08 iulie 2014

Ghiveci pentru iarna, la borcan




Ingrediente și pregătire:

Se aleg legume sănătoase, bine coapte: morcov, rădăcină de pătrunjel, mazăre, vinete, conopidă, dovlecei, fasole verde, ardei gras, gogoșari și gulii. Legumele se curăță, se taie în cuburi și rondele de aproximativ 2 cm, pentru a nu se sfărâma în timpul preparării.
Într-o oală de inox, puneți la fiert apă cu sare grunjoasă, o linguriță de piper măcinat, o mână de pătrunjel verde tocat și frunze de țelină. Opariți legumele pe rând, după necesitate:

  • Morcov și rădăcină de pătrunjel: 6 minute
  • Dovlecel și vânătă: 3 minute
  • Fasole verde: 4 minute
  • Varză și gulie: 5 minute
  • Ardei gras, mazăre, gogoșari: 3-4 minute

Este ușor de observat când sunt gata: își schimbă culoarea și se înmoaie ușor. Scoateți-le cu o spumieră și așezați-le în borcane, fără a le presa; își vor găsi locul pe măsură ce se răcesc.

Adăugarea roșiilor:
Rosiile bine coapte se pasează, iar sucul rezultat se toarnă peste legume. Agitați borcanul prin mișcări scurte, pentru ca sucul să se distribuie uniform printre legume.

Sterilizarea:
Închideți ermetic borcanele și sterilizați-le în două etape:

  1. În prima zi: Sterilizați borcanele în apă fierbinte timp de 30 de minute. După scurgerea timpului, lăsați-le în oala de sterilizare, acoperite cu pături groase pentru a se răci lent.
  2. A doua zi: Sterilizați din nou timp de 30 de minute. Păstrați borcanele în oala de sterilizare până se răcesc complet.

Munca este mai multă, dar avantajele sunt evidente: ghiveciul se păstrează fără probleme până la 2 ani, fără a fi necesari conservanți, datorită sterilizării duble. Am încercat să pun și ceapă și orez, dar acestea i-au alterat gustul după un an. Ghiveciul conservat astfel este foarte versatil.

Sugestii de servire:

  • Pentru un gust mai bogat, gătiți ghiveciul cu ceapă călită și adăugați la final o mână de orez, usturoi sau cartofi.
  • Pentru o opțiune dietetică, căliți puțină ceapă în ulei de măsline, adăugați ghiveciul din borcan și lăsați-l să dea în clocot. Este o garnitură excelentă pentru chiftele sau friptură, sau se poate servi simplu, alături de mujdei de usturoi.


05 iulie 2014

Magiun de prune (silvoiz)




Pun aceasta reteta acum (desi pozele sunt din 2012), la gandul ca, gospodinele o vor citi si vor fi tentate sa faca aceasta bunatate, la vremea ei si sa isi faca planuri. 
Magiunul sau silvoizul ardelenesc , este la loc de mare cinste in casa noastra, datorita faptului ca este un dulce natural, fara  conservant si fara zahar.
Munca este multa dar satisfactia este pe masura,mananci si nu ai mustrari de constiinta ca este dulce, nu are nici un strop de zahar sau alt indulcitor. 
Asadar, prune brumarii, (nu lucram cu cantitati, deoarece fiecare isi face atat cat doreste, este un singur ingredient) coapte dar nu stricate , se spala bine si se scot de pe samburi







Apoi se dau prin masina de tocat , cu ciurul mare pus




si apoi,  se pune  pe plita, ideal este la foc de lemne (merge si pe aragaz), cu un disc de metal sub oala iar pe soba cu o tigla sub oala.
Aici putem vorbi putin despre oala : ideal ar fi sa ai un cazan de arama, special pentru acest magiun. Eu nu am , am o oala profesionala de inox cu fund dublu, cu manere atermice, groasa si grea, care inlocuieste cu succes ceaunul special. Va recomand sa faceti magiunul in astfel de vase. 





si fierbe pana ce scade asa, adica pe la jumatate , nu mai are deloc apa, este gros , sta linguroiul de lemn proptit in pozitie verticala, asa este de gros magiunul si are aspect onctuos. 


Se pune in borcane sterilizate si fierbinti , se ermetizeaza cu capace si se intorc cu capacul in jos, pret de 5 minute.Apoi, se face pat cald din paturi groase, se pun borcanele, se invelesc bine si se lasa asa pana ce se vor raci complet, chiar si doua - trei zile. 
 Azi, 5 iulie 2014, asa arata un borcan din 2012 



exact asa cum a fost atunci, fara urme de alterare, fara aspect schimbat, deci, impecabil. 
Totusi, cateva detalii despre cantitati tot scriu : 40 kg de prune Stanley,dupa modelul de mai sus au fiert de la 14,45 (atunci a inceput sa bolboroseasca ) si pana la orele 22.00
Data magica a fost 28 august 2012, deci cam pe atunci se face, depinde si de an si cum se coc prunele.
Au iesit 46 de borcane de 375 grame - 400  grame, de care am avut . 
Noi  ne-am apucat tarziu de treaba dar, ideal este sa te apuci de dimineata, ca sa nu te prinda noaptea. trebuie amestecat continuu, ca sa nu se prinda de fund si sa nu se afume.
Stiu ca este multa munca, dar, tinand cont ca este ideal pentru dieta, pentru cei care au diabet si nu au voie la dulce, pentru copii ca nu are nici un fel de conservant, cu siguranta merita. Si merita facut mult, pentru ca sta foarte bine  si daca tot esti la bal, macar sa fie cu folos. 
Sa aveti spor !!!

04 iulie 2014

Dovlecei pentru iarnă, în apă



Pentru această rețetă, folosiți dovlecei tineri și proaspeți. Spălați-i bine, îndepărtați cotorul și tăiați-i în cubulețe.

Într-o oală de inox, puneți apă la fiert împreună cu sare și mărar verde tocat mărunt. Calculați aproximativ 10 g de sare neiodată (pentru conserve) la fiecare kilogram de dovlecei.

Când apa începe să fiarbă, adăugați dovleceii și lăsați-i să se înfierbânte timp de aproximativ 5 minute. Scoateți dovleceii cu ajutorul unei spumiere și puneți-i direct în borcane. Repetați acest proces până când ați opărit toți dovleceii.

După ce ați așezat dovleceii fierbinți în borcane, turnați peste ei apa în care i-ați opărit. Adăugați o aspirină întreagă deasupra fiecărui borcan pentru a conserva mai bine legumele. Închideți borcanele ermetic cu capace.

Sterilizați borcanele în apă timp de 40 de minute.

Acești dovlecei conservați sunt excelenți pentru a fi folosiți în diverse mâncăruri pe tot parcursul iernii!



01 iulie 2014

Visinata (lichior de visine )


Este abundenta de visine , asa  ca, ce bun va fi la iarna un paharel de visinata, la gura sobei !
Nu am mai facut visinata de cativa ani (nu am poze vechi) asa ca m-am hotarat sa  fac anul acesta . 
Cantitatile sunt pentru a face visinata intr-o  damigeana de 10 l dar, se pot diminua sau multiplica, dupa cum se doreste. 
Asadar, 5 kg de visine foarte frumoase, coapte si spalate, fara codita, se pun in damigeana. Peste ele se aseaza 1/2 kg de cirese amare si 1/2 kg de zmeura coapta si aromata. Se adauga 1,5 kg de zahar, se amesteca  bine  si se leaga damigeana cu tifon. Astfel, la soare sau in bucatarie, la cald, va sta asa pret de 6 zile.In fiecare  zi se agita, ca sa se topeasca tot zaharul.
Dupa ce au trecut cele 6 zile si s-a topit tot zaharul iar fructele plutesc in sirop. se  adauga 1 l de alcool de 87 de grade , 100 ml de rom si 5 picaturi de esenta de migdale. 
Se inchide damigeana ermetic si se da la rece . Din cand in cand, macar o data pe saptamana, se mai agita. Ca sa fie un lichior bun  si fara gust de alcool, ar trebui sa stea  asa macar vreo 3 luni. 
Dupa cele 3 luni, trageti visinata de pe fructe si o puneti in sticle  de sticla, inchise ermetic. 
Visinata facuta in acest mod, este deosebita la gust, aromata si fina, cu o culoare excelenta. Cu siguranta ca musafirii vor fi impresionati de gust si de aspect.


30 iunie 2014

Pulpe dezosate in sos de legume si turmeric

Astazi ,repede, ca este cald tare afara, niste pulpe dezosate in sos de legume cu turmeric. 
Asadar, intr-o cratita , se pune ardei gras taiat, ceapa verde, rosie taiata marunt, o crenguta de cimbru, o mana de marar, o mana de patrunjel, o crenguta de telina, sare, piper si o lingurita plina de turmeric, cu apa cat sa le acopere. 
Cand da primul clocot, se adauga pulpele si se lasa sa fiarba, acoperite, cam 20 de minute. 


Apoi, o tigaie antiaderenta se incalzeste si, punem, pe rand , pulpele scoase din sosul cu zarzavat. Ele se vor rumeni frumos, adica vor capata gust de prajit, se intorc si pe cealalta parte si, cu un polonic, se ia din sosul cu zarzavat  si se pune peste pulpele din tigaie, pana ce sunt acoperite de sos. Se mai lasa sa clocoteasca 5 minute si se da deoparte, acoperita oala., pentru alte 15 minute. 

29 iunie 2014

Prajitura cu visine si iaurt



Deja incepe nebunia visinelor, este plina piata, tentantie grozava !!!
Asadar, 7 oua , 7 linguri de zahar (cine este la dieta sa puna indulcitor ) se amesteca bine cu mixerul , pana ce isi dubleaza volumul. Atunci, se pun 2 linguri de ulei si 300 g de iaurt de 0,1 %, se amesteca in continuare, se pune esenta de rom si de vanilie iar la sfarsit se pun 9 linguri de faina alba  in care a fost pusa  o lingurita de praf de copt. 
Aluatul , destul de moale, se desarta in tava mare de aragaz , peste hartia de copt. Se pastreaza putin aluat, care se amesteca cu o lingura de cacao cernuta prin sita inoxidabila si apoi se pune peste celalalt aluat, care va iesi marmorat. Visinele, fara samburi si bine scurse, se dau usor prin faina  si apoi se aseaza peste aluat.
Prajitura se coace la 180 de grade, timp de 40 de minute. 
Deasupra se razuieste foarte putina ciocolata alba, cat mai este fierbinte. Ciocolata se va topi doar atat cat se se lipeasca de prajitura. 
A iesit o prajitura foarte buna, cu tinuta, cu abundenta de visine ,deci, acra !!!

26 iunie 2014

Ardei umpluti cu piept de pui, in sos picant

Asa sunt de frumosi ardeii in piata, ca te imbie sa faci ceva cu ei. Anul acesta este prima data cand fac  ardei umpluti, ca e mare pofta.
8 ardei frumosi, patratosi, buni de umplut, se spala bine , se curata de cotor  si se scurg  de apa.
Umplutura am facut-o din piept de pui tocat (cam 800 grame ), cam 100 de grame de orez,spalat bine (cine este  la dieta si nu are voie orez, il poate inlocui cu tarate de ovaz) 1 ceapa alba maruntita bine, 1 lingurita de boia de ardei dulce ,
 1 lingurita de piper, sare dupa gust , marar , patrunjel verde si jumatate lingurita de cimbru uscat macinat.
Cu toate acestea amestecate bine, am umplut ardeii dar nu complet,ca sa aiba loc sa se umfle orezul.
Asezati in picioare intr-o cratita mai inalta, le-am pus capacele din cotoarele taiate la curatat  si peste am turnat cam 2 litri de apa clocotita, sare, o foaie de dafin , 2 linguri de legume uscate si macinate . 

Ca sa fie tot timpul acoperiti de apa, am pus o farfurie deasupra lor  si  fiert la foc potrivit timp de 40 de minute. 
Separat, o lingura de faina (sau amidon alimentar ),  desfacuta cu 500 ml de suc de rosii, 1/2 lingurita de boia de ardei iute  facuta in casa 

, 1/2 lingurita de piper si  2 linguri de smantana slaba  (celor care nu au voie la smantana le recomand iaurt ) , omogenizate bine si trecute prin sita, se adauga in suvoi subtire peste ardeii care clocotesc. 


si se mai fierb  cam 10 minute, pana ce se leaga sosul. 
Se ia de pe foc si se lasa deoparte, sub capac, 15 minute. 
Ies niste ardei deliciosi, dietetici si aromati.Umplutura este ferma dar, combinata cu sosul moale, este foarte buna. 

25 iunie 2014

Papanasi dietetici la cuptor



Foarte buni acesti papanasi dietetici, la cuptor !
Ingredientele sunt putine si bune : 850 de grame  branza de vaci dietetica , nu foarte cremoasa ,  2 oua, indulcitor  lichid, 150 ml apa minerala (daca branza este deja spalata,apoasa, nu mai puneti apa ) 4 linguri tarate de ovaz, 1 lingura amidon alimentar , 1 praf de sare, jumatate lingurita  praf de copt , esenta de vanilie si rom.Pentru un plus de gust si de dulce, se pot adauga in compozitie si fructe goji.  Toate acestea amestecate  se lasa   cam 10 minute sa se odihneasca. Daca vi se pare ca e prea moale aluatul, mai puneti putin amidon, totul este in functie de branza, cat este de moale.  
Cu mana umeda, se fac bile de aluat , sau cu ajutorul unui pos  , cu duiul cel mai larg in capat,  se pun pe hartie de copt, in tava , distantate, se apasa mijlocul  si se coc la 200 de grade, timp de 35 de minute.  La cuptor papanasii cresc,  se aplatizeaza si se unesc  dar isi pastreaza oarecum forma de bucata, se desfac foarte usor dupa aceea de pe hartia de copt, fac o talpa foarte  frumoasa si rumena. 



24 iunie 2014

Briose de dovlecei cu branza

Deja este abundenta de dovlecei in piata  asa ca am trecut la fapte.
Dovleceii, spalati bine , i-am razuit prin razatoarea de mere 
i-am presarat cu sare si i-am lasat 10 minute sa lase apa , dupa care i-am stors prin sita de inox. 
In blender am amestecat branza telemea cu branza Focsani si cu 2 oua ( pentru cine e la regim, merge si branza de vaci ) 

Intr-un lighean am pus dovlecelul bine scurs,amestecul de branza cu ou, sare, piper , marar verde  taiat marunt si 2 linguri de faina integrala (se poate si cu amidon alimentar ) .
Formele de briose le-am  pensulat cu un pic de ulei (data viitoare ar fi bine de presarat un pic de pesmet sau tarate de ovaz pe fundul formelor ) si le-am umplut cu compozitie.
Au stat in cuptor, la 180 de grade, timp de 40 de minute.


Se pot manca reci, se simte  foarte bine gustul de branza si, merge alaturi  foarte bine un mujdei de usturoi natur . Cu  forme de briose se lucreaza usor si elegant, au tinuta buna si dupa ce se racesc, portiile sunt generoase. 

05 iunie 2014

Retese (placinte )cu branza Focsani



Pentru ca acum nu mai este o problema  branza Focsani , am facut niste retese  cu aceasta branza untoasa, minunata, de data asta cu faina alba , 650, foarte buna la framantat. 
Asadar, am framantat 1 kg de faina, cu 60 de grame de drojdie proaspata si cam 600 ml de apa (aici e greu de stabilit exact  cantitatea de apa, depinde foarte mult de gradul de umiditate al fainii) calduta, 2 lingurite de sare fina si  4 linguri de ulei de masline. 
Drojdia am  frecat-o cu o lingurita de zahar pana ce s-a lichefiat , am amestecat cu putina apa calda si am rasturnat peste faina cernuta de doua ori si amestecata cu sarea. Apoi am pus si restul de apa, am framantat un pic pana ce s-a omogenizat totul (aici se vede daca ajunge apa sau nu  - daca nu e destula, ramane faina pe fundul ligheanului si atunci mai adaugati apa cu taraita ). Apoi, am intins uleiul pe planseta , am pus aluatul  si am inceput sa il impatur  pana ce s-a absorbit tot uleiul. Acesta este tot framantatul. Pe fundul ligheanului am pus faina, am pus aluatul, l-am crestat la mijloc si l-am lasat la crescut , la cald, pana ce si-a dublat volumul (cam in 30 de minute ). Dupa aceea am luat cate o mana de aluat, am intins foaie  subtire pe planseta , am uns cu unt topit dar rece si am pus , pe o margine branza Focsani, modelata ca si sul. Am rasucit sulul de aluat, strans,peste cel de branza  si apoi i-am dat forma de melc, pe care l-am pus pe platou de inox si a mers la frigider. Acolo a stat vreo jumate de ora, ca nu am avut timp mai repede sa le coc. 

Le-am scos si, in ordinea in care le-am pus, am inceput  sa le intind in foaie, cu sucitorul
si apoi le-am copt , in tigaie de fonta (merge bine si teflon sau ceramica ), pe aragaz, la foc mic. Eu am copt la trei tigai odata, merge mai usor .
Diferenta  intre placintele cu branza obisnuita si acestea  este ca aceasta branza nu lasa apa, nu umezeste aluatul si nu sparge aluatul, ca sa se  arda la copt.Sunt extraordinar de bune si reci , retesele ! Si mai este o diferenta : dat fiind faptul ca au unt si sunt facute ca un melc, ele se vor desface frumos, in foi subtiri, aproape ca un foietaj.