28 februarie 2011

PRAJITURA CU MERE CU FOI

Prăjitură cu foi și mere – gustoasă, aspectuoasă și potrivită pentru orice ocazie

Această prăjitură este nu doar delicioasă, ci și frumoasă la vedere. Se potrivește perfect ca desert de zi cu zi, dar poate fi transformată și într-un tort deosebit pentru ocazii speciale. Este versatilă și merge oricum ai alege să o servești!

Pentru foi, avem nevoie de:

  • 3 ouă
  • 11 linguri de ulei
  • 11 linguri de zahăr
  • 11 linguri de lapte
  • 400 g făină albă superioară
  • 1 pliculeț de amoniu pentru prăjituri, stins cu o linguriță de oțet

Se amestecă bine toate ingredientele până se obține un aluat omogen, moale și ușor de modelat. Aluatul se împarte în trei părți egale.

Se coc trei foi, pe hârtie de copt, în tavă de 28/30cm. Tava trebuie unsă bine cu ulei, iar aluatul se întinde cu mâna, deoarece este destul de moale.

Fiecare foaie se coace aproximativ 5 minute. După coacere, se desprinde cu grijă de tavă, folosind un cuțit lung și lat, și se lasă să alunece ușor pe un platou, unde va sta la răcit. 

Pentru umplutură, avem nevoie de:

  • 2 kg de mere roșii, zemoase
  • 200 g zahăr
  • 5 linguri de griș
  • 1 cană de apă
  • scorțișoară măcinată, după gust

Merele se curăță, se rad și se amestecă într-o cratiță cu zahărul, scorțișoara și apa. Se pun pe foc pentru aproximativ 10 minute, timp în care se înmoaie și își eliberează sucul aromat. Când sunt gata, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu. Umplutura se lasă câteva minute să se răcorească, dar se folosește fierbinte la montare.

Asamblarea prăjiturii:

Pe un platou se așază prima foaie, peste care se întinde jumătate din umplutura de mere. Se așază a doua foaie, se apasă ușor, apoi se toarnă restul de umplutură. La final, se pune cea de-a treia foaie și se presează delicat.

Prăjitura se pudrează cu zahăr și se lasă la rece cel puțin 8 ore (ideal peste noapte), pentru ca foile să se frăgezească și aromele să se împrietenească.

Un desert simplu, dar cu gust desăvârșit – prăjitura cu foi și mere îți va aminti de dulciurile copilăriei și va cuceri orice musafir!

 



Niciun comentariu: