20 februarie 2014

Corabioare cu ciuperci



Din categoria " am  o straita plina cu ciuperci, ce sa  fac cu ele" , de data asta  a venit  randul corabioarelor (denumite astfel prin asociere cu forma lor, nu prin aluatul clasic de corabioare, cu grasime ) . 
La sfarsit, cand nu a mai fost umplutura, bun a  fost si magiunul pentru cateva , care au iesit chiar surprinzator de gustoase.
Aluatul, cel clasic: faina integrala, drojdie, apa si sare (aici  reteta) .
Umplutura  am facut-o dintr-o  ceapa usor calita intr-o  o lingura de ulei de masline, peste care am pus ciupercile , sare, piper si ardei gras rosu macinat impreuna cu patrunjel verde  (aici reteta) . Am lasat la inabusit pana ce a scazut lichidul de tot. Dupa ce s-a racit, am macinat compozitia si  am adaugat 2 linguri de seminte de in macinate (se pot pune si doua oua, in locul semintelor de in )  
Aluatul l-am intins in foaie subtire si l-am decupat cu gura paharului de 300 ml. Am apucat simetric de  marginile aluatului si le-am adunat prin lipire, in sus. A rezultat o corabioara taman buna de umplut cu o lingura de ciuperci. Am presarat  deasupra seminte de susan si le-am dat la cuptor la 200 de grade pentru 30 de minute. 
Au iesit delicioase, picante si crocante. 

08 februarie 2014

Tarta cu iaurt si visine - varianta dietetica




Este wekend, pofta mare de  dulce .....
Asadar, ceva simplu, bun si gustos. 
Am facut ca blat o negresa subtirica din 2 oua, 2 linguri de tarate de ovaz, 6 linguri de lapte, 1 lingura indulcitor ,1 lingura de cacao dietetica si o jumatate de lingurita de praf de copt. 
Asta se poate coace si la microunde, pret de 5 minute  sau la  cuptorul electric, la160 de grade , pentru 15 minute. 
Cam 300 de grame de visine congelate le-am lasat sa se dezghete pe jumatate , apoi le-am curatat de samburi,le-am amestecat cu o lingura de indulcitor si le-am pus pe foc, pana ce  s-au  dezghetat complet si siropul
 s-a infierbantat. 
Am scurs visinele  si am racit siropul. Apoi l-am amestecat cu o lingura de gelatina alimentara, l-am trecut din nou pe foc pana la dizolvare completa si l-am racit din nou. 
1 kg de iaurt de la Pilos, cu 2,5% grasime, l-am amestecat cu 2 linguri de indulcitor Stevia si cu visinele si siropul racit. Amestecat  bine, bine, iaurtul l-am rasturnat peste negresa  , intr-o forma cu inel detasabil  si am dat la rece pentru 3 ore. 
S-a inchegat foarte frumos, a capatat gust foarte bun de la visine, a iesit dulce acrisor si uite asa  a iesit o prajitura dietetica excelenta, taman buna pentru un sfarsit de saptamana. 




30 ianuarie 2014

Salata de fasole verde cu piept de curcan


 O salata  foarte buna , dietetica si gustoasa !
Fasolea verde (eu am avut la borcan, pusa de asta toamna , galbena si lata desi la salata ar fi trebuit fasole pastai rotunda ) se fierbe in apa cu sare, cam 15 minute. Imediat se scurge de apa. 

O bucata de piept de curcan se taie  cubulete si se rumeneste intr-o tigaie antiaderenta iar la sfarsit se pune sare si piper. 

Intr-o cratita antiaderenta se pune  o lingura de ulei de masline si vreo 10 catei de usturoi taiati marunt, se lasa sa se infierbante putin, cat sa miroase bine si apoi se desarta fasolea scursa. Se amesteca bine  si se pun 2 linguri de sos de soia light.
Se mai tine cam 2 minute pe foc si se da la racit. 
Se amesteca fasolea cu pieptul de curcan rumenit si cu 2 linguri de seminte de susan si o lingura de seminte de in. 

Se lasa cam o ora sa capete gust si apoi se serveste la temperatura bucatariei, sa nu fie prea rece. 

Usor si simplu de facut, buna la dieta si delicioasa !

29 ianuarie 2014

Ostropel de curcan

Pentru ca este iarna si  la capitolul diversificare alimentatie stam destul de prost, ne orientam sa facem bunatati cu ce avem, fara apela la verdeturile din supermarket, care si asa nu au nici un gust. 

Pentru azi, un ostropel de curcan, delicios, merge perfect la dieta. 
Am fiert in oala sub presiune  2 pulpe inferioare de curcan, impreuna cu ardei gras rosu tocat - are in el si patrinjel verde tocat (de la congelator) , 1 ceapa mare taiata marunt, 2 morcovi taiati cubulete , sare si piper, vreo 50 de minute, pana ce carnea s-a  desfacut lejer de pe os si au iesit tendoanele ca scobitorile. 
Apoi am rasturnat totul in cratita (zeama si carnea ) si am pus cam 800 ml de bulion de casa  (un suc de rosii putin mai gros ), 2 foi de dafin si vreo 10 catei de usturoi tocati. 
A fiert  in continuare la foc mare  (asa, ca la cazanul vrajitoarei ) 
pana ce  a scazut  zeama, ramanand  atat doar cat sa acopere carnea, putin ingrosata, ca un sos  excelent. 
Este o mancare simpla si gustoasa, dietetica si foarte consistenta.

11 ianuarie 2014

Rulouri cu ficat, in sos de usturoi si ciuperci




Gata cu sarbatorile, am trecut la mancare dietetica inapoi. 
Pieptul de curcan, batut intre doua folii, l-am portionat  in bucati nu prea mari .
Separat, am calit o ceapa mica taiata marunt, am adaugat un ficat  de curcan taiat bucatele, am sarat si condimentat, am pus 2 linguri de apa si am lasat la inabusit cam 10 minute. Dupa  ce s-a racit, l-am dat prin tocator si a iesit o pasta omogena.
Am pus aceasta umplutura peste bucatile de piept , le-am rulat si impachetat capetele ca la sarmale si le-am legat cu ata  de bucatarie  ca sa isi pastreze forma.



Am uns o tigaie antiaderenta cu o pensula inmuiata in ulei si am pus rulourile, pe care le-am  tot intors pana ce au capatat un pic de crusta de rumeneala  si alta culoare. 

Intr-o alta tigaie, am calit o ceapa mica, am pus ciuperci macinate , sare , piper, boia iute,o foaie de dafin , vreo 10 catei de usturoi tocati  si o cana de suc de rosii.
Cand a inceput sa fiarba , am pus inauntru rulourile  si am lasat la fiert cam 20 de minute.
Am scos dupa aceea rulourile, am scos ata , le-am pus inapoi si au mai dat un clocot.
Au iesit excelente, picante si gustoase.

09 ianuarie 2014

Placinta cu telemea



Nu stiu cum se face ca, in fiecare an de Sf. Ioan, nu mai vrem nimic din ce am mancat in timpul sarbatorilor de iarna.
Anul acesta ne-am omenit cu o placinta savuroasa , facuta cu telemea, bineinteles  cu un pahar de vin alaturi. 
Aluatul, ca de sarbatoare, cu faina alba  (nu neagra, asa cum ne-am invatat in ultima jumatate de an) .
Asadar, am zis sa fie dezmat pana la capat si am framantat 1 kilogram de faina alba trei nule , din care doar o parte am folosit la placinta. 
La 1 kilogram de fina, am pus 20 grame de drojdie uscata, 1 lingurita cu varf de sare , apa calduta (aici deja e greu cu cantitatea, am constatat ca fiecare sortiment de faina are nevoie de alta cantitate de apa )pana la consistenta unui aluat  potrivit de tare si 3 linguri de ulei de masline. 
Din toate astea am facut un aluat pe care l-am lasat la crescut in cuptorul cu microunde nepornit, pana ce si-a dublat cantitatea. 
Placinta , simpla de tot : 
- aluatul intins in foaie subtire, asezat cu sucitorul in tava rotunda de silicon, cu marginile  lasate mai mari decat tava. 
- umplutura : telemea  de oaie rasa, cam 300 grame , amestecata cu 3 oua  si 2 linguri de cascaval razuit ), pusa peste prima foaie de aluat. 
- a doua foaie de alut, pusa peste umplutura.
Se lipesc marginile, se inteapa cu furculita aluatul, se unge cu ou batut si se presara cu seminte de in. 
Se coace in cuptor  timp de 40 de minute la 190 grade. 
Din restul de aluat, am facut 4 baghete : am intins aluatul in foaie si l-am rulat pur si simplu, l-am uns cu ou si am presarat seminte de in si de susan. 
Au iesit extraordinar de frumoase si de gustoase, sunt ideale pentru cand aveti musafiri, pentru tartine,langa o pasta de branza, de peste  sau un pate de ficat facut in  casa. 




04 ianuarie 2014

Rulouri cu dovleac




Din categoria -  ce mai reciclam din frigider  -  azi a venit randul dovleacului copt la care nu aveam spor sa il terminam.
Am avut de ales intre  budinca  si rulouri. Am ales rulourile si nu mi-a parut rau. 
Am facut, bineinteles, cu faina integrala aluatul.
Asadar, din 350 grame de faina integrala, un praf de sare, 10 linguri de apa calduta , 5 linguri de ulei de masline  si 3 linguri de otet de vin alb  am facut  un aluat omogen si elastic. L-am impartit in 4 si am intins, pe rand, foile  foarte ,foarte subtiri, cu sucitorul.
Dovleacul copt l-am facut piure si am adaugat scortisoara. Eu nu l-am mai indulcit , a fost suficient de dulce. 
Am pus umplutura pe foaie si am rulat foaia sub forma de sul, inchizand capetele.
Le-am pus pe rand, in tava tapetata cu hartie si le-am uns cu foarte putin ulei, ca sa nu se crape aluatul la copt. 

Le-am copt la 190 de grade timp de 50 de minute. 
Aluatul a iesit asemanator celui de la strudel, foarte subtire si foarte bine copt, chiar si partea din interior.

Le-am scos din tava si le-am pus pe gratar, ca sa se raceasca . 
S-a taiat foarte bine, cu cutitul zimtat. 
Scortisoara a imbogatit gustul dovleacului, l-a rafinat si i-a dat o aroma deosebita. 
Cred ca voi repeta data viitoare acelasi aluat dar cu mere. 
 Ca si aspect, probabil mergea un pic de zahar pudra vanilat pe deasupra dar, am lasat ruloul asa , in pielea lui, fara imbunatatiri.
Asa de bine m-am obisnuit cu faina integrala incat nu ma mai deranjeaza absolut deloc faptul ca toate cocaturile mele sunt negrute. 

03 ianuarie 2014

Salata de telemea cu ardei copti


Incep anul prin a posta o salata. Si anul acesta mancarurile mele vor fi destul de dietetice (nu chiar toate, doar  marea majoritate). . Mai am de lucrat la consolidarea regimului  prin care anul trecut am slabit 20 de kilograme si asta se poate, la nivel alimentar, doar prin mancaruri dietetice. 
Daca stati aproape  de bucataria mea virtuala  si veti gati ca mine anul acesta, o sa ajungeti ca mine, fara bagaj de kilograme. 
Nu sugereaza prea multe aceasta fotografie insa garantez pentru gustul  autentic  al acestei salate.
Pentru revelion am facut-o si  a iesit grozava.
Ardeii copti din congelator fac treaba extraordinara iarna. Astfel, o punga de ardei copti, cam 600 de grame, au fost lasati la dezghetat.Zeama pe care au lasat-o am recuperat-o intr-un ibric.Am luat 2 lingurite de gelatina alimentara si le-am dizolvat in acea zeama, am lasat la inmuiat  si apoi am amestecat totul pe foc, pana la dizolvare completa, fara ca lichidul sa fiarba. Nu am vrut sa pierd zeama ardeilor, care are un gust extraordinar. 
Am amestecat iarasi totul cu ardeii, care intre timp au fost macinati.  Am potrivit de sare  si piper. 
Separat, am razuit telemea de oi si am inceput constructia salatei : un rand de telemea, un rand de ardei si tot asa pana la final. 
Stratul de telemea sa nu fie prea mare, doar atat cat sa faca salata picanta dar sa nu anuleze gustul dulce al ardeilor. 
Au fost trei straturi de branza si doua de ardei. Salata a stat la rece cam 4 ore, s-au  inchegat bine straturile de ardei si a putut fi taiata felii. 
Adevarul este ca a fost o garnitura excelenta langa chiftelutele din carne de curcan


  dar si langa carnatii  inveliti in aluat (aluatul tot cu faina integrala, negruta).


Pentru cine tine  regim, se poate inlocui  telemeaua cu branza de vaci, condimentata foarte  bine.Urmatoarea salata asa va fi, cu branza de vaci, ca s-au terminat mesele festive inlantuite de pe perioada sarbatorilor.  Va invit sa incercati aceasta  salata  - garnitura, gustoasa si sanatoasa.

14 decembrie 2013

Placinta cu ciuperci, varianta dietetica


Asa sunt de frumoase ciupercile la piata, incat iti fac cu ochiul si nu te poti abtine la a le cumpara. 
Deci, initial am zis ca fac aripioare de pui cu ciuperci ,dar, pana ce am ajuns acasa am schimbat meniul. Am ajuns la concluzia ca o placinta cu ciuperci ar fi tocmai perfecta pentru  wekend.
De data asta, in varianta dietetica, a  iesit delicioasa. 
Asadar, aluat din faina integrala, sare, drojdie si apa (eu am facut 2 placinte , una cu mere si una cu ciuperci, pentru amandoua am folosit 15 linguri de faina). 
Intre timp, am calit o ceapa taiata marunt  , peste care am pus ciupercile, cu  sare, piper si putin morcov razuit  fin 
Le-am inabusit si apoi, cand a scazut tot lichidul, am pus la racit. 

Intre timp, aluatul a crescut frumos si am pus o foaie in tava, peste hartie de copt. 
Pe margini am facut un sul subtire de aluat si l-am pus, ca sa inalte putin  foaia. 

Am pus ciupercile racite peste foaia de aluat si am uniformizat peste tot. 


Intr-un castron, am batut 3 oua, 1 iaurt, 3 linguri de branza  de vaci, sare, piper  si cateva ramasite de cascaval razuit, ce am avut prin frigider .

Am desertat amestecul peste ciuperci  si  gata, placinta a fost construita, nu i-am mai pus nici un fel de foaie deasupra.

 A stat in cuptor vreme de 35 de minute la 200 grade. 
A iesit delicioasa  si un picut picanta. 

Si placinta cu mere a iesit bunuta 

iar o ciorba de fasole boabe ,cu ciolan afumat acasa ,  cu salata de ceapa rosie alaturi, a completat perfect meniul de wekend. 


Aripioarele pana la urma au iesit picante 
si le urmeaza o salata de rosii si castraveti.
Deci, poftiti la masa !!!

10 decembrie 2013

MENIU CRACIUN 2013 - pentru aducere aminte

Mai avem putin pana la sarbatori si deja  trebuie sa ne gandim ce si cum vom pregati bun in casa  pentru familia noastra, pentru oaspetii nostri. 

Ar cam trebui facute si cumparaturile, asa ca, trebuie facut inventarul in camara si in frigider, sa nu lipseasca nimic. 

Lista de bucate pentru sarbatori ar putea fi mult mai lunga insa  mai adaugam pe parcurs. Nu uitam nici de dieta  dar nici de traditie, le vom imbina corespunzator, cu grija si moderatie. 

Nu vor lipsi 

si nici 


sau 


iar  pentru copii cuminti, care beau lapte, musai 
BISCUITI SPRITATI



Obligatoriu  trebuiesc facuti 



si o 

Nici aceste 
nu pot lipsi 

merge si la dieta 

deasemenea 

buni si gustosi 

ca e  musai sa fie traditionali 

 JUMARI
bune si  cu straturi de carnita in ele 

cu ciolan afumat 

iar la un pic de dieta 


PAINE INTEGRALA NEFRAMANTATA
buna si ademenitoare 
Intr-o zi , musai si un
PRANZ ARDELENESC

Pentru stampararea stomacului , un
BORS DE CURCAN


si o
CIORBA DE BURTA

cu smantana si ardei iute

OUA UMPLUTE CU PATE DE CASA
 proaspete  si gustoase 

Sa aveti spor  la pregatiri si sa va iasa bucatele asa cum vi le doriti!