sâmbătă, 31 decembrie 2016
marți, 20 decembrie 2016
Carnati - editia 2016
Pentru ca este iarna, este vremea carnatilor de casa.
Anul acesta nu i-am mai afumat, Incet, incet, metabolismul se schimba si suportam tot mai greu afumatura, drept pentru care am renuntat la ea.
Pentru anul acesta, reteta este aceasta :
- 1 kg carne : 1/3 carne de curcan (piept si pulpa) si 2/3 carne de porc de lucru(are si carne macra, are si grasime)
- 20 g sare
- o capatana de usturoi (cam 7-8 catei )
- 1/2 lingurita boia de ardei afumata
- 2 g piper macinat proaspat
- 30 ml supa de oase
Carnea se toaca prin ciurul mare si se lasa in bucatarie , descoperita, vreme de 1 ceas, ca sa fie usor de framantat.
Separat, usturoiul tocat se pune in blender, odata cu sarea si supa de oase (poate fi inlocuita si cu apa simpla) Se amesteca bine pana ce se face ca o spuma.
Se rastoarna peste carne, se presara piperul si boiaua afumata si se incepe framantarea , pana la omogenizare completa.
Se face testul tigaii ( putina compozitie se prajeste intr-o tigaie sub forma de chiftea ) si, daca totul corespunde gustului , se trece la umplerea matelor ( de oaie, de porc, dupa preferinta si timp disponibil ).
Carnatii facuti se pun la uscat, pe un suport, la loc rece si aerisit si se lasa asa 2 zile, avand grija su fie aranjati individual, sa nu se suprapuna unul peste altul.
Se lasa asa 2 zile, dupa care se aduna .
Anul acesta i-am impartit in 3 : 1/3 parte congelati cruzi, pentru gratar, 1/3 fierti in abur si ulterior prajiti si 1/3 prajiti clasic ( un clocot si apoi prajiti).
Cei fierti in abur sunt interesanti, in sensul ca s-a scurs grasimea din ei si astfel au devenit extrem de dietetici.
Astfel, am luat o oala mare, pe fundul careia am pus un inel de la o forma de tort, ca si suport. Am pus doua cani de apa pe fundul oalei. Peste inelul de metal, am pus gratar de inox, pe care am aranjat carnatii pe un singur rand, apoi alt gratar cu carnati si tot asa, vreo 4 randuri.
Pe marginea oalei am pus panza de bumbac, asa, ca o garnitura, am pus capacul si am ermetizat cu folie alimentara . A iesit ca o oala cu presiune .
Am pus la foc mic, vreme de 30 de minute din momentul in care fierbe apa.
I-am scos si i-am prajit, asa, fierbinti, in untura, cam 2 minute, dupa care i-am scos pe prosope de hartie, pentru a absorbi grasimea. Reci au fost pusi in pungi, etichetati si congelati.
sâmbătă, 3 decembrie 2016
Cuiburi de cartofi cu miez iute
Pentru ca am primit cartofi de la tara, cu gust adevarat, am facut un piure obisnuit , cu lapte , unt si sare. A fost cam mult, asa ca a ramas o portie si pentru reciclat.
Peste cartofii reci, am pus 2 oua si am omogenizat ,am pus totul intr-un pos cu un dui in forma de stea si am facut rondele inalte pe hartia de copt. Am uns rondelele cu ou si le-am pus la cuptor pentru 15 minute.
Separat, o ceapa mica taiata marunt am calit-o intr-o lingura de ulei si peste ea am pus vreo 10 ciuperci champignon taiate marunt. Am adaugat sare, piper ,boia iute si, la sfarsit, 2 linguri de ketchup facut in casa. Am dat la rece si apoi am amestecat cu un ou.
Am taiat cateva feliute de carnati prajit.
Am scos tava din cuptor, in mijlocul fiecarei rondele am pus feliuta de carnati si, peste ea, am pus cu lingurita din umplutura de ciuperci. Am mai dat la cuptor pentru alte 15 minute.
Foarte gustoase ,foarte decorative si foarte picante aceste cuiburi. Reciclarea a fost foarte reusita .
sâmbătă, 15 octombrie 2016
Salata de fasole cu porumb si ceapa rosie
Intotdeauna fierb mai multa fasole odata. Pusa la inmuiat de seara, fasolea se scurge de apa, se spala si se pune la fiert in apa rece cu o ceapa, un morcov, un patrunjel, sare, piper si o foaie de dafin. Fasolea este alba, mica, se patrunde pana in mijlocul bobului gustul zarzavatului adaugat.Prima mancare o fac atunci, imediat si a doua mancare o fac peste cateva saptamani. Se pastreaza bine la congelator scursa bine de zeama si pusa in cutie de plastic , inchisa ermetic. Dezghetarea se face treptat, in frigider.
Aceasta este o salata cu fasole de la congelator. Intra in categoria semipreparatelor. Peste fasole, se taie ceapa rosie de apa, se adauga o cutie de porumb, scurs bine,patrunjle verde tocat , se potriveste de sare si piper si se definitiveaza gustul cu ulei de masline si zeama de lamaie . Trebuie sa stea macar vreo 2 ore, ca sa capete gust. Poate fi mancata simpla, de post sau, ca si garnitura la un gratar. Este delicioasa, usor de facut si foarte satioasa.
miercuri, 21 septembrie 2016
Fursecuri cu magiun si nuca
A venit toamna, si, odata cu ea, o bogatie de roade. In categoria bunatatilor, aceste fursecuri (de fapt arata mai mult ca niste painici sau ca niste gogosi umplute ) au un loc aparte. Fragede, gustoase si aromate, sunt tare bune. Reteta nu imi apartine, am gasit-o pe pagina Simonei Callas.
Pentru matrita m-am folosit de un suport din sticla pentru lumanare mare, pentu ca este greu si are stabilitate. Am incercat si cu o forma de minitarta dar, a fost greu de lucrat Am pus o bila de aluat pe care am aranjat-o ca la tarta, pe peretii de sticla, imbracati in folie alimentara .Am pus umplutura , care este simpla : magiun de prune amestecat cu bucati de nuca.Peste umplutura am asezat un capac de aluat, ca sa acopere total umplutura si apoi, cu ajutorul foliei, am scos fursecul din forma si l-am pus in tava , pe foaie de copt.
Este migaloasa manopera, dar, chiar merita. Au crescut frumos, le-am copt la 175 de grade 35 de minute si s-au rumenit bine. Talpa fursecului arata tare bine si arata ca este bine copt,
au iesit multe, adica vreo 30 de bucati, sunt mari (au cam 5 cm diametru la baza ) si o inaltime de circa 2,5 cm.
Le voi repeta, cu siguranta, pentru ca, sunt minunate iar din pivnita nu ne lipseste magiunul si nuca.
duminică, 21 august 2016
Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar
O rețetă minunată, ideală pentru copilași, cu o textură minunata si, cu un mare avantaj: nu se sfărâmă, rămân întregi, buni de ronțăit până la ultima bucățică.
Rețeta, cât se poate de simplă:
12 linguri de lapte
12 linguri de unt topit și răcit
2 ouă
1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
100 g merișoare uscate
500 g faină integrală de grâu
Aluatul se face foarte ușor: merișoarele uscate se fac pasta cu ajutorul unui blender si a celor 12 linguri de lapte. Se adaugă untul topit, ouăle, bicarbonatul de sodiu stins cu 1 linguriță zeama de lămâie și, la urmă, faina de grâu integrală.
Iese un aluat omogen, elastic, care se dă la frigider pentru 1 ora, învelit în folie alimentară. După o ora, se scoate de la frigider, se întinde în foaie groasa, asta înseamnă cam 7 mm și se decupează cu o formă metalică. Se coc la cuptor, pe foaie de copt, circa 30 minute la 175 de grade. Se păstrează minunat, la rece.
Nu sunt foarte dulci, nu sunt sfărâmicioși, deci, acești biscuiți sunt o alternativă minunată la produsele din magazine.
marți, 26 iulie 2016
Saramura de pui
Pentru ca este vara si este abundenta de legume proaspete, o saramura cu ciocanele de pui reprezinta o tentatie grozav de gustoasa.
Asadar, 6 ciocanele de pui, fara piele, le-am pus pe grill si le-am tinut pana ce s-au rumenit frumos pe toate partile.
Separat, pe o tabla de inox am copt 6 ardei grasi, 2 cepe curatate , 4 rosii si un ardei iute.
Legumele le-am curatat si le-am tocat cubulete, apoi le-am pus la fiert, cu 1,5 l apa. Am mai adaugat sare, piper, o crenguta de cimbru si o foaie de dafin. Cand a dat in fiert, am pus ciocanelele de pui si am lasat la fiert domol, inabusit, cam 30 de minute. Depinde ce fel de pui este, la puiul de tara este nevoie de mai mult timp.
La sfarsit, dupa ce am luat de pe foc, am pus 3 catei de usturoi tocat marunt impreuna cu cateva fire de patrunjel verde.Am lasat vasul acoperit sa se odihneasca mancarea pret de 10 minute.
A iesit o mancare delicioasa, cu gust de vara. Alaturi merge minunat o mamaliga molcuta.
joi, 2 iunie 2016
Pogacele fragede cu unt si cascaval
Nu imi apartine reteta, am primit-o de la o doamna deosebita, doamna Lidia, care m-a asigurat de bunatatea si fragezimea lor. Chiar asa este, sunt exceptionale, spornice, o portie inseamna doua tavi mari de aragaz, cam 100 de bucati.
Asadar, ingredientele sunt acestea :
- 500 grame faina
- 250 grame unt
- 2 galbenusuri
- 200 g smantana
- 2 lingurite sare (reteta originala e cu 3 lingurite )
- 20 grame drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 100 cascaval razuit
- 1 varf de cutit de turmeric (asta doar pentru o culoare deosebita).
Se prepara aluatul astfel : faina se amesteca bine cu untul, se pune sarea, galbenusurile , zaharul, cascavalul razuit si , la urma se pune smantana in care s-a dizolvat drojdia. Aluatul se omogenizeaza si se pune la frigider peste noapte, invelit in folie.
A doua zi, se intinde in foaie subtire de 0,5 cm si se taie cu forma de pogacele. Se coc la 180 de grade, timp de 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Cresc foarte frumos la copt si nu le-am uns cu nimic pe deasupra.
Sunt delicioase, fragede si merg de minune langa un pahar de bere sau de vin .
sâmbătă, 14 mai 2016
Chiftele in sos de rosii cu busuioc si oregano
Uneori, gatesc mai mult decat trebuie, asa ca, mai congelez din mancaruri. Asa este si povestea chiftelelor congelate, care au constituit
baza mancarii de astazi, un sos excelent.
Asadar, 3 cepe albe le-am taiat marunt si le-am calit usor in ulei de floarea soarelui.
Peste ceapa am rasturnat un borcan de rosii cherry in sos tomat, pus in pivnita in august, cand gemeau tufele de rosii sub greutatea rodului. Au stat rosiile astea impecabil,dupa reteta aceasta cand desfaci borcanul. juri ca sunt atunci culese. Toate bio, au fost conservate natural.
am portivit de sare, piper, busuioc macinat si oregano, apoi am pus chiftelele congelate
si le-am lasat sa dea un clocot
Apoi am rasturnat totul intr-un vas termorezistent
si am dat la cuptor pentru 30 de minute.
A iesit o bunatate, un sos exceptional la gust iar chiftelele s-au imbibat de dulceata rosiilor si au fost savuroase. Langa mancarea asta minunata, au mers ridichile momentului, albe si mov, gustoase si crocante.
Poftiti la masa !
duminică, 1 mai 2016
luni, 18 aprilie 2016
COZONAC MOLDO-ARDELENESC -reteta revazuta si adaugita
Am decis sa fac precizari si adaugiri la reteta initiala, care sa ajute si sa usureze munca gospodinelor de sarbatori, asa ca, va rog sa lecturati si sa va faceti lista de cumparaturi, ca sarbatorile bat imediat la usa !
Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avand cuptorul mare, intra toti deodata.
De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :
Procedura pentru framanatul la masina de paine este si mai simpla: se foloseste aceeasi reteta, singura diferenta este ca untul topit , caldut, se pune odata cu celelalte ingrediente, si dupa ce am parcurs etapele cu maiaua, cu omogenizarea , se ia aluatul, se pune in masina de paine, se alege programul de framantare si se lasa 1 ora la framantat.
Cozonacii se confectioneaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc .
Mai departe, vreau sa spun despre cate ceva despre umplutura :
- umplutura cu rahat este simpla, doar rahatul taiat in bucatele de max 1,5 cm, sa fie de fructe , simplu si frumos colorat, care poate fi alternat cu merisoare uscate, ele vor da un gust deosebit cozonacului.
- umplutura cu nuca si cacao este deosebita, aromata si cu gust de ciocolata. Nu fac niciodata numai cu nuca pentru ca este prea uleioasa si greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca. Astfel, albusurile se bat spuma cu zaharul (calculati 1 albus , o lingura de zahar ) , trebuie sa fie ca o bezea.
Peste bezeaua spumoasa, se rastoarna nuca macinata marunt , 2 linguri de cacao neagra cernuta neaparat prin sita inoxidabila si cateva picaturi de esenta de rom. Daca aveti in casa rom (bautura, nu esenta ) atunci, cand bateti bezeaua puneti direct 1 lingura de rom si va avea un gust special.
Se lucreaza repede , ca sa nu se lase bezeaua . Peste aluatul intins pe masa, se pune umplutura si se infasoara sul. Se pot impleti cate 2 suluri sau cate 3 suluri, depinde de impletitura.
La 1 kg de faina, cele 8 albusuri ramase de la aluat, cu 8 linguri de zahar, cu 300 g de nuca macinata fin si putin rom , ajung pe indelelete la cei 4 cozonaci.
Tava o tapetez cu hartie, pun cozonacul, il ung din abundenta cu unt topit dar rece si apoi cu ou si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa .
Inainte de a-i baga in cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp.
Fata de anii trecuti, cand coceam exclusiv la cuptorul cu gaz, sotul mi-a
facut cadou un cuptor electric performant, asa ca am copt pe 2 randuri deodata, adica 8 tavite. pe rafturile 1 si 3. Temperatura a fost diferita , astfel, primele 15 minute am tinut la 175 de grade iar urmatoarele 45 am tinut la 160 de grade, pe turboventilator.
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pana ce se raceste .
Daca sunt inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .
Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avand cuptorul mare, intra toti deodata.
De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :
- 1 kg faina alba de calitate superioara
- 200 g zahar tos
- 8 galbenusuri
- 200 g unt cu 82% grasime
- 1 lingurita rasa sare fina
- coaja de la o lamaie si o portocala
- 2 pliculete zahar vanilat
- esenta de vanilie si rom
- 330 ml lapte
- 160 ml lapte batut
- 60 g drojdie proaspata
- zahar brun pentru presarat deasupra
Pentru ca am fost atentionata sa descriu separat cum se procedeaza la framantatul manual, incep cu acesta :
- 100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pana se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .
- Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cand este aproape rece.Se amesteca bine aceasta maia si se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute , sau, in cuptorul cu microunde, nepornit.
- Faina se cerne de trei ori, impreuna cu sarea.
- Separat, galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut , coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine.
- Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender cateva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de cateva ori.Se omogenizeaza si se incepe framantatul.
- Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa va inmuiati mainile in untul topit si caldut din castron, pe masura ce framantati. Astfel, aluatul se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine. Cand ati terminat de incorporat untul, ati terminat si cu framantatul, aluatul deja se va dezlipi de pe maini si este gata de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldura , fie in cuptorul caldut, cu usa cuptorului inchisa, ca sa fie ferit de curent. Aluatul se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul.
Procedura pentru framanatul la masina de paine este si mai simpla: se foloseste aceeasi reteta, singura diferenta este ca untul topit , caldut, se pune odata cu celelalte ingrediente, si dupa ce am parcurs etapele cu maiaua, cu omogenizarea , se ia aluatul, se pune in masina de paine, se alege programul de framantare si se lasa 1 ora la framantat.
Mai departe, vreau sa spun despre cate ceva despre umplutura :
- umplutura cu rahat este simpla, doar rahatul taiat in bucatele de max 1,5 cm, sa fie de fructe , simplu si frumos colorat, care poate fi alternat cu merisoare uscate, ele vor da un gust deosebit cozonacului.
- umplutura cu nuca si cacao este deosebita, aromata si cu gust de ciocolata. Nu fac niciodata numai cu nuca pentru ca este prea uleioasa si greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca. Astfel, albusurile se bat spuma cu zaharul (calculati 1 albus , o lingura de zahar ) , trebuie sa fie ca o bezea.
Peste bezeaua spumoasa, se rastoarna nuca macinata marunt , 2 linguri de cacao neagra cernuta neaparat prin sita inoxidabila si cateva picaturi de esenta de rom. Daca aveti in casa rom (bautura, nu esenta ) atunci, cand bateti bezeaua puneti direct 1 lingura de rom si va avea un gust special.
Se lucreaza repede , ca sa nu se lase bezeaua . Peste aluatul intins pe masa, se pune umplutura si se infasoara sul. Se pot impleti cate 2 suluri sau cate 3 suluri, depinde de impletitura.
La 1 kg de faina, cele 8 albusuri ramase de la aluat, cu 8 linguri de zahar, cu 300 g de nuca macinata fin si putin rom , ajung pe indelelete la cei 4 cozonaci.
Tava o tapetez cu hartie, pun cozonacul, il ung din abundenta cu unt topit dar rece si apoi cu ou si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa .
Inainte de a-i baga in cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp.
Dupa ce i-am bagat in cuptor, nu deschid usa cuptorului 25 minute.
Inainte cu 15 minute de a expira timpul de coacere, ii scot si acum presar zahar brun pe deasupra, care se va carameliza foarte frumos. In total 60 minute sta la copt . Obligatoriu faceti testul cu scobitoarea de vreo doua ori, in locuri diferite, sa nu nimeriti cu ea in umplutura si sa aveti impresia ca nu este copt cozonacul. Daca nu coace bine cuptorul , lasati-i pana ce iese scobitoarea curata sau, daca prea arde, aveti doua variante : pentru talpa -puneti tavile in alta tava mai mare iar pentru deasupra - acoperiti cu hartie de copt , direct peste cozonac. Fata de anii trecuti, cand coceam exclusiv la cuptorul cu gaz, sotul mi-a
facut cadou un cuptor electric performant, asa ca am copt pe 2 randuri deodata, adica 8 tavite. pe rafturile 1 si 3. Temperatura a fost diferita , astfel, primele 15 minute am tinut la 175 de grade iar urmatoarele 45 am tinut la 160 de grade, pe turboventilator.
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pana ce se raceste .
Daca sunt inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .
sâmbătă, 9 aprilie 2016
Clatite umplute cu carne, branza si ciuperci
Pentru ca este wekend, sa mai facem ceva bunatati. De data asta, clatite umplute cu carne de curcan , ciuperci si branza. Delicioase, insotite de ridichi de luna .
Clatitele, varianta simpla: 2 oua, bere, lapte, sare , ulei de floarea soarelui si faina, pana la consistenta unei smantani subtiri. Aluatul se lasa sa se odihneasca cel putin 15 minute. Nu spun cat lapte si cata bere, se poate lungi bine de tot, pana la 1.2 litru din fiecare. Am facut 14 clatite.
Separat, am calit cateva bucatele de slanina afumata, am pus 2 cepe taiate marunt, 450 grame de piept de curcan tocat si 1/2 kilogram de ciuperci micute. Toate amestecate bine, condimentate cu sare, piper, boia de ardei iute si oregano uscat, se lasa pe foc mic, sa se inabuse si, peste ele, se mai pune un borcan de 300 g de ketchup de casa. Cand au scazut, se da deoparte si se raceste. Se adauga 2 oua, 1/2 kg de branza de oaie si se amesteca bine. Umplutura aceasta se distribuie egal pe toate clatitele, care se ruleaza strans si se aseaza intr-o tava rotunda,tapetata cu hartie de copt, in cerc, Are aspect de placinta invartita.
Alte 2 oua se bat bine cu 250 grame de mascarpone si se rastoarna peste clatite. Se da la cuptor(preincalzit ) pentru 30 de minute, pana ce se rumeneste deasupra.Se scoate din cuptor, se ia de pe hartie (altfel se umezeste), se pune pe un gratar si se lasa la racit, ca sa se inchege.
sâmbătă, 2 aprilie 2016
Coaste de porc
La capitolul CE MAI PUNEM PE GRATAR, astazi le-a venit randul coastelor de porc.
Asadar, coastele de porc, spalate si zvantate, se condimenteaza bine, se ung cu ulei de masline si se lasa la macerat, in punga inchisa, la frigider, pret de vreo 3 ore.
Condimentele le pregatim pe loc, in rasnita : sare , piper, boia afumata, o foaie de dafin, fulgi de usturoi, fulgi de ceapa, turmeric, cimbru, maghiran, ardei iute uscat.
Dupa ce s-au macerat, se pun pe gratar, la jar de carbuni. Dupa ce s-au rumenit, se iau de pe gratar , se pun intr-o tava si se mai pun la cuptor pentru 20 de minute, la foc mic, ca se sa patrunda bine, pana la os.
Au iesit delicioase, asa, ca de wekend si vreme buna !
Cosulete cu ciocolata si capsuni
Cum sunt la gust ? Exceptionale ! Cum se fac ? Foarte , foarte simplu !
Au revenit la moda formele de nuci si de cosulete . Normal, mi-am adus aminte de tinerete, cand lighene doldora de nuci umplute erau puse in camara, la fragezit! Nu se fragezeau prea tare, ca nu apucau!
Azi am incercat cosuletele, cu o reteta veche, care nu da gres niciodata !
Asadar, 200 grame de unt cu 82 % grasime, 5 linguri de apa rece , 1 lingura de otet si 420 grame de faina alba. Din toate aceste ingrediente, se face un aluat omogen care se da la rece pentru 1 ora.
Apoi se face bilute de dimensiunea unei nuci marisoare, se pun in forma si se coc pe ochiul de aragaz, cam 7 minute la foc mic , intorcandu-se forma pe o fata si pe alta.
Eu numai azi am ars forma si am incercat-o, asa ca se vede un colorit diferentiat , pana am aflat timpul exact de coacere.
Cosuletele le-am umplut cu crema ganache din ciocolata neagra si le-am decorat cu capsuni proaspete.
Crema ganache a fost facuta din 200 ml frisca lichida, infierbantata pana la punctul de fierbere, pe care a rasturnat-o peste 200 grame de ciocolata neagra, rupta in bucati. A stat 5 minute sa se inmoaie, apoi am omogenizat totul, am lasat la rece 30 de minute si apoi am turnat in cosulete.
Asa arata forma de cosulete !
Se poate face si cu margarina iar umplutura sa fie din magiun cu nuca, si, uite asa iese dulcele de post !
duminică, 20 martie 2016
Cornuri cu merisoare
Pentru ca am primit oua de la tara, am facut cornuri cu merisoare si cozonac cu rahat si merisoare. Aluatul este portocaliu, poza de la cozonac este pentru exemplificarea culorii.
Foarte gustoase, deosebite la aspect, dintr-un kilogram de faina au iesit 36 de cornuri .
Aluatul de cozonac este cel pe care il fac dintotdeauna, cu reteta integral prezentata pas cu pas aici.
Aluatul l-am impartit in 6 bucati egale, cantarite. Fiecare bucata am intins-o pe blat, in forma rotunda, apoi am impartit cercul in 6, cu un cutit de pizza. Deasupra fiecarui triunghi am presarat merisoare uscate, am rulat triunghiul de la baza mare spre varf, le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa la crescut, pana isi dubleaza volumul, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit astfel : 15 minute la 175 de grade si apoi inca 30 de minute la 160 de grade. Dupa ce s-au copt, se pun pe un gratar si se acopera cu prosoape de bumbac, pana la racirea completa.
Foarte usor de facut, usor de manipulat, bune de pus la pachet, stau si in congelator fara probleme, aceste cornuri reprezinta o alta varianta de folosire a aluatului de cozonac. Bineinteles ca se pot face si cu nuca, si cu rahat, si simple. Copiii vor fi incantati sa aiba un astfel de corn la pachetul de scoala.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)