24 mai 2012
Prajitura cu cirese
Pentru azi , o simpla prajitura cu cirese, glazurata cu ciocolata !
8 albusuri batute spuma cu 8 linguri de zahar, amestecate apoi cu galbenusurile amestecate cu 2 linguri de ulei si un praf de sare. Se iau din compozitie vreo 2 - 3 linguri intr-un castronel separat si se amesteca cu 1 lingura zdravana de cacao cernuta. Peste cealalta compozitie se pun 7 linguri de faina cernuta impreuna cu 1 lingurita praf de copt, se amesteca prin rasturnare si se desarta in tava . Deasupra se pune aluatul cu cacao si se amesteca cu lingura pentru a-i face loc iar peste se aseaza ciresele curatate de simburi si date prin faina. Se coace cam 50 de minute la foc mijlociu (primele 10 minute la foc mare ) .
Scoasa pe un gratar si racita , se glazureaza cu ciocolata !
Foarte pufoasa si buna, rapida si ieftina (ciresele au fost de la congelator, puse anul trecut la vremea loc ).
Poftiti cu nadejde la o felie !
06 mai 2012
Pranz de duminica , la soba ,afara, adica dezmat culinar total
Este duminica adica este liber la orice si, cum ma gindesc de vreo doua saptamini ca ar fi vremea sa maninc niste cartofi prajiti, ca nu am mincat de un an, am procedat ca atare : afara, la soba, cartofi prajti si sprot prajit la tigaie. Stiu, nu este sanatos dar este tare gustos!!!
Un mujdei vartos cu smantana merge perfect langa peste si cartofi. Cireasa de pe tort este paharul de bere rece, gulerata !!!
Am profitat de foc si am facut si niste slanina prajita , pentru mai tirziu, cu paine proaspata si ceapa verde , sa te lingi pe degete, nu alta !
Pentru voi, prietenii mei, sint gata sa mai fac cite o portie din toate asa ca , poftiti la masa !!!
01 mai 2012
Meniu de 1 mai 2012 - mici si pulpe la gratar
Anul acesta nu am vrut sa las sa treaca 1 mai fara mici la gratar! Daca tot am facut focul la 28 de grade afara, am zis sa facem si niste pulpe la gratar, pentru diversitate .
Au iesit foarte buni micii, au fost chiar gustosi ,eu ii maninc cu castraveti murati, asa e pofta mea de mici .
M-am pregatit si am facut in cuptor si paine cu faina de secara si cu seminte de in, sub forma de chifle, foarte crocante si gustoase !
30 aprilie 2012
Piure de leurda cu mazare
Pentru ca mi-am propus ca primavara asta sa mancam in fiecare zi ceva verde, m-a tentat foarte mult sa fac o pasta de leurda cu mazare.
Am calit o ceapa taiata marunt, am pus leurda taiata , putina mirodenia, piper , chili si 2 cani de apa.
Am lasat sa clocoteasca si de abia apoi am pus mazarea congelata. Au fiert impreuna pana ce s-a inmuiat mazarea si a scazut apa. Am dat deoparte si am amestecat cu usturoi maruntit .
Dupa ce s-a mai domolit putin din fierbinteala, am pus totul intr-un tocator electric si s-a omogenizat perfect.
Am mai potrivit de condimente si a iesit o garnitura minunata pentru ficat de porc la tava.
Puteti incerca reteta cu nadejde, este foarte , foarte sanatoasa!
29 aprilie 2012
Piept de pui cu ciuperci
Ciupercile, intotdeauna le cumpar pentru cum arata! Azi aratau exceptional asa ca am luat 1,5 kg de ciuperci.
Am prajit pieptul de pui in tigaie, fara ulei, fara nimic
Separat, intr-un pic de ulei de masline, am calit vreo 7 catei de usturoi taiati marunt , peste care am pus ciupercile taiate felii
le-am condimentat cu mirodenia, piper, chili si cimbru macinat
si , cu o cana de apa le-am lasar sa fiarba inabusite cam 20 de minute.Am pus apoi o sticla de suc de rosii si cam 200 ml de vin alb si au mai fiert 10 minute.Separat, 2 linguri de faina, cu 4 linguri de smintina le-am amestecat bine, le-am strecurat prin sita si le-am rastaurnat peste ciuperci. Am mai lasat 5 minute sa fiarba si apoi am rasturnat totul peste pieptul de pui.
Au mai fiert impreuna cam 7 minute, apoi am luat de pe foc si gata mincarea.
Ar fi trebuit piure de cartofi dar am mincat cu paine proaspata si salata de varza noua.
23 aprilie 2012
Supa de spanac cu ciuperci si cartofi
O supa delicioasa si hranitoare !
O ceapa taiata marunt se caleste in putin ulei, se adauga ciupercile taiate, se undesc si ele cam 5 minute dupa care se adauga spanacul rupt in bucati micute , cartofii taiati cubulete si o lingurita de sare. Se pune apa cit sa acopere totul si se lasa la fiert cam 25 de minute. Eu am avut citeva galbenusuri de ou pe care le-am pus in supa sa fiarba. Intr-un castron termorezistent se bat bine 2 oua cu smintina si apa rece si , incetisor, se pune cite un polonic de supa peste ele, amestecind continuu. Dupa ce am pus supa cit sa se infierbinte foarte bine, se desarta in oala , se ia de pe foc si se pune capacul pentru 5 minute.
A iesit o supa minunata, dulce acrisoara !
O ceapa taiata marunt se caleste in putin ulei, se adauga ciupercile taiate, se undesc si ele cam 5 minute dupa care se adauga spanacul rupt in bucati micute , cartofii taiati cubulete si o lingurita de sare. Se pune apa cit sa acopere totul si se lasa la fiert cam 25 de minute. Eu am avut citeva galbenusuri de ou pe care le-am pus in supa sa fiarba. Intr-un castron termorezistent se bat bine 2 oua cu smintina si apa rece si , incetisor, se pune cite un polonic de supa peste ele, amestecind continuu. Dupa ce am pus supa cit sa se infierbinte foarte bine, se desarta in oala , se ia de pe foc si se pune capacul pentru 5 minute.
A iesit o supa minunata, dulce acrisoara !
16 aprilie 2012
BUNATATI DE PASTE editia 2012
Desi vremea a fost destul de capricioasa, anul acesta am reusit sa gatesc afara mancarea si am fost tare multumita : are alt gust gatita la foc de lemne si nu am avut nici un miros in bucatarie, unde am facut cozonacii si pasca in timpul acesta .Singurul pagubit a fost catelul care a stat numai cu nasul pe sus in curte, l-au innebunit atatea mirosuri !
Meniul, unul obisnuit :
chiftelute in pesmet si susan
sarmale in foi de varza verdechiftelute in pesmet si susan
ciorba cu afumatura si piept de pui, dreasa cu smantina si ou si aromata cu leustean verde
cozonac cu nuca si cu rahat
pasca cu branza dulce
Pasca umpluta cu branza sarata de anul acesta a iesit exceptionala, o pufosenie aromata si gustoasa !
Am facut pulpe la gratar in loc de friptura pentru ca le mancam si reci, in loc de pastrama, au un gust minunat si nu sunt pline de E-uri.
Tuturor va doresc SARBATORI FERICITE !!!!
14 aprilie 2012
12 aprilie 2012
Pasca cu branza dulce
Am remarcat ca anul acesta toata lumea vrea sa faca pasca si cu branza dulce, m-am gandit sa clarific cum e cu umplutura de branza dulce , pentru cei interesati. Pana acum am descris in imagini pasca cu branza sarata
Despre cantitati e greu de vorbit dar calculam astfel : la 1/2 kg branza de vaci, eu pun 4 oua, 4 linguri de zahar, cam 100 g stafide, 2 linguri de gris si 1 fiola de esenta de vanilie. Este suficienta umplutura pentru o pasca frumoasa.
Branza se da obligatoriu prin sita inoxidabila, se amesteca cu galbenusurile de ou, cu vanilie, gris si stafide. Alaturi, albusurile se bat spuma tare cu zahar ( 1 albus + 1 lingura de zahar) si apoi se amesteca usor, prin rasturnare si se pune in pasca, nu inainte de a presara gris pe foaia de jos .
Aluatul este cel obisnuit, de cozonac, descris pe larg la cozonacul moldo-ardelenesc de aici, de pe blog.
Tehnica de lucru, in imagini, aceeasi ca la pasca cu branza sarata
Spor la lucru celor care vor face pasca !
30 martie 2012
Ciorba de fasole bobi cu cimbru si taitei de casa
Aceasta ciorba imi aminteste de copilarie, era des facuta in casa, doar atit ca mama avea intotdeauna bors proaspat, acru si aromat, cu care o acrea.
Fasolea bobi (bobii de fasole verde dar merge si fasolea boabe uscata ) impreuna cu zarzavatul (morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, gogosar, mazare ,ceapa ) si cu o ramura mare de cimbru si o lingura de ulei de masline se pune la fiert in kukta , pentru o jumatate de ora.
Dupa aceasta, se rastoarna intr-o alta oala, se pune o jumatate de litru de bulion , se asteapta sa clocoteasca si se pun taiteii de casa, se mai lasa cinci minute si dupa aceea se da de pe foc, se presara patrunjel verde si se acopera pentru alte 10 minute.
Ciorba se maninca aproape rece,cu paine de casa si cu ceapa rosie alaturi , este o excelenta ciorba de post pentru cine tine postul dar si pentru ceilalti.
Este tare usor de facut si tare, tare buna !
25 martie 2012
Somon cu legume la cuptor
Tacimul de somon inca este rezonabil si bun , am gasit proaspat si frumos, l-am portionat, am pus pe fundul vasului un strat de legume ,
peste ele pestele condimentat bine
si peste peste inca un rind generos de legume.
Am sarat si condimentat inca o data totul si am pus un pahar de apa, 2 linguri de ulei de masline , am pus folie peste vasul ceramic si apoi am dat la cuptor pentru 50 de minute, la foc mare.
A iesit foarte, foarte bun si gustos!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)