21 august 2016
Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar
26 iulie 2016
Saramura de pui
Pentru că este vară și avem din abundență legume proaspete, o saramură cu ciocănele de pui reprezintă o tentație grozav de gustoasă.
Așadar, am pregătit 6 ciocănele de pui, fără piele, pe care le-am pus pe grill și le-am lăsat până ce s-au rumenit frumos pe toate părțile.
Separat, am copt pe o tablă de inox 6 ardei grași, 2 cepe curățate, 4 roșii și un ardei iute.
După ce legumele s-au copt, le-am curățat și le-am tăiat cubulețe, apoi le-am pus la fiert cu 1,5 l de apă. Am adăugat sare, piper, o crenguță de cimbru și o foaie de dafin. Când a început să fiarbă, am adăugat ciocănelele de pui și le-am lăsat să fiarbă încet, înăbușit, aproximativ 30 de minute. Timpul de fierbere poate varia în funcție de tipul de pui – la puiul de țară e nevoie de mai mult timp.
La sfârșit, după ce am luat vasul de pe foc, am adăugat 3 căței de usturoi tocați mărunt și câteva fire de pătrunjel verde. Am lăsat vasul acoperit să se odihnească timp de 10 minute.
A ieșit o mâncare delicioasă, cu gust de vară. Merge de minune servită alături de o mămăligă moale.
14 mai 2016
Chiftele in sos de rosii cu busuioc si oregano
Uneori, gatesc mai mult decat trebuie, asa ca, mai congelez din mancaruri. Asa este si povestea chiftelelor congelate, care au constituit
baza mancarii de astazi, un sos excelent.
Asadar, 3 cepe albe le-am taiat marunt si le-am calit usor in ulei de floarea soarelui.
Peste ceapa am rasturnat un borcan de rosii cherry in sos tomat, pus in pivnita in august, cand gemeau tufele de rosii sub greutatea rodului. Au stat rosiile astea impecabil,dupa reteta aceasta cand desfaci borcanul. juri ca sunt atunci culese. Toate bio, au fost conservate natural.
am portivit de sare, piper, busuioc macinat si oregano, apoi am pus chiftelele congelate
si le-am lasat sa dea un clocot
Apoi am rasturnat totul intr-un vas termorezistent
si am dat la cuptor pentru 30 de minute.
A iesit o bunatate, un sos exceptional la gust iar chiftelele s-au imbibat de dulceata rosiilor si au fost savuroase. Langa mancarea asta minunata, au mers ridichile momentului, albe si mov, gustoase si crocante.
Poftiti la masa !
01 mai 2016
18 aprilie 2016
COZONAC MOLDO-ARDELENESC -reteta revazuta si adaugita
Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avand cuptorul mare, intra toti deodata.
De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :
- 1 kg faina alba de calitate superioara
- 200 g zahar tos
- 8 galbenusuri
- 200 g unt cu 82% grasime
- 1 lingurita rasa sare fina
- coaja de la o lamaie si o portocala
- 2 pliculete zahar vanilat
- esenta de vanilie si rom
- 330 ml lapte
- 160 ml lapte batut
- 60 g drojdie proaspata
- zahar brun pentru presarat deasupra
- 100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pana se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .
- Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cand este aproape rece.Se amesteca bine aceasta maia si se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute , sau, in cuptorul cu microunde, nepornit.
- Faina se cerne de trei ori, impreuna cu sarea.
- Separat, galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut , coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine.
- Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender cateva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de cateva ori.Se omogenizeaza si se incepe framantatul.
- Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa va inmuiati mainile in untul topit si caldut din castron, pe masura ce framantati. Astfel, aluatul se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine. Cand ati terminat de incorporat untul, ati terminat si cu framantatul, aluatul deja se va dezlipi de pe maini si este gata de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldura , fie in cuptorul caldut, cu usa cuptorului inchisa, ca sa fie ferit de curent. Aluatul se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul.
Procedura pentru framanatul la masina de paine este si mai simpla: se foloseste aceeasi reteta, singura diferenta este ca untul topit , caldut, se pune odata cu celelalte ingrediente, si dupa ce am parcurs etapele cu maiaua, cu omogenizarea , se ia aluatul, se pune in masina de paine, se alege programul de framantare si se lasa 1 ora la framantat.
Mai departe, vreau sa spun despre cate ceva despre umplutura :
- umplutura cu rahat este simpla, doar rahatul taiat in bucatele de max 1,5 cm, sa fie de fructe , simplu si frumos colorat, care poate fi alternat cu merisoare uscate, ele vor da un gust deosebit cozonacului.
- umplutura cu nuca si cacao este deosebita, aromata si cu gust de ciocolata. Nu fac niciodata numai cu nuca pentru ca este prea uleioasa si greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca. Astfel, albusurile se bat spuma cu zaharul (calculati 1 albus , o lingura de zahar ) , trebuie sa fie ca o bezea.
Peste bezeaua spumoasa, se rastoarna nuca macinata marunt , 2 linguri de cacao neagra cernuta neaparat prin sita inoxidabila si cateva picaturi de esenta de rom. Daca aveti in casa rom (bautura, nu esenta ) atunci, cand bateti bezeaua puneti direct 1 lingura de rom si va avea un gust special.
Se lucreaza repede , ca sa nu se lase bezeaua . Peste aluatul intins pe masa, se pune umplutura si se infasoara sul. Se pot impleti cate 2 suluri sau cate 3 suluri, depinde de impletitura.
La 1 kg de faina, cele 8 albusuri ramase de la aluat, cu 8 linguri de zahar, cu 300 g de nuca macinata fin si putin rom , ajung pe indelelete la cei 4 cozonaci.
Tava o tapetez cu hartie, pun cozonacul, il ung din abundenta cu unt topit dar rece si apoi cu ou si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa .
Inainte de a-i baga in cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp.
Fata de anii trecuti, cand coceam exclusiv la cuptorul cu gaz, sotul mi-a
facut cadou un cuptor electric performant, asa ca am copt pe 2 randuri deodata, adica 8 tavite. pe rafturile 1 si 3. Temperatura a fost diferita , astfel, primele 15 minute am tinut la 175 de grade iar urmatoarele 45 am tinut la 160 de grade, pe turboventilator.
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pana ce se raceste .
Daca sunt inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .
09 aprilie 2016
Clatite umplute cu carne, branza si ciuperci
02 aprilie 2016
Coaste de porc
La capitolul CE MAI PUNEM PE GRATAR, astazi le-a venit randul coastelor de porc.
Asadar, coastele de porc, spalate si zvantate, se condimenteaza bine, se ung cu ulei de masline si se lasa la macerat, in punga inchisa, la frigider, pret de vreo 3 ore.
Coșulețe cu ciocolată și căpșuni
Cum sunt la gust? Excepționale! Cum se fac? Foarte, foarte simplu!
Au revenit la modă formele de nuci și de coșulețe. Normal, mi-am adus aminte de tinerețe, când lighenele doldora de nuci umplute erau puse în cămară, la frăgezit! Nu se frăgezeau prea tare, căci nu apucau!
Azi am încercat coșulețele, cu o rețetă veche, care nu dă greș niciodată!
Așadar, 200 de grame de unt cu 82% grăsime, 5 linguri de apă rece, 1 lingură de oțet și 420 de grame de făină albă. Din toate aceste ingrediente se face un aluat omogen, care se dă la rece pentru 1 oră.
Apoi se formează biluțe de dimensiunea unei nuci mărișoare, se pun în formă și se coc pe ochiul de aragaz, cam 7 minute la foc mic, întorcând forma pe o față și pe alta.
Eu, doar azi, am ars forma și am încercat-o, așa că se vede un colorit diferențiat, până am aflat timpul exact de coacere.
Coșulețele le-am umplut cu cremă ganache din ciocolată neagră și le-am decorat cu căpșuni proaspete.
Crema ganache a fost făcută din 200 ml frișcă lichidă, încălzită până la punctul de fierbere, pe care am turnat-o peste 200 de grame de ciocolată neagră, ruptă în bucăți. A stat 5 minute să se înmoaie, apoi am omogenizat totul, am lăsat la rece 30 de minute și apoi am turnat în coșulețe.
Așa arată forma de coșulețe!
Se pot face și cu margarină, iar umplutura să fie din magiun cu nucă, și, uite așa, iese dulcele de post!
20 martie 2016
Cornuri cu merisoare
Pentru ca am primit oua de la tara, am facut cornuri cu merisoare si cozonac cu rahat si merisoare. Aluatul este portocaliu, poza de la cozonac este pentru exemplificarea culorii.
Foarte gustoase, deosebite la aspect, dintr-un kilogram de faina au iesit 36 de cornuri .
Aluatul de cozonac este cel pe care il fac dintotdeauna, cu reteta integral prezentata pas cu pas aici.
Aluatul l-am impartit in 6 bucati egale, cantarite. Fiecare bucata am intins-o pe blat, in forma rotunda, apoi am impartit cercul in 6, cu un cutit de pizza. Deasupra fiecarui triunghi am presarat merisoare uscate, am rulat triunghiul de la baza mare spre varf, le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa la crescut, pana isi dubleaza volumul, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit astfel : 15 minute la 175 de grade si apoi inca 30 de minute la 160 de grade. Dupa ce s-au copt, se pun pe un gratar si se acopera cu prosoape de bumbac, pana la racirea completa.
Foarte usor de facut, usor de manipulat, bune de pus la pachet, stau si in congelator fara probleme, aceste cornuri reprezinta o alta varianta de folosire a aluatului de cozonac. Bineinteles ca se pot face si cu nuca, si cu rahat, si simple. Copiii vor fi incantati sa aiba un astfel de corn la pachetul de scoala.
05 martie 2016
MUCENICI MOLDOVENESTI (SFINTISORI) - reteta revazuta si modificata pentru 2016
Reteta este una de baza, revazuta si completata cu modificarile facute de-a lungul timpului.
Pentru aluat folosesc 1 kg de faina alba superioara, 200 g zahar ,1 lingurita de sare, 60 g drojdie proaspata , 330 ml de lapte dulce, 160 ml de lapte batut, 8 galbenusuri ca aurul, coaja de la o lamaie si o portocala, zahar vanilat 2 pachete, 1 fiola de esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker, 200 g de unt topit, 50 ml ulei de buna calitate iar pentru uns , miere de albine si nuca prajita si macinata.
Se face maiaua adica 100 g de faina se oparesc cu 200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita dar racita , apoi se lasa la crescut cam 15 minute, la cald. Creste foarte bine daca puneti castronul in cuptorul cu microunde (fara ca el sa functioneze).
Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut le amestec in blender
dupa care pun si maiaua, amestec bine si pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pana devine omogen si pun la framantat in masina de paine pentru o ora (daca nu aveti masina de paine, framantati manual pana ce aluatul de dezlipeste de maini si de vas). Aici as mai face o modificare, inainte de a face mucenicii in 2016, in ajutorul celor care nu au masina de paine sau care framanta mai mult de 1 kg de faina . Astfel, untul topit nu il mai amestecati in blender cu celelalte ingrediente , lasati-l asa, in castron si va inmuiati mainile in el pe masura ce framantati. Astfel, aluatul se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine.
Daca folositi unt cu 82% grasime,daca doriti, puteti renunta la cei 50 ml de ulei, este suficienta grasimea, in ambele cazuri, si la framantatul in masina si la cel manual.
Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur , batindu-l cu dosul palmei, pana ce incorporeaza tot uleiul si dam iar la crescut, pentru inca 20 de minute.Daca renuntam la ulei, atunci aluatul doar se impatura de 2, 3 ori se se mai lasa la crescut 20 de minute.
Urmeaza confectionatul mucenicilor: se intinde aluatul in foaie subtire, se ruleaza strans si apoi se face snur, care se impleteste in 2
, se mai ung odata cu ou, ca sa acopere si partile de aluat crescut si dupa aceea se coc 45 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul 25 de minute).Pentru cine are cuptor electric, temperatura se programeaza in mod diferit , astfel, primele 15 minute se lasa la 175 de grade iar urmatoarele 30 de minute se lasa la 160 de grade, pe turboventilator.
Se scot pe gratar (nu este nici o problema daca s-au lipit intre ei, se separa foarte usor cand sunt copti) si, cat sunt inca fiebinti , se ung cu miere de albine din belsug
si apoi se presara cu nuca prajita
si macinata.