplu:
- 1 kilogram de faina se cerne de doua ori.
- 50 grame de drojdie proaspata se freaca cu 1 lingurita de zahar pudra, pana ce se lichefiaza, apoi se amesteca cu 100 ml apa calduta.
- se face o adancitura in aluat si se pune acolo amestecul de drojdie, se presara putina faina si se amesteca. Se acopera ligheanul cu o folie si se lasa sa creasca putin maiaua din mijloc , cam 10 minute .
- se amesteca bine maiaua cu restul fainii, se mai adauga 400 ml de apa calduta si se amesteca bine
-intr-un pahar, 100 ml de apa calduta se amesteca cu 1 lingurita cu varf de sare si se amesteca totul cu aluatul, pana la omogenizare .
- se framanta aluatul cam 10 minute, cu mainile inmuiate in ulei de floarea soarelui(cam 50 ml in total).
- se inveleste ligheanul cu o folie si se lasa la crescut 30 minute.
-se scoate aluatul crescut si se portioneaza in 8 bucati egale .
-bucatile se aplatizeaza cu mainile si se impatura in 3, dupa care se ruleaza strans, sub forma de rulou.
-se da forma de bila rotunda rulourilor de aluat si , cu un sucitor, se fac turtele
-se unde o folie cu ulei si se pun turtele pe ea si se lasa la crescut vreme de 30 minute
- se infierbanta tigaia, se ia turta crecuta si se pune in tigaia fierbinte si neunsa , cu partea de deasupra in jos.
-se acopera imediat cu capac si se lasa la foc mic pana ce se coace, pe amandoua partile .
Eu am copt la 4 tigai odata, ca sa am spor.
joi, 20 aprilie 2017
Pastrav cu unt si rozmarin
Pentru ca o perioada nu am mancat peste, pur si simplu nu am putut, dupa ce am luat pastrav de la Pastravaria Bologa, am reinceput sa manac peste, in toate felurile pregatit . Azi, pastrav cu unt si rozmarin la cuptor, pe pat de legume.
Simplu si gustos : pestele curatat, sarat si condimentat cu piper, interior si exterior, asezat pe pat de legume (patrunjel, morcovi , cartofi si ceapa).
se umple cu bucatele de unt, felii de lamaie si ramuri de rozmarin. Se da la cuptor pentru 30 minute, la foc mijlociu.
Mai simplu si usor de facut nu se poate. A iesit delicios, rozmarinul si untul si-au facut treaba, au aromat grozav pestele si legumele.
Daca sunteti la dieta si nu vreti unt, merge doar stropit cu ulei de masline, va fi si asa foarte gustos .
miercuri, 5 aprilie 2017
Clatite cu spanac, umplute cu crema de branza
Pentru ca este vremea spanacului si musai sa fie pregatit cat este fraged, astazi am cules o portie generoasa si am facut o portie generoasa de bautura in blender (spanac si apa plata ), am pus la congelator in forme de briose, dupa ce a fost macinat tot in blender , cu foarte putina apa si, la sfarsit, clatite.
Dupa ce spanacul se marunteste foarte bine in blender, cu putina apa minerala, se adauga 2 oua, sare , lapte si faina alba. Toate l-am amestecat in blender, pana la omogenizare. Aluatul trebuie sa aiba consistenta smantanii. Ca si gramaj am folosit 300 grame spanac, 100 ml apa minerala, vreo 300 ml lapte si faina vreo 6 linguri pline.
In tigaie antiaderenta, am facut clatitele . Nu in tigaia subtire de clatite, ci, in tigaie mai groasa, ssa se coaca bine.
Reci, clatitele se ung cu crema de branza (de data asta am facut crema acasa, din telemea rasa si smantana ), se ruleaza si se lasa putin, sa se inmoaie aluatul bine.
Sunt delicioase, sanatoase si binevenite pe masa noastra
miercuri, 29 martie 2017
Spanac cu ardei copti
Este primavara, deja spanacul este numai bun de cules si de mancat.
Azi, o mancare simpla, de spanac cu ardei copti.
Spanacul proaspat cules. se spala bine
O ceapa alba se toaca marunt si se caleste in putin ulei de masline
se adauga spanacul rupt in bucati
se caleste si apoi se toaca(macina ) impreuna cu ceapa
apoi se adauga o cana de bulion
si, la urma, ardeii copti tocmai scosi din congelator
Se potriveste de sare si piper si se lasa pe foc pana ce se evapora tot lichidul. La sfarsit, se adauga 2 catei de usturoi tocati marunt, se acopera si se lasa asa 10 minute.
Poate fi o mancare simpla, gustoasa, cu o felie de paine neagra alaturi sau poate fi o garnitura grozava la o friptura.
Daca este consumata la varianta simpla, se poate razui pe deasupa telemea maturata.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)