30 august 2014
Tort cu mascarpone si ganache
De vreo luna ma tot lupt cu o pofta teribila de ceva dulce, cu mascarpone dar si cu ganache, tot nu m-am hotarat. Azi am zis : gata , din amandoua cate un pic, sa-mi treaca pofta de toate !!!
Asadar, frisca (200 ml) am batut bine cu indulcitor, am adaugat o cutie de mascarpone si la sfarsit, am pus un plic de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
Am pus folie alimentara pe fundul unei cutii de plastic, am pus crema cu mascarpone pe fund, apoi un rand de piscoturi insiropate in cafea neagra, apoi iar crema , iar piscoturi si am incheiat cu crema. Am acoperit cu folie peste tot si am dat la frigider pentru o jumatate de ora.
In timpul acesta, am incalzit 200 de ml de frisca pana la punctul de fierbere si am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra, taiata bucatele. Am lasat asa pana ce s-a inmuiat ciocolata si apoi am amestecat energic cu un tel, pana la omogenizare perfecta.
Am scos din frigider tortul, l-am rasturnat pe un platou, am tras folia jos si am pus cu lingura, deasupra, din crema ganache, pana s-a glazurat partea de deasupra. Restul de crema am pus la congelator pentru 5 minute, apoi am scos si am batut cu mixerul. Crema ganache astfel batuta am pus-o pe lateralele tortului.
Am dat la rece pentru doua ore.
A iesit un tort minunat, fara decor deosebit (doar un pic de ciocolata alba razuita ) pofta a fost mare, lipsa de timp a fost si mai mare iar in final gustul a batut de la distanta aspectul.
Piscoturile au fost foarte bine insiropate, gustul de cafea neagra s-a combinat perfect cu cel de mascarpone iar crema ganache a completat perfect gustul.
29 august 2014
Suc de rosii (bulion) de casa
Evidentiem si astazi "conserva zilei ", dandu-i atentia cuvenita sucului de rosii , a bulionului de casa .
Pentru a face un suc de rosii bun, de consistenta bulionului, trebuie sa alegem rosii carnoase, cu multa pulpa.
Se spala si se curata de cotor. Eu le dau prin storcatorul de fructe, am unul foarte vechi, romanesc , pe care il tin doar pentru asa ceva . Merg date prin orice fel de storcator de fructe, iese rapid un suc curat, fara samburi .
Sucul astfel obtinut se pune la fiert intr-o oala cu fund dublu, ca sa fiarba bine fara sa se prinda.
Are spuma si cand incepe sa fiarba, dati focul mai mic si nu luati spuma, doar amestecati. Prin fierbere spuma se stinge si dupa aceea nu mai exista pericolul sa dea in foc.
Eu fierb sucul de rosii timp de 1 ora, pentru ca sa se ingroase . Sticlele trebuie sa fie curate , sterilizate si fierbinti. Cand a terminat de fiert, sucul de rosii se ia de pe foc, se lasa 5 minute sa se domoleasca, sa nu mai clocoteasca si, cu ajutorul unei palnii de metal si a unui ibric de metal se toarna in sticle.Se pot folosi orice fel de sticle, de pot refolosi de la un an la altul, fara probleme. Se poate pune si in borcane, sta la fel de bine. Cand luati din oala, nu luati numai de deasupra, pentru partea groasa se lasa la fund. Luati cu ibricul prin miscare ampla, care sa atinga si fundul oalei. Se capseaza imediat sticlele si se aseaza rasturnate pe capac pentru 5 minute. Asta se poate face daca le puneti intr-o lada inalta. Apoi se rastoarna normal si se aseaza in pat cald, intre paturi si se lasa pana ce se racesc de la sine. Dureaza si 2-3 zile pana cand sunt racite complet.
Nu pun sare sau mirodenii in sucul de rosii, il las asa, natural, fara nici un fel de adaos. Dupa cum vedeti din poza, dupa racirea completa, se alege apa in partea superioara a sticlei. La o sticla de 0,7 l, s-au ales cam 2 cm de apa, deci, este foarte consistent, aproape de bulion.
Astfel pregatit, sucul de rosii sta in camara sau pivnita , cel putin 24 de luni fara probleme, nu face floare, nu mucegaieste, nu are nevoie de conservant, nu are nevoie de ulei incins deasupra , este perfect .
28 august 2014
Pastă de ardei kapia - conservă pentru iarnă
Din categoria „conserva zilei”, astăzi vă prezint rețeta de pastă de ardei kapia pentru iarnă. Este extraordinar de gustoasă, cu o culoare naturală deosebită, perfectă pentru sosuri și care adaugă o notă plăcută de culoare oricărui fel de mâncare.
Pentru început, alegeți ardei kapia frumoși, sănătoși și copți. Spălați-i bine, curățați-i de cotoare și dați-i prin mașina de tocat. Ardeii sunt destul de fibroși, așa că este recomandat să folosiți sita mare a mașinii de tocat pentru a facilita procesul.
Puneți ardeii tocați într-o semioală de inox, mai largă decât o oală obișnuită, cu fund dublu pentru o fierbere uniformă. Adăugați sare și condimente, după gust. Eu am folosit cimbru, piper și oregano. Lăsați compoziția la fiert timp de aproximativ 2 ore, până când lichidul scade considerabil.
Când ardeii au fiert, procesați totul cu un blender, direct în oală, pentru a obține o pastă omogenă și pentru a mărunți eventualele pielițe rămase. Mai fierbeți pasta timp de 15 minute pentru a se îngroșa și pentru a fi sigur că este bine omogenizată.
Turnați pasta fierbinte în borcane sterilizate, pe care le-ați pregătit din timp. Închideți bine borcanele, întoarceți-le cu capacul în jos pentru 5 minute, apoi puneți-le la sterilizat în apă clocotită timp de 40 de minute.
Această pastă de ardei este o opțiune dietetică, fără ulei, ceea ce o face mai sănătoasă și mai stabilă pe termen lung. Este o minunăție naturală ce va colora frumos mâncărurile de iarnă și le va adăuga o savoare deosebită!
27 august 2014
Ketchup de casa- conserva
Dupa incercarea din primavara, dupa documentare serioasa si analizari de retete, cand am facut un ketchup la moment, din ce aveam in camara si congelator, acum a venit vremea sa fac ketchup-ul conserva.
Am modificat putin proportiile si compozitia, astfel pentru o portie sunt necesare 3 kg rosii bine coapte, facute suc de rosii, 10 ardei kapia rosii si carnosi ,copti si curatati, 2 cepe mari sau 3 mai mici , 10 catei de usturoi, 50 ml de otet de mere, 60 g de zahar (se poate si cu indulcitor dar am preferat zaharul oricum cantitatea este foarte mica ), 4 foi de dafin, 1 lingura busuioc uscat, 1 lingurita piper, 1 lingurita oregano, 1 varf de cutit de boia de ardei iute sau, 1 ardei iute, dupa caz, 4 frunze de telina si sare dupa gust.
Ardeii , ceapa, usturoiul, toate date prin masina de tocat carne, amestecate cu sucul de rosii, otetul, zaharul si condimentele, se pun la fiert. Atentie la sare deoarece ardeii au fost presarati cu sare inainte de a-i curata, ca sa se duca pielita mai usor si ei deja sunt sarati. Mai bine puneti sarea la sfarsit.
Tot amestecul a fiert 70 de minute, dupa aceea l-am dat prin blender si
l-am mai fiert 10 minute.
L-am pus in borcane sterilizate, acestea dupa umplere si capsare au fost rasturnate pe capac timp de 5 minute, ca sa se videze si ca sa nu fie bule de aer.
De data asta, tinand cont ca este o conserva, am sterilizat borcanele in apa timp de 40 de minute, asta pentru ca atunci cand deschizi borcanul, sa poate fi tinut in frigider cateva zile si sa nu mucegaiasca.
21 august 2014
Supa cu fasole bobi cruzi
Acum este vremea bobilor de fasole, frumosi si dodoloti, te imbie de pe tarabe sa ii cumperi. Cam scumpi, ce-i drept, 12-14 lei kilogramul. Dar, pentru o supa delicioasa merita.
Asadar, niste coaste usor afumate , impreuna cu 1 morcov, 1 patrunjel radacina, 2 ardei grasi , o ceapa taiata marunt si fasolea , sare , piper, foi de dafin si o ramura mare de cimbru, se pun la foc , in oala cu presiune, pentru 40 de minute. Am facut poza in asa fel incat sa se vada ca desi au fiert 40 de minute, bobii de fasole sunt intregi .
Cand totul a fiert, se desarta in alta oala si se pune pe foc in continuare. Separat, o lingura de faina (20 de grame) amestecata cu o lingura de ulei de masline , incalzita usor pe foc,se stinge cu zeama fierbinte din supa, totul se trece prin sita si apoi se pune o sticla de suc de rosii.Nu va fie teama sa faceti acest amestec, nu este nici sos Bechamel, nu este nici rantas,nici ingrosala, nu se cunosc cele 20 de grame de faina la o oala de 6 litri de supa, dar va da un gust si o consistenta speciala supei. Acest amestec se toarna in supa care clocoteste, se mai lasa 5 minute pe foc . Cand se ia oala de pe foc, se aromeaza cu patrunjel verde taiat si gata supa. Sa va spun ce gust si ce miros are aceasta supa? Mai bine o incercati , sa va convingeti.
Alaturi, o salata de ceapa rosie si o felie de paine integrala, abia scoasa din cuptor .
Sa aveti pofta buna !!!
10 august 2014
Supa taraneasca de cartofi cu afumaturi
Mi s-a facut un dor teribil de o supa ardeleneasca de cartofi cu afumaturi,alaturi cu ceapa rosie taiata solzisori, frecata cu sare, cu un strop de ulei de masline si de otet amestecata.
Deci, oasele afumate le-am hidratat in apa calda (le-am pus la fiert in apa rece si pana ce a atins punctul de fierbere, erau deja hidratate.
Alaturi, intr-o tigaie antiaderenta , intr-o lingura de ulei de masline am incalzit o ceapa taiata marunt, peste care am pus ardei gras, morcov si patrunjel , toate taiate marunt. Au dezvoltat mirosul specific si am rasturnat totul , adica si carnea si legumele in oala sub presiune, am pus piper,foi de dafin , boia de ardei afumata si boia iute (sare nu, ca este sarata afumatura). Am pus apa calduta peste tot si am pus si cartofii , curatati si taiati cubulete. A fiert totul 30 de minute, dupa care am rasturnat intr-o cratita larga.
Separat, am facut un sos romanesc dintr-o lingura de ulei amestecata cu o lingura de faina, pe foc mic, (sta pe foc doar pana ce se omogenizeaza ) , am dat la o parte si am stins cu supa fierbinte si am trecut totul prin sita. Am pus apoi o sticla de suc de rosii de 0,7l si am rasturnat totul in supa care fierbea. A mai dat un clocot si am dat la o parte,am potrivit de sare , am aromat cu patrunjel si putin usturoi tocat si gata.
NU este dietetica dar, este buna, oricum duminica ii dam liber lui monsieur Dukan. Asa o supa se mananca la noi in casa cam o data pe an, intra in categoria poftelor , dar, se mananca alaturi de acea salata de ceapa rosie nemaipomenita !
03 august 2014
Omleta taraneasca, salata si placinte - zi de duminica, fara dieta
In zi de duminica, ii dam liber lui Monsieur Dukan si ne rasfatam culinar.
Azi, o omleta taraneasca rumena cu carnati de casa afumati si crema Focsani, alaturi de o minunata salata de rosii, castraveti si ardei, cules totul din gradina la moment si pe care le mananci cu ochii, asa cromatica deosebita au
si, ca sa fie dezmat pana la capat, bineinteles, placinte
pe care le-am facut mari, ca sa termin repede. ca prea se incingea aerul (oricum le-am copt afara, dar, deja nu era aer ) .
Intre timp. am admirat florile din terasa, care tare sufera de caldura
01 august 2014
Supa de dovlecel (zucchini) - varianta dietetica Dukan
Pentru ca acum, vara, cerem supe usoare si gustoase, am facut o supa de dovlecei exceptional de buna, deasa si racoroasa.
Asadar, o ceapa mare am tocat-o marunt, impreuna cu 2 morcovi si 2 ardei ardei grasi, 6 catei de usturoi , am calit totul intr-o lingura de ulei de masline (calit este mult spus, de fapt s-au incalzit putin legumele si au degajat mirosul specific lor ) , am pus sare, piper si un pic de boia de ardei iute, apa calda si am lasat sa dea un clocot.
Cand a clocotit, am pus dovleceii taiati in cubulete
31 iulie 2014
Fasole verde in apa - conserva pentru iarna
iar apa in care a fost oparita se rastoarna peste fasolea din borcane. Deasupra se adauga, in fiecare borcan (de 1,700 litri) , cate o aspirina,
se inchide ermetic cu capace si se sterilizeaza in apa timp de 40 de minute , din momentul in care incepe apa sa fiarba .
Dupa ce se finalizeaza sterilizarea, se lasa borcanele in cratita cu apa fierbinte si se acopera cu paturi. Se lasa asa pana se racesc borcanele (de regula pana a doua zi ).
Dupa curatare, din 7 kg de fasole au ramas 6,800 kilograme si au iesit 6 borcane de cate 1,700 kg.
Este excelenta , rezista 24 de luni, se poate pregati in orice fel , de la salata cu piept de curcan si susan la o supa delicioasa cu afumaturi .
23 iulie 2014
Placinta dietetica cu mere de vara
Am facut ca un copil mic si prost : in piata erau mere de vara ,pur si simplu te imbiau sa le cumperi !!! Normal, am vrut si eu, cum sa nu vreau ? Cineva l-a intrebat pe taran : sunt acre ? Raspunsul taranului, care mustacea (o fi gustat si el un mar ) : nuuuu, astea sunt dulcute, de vara..... Asadar, lamaia sa se ascunda pe langa aceste mere, care ,odata gustate, iti strepezeau dintii numai cand te uitai la ele . Vrand , nevrand, uite placinta !
Aluatul , clasic : 500 grame faina integrala , 1 pliculet de 7 grame de drojdie uscata, apa calduta si o lingurita de sare. Se framanta bine, pana ce se omogenizeaza, se pun 2 linguri de ulei pe planseta si se framanta aluatul sub podul palmei, prin impaturare, pana ce se incorporeaza uleiul. Se pune in castron, se cresteaza in forma de cruce si se pune la crescut in cuptorul cu microunde, nepornit.
Separat, merele spalate le-am despicat in 4, le-am curatat de seminte si le-am pus in tocatorul electric. Le-a invartit de vreo 3 ori si au iesit cubulete mici ( nu are rost sa li se curete coaja, ca practic nu au coaja si sa le razi, ca nu ai ce, ele sunt micute, paguba ar fi prea mare ).
Merele astfel pregatite le-am amestecat cu indulcitor , scortisoara si un pahar de apa si le-am pus pe foc, pana ce scade lichidul (la foc mare, in tigaie antiaderenta). Merele nu lasa mult lichid, repede se fac.
Intre timp, aluatul a crescut si facem foaia , peste care punem suluri de aluat astfel incat sa se faca niste cuiburi pentru mere.
Umplem golurile cu merele racite
si dam la cuptor, la 175 de grade, pentru 45 de minute.
S-au caramelizat merele pe deasupra, au un gust extraordinar .
Avantajul acestei placinte este ca o tai pe sulul de aluat si iese bucata de placinta gata confectionata, ferma (altfel umplutura cu mere este moale si cand tai bucata, zboara de o parte sau alta a cutitului). Inca un avantaj, este acela ca partea de jos, talpa placintei este foarte, foarte subtire si crocanta
Merele de vara au alt gust decat cele de iarna, sunt mult mai gustoase, au gust de proaspat.
Sa poftiti cu drag, nu bagati in seama culoarea aluatului !
22 iulie 2014
Supa de fasole verde cu afumaturi
Este vremea pentru fasole verde, acum este din abundență! În grădină, fasolea este la umbră și ajunge la niște dimensiuni apreciabile, crudă și gustoasă, chiar uriașă, ai putea spune. Nu te-ai aștepta ca niște păstăi atât de mari să fie fără ață.
Așadar, coastele afumate (după ce au fost ținute în apă rece vreo trei ore, pentru ca să se hidrateze carnea și să se mai desăreze puțin) se pun la fiert în kuktă, cu ceapă, ardei gras, morcov și pătrunjel rădăcină, toate tăiate mărunt, o crenguță de cimbru, piper, ardei iute și câteva frunze de țelină tocate mărunt. Totul se fierbe cam 30 de minute. Apoi, se răstoarnă într-o altă oală și, când începe să fiarbă din nou, se adaugă fasolea verde, tăiată bucățele de aproximativ 2 cm. Se lasă la fiert până ce se înmoaie fasolea. Separat, o lingură de făină (sau amidon) se amestecă bine cu suc de roșii și se toarnă peste supă. Se lasă să mai clocotească aproximativ 10 minute, apoi se ia de pe foc și se aromează încă o dată cu un mănunchi de frunze proaspete de țelină, tăiate mărunt.
Există și o altă variantă, mai puțin dietetică, pentru îngroșarea supei, astfel: 2 linguri de ulei se amestecă pe foc cu o lingură de făină, până ce se omogenizează; se stinge totul cu o cană de supă limpede și fierbinte și se lasă să clocotească. Se ia de pe foc, iar peste amestec se toarnă sucul de roșii (dacă se formează cocoloașe, se trece prin sită de inox), apoi se toarnă în oala cu supă. Gustul este aproape același, doar că prima variantă este mai dietetică.
Supa este picantă și gustoasă, afumătura îi dă un gust special și se combină foarte bine cu fasolea verde.
20 iulie 2014
Cornulete cu magiun si nuca
Azi, fara dieta !!!
Intocmai ca in reteta ei, am facut un aluat din 250g margarina, 150 ml de ulei, 2 linguri de otet, o lingurita de sare,300 ml apa minerala si 800 g faina alba.
Le-am amestecat pe toate, am dat la frigider pentru 40 de minute , apoi am scos aluatul si l-am obosit cu o bataie zdravana cu facaletul si apoi cu trantitul pe masa, asa. pret de vreo 10 minute.
Aluatul este foarte placut la lucru, elastic si nu se lipeste deloc. Am intins in foaie subtire si am facut cornulete, pe care le-am umplut cu magiun amestecat cu nuca macinata.
La copt au stat mult, vreo 45 de minute, la 175 de grade, pana ce s-au rumenit.
Au iesit exceptionale ca si gust, crocante si savuroase.
Din aluatul acesta au iesit 2 tavi de cornulete si, din restul de aluat am incercat si pentru tarte , pe care le-am umplut cu crema Focsani, le-am dat la cuptor 3 minute si le-am asezonat cu rosii cherry proaspat culese din gradina
Pentru ca Meryem a zis ca merge aluatul la tarta si saratele , am fost curioasa sa vad cum iese, au zburat singure din formele de tarte.
Data viitoare voi face saratele pentru ca mi-a placut grozav aluatul. Cred ca vor iesi ceva ca si sticksurile , foarte crocante si gustoase !