10 martie 2011

GHIVECI


Ghiveciul ramine o  mincare de baza pe timpul iernii, cita vreme  nu este slobod la cartofi atita cit am dori  noi.
In conditiile acestea, toamna, cind este abundenta,  pun pe iarna  in borcane de 1700 ml  o adunatura de legume (morcov, conopida ,mazare, vinete, dovlecel, fasole verde, patrunjel radacina)oparite in prealabil, doar  in apa cu sare, puse in borcan fierbinti si deasupra se toarna bulion  de rosii crud. Se  inchide ermetic borcanul si se  dustuleste pret de1 ceas si  uite asa am tot timpul legume bune pentru gatit.


Ca sa fac un ghiveci bun, atunci  calesc o ceapa  , rastorn  legumele peste ceapa, asezonez cu sare, piper, usturoi, pun in tava ceramica si  dau la cuptor.

 Dupa ce porneste   un clocot, pun o mina de orez , amestec bine  si mai las  in cuptor 20 de minute, timp in care orezul  fierbe si in acelasi timp  absoarbe toata zeama  de la legume.
Mai las in cuptor pret de  10 -15 minute, cu focul oprit  si de abia dupa aceea  il las la racit .

Macrou in sos tomat


Ne  place pestele foarte mult, in orice fel gatit!
Macroul intra in  categoria celui mai des gatit  peste , facut in sos de  rosii.
Se  calesc 2 cepe mari, se adauga 2 sau 3 ardei grasi  taiati cubulete, se pun condimente  (sare, piper, boia iute de ardei, foi de dafin ), o jumatate de borcan de bulion , o cana de apa si, la urma ,pestele (cam 1 kg) taiat in bucati  de 3-4 cm  latime. 
Se da  la cuptor pentru 40 de minute, se scoate si se aromeaza cu patrunjel si marar tocat.
Alaturi, un pilaf de orez si ai obtinut o mincare absolut delicioasa !

07 martie 2011

ARIPIOARE DE PUI CU CIUPERCI PLEUROTUS


Mincarea de aripioare de pui cu ciuperci pleurotus este deosebita ca si gust, este o mincare de duminica excelenta.
Pentru asta am avut nevoie de 1 kg de aripioare de pui, 1/2 kg de ciuperci pleutorus, , o ceapa rosie mare, ulei de masline, 300 g smintina, o lingura de faina, piper, sare, boia de ardei iute.

Am tocat ceapa, ama calit-o in ulei, am pus peste aripioarele si le-am calit, am pus sarea, piperul si boiaua iute , o cana de apa si am fiert totul 30 minute.

Dupa asta, am desfacut 1 lingura de faina intr-un pahar de apa rece, am adaugat smintina si apoi am trecut totul prin sita, ca sa nu fie cocoloase.

Am pus amestecul peste mincare, am lasat sa dea un clocot bun si am dat jos de pe foc.

Linga, am facut o mamaliguta si am taiat o lebenita murata.


Credeti-ma este foarte, foarte buna mincarea !

04 martie 2011

ECLER

Eclerul  este  o prajitura  rapida , simpla si  buna pe care o  mincam cu mare placere!
Aluatul este simplu, pentru o tava de aragaz  avem nevoie de 250 ml apa,  100 ml ulei, 3 oua (trebuie sa fie mari, iar daca sint mici atunci se pun 4 oua) , 125 g  faina de grau de calitate superioara, 000  si o  jumatate  lingurita de sare. Apa, impreuna cu uleiul  si  sarea se pune la fiert. La primul clocot, se ia  de pe foc  oala si  se pune  toata faina, se amesteca repede  , se aseaza oala iar pe foc(nu direct pe flacara) si se mai  amesteca pina ce se aluatul  se   dezlipeste de fundul oalei. Se  raceste  pe apa rece, amestecind continuu iar cind este aproape rece, se pun ouale pe rind, pina ce se inglobeaza toate in aluat si acesta devine omogen, destul de moale. 
Din aluat, cu cornetul   se fac  bastonase de circa 10 cm,  care se  aseaza in tava neunsa si   la distanta de 3 cm intre ele. Se coc  30 de minute, primele 10 minute la foc  mare si 20 de minute nu se deschide usa cuptorului. 
Ele  cresc frumos si devin aurii. Se scot din cuptor si se lasa la racit la cald, in bucatarie. 
Taiate pe jumatate pe lungime,  se vor umple cu   crema de vanilie( 3 galbenusuri se bat bine cu 200 g de zahar pe o cratita cu apa clocotita, pina ce compozitia arata ca o smintina subtire, se da de pe foc, se adauga vanilia si se lasa la racit. Cind compozitia este aproape rece, se inglobeaza untul pina la omogenizare) sau, mai rapid, cu o budinca de vanilie imbogatita cu  un pachet de unt.
Pudrate  cu zahar pudra si decorate cu un pic de ciocolata, eclerurile sint  foarte gustoase .
Daca mai  ramin pe a doua zi, atunci ele se pastreaza  acoperite cu folie pentru  ca altfel se usuca prea tare.  

03 martie 2011

JUMARI


Noi nu taiem porc dar jumarile, in fiecare an, nu lipsesc asa ca  avem zi speciala  de facut jumari.
Cumparam pentru asta fleica de porc, brazdata  bine cu carnita, dar sa  lase si grasime ca sa se poata face jumarile  aurii si crocante. 
Le taiem  in bucati potrivite , egale ca marime, sa se faca deodata. 
O mina de slanina curata se taie in betigase mici, se pune in tigaia incinsa si  se amesteca pina ce se lasa  untura. Apoi se scot bucatile de  slanina si peste untura incinsa se pun bucatile de fleica , la foc mare si  se  amesteca .Nu ar trebui sa se prinda pentru  ca pe fundul  cratitei este  deja untura. 
Daca fac mai multe, atunci  incep in 2  cratite iar dupa ce se  mai lasa,  rastorn  totul intr-o   cratita, sa se faca uniform. 

Dupa ce s-au aurit, le scot cu  o paleta si  le pun pe un gratar peste care am asternut   prosoape absorbante din hirtie, astfel  jumarile vor ramine curate, fara urme de untura pe ele.

In ziua in care se fac jumarile. obligatoriu o mincare va fi  asa : mamaliga  ca aurul, ochiuri, brinza de oaie  si  jumari 
Nu  lipseste  pe masa : farfuria  cu muraturi 
 moarea   trandafirie si acidulata 
 si bineinteles  o lebenita murata
Jumarile  le congelez  in pungute de dimensiune  mica, pentru o mincare.

02 martie 2011

GUGULUF CU PORTOCALE

Foarte bun ca si gust, aromat  si aspectuos, guguluful  mi se pare o  prajitura  excelenta  pentru  facut  cadou  (in loc de tort)  dar si  pentru  ai casei, mai ales cu o  cafea alaturi !
Este  usor de facut si foarte  rapid !
Avem nevoie  de  125 g unt, 3 oua, 200 g zahar, 1 praf de copt ,sucul de la 1/2 de portocala, coaja rasa  de la 1 portocala,100 ml lapte si  200 g faina  .
Albusurile se bat  spuma tare cu zaharul, se adauga galbenusurile , coaja si  zeama de portocale,  untul topit dar rece, laptele si  la urma, faina  cernuta impreuna cu praful de copt. Totul se omogenizeaza prin rasturnare si se desarta rapid in forma de guguluf, se da la cuptor la foc potrivit pentru 40 de minute(25 de minute nu se  deschide cuptorul ) .
Dupa ce s-a copt, se pune la racit pe un grilaj . Cind este rece, se  glazureaza cu  ciocolata, se orneaza cu putina ciocolata  alba razuita si  foarte, foarte putina coaja rasa de portocale    si  se lasa la  intarit glazura.
La felia taiata se imbina foarte bine gustul de  la glazura de ciocolata cu  aroma si gustul de portocale , este delicios!

01 martie 2011

MANCARE DE FASOLE VERDE CU PIEPT DE CURCAN


Foarte buna, rapida si  usoara !
Pentru  asta  avem nevoie de : 1 ceapa (eu pun rosie ca este mai dulce si mai gustoasa) , cam 400 g file  piept de curcan, fasole verde ( la vremea asta doar la borcan, pusa   din toamna  doar cu apa si cu frunze de telina ) , 2 ardei grasi rosii ( la fel, pusi la congelator taiati), 4 linguri de bulion, 6 catei de usturoi, o lingura de faina,sare, piper,ulei,  patrunjel verde.

Se pune   ceapa la  calit intr-o lingura de ulei , se adauga carnea taiata cubulete, se amesteca pana cand carnea devine alba si frumoasa, se pun  ardeii  rosii, condimentele , o cana de apa si  se da un clocot. , apoi punem fasolea verde si se lasa la fiert cam 10 minute.

Separat, se desface   faina (cine este  la dieta, inlocuieste faina cu amidon alimentar ) cu apa rece, se  trece prin strecuratoare, se  amesteca bine cu bulionul si se pune  peste mancare, amestecandu-se continuu  pana ce se ingroasa.

Atunci se da la o parte, se aromeaza cu usturoi  pisat si  patrunjel verde si se lasa acoperit vasul inca 10 minute.

28 februarie 2011

PRAJITURA CU MERE CU FOI

Este buna si gustoasa, aspectuoasa, merge si ca tort, merge oricum !
Pentru asta avem nevoie de  3 oua, 11 linguri de ulei, 11 linguri de zahar, 11 linguri  de lapte, 400  g faina alba  superioara si   1 pliculet cu  amoniu de la  Dr. Oetker, stins cu  o lingurita de otet . Toate ingredientele se amesteca , se imparte aluatul in 3 si se coc  3 foi pe  fundul   unei tavi sau intr-o tava cu perete de max. 1 cm inaltime. Tava se unge generos  cu ulei si  se  intinde aluatul cu mina pentru  ca  este destul de moale. Timpul de coacere este de  5 minute pentru fiecare foaie iar dupa ce s-a copt, se  desprinde de tava cu ajutorul unui cutit lung si lat si se lasa foaia sa alunece pe platou.
Pentru umplutura, avem nevoie de 2 kg de mere rosii si zemoase,  200 g zahar, 5 linguri de gris, o cana de apa si scortisoara macinata . 
Merele curatate si rase se amesteca cu   zaharul, scortisoara si  apa si  se pun la foc  pentru 10  minute dupa care se adauga grisul in ploaie, se amesteca bine si  se da  deoparte. 
Constructia prajiturii este foarte simpla: peste  prima foaie se  desarta  jumatate din cantitatea de mere (umplutura se pune fierbinte  intre foi) , se aseaza  iar o foaie, se apasa putin, se desarta  cealalta jumatate din cantitatea de mere si  se pune  ultima foaie. 
Se preseaza putin si se  pudreaza . Prajitura  trebuie sa stea cel putin 8  ore ca sa se fragezeasca foile.



Este delicioasa,  asa ca , poftiti ! 

27 februarie 2011

TORT CU IAURT


Mi se  pare ca acest tort este ideal pentru cine nu iubeste prajiturile foarte dulci  !
Un pachet de 300 de g de biscuiti simpli   au fost  macinati, amestecati cu  200 g unt , asezati  in tava si  dati la cuptor pentru  5 minute. 
Crema  este  facuta din 500 g de  iaurt de bivolita de la Napolact, amestecat cu 200 ml de  frisca lichida, 200  g  de zahar si  , la sfirsit , 4 foi de gelatina dizolvate in 50 ml de apa.
Fructele din tort ar fi  trebuit sa fie  proaspete dar cum este iarna si  capsunile proaspete au gust de nimic, atunci am fiert  3 pere (curatate si taiate cubulete ) in 300 ml de vin rosu  si  2 linguri de zahar (ele s-au colorat  foarte frumos si  au un gust  deosebit de vin ) .
Tortul  l-am aranjat   intr-o tava rotunda cu  pereti detasabili, pe fundul  careia  am pus deja biscuitii si au  prins putina crusta in cuptor. Am pus peste biscuiti un rind de  crema de iaurt, un rind de pere , inca un strat de crema si la urma am decorat cu  perele ramase. 
Trebuie sa stea la rece minimum  5 ore, timp in care  gelatina incheaga perfect  crema. 
Este foarte aspectuos, usor de facut iar  gustul acrisor al iaurtului de bivolita se imbina pefect cu gustul perelor fierte in vin !

MANCARICA DE CIUPERCI CU MAMALIGA

Aceasta  mancarica este  foarte, foarte gustoasa, rapida si  usoara!
O ceapa mica se  undeste intr-o lingura  de ulei de masline, se adauga ciupercile pleurotus taiate in bucati  mai  mari, se adauga sare, piper, boia de ardei iute si se amesteca . Ciupercile vor lasa suficienta apa cat sa fiarba, sa se inmoaie (cam in 15 minute) . Alaturi, o lingura de faina (sau de amidon )se desface cu putina  apa rece, se trece  prin sita si se amesteca cu 2 linguri  de bulion. Se  rastoarna peste   ciuperci si se amesteca   pana ce da un clocot. Atunci se da la o parte de pe foc, se aromeaza cu  usturoi  pisat si cu  patrunjel  verde, urmand sa stea acoperit vasul inca 10 minute pentru  ca mancarea sa se aromeze  in totalitate si sa se inchege. Alaturi de o mamaliga  molcuta este delicioasa !
Pofta buna sa aveti  !

26 februarie 2011

PLACINTE ARDELENESTI CU BRINZA SARATA, BRINZA DULCE, VARZA SI MERE


Azi e simbata  si pentru ca  am vrut sa mincam ceva bun, am facut placinte :
Aluatul l-am facut  din 1 kg de faina alba trei nule Baneasa  cernuta impreuna cu 1 lingurita sare fina, 60 g  drojdie proaspata frecata bine cu 1  lingurita de zahar si   700 ml apa calduta (se framinta doar  pina ce se omogenizeaza aluatul, nu mai mult) .Apoi 50 ml ulei de masline am pus pe masa si am impaturat aluatul pina ce a absorbit  tot uleiul.

L-am dat la  crescut la cald, pina ce si-a dublat volumul (aproximativ 15 minute).
 Dupa asta l-am scos si l-am impartit in 16  portii egale, pe  care le-am  asezat pe masa unsa cu ulei si le-am lasat pina ce si-au dublat volumul .
 Apoi, pe masa unsa cu ulei, am inceput confectionarea lor, adica am intins aluatul  cu miinile pline de ulei, am pus umplutura , am pliat aluatul si am cusut marginile cu virfurile degetelor, totodata si apasind  peste placinta,  ca sa iasa tot aerul afara. 

Pentru copt am o tipsie de  fonta groasa , pe care o pun direct  pe focul de  la aragaz, pun foarte putin ulei   si incep sa le coc la  foc potrivit, chiar mic, pentru fiecare parte de placinte cam 4-5 minute, pina ce se rumenesc putin.
Nu au nevoie de mai mult timp la copt deoarece foaia este foarte, foarte subtire   iar umplutura este  semipreparata : varza este calita, merele sint calite cu zahar si scortisoara iar  brinza  are nevoie de  putin timp  ca sa se topeasca.  
Desi  poate parea ca se lucreaza cu mult ulei, vreau sa spun ca pentru 16 placinte  folosesc doar 150 ml de ulei, nu mai mult dar il tot intind pe masa  si pe miini si de aceea  totul pare uleios.  
Pofta buna  la placinte !