26 iulie 2016

Saramura de pui


Pentru că este vară și avem din abundență legume proaspete, o saramură cu ciocănele de pui reprezintă o tentație grozav de gustoasă.

Așadar, am pregătit 6 ciocănele de pui, fără piele, pe care le-am pus pe grill și le-am lăsat până ce s-au rumenit frumos pe toate părțile.

Separat, am copt pe o tablă de inox 6 ardei grași, 2 cepe curățate, 4 roșii și un ardei iute.

După ce legumele s-au copt, le-am curățat și le-am tăiat cubulețe, apoi le-am pus la fiert cu 1,5 l de apă. Am adăugat sare, piper, o crenguță de cimbru și o foaie de dafin. Când a început să fiarbă, am adăugat ciocănelele de pui și le-am lăsat să fiarbă încet, înăbușit, aproximativ 30 de minute. Timpul de fierbere poate varia în funcție de tipul de pui – la puiul de țară e nevoie de mai mult timp.

La sfârșit, după ce am luat vasul de pe foc, am adăugat 3 căței de usturoi tocați mărunt și câteva fire de pătrunjel verde. Am lăsat vasul acoperit să se odihnească timp de 10 minute.

A ieșit o mâncare delicioasă, cu gust de vară. Merge de minune servită alături de o mămăligă moale.

14 mai 2016

Chiftele in sos de rosii cu busuioc si oregano



Uneori, gatesc mai mult decat trebuie, asa ca, mai congelez din mancaruri. Asa este si povestea chiftelelor congelate, care  au constituit
 baza mancarii de astazi, un sos excelent.
Asadar, 3 cepe albe le-am taiat marunt si le-am calit usor in ulei de floarea soarelui.

Peste ceapa am rasturnat un borcan de rosii cherry in sos tomat, pus in pivnita in august, cand gemeau tufele de rosii sub greutatea rodului. Au stat rosiile astea  impecabil,dupa reteta aceasta  cand desfaci borcanul. juri ca sunt atunci culese. Toate bio, au fost conservate  natural.

am portivit de sare, piper, busuioc macinat si oregano, apoi am pus chiftelele congelate


si le-am lasat sa dea un clocot

Apoi am rasturnat totul intr-un vas termorezistent

si am dat la cuptor pentru 30 de minute.

A iesit o bunatate, un sos exceptional la gust iar  chiftelele s-au imbibat de dulceata rosiilor si au fost savuroase. Langa mancarea asta minunata, au mers ridichile momentului, albe si mov, gustoase si  crocante.
Poftiti la masa !

18 aprilie 2016

COZONAC MOLDO-ARDELENESC -reteta revazuta si adaugita

Am decis sa fac  precizari si adaugiri la reteta initiala, care sa ajute si sa usureze munca gospodinelor de sarbatori, asa ca, va rog sa lecturati si sa va faceti lista de cumparaturi, ca sarbatorile  bat imediat la usa ! 
Reteta de cozonac este  testata si verificata  de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior  eu am adaptat-o si imbunatatit-o  conform preferintelor familiei mele. 
Deci , dintr-un kg de faina imi ies  4 cozonaci dodoloti  , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avand  cuptorul mare, intra toti deodata.  
De seara pregatesc ingredientele  si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei : 

  • 1 kg faina alba de calitate superioara
  • 200 g zahar tos
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt cu 82% grasime 
  • 1 lingurita rasa sare fina
  • coaja de la o lamaie si o portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat 
  • esenta de vanilie si rom 
  • 330 ml lapte
  • 160 ml lapte batut
  • 60 g drojdie proaspata
  • zahar brun pentru presarat  deasupra 



Pentru ca am fost atentionata sa  descriu  separat cum se procedeaza la framantatul manual, incep cu acesta :
  • 100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pana se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .
  • Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cand este aproape rece.Se amesteca bine  aceasta maia  si se  lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute , sau, in cuptorul cu microunde, nepornit. 
  • Faina se cerne de trei ori, impreuna cu sarea. 
  • Separat, galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce caldut , coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine.
  • Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender cateva minute ca se se omogenizeze si  apoi se toarna peste faina cernuta de cateva ori.Se omogenizeaza si se incepe framantatul. 
  •  Cel mai usor si mai simplu de framantat manual este sa   va inmuiati mainile in untul topit si caldut din castron,  pe masura ce framantati. Astfel, aluatul  se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine. Cand ati terminat de incorporat untul, ati terminat si cu framantatul, aluatul deja se va dezlipi de pe maini si este gata de pus la crescut, fie in apropierea unei surse de caldura , fie in cuptorul caldut, cu usa cuptorului inchisa, ca sa fie ferit de curent. Aluatul se lasa la dospit pana ce isi dubleaza volumul. 

Procedura pentru framanatul la masina de paine  este si mai simpla: se foloseste aceeasi reteta, singura diferenta este ca untul topit , caldut, se pune odata cu celelalte ingrediente, si dupa ce am parcurs etapele cu maiaua, cu omogenizarea , se ia aluatul, se pune in masina de paine, se alege  programul de framantare si se lasa 1 ora la framantat.  

Cozonacii se confectioneaza  pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc .
Mai departe, vreau sa spun despre cate ceva despre umplutura :
- umplutura cu rahat  este simpla, doar rahatul taiat in bucatele de max 1,5 cm, sa fie de fructe , simplu si frumos colorat, care poate fi alternat cu merisoare uscate, ele vor da un gust deosebit cozonacului.
- umplutura cu nuca si cacao este deosebita,  aromata si cu gust de ciocolata.  Nu fac niciodata numai cu nuca  pentru ca este prea uleioasa si greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca. Astfel, albusurile se bat spuma cu  zaharul (calculati 1 albus , o lingura de zahar ) , trebuie sa fie ca o bezea. 
Peste bezeaua spumoasa, se  rastoarna nuca macinata marunt , 2 linguri de cacao neagra cernuta  neaparat prin sita inoxidabila  si cateva picaturi de esenta de rom. Daca aveti in  casa rom (bautura, nu esenta ) atunci, cand bateti bezeaua puneti direct  1 lingura de rom si va avea un gust special. 
Se lucreaza repede , ca sa nu se lase bezeaua . Peste aluatul intins pe masa, se pune umplutura  si se infasoara sul. Se pot impleti cate 2 suluri sau cate 3 suluri, depinde de impletitura. 
La 1 kg de faina, cele 8 albusuri ramase de la aluat, cu 8 linguri de zahar, cu 300 g de nuca macinata fin  si putin rom , ajung pe indelelete la cei 4 cozonaci. 
Tava o tapetez cu hartie, pun cozonacul, il ung  din abundenta cu unt  topit dar rece si apoi cu  ou   si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza)  cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa .
Inainte de a-i baga in cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp. 


Dupa ce i-am bagat in cuptor, nu deschid usa cuptorului 25 minute.
Inainte cu 15 minute de a expira timpul de coacere, ii scot si acum presar   zahar brun pe deasupra, care se va carameliza foarte frumos. In total 60 minute sta la copt . Obligatoriu faceti testul cu scobitoarea  de vreo doua ori, in locuri diferite, sa nu nimeriti cu ea in umplutura si sa aveti impresia ca nu este copt cozonacul. Daca nu coace bine cuptorul , lasati-i pana ce iese scobitoarea curata sau, daca prea arde, aveti doua variante : pentru talpa -puneti tavile in alta tava mai mare iar pentru deasupra - acoperiti cu hartie de copt , direct peste cozonac. 
Fata de anii trecuti, cand coceam exclusiv la cuptorul cu gaz, sotul mi-a
facut cadou un cuptor electric  performant, asa ca am copt pe 2  randuri deodata, adica 8 tavite. pe rafturile 1 si 3. Temperatura a fost diferita , astfel, primele 15 minute am tinut la 175 de grade iar urmatoarele 45 am tinut la 160 de grade, pe turboventilator.
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pana ce se raceste .
Daca sunt inalti cozonacii, atunci ii  asezam pe o parte,  ca sa nu se turteasca .









09 aprilie 2016

Clatite umplute cu carne, branza si ciuperci






Pentru ca este wekend, sa mai facem ceva bunatati. De data asta, clatite umplute cu carne de curcan , ciuperci si branza. Delicioase, insotite de ridichi de luna .
Clatitele, varianta simpla: 2 oua, bere, lapte, sare , ulei de floarea soarelui si faina, pana la consistenta unei smantani subtiri. Aluatul se lasa sa se odihneasca cel putin 15 minute. Nu spun cat lapte si cata bere, se poate lungi bine de tot, pana la 1.2 litru din fiecare. Am facut 14 clatite.
Separat, am calit cateva bucatele de slanina afumata, am pus 2 cepe taiate marunt, 450 grame de piept  de curcan tocat si 1/2 kilogram de ciuperci micute. Toate amestecate bine, condimentate cu sare, piper, boia de ardei iute si oregano uscat, se lasa pe foc mic, sa se inabuse  si, peste ele, se mai  pune un borcan de 300 g de ketchup de casa. Cand au scazut, se da deoparte si se raceste. Se adauga 2 oua, 1/2 kg de branza de oaie  si se amesteca bine. Umplutura aceasta se distribuie egal  pe toate clatitele, care se ruleaza strans si se aseaza intr-o tava rotunda,tapetata cu hartie de copt,  in cerc, Are aspect de placinta invartita.
Alte 2 oua se bat bine cu 250 grame de mascarpone si se rastoarna peste clatite. Se da la cuptor(preincalzit ) pentru 30 de minute, pana ce se rumeneste deasupra.Se scoate din cuptor, se ia de pe hartie (altfel se umezeste), se pune pe un gratar si se lasa la racit, ca sa se inchege. 

02 aprilie 2016

Coaste de porc


La capitolul CE MAI PUNEM PE GRATAR, astazi le-a venit randul coastelor de porc.
Asadar, coastele de porc, spalate si zvantate, se condimenteaza bine, se ung cu ulei de masline si se lasa la macerat, in punga inchisa, la frigider, pret de vreo 3 ore. 

Condimentele le  pregatim  pe loc, in rasnita : sare , piper, boia afumata, o foaie de dafin, fulgi de usturoi, fulgi de ceapa, turmeric, cimbru, maghiran, ardei iute uscat.

Dupa ce s-au macerat, se pun pe gratar, la jar de carbuni. Dupa ce s-au rumenit, se iau de pe gratar , se pun intr-o tava si se mai pun la cuptor pentru 20 de minute, la foc mic, ca se sa patrunda bine, pana la os. 

Au iesit delicioase, asa, ca de wekend si vreme buna !

Coșulețe cu ciocolată și căpșuni




Cum sunt la gust? Excepționale! Cum se fac? Foarte, foarte simplu!
Au revenit la modă formele de nuci și de coșulețe. Normal, mi-am adus aminte de tinerețe, când lighenele doldora de nuci umplute erau puse în cămară, la frăgezit! Nu se frăgezeau prea tare, căci nu apucau!
Azi am încercat coșulețele, cu o rețetă veche, care nu dă greș niciodată!
Așadar, 200 de grame de unt cu 82% grăsime, 5 linguri de apă rece, 1 lingură de oțet și 420 de grame de făină albă. Din toate aceste ingrediente se face un aluat omogen, care se dă la rece pentru 1 oră.
Apoi se formează biluțe de dimensiunea unei nuci mărișoare, se pun în formă și se coc pe ochiul de aragaz, cam 7 minute la foc mic, întorcând forma pe o față și pe alta.
Eu, doar azi, am ars forma și am încercat-o, așa că se vede un colorit diferențiat, până am aflat timpul exact de coacere.



Coșulețele le-am umplut cu cremă ganache din ciocolată neagră și le-am decorat cu căpșuni proaspete.
Crema ganache a fost făcută din 200 ml frișcă lichidă, încălzită până la punctul de fierbere, pe care am turnat-o peste 200 de grame de ciocolată neagră, ruptă în bucăți. A stat 5 minute să se înmoaie, apoi am omogenizat totul, am lăsat la rece 30 de minute și apoi am turnat în coșulețe.

Așa arată forma de coșulețe!
Se pot face și cu margarină, iar umplutura să fie din magiun cu nucă, și, uite așa, iese dulcele de post!


20 martie 2016

Cornuri cu merisoare




Pentru ca am primit oua de  la tara, am facut cornuri cu merisoare si cozonac cu rahat si merisoare. Aluatul este portocaliu, poza de la cozonac este pentru exemplificarea culorii. 
Foarte gustoase, deosebite la aspect, dintr-un kilogram de faina au iesit 36 de cornuri . 
Aluatul de cozonac este cel pe care il fac dintotdeauna, cu reteta integral prezentata pas cu pas aici
Aluatul l-am impartit in 6  bucati egale, cantarite. Fiecare bucata am intins-o pe blat, in forma rotunda, apoi  am impartit cercul in 6, cu un cutit de pizza. Deasupra fiecarui triunghi am presarat merisoare uscate, am rulat triunghiul de la baza mare spre varf, le-am pus in tava  tapetata cu hartie de copt. Se lasa la crescut, pana isi dubleaza volumul, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit astfel : 15 minute la 175 de grade si apoi inca 30 de minute la 160 de grade. Dupa ce s-au copt, se pun pe un gratar si se acopera cu prosoape de bumbac, pana la racirea completa. 
Foarte usor de facut, usor de manipulat, bune de pus la pachet, stau si in congelator fara probleme, aceste cornuri reprezinta o alta varianta de folosire  a aluatului de cozonac. Bineinteles ca se pot face si cu nuca, si cu rahat, si simple. Copiii vor fi incantati sa aiba un astfel de corn la pachetul de scoala. 

05 martie 2016

MUCENICI MOLDOVENESTI (SFINTISORI) - reteta revazuta si modificata pentru 2016



In fiecare an ,desi locuiesc de atatia ani in Cluj, conform traditiei moldovenesti, fac mucenici din aluat de cozonac, pufosi, aromati si gustosi. Nu pot lasa sa treaca aceasta sarbatoare fara sa miroase casa a cozonac, miere si nuca. Asta face parte din latura moldoveneasca a bucatariei mele. 
Reteta este una de baza, revazuta si completata cu modificarile facute  de-a lungul timpului. 
Pentru aluat  folosesc  1 kg de faina alba superioara, 200 g zahar ,1 lingurita de sare,  60 g drojdie proaspata  , 330 ml de lapte dulce, 160 ml de lapte batut, 8 galbenusuri  ca aurul, coaja de la  o lamaie si o portocala, zahar vanilat 2 pachete, 1 fiola de  esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker, 200 g de unt  topit, 50 ml ulei de buna calitate iar pentru uns ,  miere de albine  si nuca prajita si macinata.
Se face maiaua adica  100 g de faina se oparesc  cu  200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia  se  freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita dar racita , apoi se lasa la crescut cam 15  minute, la cald. Creste foarte bine daca puneti castronul in cuptorul cu microunde (fara ca el sa functioneze).
 Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut le amestec  in blender

 dupa  care pun si maiaua, amestec  bine si  pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pana devine omogen si pun la  framantat in masina de paine pentru o ora (daca nu aveti masina de paine, framantati manual pana ce aluatul de dezlipeste de maini si de vas). Aici  as mai face o modificare, inainte de a face mucenicii in 2016, in ajutorul celor care nu au masina de paine sau care framanta mai mult de 1 kg de faina  . Astfel, untul topit nu il mai amestecati  in blender cu celelalte ingrediente , lasati-l asa, in castron si va inmuiati mainile in el pe masura ce framantati. Astfel, aluatul  se framanta mult mai usor , untul se incorporeaza treptat si, dupa ce este copt, aluatul se va rupe fasii, adica va fi crescut foarte bine. 
Daca folositi unt cu 82% grasime,daca doriti,  puteti renunta la cei 50 ml de ulei, este suficienta grasimea, in ambele cazuri, si la framantatul in masina si la cel manual. 

Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur  , batindu-l cu dosul palmei, pana ce incorporeaza tot uleiul si dam iar  la crescut, pentru inca 20 de minute.Daca renuntam la ulei, atunci aluatul  doar se impatura de 2, 3 ori se se mai lasa la crescut 20 de minute. 
Urmeaza confectionatul  mucenicilor: se intinde aluatul in foaie subtire, se ruleaza strans si apoi se face snur, care se impleteste in 2 
se face colacel
si se apuca de capete , se invarteste si se transforma intr-un opt 

 Se aseaza in tava , se ung cu ou  si se lasa la crescut jumatate de ora , in caldura



, se mai ung odata cu ou, ca sa acopere si partile de aluat crescut  si dupa aceea se coc 45 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul  25 de minute).Pentru cine are cuptor electric, temperatura se programeaza in mod diferit , astfel, primele 15 minute se lasa  la 175 de grade iar urmatoarele 30 de minute se lasa  la 160 de grade, pe turboventilator.
Se scot pe  gratar (nu este nici o problema daca s-au lipit intre ei, se separa  foarte usor cand sunt copti) si, cat sunt inca fiebinti , se ung cu  miere de albine din belsug
si apoi se presara cu  nuca prajita
si macinata.


 Pofta buna sa aveti !

20 februarie 2016

Clatite dietetice umplute cu ciocolata





Nu arata grozav, dar, sunt tare gustoase aceste clatite dietetice, umplute cu ceva ce se vrea a fi ciocolata.
Conteaza mult intentia si gustul, nu le duc la jurizare pentru cine stie ce concurs. 
Asadar, retea de clatite dietetice  o stiti deja, mai apare pe blog, dar, o repet :2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon alimentar  ,  un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 150 ml)si apa minerala (cam 150 ml), 1 lingura indulcitor . Toate amestecate bine, se lasa la odihnit circa 15 minute. 
Aluatul trebuie sa fie putin mai gros. 
Intre timp, pregatim umplutura: 250 g de branza cremoasa sau Quark se amesteca cu 2 lingurite de cacao trecute prin sita inoxidabila, cu indulcitor dupa gust , cu putina esenta de portocale  si cu 2 linguri de lapte praf.
Intr-o tigaie de clatite foarte bine incinsa, se toarna compzitie cat pentru o clatita cu diametrul cam de 12 cm, si, pe mijlocul clatitei, se pune 2 linguri de umplutura, niveland usor. Apoi, peste umplutura, turnam iarasi aluat, cat sa o acopere. In acest moment clatita deja poate fi intoarsa, cu ajutorul unei spatule. 
Sunt simplu de facut, numai bune pentru dieta si,  chiar sunt gustoase . Daca nu tineti dieta, atunci ele se fac cu faina in compozitie si cu  crema de ciocolata autentica in loc de umplutura. Daca la varianta dietetica au fost atat  de gustoase, ma gandesc ca la varianta normala vor fi delicioase, merita incercat .