10 martie 2011
GHIVECI
Ghiveciul ramine o mincare de baza pe timpul iernii, cita vreme nu este slobod la cartofi atita cit am dori noi.
In conditiile acestea, toamna, cind este abundenta, pun pe iarna in borcane de 1700 ml o adunatura de legume (morcov, conopida ,mazare, vinete, dovlecel, fasole verde, patrunjel radacina)oparite in prealabil, doar in apa cu sare, puse in borcan fierbinti si deasupra se toarna bulion de rosii crud. Se inchide ermetic borcanul si se dustuleste pret de1 ceas si uite asa am tot timpul legume bune pentru gatit.
Ca sa fac un ghiveci bun, atunci calesc o ceapa , rastorn legumele peste ceapa, asezonez cu sare, piper, usturoi, pun in tava ceramica si dau la cuptor.
Dupa ce porneste un clocot, pun o mina de orez , amestec bine si mai las in cuptor 20 de minute, timp in care orezul fierbe si in acelasi timp absoarbe toata zeama de la legume.
Mai las in cuptor pret de 10 -15 minute, cu focul oprit si de abia dupa aceea il las la racit .
Macrou in sos tomat
Ne place pestele foarte mult, in orice fel gatit!
Macroul intra in categoria celui mai des gatit peste , facut in sos de rosii.
Se calesc 2 cepe mari, se adauga 2 sau 3 ardei grasi taiati cubulete, se pun condimente (sare, piper, boia iute de ardei, foi de dafin ), o jumatate de borcan de bulion , o cana de apa si, la urma ,pestele (cam 1 kg) taiat in bucati de 3-4 cm latime.
Se da la cuptor pentru 40 de minute, se scoate si se aromeaza cu patrunjel si marar tocat.
Alaturi, un pilaf de orez si ai obtinut o mincare absolut delicioasa !
07 martie 2011
ARIPIOARE DE PUI CU CIUPERCI PLEUROTUS
Mincarea de aripioare de pui cu ciuperci pleurotus este deosebita ca si gust, este o mincare de duminica excelenta.
Pentru asta am avut nevoie de 1 kg de aripioare de pui, 1/2 kg de ciuperci pleutorus, , o ceapa rosie mare, ulei de masline, 300 g smintina, o lingura de faina, piper, sare, boia de ardei iute.
Am tocat ceapa, ama calit-o in ulei, am pus peste aripioarele si le-am calit, am pus sarea, piperul si boiaua iute , o cana de apa si am fiert totul 30 minute.
Dupa asta, am desfacut 1 lingura de faina intr-un pahar de apa rece, am adaugat smintina si apoi am trecut totul prin sita, ca sa nu fie cocoloase.
Am pus amestecul peste mincare, am lasat sa dea un clocot bun si am dat jos de pe foc.
Linga, am facut o mamaliguta si am taiat o lebenita murata.
04 martie 2011
ECLER
03 martie 2011
JUMARI
Noi nu taiem porc dar jumarile, in fiecare an, nu lipsesc asa ca avem zi speciala de facut jumari.
Cumparam pentru asta fleica de porc, brazdata bine cu carnita, dar sa lase si grasime ca sa se poata face jumarile aurii si crocante.
Le taiem in bucati potrivite , egale ca marime, sa se faca deodata.
O mina de slanina curata se taie in betigase mici, se pune in tigaia incinsa si se amesteca pina ce se lasa untura. Apoi se scot bucatile de slanina si peste untura incinsa se pun bucatile de fleica , la foc mare si se amesteca .Nu ar trebui sa se prinda pentru ca pe fundul cratitei este deja untura.
Daca fac mai multe, atunci incep in 2 cratite iar dupa ce se mai lasa, rastorn totul intr-o cratita, sa se faca uniform.
Dupa ce s-au aurit, le scot cu o paleta si le pun pe un gratar peste care am asternut prosoape absorbante din hirtie, astfel jumarile vor ramine curate, fara urme de untura pe ele.
In ziua in care se fac jumarile. obligatoriu o mincare va fi asa : mamaliga ca aurul, ochiuri, brinza de oaie si jumari
Nu lipseste pe masa : farfuria cu muraturi
moarea trandafirie si acidulata
si bineinteles o lebenita murata
Jumarile le congelez in pungute de dimensiune mica, pentru o mincare.
02 martie 2011
GUGULUF CU PORTOCALE
Este usor de facut si foarte rapid !
Avem nevoie de 125 g unt, 3 oua, 200 g zahar, 1 praf de copt ,sucul de la 1/2 de portocala, coaja rasa de la 1 portocala,100 ml lapte si 200 g faina .
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile , coaja si zeama de portocale, untul topit dar rece, laptele si la urma, faina cernuta impreuna cu praful de copt. Totul se omogenizeaza prin rasturnare si se desarta rapid in forma de guguluf, se da la cuptor la foc potrivit pentru 40 de minute(25 de minute nu se deschide cuptorul ) .
Dupa ce s-a copt, se pune la racit pe un grilaj . Cind este rece, se glazureaza cu ciocolata, se orneaza cu putina ciocolata alba razuita si foarte, foarte putina coaja rasa de portocale si se lasa la intarit glazura.
La felia taiata se imbina foarte bine gustul de la glazura de ciocolata cu aroma si gustul de portocale , este delicios!
01 martie 2011
MANCARE DE FASOLE VERDE CU PIEPT DE CURCAN
Foarte buna, rapida si usoara !
Pentru asta avem nevoie de : 1 ceapa (eu pun rosie ca este mai dulce si mai gustoasa) , cam 400 g file piept de curcan, fasole verde ( la vremea asta doar la borcan, pusa din toamna doar cu apa si cu frunze de telina ) , 2 ardei grasi rosii ( la fel, pusi la congelator taiati), 4 linguri de bulion, 6 catei de usturoi, o lingura de faina,sare, piper,ulei, patrunjel verde.
Se pune ceapa la calit intr-o lingura de ulei , se adauga carnea taiata cubulete, se amesteca pana cand carnea devine alba si frumoasa, se pun ardeii rosii, condimentele , o cana de apa si se da un clocot. , apoi punem fasolea verde si se lasa la fiert cam 10 minute.
Separat, se desface faina (cine este la dieta, inlocuieste faina cu amidon alimentar ) cu apa rece, se trece prin strecuratoare, se amesteca bine cu bulionul si se pune peste mancare, amestecandu-se continuu pana ce se ingroasa.
Atunci se da la o parte, se aromeaza cu usturoi pisat si patrunjel verde si se lasa acoperit vasul inca 10 minute.
28 februarie 2011
PRAJITURA CU MERE CU FOI
Prăjitură cu foi și mere –
gustoasă, aspectuoasă și potrivită pentru orice ocazie
Această prăjitură este nu doar
delicioasă, ci și frumoasă la vedere. Se potrivește perfect ca desert de zi cu
zi, dar poate fi transformată și într-un tort deosebit pentru ocazii speciale.
Este versatilă și merge oricum ai alege să o servești!
Pentru foi, avem nevoie de:
- 3 ouă
- 11 linguri de ulei
- 11 linguri de zahăr
- 11 linguri de lapte
- 400 g făină albă superioară
- 1 pliculeț de amoniu pentru prăjituri, stins cu o
linguriță de oțet
Se amestecă bine toate
ingredientele până se obține un aluat omogen, moale și ușor de modelat. Aluatul
se împarte în trei părți egale.
Se coc trei foi, pe hârtie de
copt, în tavă de 28/30cm. Tava trebuie unsă bine cu ulei, iar aluatul se
întinde cu mâna, deoarece este destul de moale.
Fiecare foaie se coace aproximativ 5 minute. După coacere, se desprinde cu grijă de tavă, folosind un cuțit lung și lat, și se lasă să alunece ușor pe un platou, unde va sta la răcit.
Pentru umplutură, avem nevoie
de:
- 2 kg de mere roșii, zemoase
- 200 g zahăr
- 5 linguri de griș
- 1 cană de apă
- scorțișoară măcinată, după gust
Merele se curăță, se rad și se
amestecă într-o cratiță cu zahărul, scorțișoara și apa. Se pun pe foc pentru
aproximativ 10 minute, timp în care se înmoaie și își eliberează sucul aromat.
Când sunt gata, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu. Umplutura se
lasă câteva minute să se răcorească, dar se folosește fierbinte la montare.
Asamblarea prăjiturii:
Pe un platou se așază prima foaie,
peste care se întinde jumătate din umplutura de mere. Se așază a doua foaie, se
apasă ușor, apoi se toarnă restul de umplutură. La final, se pune cea de-a
treia foaie și se presează delicat.
Prăjitura se pudrează cu zahăr și se lasă la rece cel puțin 8 ore (ideal peste noapte), pentru ca foile să se frăgezească și aromele să se împrietenească.
Un desert simplu, dar cu gust
desăvârșit – prăjitura cu foi și mere îți va aminti de dulciurile copilăriei și
va cuceri orice musafir!
27 februarie 2011
TORT CU IAURT
Mi se pare ca acest tort este ideal pentru cine nu iubeste prajiturile foarte dulci !
Un pachet de 300 de g de biscuiti simpli au fost macinati, amestecati cu 200 g unt , asezati in tava si dati la cuptor pentru 5 minute.
Crema este facuta din 500 g de iaurt de bivolita de la Napolact, amestecat cu 200 ml de frisca lichida, 200 g de zahar si , la sfirsit , 4 foi de gelatina dizolvate in 50 ml de apa.
Fructele din tort ar fi trebuit sa fie proaspete dar cum este iarna si capsunile proaspete au gust de nimic, atunci am fiert 3 pere (curatate si taiate cubulete ) in 300 ml de vin rosu si 2 linguri de zahar (ele s-au colorat foarte frumos si au un gust deosebit de vin ) .
Tortul l-am aranjat intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, pe fundul careia am pus deja biscuitii si au prins putina crusta in cuptor. Am pus peste biscuiti un rind de crema de iaurt, un rind de pere , inca un strat de crema si la urma am decorat cu perele ramase.
Trebuie sa stea la rece minimum 5 ore, timp in care gelatina incheaga perfect crema.
Este foarte aspectuos, usor de facut iar gustul acrisor al iaurtului de bivolita se imbina pefect cu gustul perelor fierte in vin !
MANCARICA DE CIUPERCI CU MAMALIGA
O ceapa mica se undeste intr-o lingura de ulei de masline, se adauga ciupercile pleurotus taiate in bucati mai mari, se adauga sare, piper, boia de ardei iute si se amesteca . Ciupercile vor lasa suficienta apa cat sa fiarba, sa se inmoaie (cam in 15 minute) . Alaturi, o lingura de faina (sau de amidon )se desface cu putina apa rece, se trece prin sita si se amesteca cu 2 linguri de bulion. Se rastoarna peste ciuperci si se amesteca pana ce da un clocot. Atunci se da la o parte de pe foc, se aromeaza cu usturoi pisat si cu patrunjel verde, urmand sa stea acoperit vasul inca 10 minute pentru ca mancarea sa se aromeze in totalitate si sa se inchege. Alaturi de o mamaliga molcuta este delicioasa !
Pofta buna sa aveti !
26 februarie 2011
PLACINTE ARDELENESTI CU BRINZA SARATA, BRINZA DULCE, VARZA SI MERE
Azi e simbata si pentru ca am vrut sa mincam ceva bun, am facut placinte :
Aluatul l-am facut din 1 kg de faina alba trei nule Baneasa cernuta impreuna cu 1 lingurita sare fina, 60 g drojdie proaspata frecata bine cu 1 lingurita de zahar si 700 ml apa calduta (se framinta doar pina ce se omogenizeaza aluatul, nu mai mult) .Apoi 50 ml ulei de masline am pus pe masa si am impaturat aluatul pina ce a absorbit tot uleiul.
L-am dat la crescut la cald, pina ce si-a dublat volumul (aproximativ 15 minute).
Dupa asta l-am scos si l-am impartit in 16 portii egale, pe care le-am asezat pe masa unsa cu ulei si le-am lasat pina ce si-au dublat volumul .
Apoi, pe masa unsa cu ulei, am inceput confectionarea lor, adica am intins aluatul cu miinile pline de ulei, am pus umplutura , am pliat aluatul si am cusut marginile cu virfurile degetelor, totodata si apasind peste placinta, ca sa iasa tot aerul afara.
Pentru copt am o tipsie de fonta groasa , pe care o pun direct pe focul de la aragaz, pun foarte putin ulei si incep sa le coc la foc potrivit, chiar mic, pentru fiecare parte de placinte cam 4-5 minute, pina ce se rumenesc putin.
Nu au nevoie de mai mult timp la copt deoarece foaia este foarte, foarte subtire iar umplutura este semipreparata : varza este calita, merele sint calite cu zahar si scortisoara iar brinza are nevoie de putin timp ca sa se topeasca.
Desi poate parea ca se lucreaza cu mult ulei, vreau sa spun ca pentru 16 placinte folosesc doar 150 ml de ulei, nu mai mult dar il tot intind pe masa si pe miini si de aceea totul pare uleios.
Pofta buna la placinte !