28 octombrie 2022

Paleuri cu marmeladă de caise

 





Rețeta este simplă și ușor de făcut.

260 g unt moale
260 g zahăr pudră
400 g făină
4 ouă
5 g praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
1 vârf de cuțit de sare

Se spumează untul, se adaugă zahărul pudră și se omogenizează. Pe rând, se adaugă ouăle, sarea și esența de vanilie, apoi se încorporează toată făina, cernută împreună cu praful de copt.

Aluatul este onctuos și omogen. Cu ajutorul unei pungi pentru ornat, tăiată cam 1 cm la capăt, se formează mici grămăjoare de aluat pe hârtia de copt din tavă și se coc la 175 de grade timp de 15 minute.

După ce se răcesc, se lipesc câte două cu marmeladă fină de caise, apoi se decorează cu ciocolată topită. Pentru copii, se folosește ciocolată cu lapte.

09 octombrie 2022

Hribi cu pui în sos cremos

 




O mâncare delicioasă, cu un gust deosebit și o aromă incredibilă.

O ceapă mare albă se taie mărunt și se călește în ulei de floarea-soarelui. Când devine sticloasă, se adaugă carnea de pui (4 pulpe și 4 aripioare). Se călește și carnea până își schimbă culoarea și se rumenește ușor, apoi se adaugă hribii (aproximativ 800 de grame), sare, piper și se lasă la înăbușit.

Se formează un sos grozav. Dacă sosul scade înainte ca puiul să fie fiert suficient, se adaugă o cană de apă fierbinte și se mai lasă la fiert.

Când carnea este fiartă, se adaugă în sos 400 de grame de smântână fermentată, cu cel puțin 20% grăsime, și se amestecă bine. Se lasă să dea un clocot, pentru ca sosul să se fluidizeze și să acopere carnea. Când totul este gata, se ia de pe foc și se adaugă două gălbenușuri, amestecând energic până la încorporarea lor completă.

Sosul este cremos și consistent, perfect pentru a fi savurat cu mămăligă caldă.





02 octombrie 2022

Clătite dospite







300 ml lapte, 300 ml bere blondă, 10 grame drojdie proaspătă, 3 ouă, sare, 1 vârf de cuțit de turmeric, 1 lingură de smântână fermentată, 15 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingură de rom, 300 de grame de făină albă.

Toate aceste ingrediente se pun în blender, cu excepția făinii. Se mixează timp de 30 de secunde, apoi se adaugă făina. Aluatul trebuie să fie omogen și să curgă, dar să nu fie foarte fluid. Dacă este necesar, se mai adaugă făină sau se diluează cu lapte. Se acoperă vasul și se lasă la dospit timp de 1 oră.

O tigaie antiaderentă pentru clătite se încălzește bine și se începe coacerea clătitelor. Datorită drojdiei, clătitele ies dantelate, puțin mai groase decât cele obișnuite și foarte, foarte fragede. Chiar dacă sunt mai groase, se coc bine la foc potrivit și se rumenesc frumos.

Se pot umple cu diverse gemuri, devenind extrem de gustoase. Umplutura pătrunde prin toată dantela și clătitele devin foarte suculente.












08 martie 2022

Mucenici moldovenești umpluți cu nucă și merișoare , ediția 2022

 Nu trece 9 martie fără sfințișori, așa cum este tradiția.


 Aluatul de astăzi a fost cel de cozonac:
  • 1250 grame făină albă de calitate superioară
  • 14 gălbenușuri
  • 250 grame zahăr
  • 75 grame drojdie proaspătă
  • 200 ml lapte bătut
  • 365 ml lapte
  • 150 grame unt cu 82% grăsime
  • esență de rom și vanilie
  • coajă rasă de portocală și lămâie
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 linguriță sare

Se opăresc 100 g de făină cu 200 ml lapte clocotit, se lasă la răcit, apoi se adaugă drojdia frecată cu o lingură de zahăr pudră. Se lasă la crescut 15 minute, într-un loc călduț, vasul fiind acoperit cu folie alimentară.
Separat, se pun în blender celelalte ingrediente: se începe cu restul de lapte cald, apoi laptele bătut, zahărul tos, gălbenușurile, esențele, coaja rasă de portocală și lămâie, iar la sfârșit se adaugă maiaua, apoi se omogenizează. Se răstoarnă totul peste restul de făină cernută împreună cu sarea și se frământă, adăugând treptat untul topit (rece). Se lasă la crescut 60 de minute, până își dublează volumul.

În acest timp, nuca măcinată (400 de grame) se pune la foc împreună cu merișoarele (100 de grame), 100 de grame zahăr pudră și 400 ml lapte. Se fierbe totul 15 minute, la foc mic, apoi se lasă la răcit.

După ce aluatul a crescut, se împarte în 24 de bucăți, se dă fiecărei bucăți formă dreptunghiulară (30x10 cm) și se pune umplutura pe margine. Se rulează strâns, se adună capetele, iar cercul obținut se răsucește în formă de 8.

Mucenicii se pun în tava tapetată cu hârtie de copt (intră în 2 tăvi mari de cuptor) și se lasă la crescut încă 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și se coc la 180 de grade timp de 35-40 de minute. Dacă se coc ambele tăvi deodată, după 20 de minute le schimbăm între ele.

După ce s-au copt, se ung imediat cu miere de albine călduță și se presară cu nucă prăjită, tocată la cuțit. Se lasă la răcit pe un grătar, la temperatura bucătăriei.






17 octombrie 2021

Tartă cu șuncă și mozarella






 

Inspirată din bucătăria italiană, această tartă s-a vrut a fi un aperitiv grozav pentru  o zi de sărbătoare. A ieșit pe măsura poftei.

Aluatul, simplu: 500 grame de făină albă superioară, 25 grame drojdie proaspătă, 1 linguriță sare, 1 linguriță zahăr pudră, 300 ml lapte călduț, 50 ml ulei de măsline. Se diluează drojdia cu zahărul, se adaugă laptele, se răstoarnă peste făina cernută împreună cu sarea și se omogenizează. Se adaugă uleiul și se frământă prin împăturire, pâna la absorbția completă a uleiului. Se lasă la crescut până ce își dublează volumul. 

2 batoane de mozarella se feliază pe ambele părți, cu ajutorul a 2 linguri de lemn, se intercalează felii de roșii și busuioc verde și se dă la frigider. 




Se pune aluatul pe o hârtie de copt, se aplatizează mijlocul cu ajutorul palmelor, lăsând lateralul mai înalt, ca o bordură. Cu ajutorul degetelor, se dă formă de brăduț bordurii. 



Deja are formă de tartă. Pe mijloc se pune sos de roșii sau ketchup. 



Se acoperă cu felii de șuncă.  



Mozarella se mai taie o dată pe lungime, rezultând astfel 4 fâșii de brânză, care se pun în interiorul tartei, completându-se cu cașcaval ras.


 Se dă la cuptor pentru 25 minute, la 180 de grade. 


Gustare, fel de bază sau aperitiv, tarta asta merită făcută, este grozavă!

11 martie 2021

Pariziene cu crema de vanilie și vișine





Foarte bune aceste pariziene cu vișine și cremă de vanilie..... 

Aluatul este unul foarte bun, moale și savuros: 1100 grame de făina albă, 100 grame zahăr pudră cu aromă de citrice și vanilie, 2 gălbenușuri, 1 ou întreg, 1 linguriță rasă de sare fină, 200 ml de smântână de gătit cu 30%  grăsime, 500 ml apă caldă, 50 grame de drojdie proaspătă, coajă rasă de lămâie, esență de vanilie și 120 grame de unt topit, călduț. 

Drojdia se freacă bine cu o linguriță de zahăr până ce se lichefiază. Peste ea se pun gălbenușurile și oul întreg, esențele, smântâna și apa călduță.  Toate se amestecă bine și și se răstoarnă peste făina cernută împreună cu sarea. Se omogenizează aluatul și apoi se pune în cuva mașinii de pâine, în care am pus deja untul topit (manual se frământă cu ajutorul untului topit, până ce se desprinde de pe vas și de pe mâini). La mașina de pâine se lasă la frământat 40 minute. 

Se scoate aluatul, se porționează în 24 de porții egale, li se dă formă de bilă și se mai lasă la crescut 10 minute.

Până ce a crescut aluatul, am făcut o cremă de vanilie din 2 ouă, 2 linguri de amidon alimentar, 2 linguri de zahăr,  1 lingură esență de vanilie și 1 litru de lapte. Se pun  într-o  cratiță 2 oua, împreună cu 2 linguri de zahăr, se freacă spumă, se adaugă esența de vanilie și 2 linguri de amidon, se diluează cu puțin lapte rece. Se pune laptele la fiert și, când clocotește, se adaugă în șuvoi subțire peste amestecul din cratiță, amestecându-se energic. Se trece înapoi pe foc, se amestecă încontinuu, până ce se îngroașă. Se ia de pe foc, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece. 




Vișinele se scurg bine și se înglobează în crema răcită.

Fiecare bilă de aluat se întinde pe masă, se unge cu puțin unt, se pune umplutură în partea superioară, se rotește puțin și se sigilează capetele iar partea inferioară se taie în fâșii, care vor forma evantai peste rulou.



Se ung cu ou bătut, se lasă la crescut 20 de minute iar apoi se coc la 170 grade, 30-35 minute. 













 

05 februarie 2021

Paste cu dovlecei și carne de vită

 





O mâncare pe gustul tuturor, ușor de făcut și deosebit de consistentă. 

    Pentru că vara este abundență de dovlecei în grădină, îi preparăm termic și îi punem la congelator. Își așteaptă, cuminți, rândul la gătit. 

     Rețeta este foarte simplă: o ceapă mare, roșie, se taie mărunt împreună cu 2 căței de usturoi  și se călește ușor în 2 linguri ulei de măsline. Se adaugă 400 grame carne tocată de vită, se amestecă până ce își schimbă culoarea, se adugă 300 ml suc de roșii sau 3 roșii tocate mărunt, sare, piper, oregano, foi de dafin și fulgi de chili. După ce dă un clocot, se adaugă 2-3 dovlecei rași, se pune o cană de apă fierbinte și se lasă la fiert, la foc mic, 20 de minute. 
    
    Separat, se fierb pastele (500 grame) în apă cu sare, timp de 9 minute. Înainte de scurge pastele, se recuperează o cană cu apă clocotită, apoi se scurg și se răstoarnă peste sos, împreună cu apa recuperată. Se mai lasă pe foc încă 2 minute, după care se trage deoparte, se acoperă vasul cu un prosop de hartie și se pune capacul.  Mâncarea stă așa la odihnit 15 minute, până ce pastele  absorb tot sosul și devin extraordinar de gustoase. 




Poftă bună!

12 ianuarie 2021

Budincă de clătite cu șuncă și sos bechamel






Gustos, simplu și bun.

Clătite, din 2 ouă, 200 ml lapte, 200 ml bere , sare, ulei și făină albă, până la consistența unei smântâni subțiri. Se lasă la odihnit 15 minute, după care se coc clătitele. 

Separat, se face un sos bechamel din 25 g unt, o lingură de făină și 700 ml lapte. Dupa ce este fiert și strecurat, se condimentează cu sare și piper. 

O tavă din ceramică se unge cu puțin unt, se aranjează clătitele ,
 


se pune șuncă de pui

feliile de cașcaval afumat 
și sosul.
Dacă este suficient de înaltă tava, se repetă. Peste sosul bechamel se pune o altă clătită, șuncă, cașcaval și iarăși sos. Se adună marginile clătitelor
se acoperă cu capac din clătită 
se răzuiește cașcaval și se pun câteva bucățele de unt. 
Se dă la cuptor pentru 25 de minute, la 180 grade. 



După ce se scoate din cuptor, se mai lasă la răcit și închegat 15 minute.























07 ianuarie 2021

Tigaie picantă de pui cu legume


Repede și gustos: 6 pulpe de pui dezosate, tăiate cubulețe, se rumenesc într-o tigaie. Apoi, se răstoarnă într-un castron, se sărează, se piperează și se amestecă bine cu o lingură de amidon alimentar. 






Separat, o ceapă roșie și 3 căței de usturoi se taie mărunt și se călesc într-o lingură de ulei de măsline, peste care se pun 750 g  legume mexicane congelate, o cutie de fasole boabe, o jumătate de cutie de porumb dulce, jumătate de kilogram de ciuperci călite, puțin cimbru, piper, fulgi de ardei iute și se lasă la la foc mare 10 minute. Se adaugă  carnea, se pune un pahar de apă și se potrivește de sare. Se mai lasă la fiert 10 minute, timp în care se leagă și sosul. 





                                        
                                                 
                                       

                  

Poftiți la masă!