25 septembrie 2011
Tarta cu brinza, prune si bezea
Tot m-am gindit sa fac ceva dulce, ca vin copiii acasa,acum e vremea prunelor asa ca am hotarit ca o tarta cu brinza , prune si bezea ar fi minunata !
1/2 kg de brinza de vaci, trecuta prin sita , 3 linguri de zahar pudra, 5 galbenusuri, 3 linguri zahar tos ,100 g unt topit (rece) 10 linguri de gris , coaja si zeama de la o lamiie si 1 budinca de vanilie - acesta este blatul pentru tarta.
Peste el se pun prunele curatate de simburi si rupte in 2 si se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, se face bezeaua (albusurile batute cu 5 linguri de zahar) si se pune peste tarta, se mai tine in cuptor pret de 15 minute, dupa care se scoate si se pudreaza cu scortisoara.
A iesit delicioasa, poate trebuia sa pun mai multe prune dar, repet, e foarte buna si aromata.
24 septembrie 2011
Ardei cu rosii pentru mincaruri
Sintem tot la capitolul conserve pentru iarna puse in pivnita !!!
Pentru ca ardeii grasi la vremea asta sint asa de frumosi , carnosi si proaspeti iar rosiile sint coapte bine si aromate, am pus si anul acesta in borcane de 720 ml pentru gatit ( foarte bine merg la peste, tocane, ciorbe, la orice) .Din 4 kg de rosii si 4 kg de ardei, au iesit 12 borcane de 720 ml. Sarea trebuie sa fie neiodata si se pun cite 20 g la 2 kg ( 1 de rosii si 1 kg de ardei )
Am curatat ardeii (verzi, galbeni, rosii) de cotoare si seminte si i-am taiat cubulete, rosiile le-am spalat si taiat la fel,in cubulete, le-am amestecat cu sare si le-am pus in borcane. Am sterilizat borcanele 45 de minute dupa care au stat in paturi groase pina ce s-au racit complet .
Pentru ca ardeii grasi la vremea asta sint asa de frumosi , carnosi si proaspeti iar rosiile sint coapte bine si aromate, am pus si anul acesta in borcane de 720 ml pentru gatit ( foarte bine merg la peste, tocane, ciorbe, la orice) .Din 4 kg de rosii si 4 kg de ardei, au iesit 12 borcane de 720 ml. Sarea trebuie sa fie neiodata si se pun cite 20 g la 2 kg ( 1 de rosii si 1 kg de ardei )
Am curatat ardeii (verzi, galbeni, rosii) de cotoare si seminte si i-am taiat cubulete, rosiile le-am spalat si taiat la fel,in cubulete, le-am amestecat cu sare si le-am pus in borcane. Am sterilizat borcanele 45 de minute dupa care au stat in paturi groase pina ce s-au racit complet .
22 septembrie 2011
Sos de rosii cu ciuperci , busuioc si cimbru
Astazi, tot din categoria pivnita plina cu de toate, voi descrie inca un sortiment de conserva .
Pentru ca ne plac pastele si pizza, am pus pe iarna un sos de rosii cu ciuperci, cimbru si busuioc, a iesit extraordinar de bun, are o aroma si un gust nemaipomenit .
Am folosit 5 kg de rosii, 2 kg de ardei kapia, 1 kg de ciuperci champignon, 1/2 kg de ceapa, piper, sare, cimbru, busuioc si foi de dafin .
Toate ingredientele, macinate, se pun la fiert cam 90 de minute,amestecul se toarna fierbinte in sticle sau borcane sterilizate si fierbinti, se capseaza si se pun in pat cald, intre haine groase, pina ce se racesc complet .
Sosul il mai folosesc si peste fripturi, la tocanite, de fapt se poate folosi la orice, este foarte, foarte bun.
21 septembrie 2011
ZACUSCA CU FASOLE BOABE
Din categoria pivnita plina cu de toate, azi vreau sa postez reteta de zacusca cu fasole boabe, din care au iesit 24 de borcane de 370 g si 5 borcane de 720 g.
Asadar, ca sa iasa atatea borcane, am folosit : 5 kg de rosii, 2,5 kg de ceapa, 10 kg de gogosari, 2,5 kg de fasole bobi verzi, 1 kg de patrunjel radacina, 1 kg de morcov, 1,5 l de ulei si piper, sare, foi de dafin, frunze de patrunjel si telina.
Am calit ceapa in ulei, am adaugat morcovii si patrunjelul cubulete, sucul de rosii, sarea, piperul, foile de dafin si se lasa la fiert pina ce se alege putin uleiul ( cam 30 de minute).Apoi se pun bobii de fasole care au fost deja fierti , gogosarii copti, curatati si taiati cubulete si frunzele de telina si patrunjel. Se lasa totul la foc mic, pana ce capata consistenta, cam 60 de minute. Se pune in borcane sterilizate si incalzite si se sterilizeaza cam 60 de minute dupa care se pune in paturi groase pana ce se racesc borcanele , adica aproximativ 2 zile .
Zacusca este foarte buna, practic este o mancare de fasole la borcan, cu paine proaspata si un castravete murat alaturi, mai alungi o mancare.
20 septembrie 2011
Gogosari in otet
Piata din anul acesta, fiind an bogat si manos,nu m-a lasat indiferenta drept pentru care pivnita este aproape plina, mai am de pus cite una alta . Gogosarii in otet pusi in varianta aceasta, tin si 3 ani, fara probleme.
Am pregatit 7 kg de gogosari, 1 litru de otet de vin, 2 litri de apa, 300 g zahar, 200 g miere de albine, 10 g sare, 2 foi de dafin, piper boabe, hrean si seminte de mustar si am pornit la treaba : am curatat gogosarii de cotoare si seminte si i-am taiat in sferturi. Otetul, cu apa, mierea, zaharul., piperul , foaia de dafin si sarea se pun la fiert intr-o cratita. Cind fierbe, se pun gogosari taiati, se lasa sa se infierbinte si sa fiarba cam 2 minute ( isi vor schimba culoarea), dupa care se scot cu o paleta intr-un lighean de inox, se lasa sa se racoreasca putin si se cladesc in borcane. Ei se vor lasa , vor incapea destul de multi in borcan dar nu ii presam deloc. Peste gogosari, se pun seminte de mustar( eu pun multe, garanteaza conservarea ) si hrean proaspat curatat, acesta in cruce peste ei, ca sa ii tina . Se toarna amestecul de otet fierbinte peste ei, se capseaza si se pun in pivnita. Sint foarte aspectuosi si gustosi, mierea le da un luciu aparte.
Am pregatit 7 kg de gogosari, 1 litru de otet de vin, 2 litri de apa, 300 g zahar, 200 g miere de albine, 10 g sare, 2 foi de dafin, piper boabe, hrean si seminte de mustar si am pornit la treaba : am curatat gogosarii de cotoare si seminte si i-am taiat in sferturi. Otetul, cu apa, mierea, zaharul., piperul , foaia de dafin si sarea se pun la fiert intr-o cratita. Cind fierbe, se pun gogosari taiati, se lasa sa se infierbinte si sa fiarba cam 2 minute ( isi vor schimba culoarea), dupa care se scot cu o paleta intr-un lighean de inox, se lasa sa se racoreasca putin si se cladesc in borcane. Ei se vor lasa , vor incapea destul de multi in borcan dar nu ii presam deloc. Peste gogosari, se pun seminte de mustar( eu pun multe, garanteaza conservarea ) si hrean proaspat curatat, acesta in cruce peste ei, ca sa ii tina . Se toarna amestecul de otet fierbinte peste ei, se capseaza si se pun in pivnita. Sint foarte aspectuosi si gustosi, mierea le da un luciu aparte.
15 septembrie 2011
PASTE CU SUNCA,CIUPERCI, SLANINA SI SMINTINA
Nu am mai facut de mult paste si tare mi-a fost dor asa ca am trecut la treaba !
Un pic de slaninuta ardeleneasca , untoasa si afumata am taiat-o maruntel si am aruncat-o in tigaia incinsa.
Peste ea, am pus sunculita taiata maruntel si abia dupa aia niste ciuperci proaspete si faine, totul la foc mare.
Am presarat sare, piper, boia iute si condimente pentru pizza
si am lasat sa se undeasca, tigaia fiind acoperita cu capac, pret de vreo 15 minute.
Separat, am fiert pastele
si le-am scurs dar am pastrat o cana de apa in care au fiert.
Am pus pastele peste amestecul din tigaie, cana de apa si o mana de busuioc taiat marunt,
am mai lasat 10 minute , am dat deoparte de pe foc si am pus 4 linguri de smantana groasa. Am amestecat si am acoperit pentru inca 5 minute.
Au iesit delicioase si au fost mancate instantaneu, nu a ramas nimic, nimic !!!
CONSERVA DE FASOLE VERDE PENTRU SALATA
Toata vara am avut fasole verde din gradinuta noastra, a pus sotul meu tot pe rind asa ca acum s-a facut fasolea pentru salata cu maioneza si usturoi. Cum in lada frigorifica nu mai este loc, am pus la borcan, sa isi duca si copiii cu ei . Eu nu zic ca nu este si iarna de cumparat dar nici intr-un caz nu are gustul acesteia din gradina, nestropita, bio de adevaratelea.
Am cules-o de dimineata (taman bine ca pe la amiaza a tras o ploaie zdravana la Cluj) si de abia acum am aranjat-o.
Am curatat-o , am spalat-o bine, am taiat-o ca pentru salata si am fiert-o timp de 15 minute in apa cu sare si frunze de telina.
Am pus-o in borcanele sterilizate,
am pus peste ea apa in care a fiert, cite o aspirina la fiecare borcan, deasupra , am capsat borcanele si am dat la sterilizat pentru 45 de minute. Este foarte, foarte buna si gustoasa si in zilele de iarna friguroase mai salveaza o mincare , care, drept sa spun, este excelenta.
14 septembrie 2011
Aripioare si pulpe superioare de pui la ceaun
Am trecut zilele trecute prin fata unie rotiserii si m-a apucat un dor nebun de pui prajit cu mujdei si mamaliga !
Am ajuns la concluzia ca mai bine iau aripioare si pulpe superioare decit un pui intreg si se fac si mai usor la ceaun .
Metoda este clasica : carnea, bine condimentata( a stat cu condimentele- piper, sare, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, cimbru ) pe ea timp de o jumatate de ora ), se pune in ceaun, se adauga o cana de apa si se da la foc tare, acoperita cu capac. Se mai amesteca din cind in cind iar in momentul in care nu mai este apa. deja carnea lasa grasime si se prajeste exclusiv in untura ei. Cind e gata, se ia de pe foc , se pune o lingura de usturoi tocat si se acopera inca 5 minute.
Alaturi, nelipsita mamaliguta slobozita, molcuta si galbena ca aurul si un mujdei de usturoi facut cu ulei de masline si smintina .
Ma puteti crede pe cuvint ca a fost exceptional totul !
23 august 2011
DOVLECEI SI CONOPIDA IN SUC DE ROSII - conserva
Este tare frumoasa si bogata piata la momentul acesta, mai ales ca s-au inventat acele piete volante care, e drept, nu au produse ieftine dar au produse foarte, foarte proaspete.
Am fost simbata in piata volanta a Clujului, pe platoul Salii Sporturilor si am luat conopida si dovlecel pentru a pune pe iarna, cu suc de rosii,la borcane de 1,700 kg.
Foarte proaspete, le-am curatat si le-am oparit impreuna cu mararul tocat marunt. . Separat, am facut un bulion de rosii pe care l-am pus fierbinte peste legume, am rotit borcanele ca sa intre peste tot bulionul, deasupra am pus la fiecare borcan cate o aspirina , le-am capsat si le-am sterilizat inca 40 de minute.
Din 15 dovlecei (cam de 1 kg fiecare), 6 conopide mari si 10 kg de rosii mi-au iesit 11 borcane de conopida si 9 borcane de dovlecei .
Este intr-adevar de lucru dar , daca tii cont ca iarna doar pui mana pe borcanul din pivnita si ai rezolvat problema legumelor, atunci merita efortul .
Este adevarat ca se gasesc legume proaspete si iarna dar in nici un caz nu vor avea gustul acestora din vara care sunt culese direct din gradina si clar ca nici pretul de acuma( 2 lei rosiile, 2 lei conopida, 1 leu dovleceii).
22 august 2011
MURE, MURE, MURE - gem de mure, tarta cu mure, mure congelate
Am fost la munte si am avut o surpriza excelenta: am adunat aproape 14 kg de mure, coapte si frumoase, mari cit nucile
Daca tot m-am procopsit cu asa mindrete de mure, nu am rezistat si am facut din 5 kg un gem extraordinar, aromat si gustos ,o delicatesa!
Din 5 kg de mure mi-au iesit 20 de borcanele de gem, de 375 g.
Gemul l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker (nu avem voie la zahar) si l-am fiert doar 5 minute, a iesit exceptional.
Am mai facut si o tarta cu mure (8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina si 2 linguri ulei )
Restul de mure, la congelator, pentru ceaiuri si tarte.Anul acesta este un an tare bun, nu ma asteptam sa culeg asa de multe mure din gradina.
Daca tot m-am procopsit cu asa mindrete de mure, nu am rezistat si am facut din 5 kg un gem extraordinar, aromat si gustos ,o delicatesa!
Din 5 kg de mure mi-au iesit 20 de borcanele de gem, de 375 g.
Gemul l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker (nu avem voie la zahar) si l-am fiert doar 5 minute, a iesit exceptional.
Am mai facut si o tarta cu mure (8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina si 2 linguri ulei )
Restul de mure, la congelator, pentru ceaiuri si tarte.Anul acesta este un an tare bun, nu ma asteptam sa culeg asa de multe mure din gradina.
08 august 2011
MURE PENTRU IARNA
Este vremea murelor, au inceput sa se coaca, trebuie culese caci altfel putrezesc repede !
Am plantat in gradina de la munte mure, (erau trei fire amarite, de la gradina Palacsay) in urma cu 14 ani si acum am un gard verde minunat intre mine si vecina, in acelasi timp si foarte productiv .
In fiecare an le culeg,( sint foarte mari si frumoase , sint altoite iar vrejii murelor nu au tepi deloc), le pun in pungute in congelator si le folosesc in mod deosebit la ceai. Iese nemaipomenit de bun si are un efect benefic asupra organismului, regleaza glicemia.
De la mure adun si frunzele, toamna, le usuc si le folosesc tot la ceai.
Cel ma important lucru este faptul ca , in fiecare toamna le inmultim prin marcotare si uite asa , de la un an la altul, gardul nostru se face tot mai mare (dupa ce dam plante tuturor celor carora le-am promis plantutele).
Am plantat in gradina de la munte mure, (erau trei fire amarite, de la gradina Palacsay) in urma cu 14 ani si acum am un gard verde minunat intre mine si vecina, in acelasi timp si foarte productiv .
In fiecare an le culeg,( sint foarte mari si frumoase , sint altoite iar vrejii murelor nu au tepi deloc), le pun in pungute in congelator si le folosesc in mod deosebit la ceai. Iese nemaipomenit de bun si are un efect benefic asupra organismului, regleaza glicemia.
De la mure adun si frunzele, toamna, le usuc si le folosesc tot la ceai.
Cel ma important lucru este faptul ca , in fiecare toamna le inmultim prin marcotare si uite asa , de la un an la altul, gardul nostru se face tot mai mare (dupa ce dam plante tuturor celor carora le-am promis plantutele).
27 iulie 2011
INTRE GULAS SI TOCANA - CEAUNITA
M-am gandit sa fac o mancare la ceaun cu carne de pui , cartofi noi, morcovi proaspeti si zemosi,radacina de patrunjel aromata, ceapa alba (noua, cruda), rosii proaspete si ardei grasi verzi, foarte carnosi si frumosi.
Practic mancarea se situeaza intre gulas si tocana, probabil ca are un gust aparte find facuta intr-un ceaun de tuci emailat, gros si greu dar in acelasi timp este si destul de dietetica, fiind facuta cu carne de curcan sau de pui, cine cu ce doreste. Aici se mai pot adauga si cateva fire de carnati afumati, taiate in bucatele, pentru a da gust picant mancarii. De data asta am facut-o cu pulpe inferioare de pui (de casa ) si am pus cateva fire de cabanos.
Am undit ceapa intr-un pic de ulei de masline, am pus carnea de pui , s-a undit si ea schimbandu-si culoarea, am pus morcovul , ardeiul gras si rosiile tocate, am pus boia de ardei afumata, sare, piper, ardei iute, foi de dafin si o cana de apa si am lasat la fiert acoperit, la foc mic si domol.
Cand carnea a fost fiarta, am pus cabanosul si cartofii noi curatati , taiati cubulete si am lasat sa fiarba incetisor, pana ce cartofii au inceput sa se sfarame. Daca mancarea este deja ingrosata, a scazut suficient si este gata .
Se da la o parte, se pun verdeturi tocate (patrunjel, marar, frunze de telina si leustean ) . Toate acestea vor aroma atat de bine ceaunita incit gustul este fabulos. Este singura mincare in care pun toate verdeturile, amestecate.
I-am spus ceaunita pentru ca , de regula, o fac la soba, afara, nu-i port grija, ceaunul isi face treaba, doar din cand in cand se mai pune cate un lemn pe foc.
Este absolut delicioasa, buna de facut cand ai musafiri dragi, cu care vrei sa ai la dispozitie mult timp pentru povesti, poate sta linistit pe post de garnitura, pe langa un gratar ceva mai gras sau,doar simpla, cu muraturi reci sau cu salata de cruditati alaturi.
22 iulie 2011
CRAP SI PASTRAV LA GRATAR CU SARAMURA DE LEGUME COAPTE
Abundenta legumelor din piata ma determina intotdeauna sa hotarasc pe loc meniul asa ca am decretat : se va face un peste la gratar (crap si pastrav) cu saramura de legume la gratar . A iesit extraordinara mincarea , parca mai buna a fost rece, dupa ce s-a inchegat putin pestele .
Am copt pe gratar legumele (ardei gras, rosii, ceapa rosie, ardei iute si ciuperci), le-am curatat si le-am taiat in bucatele mici .
Toate legumele, amestecate cu sare, le-am rasturnat intr-o cratita de inox cu fund dublu, au dat un clocot impreuna pe soba si apoi am pus pestele . A mai bolborosit pe foc vreo 10 minute dupa care mincarea a fost gata . Legumele coapte si-au luat gust una de la alta, ardeiul iute a dat un pic de iuteala, taman buna pentru peste, totul a iesit minunat .
Poze pentru final nu mai am ca am terminat mincarea tirziu de tot,( a fost infiorator de cald peste zi si am ales sa gatim seara ) pe la 23 iar a doua zi nu am apucat sa mai fac poze.
Am copt pe gratar legumele (ardei gras, rosii, ceapa rosie, ardei iute si ciuperci), le-am curatat si le-am taiat in bucatele mici .
Toate legumele, amestecate cu sare, le-am rasturnat intr-o cratita de inox cu fund dublu, au dat un clocot impreuna pe soba si apoi am pus pestele . A mai bolborosit pe foc vreo 10 minute dupa care mincarea a fost gata . Legumele coapte si-au luat gust una de la alta, ardeiul iute a dat un pic de iuteala, taman buna pentru peste, totul a iesit minunat .
Poze pentru final nu mai am ca am terminat mincarea tirziu de tot,( a fost infiorator de cald peste zi si am ales sa gatim seara ) pe la 23 iar a doua zi nu am apucat sa mai fac poze.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)