23 august 2011
DOVLECEI SI CONOPIDA IN SUC DE ROSII - conserva
Este tare frumoasa si bogata piata la momentul acesta, mai ales ca s-au inventat acele piete volante care, e drept, nu au produse ieftine dar au produse foarte, foarte proaspete.
Am fost simbata in piata volanta a Clujului, pe platoul Salii Sporturilor si am luat conopida si dovlecel pentru a pune pe iarna, cu suc de rosii,la borcane de 1,700 kg.
Foarte proaspete, le-am curatat si le-am oparit impreuna cu mararul tocat marunt. . Separat, am facut un bulion de rosii pe care l-am pus fierbinte peste legume, am rotit borcanele ca sa intre peste tot bulionul, deasupra am pus la fiecare borcan cate o aspirina , le-am capsat si le-am sterilizat inca 40 de minute.
Din 15 dovlecei (cam de 1 kg fiecare), 6 conopide mari si 10 kg de rosii mi-au iesit 11 borcane de conopida si 9 borcane de dovlecei .
Este intr-adevar de lucru dar , daca tii cont ca iarna doar pui mana pe borcanul din pivnita si ai rezolvat problema legumelor, atunci merita efortul .
Este adevarat ca se gasesc legume proaspete si iarna dar in nici un caz nu vor avea gustul acestora din vara care sunt culese direct din gradina si clar ca nici pretul de acuma( 2 lei rosiile, 2 lei conopida, 1 leu dovleceii).
22 august 2011
MURE, MURE, MURE - gem de mure, tarta cu mure, mure congelate
Daca tot m-am procopsit cu asa mindrete de mure, nu am rezistat si am facut din 5 kg un gem extraordinar, aromat si gustos ,o delicatesa!
Din 5 kg de mure mi-au iesit 20 de borcanele de gem, de 375 g.
Gemul l-am facut cu fructoza de la Dr. Oetker (nu avem voie la zahar) si l-am fiert doar 5 minute, a iesit exceptional.
Am mai facut si o tarta cu mure (8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina si 2 linguri ulei )
Restul de mure, la congelator, pentru ceaiuri si tarte.Anul acesta este un an tare bun, nu ma asteptam sa culeg asa de multe mure din gradina.
08 august 2011
MURE PENTRU IARNA
Am plantat in gradina de la munte mure, (erau trei fire amarite, de la gradina Palacsay) in urma cu 14 ani si acum am un gard verde minunat intre mine si vecina, in acelasi timp si foarte productiv .
In fiecare an le culeg,( sint foarte mari si frumoase , sint altoite iar vrejii murelor nu au tepi deloc), le pun in pungute in congelator si le folosesc in mod deosebit la ceai. Iese nemaipomenit de bun si are un efect benefic asupra organismului, regleaza glicemia.
De la mure adun si frunzele, toamna, le usuc si le folosesc tot la ceai.
Cel ma important lucru este faptul ca , in fiecare toamna le inmultim prin marcotare si uite asa , de la un an la altul, gardul nostru se face tot mai mare (dupa ce dam plante tuturor celor carora le-am promis plantutele).
27 iulie 2011
INTRE GULAS SI TOCANA - CEAUNITA
M-am gandit sa fac o mancare la ceaun cu carne de pui , cartofi noi, morcovi proaspeti si zemosi,radacina de patrunjel aromata, ceapa alba (noua, cruda), rosii proaspete si ardei grasi verzi, foarte carnosi si frumosi.
Practic mancarea se situeaza intre gulas si tocana, probabil ca are un gust aparte find facuta intr-un ceaun de tuci emailat, gros si greu dar in acelasi timp este si destul de dietetica, fiind facuta cu carne de curcan sau de pui, cine cu ce doreste. Aici se mai pot adauga si cateva fire de carnati afumati, taiate in bucatele, pentru a da gust picant mancarii. De data asta am facut-o cu pulpe inferioare de pui (de casa ) si am pus cateva fire de cabanos.
Am undit ceapa intr-un pic de ulei de masline, am pus carnea de pui , s-a undit si ea schimbandu-si culoarea, am pus morcovul , ardeiul gras si rosiile tocate, am pus boia de ardei afumata, sare, piper, ardei iute, foi de dafin si o cana de apa si am lasat la fiert acoperit, la foc mic si domol.
Cand carnea a fost fiarta, am pus cabanosul si cartofii noi curatati , taiati cubulete si am lasat sa fiarba incetisor, pana ce cartofii au inceput sa se sfarame. Daca mancarea este deja ingrosata, a scazut suficient si este gata .
Se da la o parte, se pun verdeturi tocate (patrunjel, marar, frunze de telina si leustean ) . Toate acestea vor aroma atat de bine ceaunita incit gustul este fabulos. Este singura mincare in care pun toate verdeturile, amestecate.
I-am spus ceaunita pentru ca , de regula, o fac la soba, afara, nu-i port grija, ceaunul isi face treaba, doar din cand in cand se mai pune cate un lemn pe foc.
Este absolut delicioasa, buna de facut cand ai musafiri dragi, cu care vrei sa ai la dispozitie mult timp pentru povesti, poate sta linistit pe post de garnitura, pe langa un gratar ceva mai gras sau,doar simpla, cu muraturi reci sau cu salata de cruditati alaturi.
22 iulie 2011
CRAP SI PASTRAV LA GRATAR CU SARAMURA DE LEGUME COAPTE
Am copt pe gratar legumele (ardei gras, rosii, ceapa rosie, ardei iute si ciuperci), le-am curatat si le-am taiat in bucatele mici .
Toate legumele, amestecate cu sare, le-am rasturnat intr-o cratita de inox cu fund dublu, au dat un clocot impreuna pe soba si apoi am pus pestele . A mai bolborosit pe foc vreo 10 minute dupa care mincarea a fost gata . Legumele coapte si-au luat gust una de la alta, ardeiul iute a dat un pic de iuteala, taman buna pentru peste, totul a iesit minunat .
Poze pentru final nu mai am ca am terminat mincarea tirziu de tot,( a fost infiorator de cald peste zi si am ales sa gatim seara ) pe la 23 iar a doua zi nu am apucat sa mai fac poze.
04 iulie 2011
CASTRAVEȚI MURAȚI ÎN SARAMURĂ
Castraveții se spală și se pun în apă rece ușor sărată (10 g sare la un litru de apă), unde se lasă timp de aproximativ 3 ore pentru a deveni elastici. După aceasta, se spală din nou bine și se așază în borcane (eu folosesc borcane de 800 ml și de 1,7 l). Dacă preparați o cantitate mai mare, puteți pune castraveții într-un vas mare (preferabil de inox sau emailat) și turnați saramura fierbinte peste toți odată.
Apa și condimentele se pun la fiert și se lasă să clocotească timp de 5 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se domolească timp de 5 minute, după care saramura se toarnă cu polonicul peste castraveți, direct în borcane sau în vasul mare. Calculați ca saramura să fie jumătate din volumul borcanului (de exemplu, pentru un borcan de 800 ml, folosiți 400 ml de saramură).
După ce ați turnat saramura fierbinte, lăsați borcanele fără capac sau vasul descoperit, la temperatura camerei, timp de 48 de ore. După această perioadă, turnați înapoi saramura (care poate fi tulbure și cu un miros intens de acru) într-o oală pentru fierbere. Între timp, clătiți castraveții și borcanele sub jet de apă rece, asigurându-vă că nu rămân urme de fermentare.
Așezați castraveții înapoi în borcane, adăugând usturoi tăiat bucăți, un vârf de cuțit de piper măcinat, o lingură de boabe de muștar și hrean tăiat pe lungime. Hreanul se pune în formă de cruce pentru a ține castraveții bine.
Fierbeți din nou saramura pentru aproximativ 10 minute, apoi turnați-o fierbinte peste castraveți. Închideți borcanele cu capace, întoarceți-le invers și lăsați-le astfel timp de 5 minute. Apoi, borcanele pot fi depozitate în pivniță, unde se vor limpezi treptat. Conservați astfel, castraveții se păstrează până la doi ani, fără a se altera.
Pentru un gust picant, puteți adăuga câte un ardei iute întreg în fiecare borcan. Dacă folosiți ingrediente de calitate și castraveți proaspeți, veți obține niște castraveți românești savuroși, crocanți și plini de savoare.
26 iunie 2011
CRAP CU MARAR PE CARTOFI NOI
Cartofii au fost alesi sa aiba cam marimea unui ou pentru a putea fi taiati in doua.Asa am si procedat, i-am curatat, i-am asezat in tava cu partea bombata deasupra, i-am condimentat cu sare, piper, boia de ardei iute si vreo 4 catei de usturoi taiati in feliute .
Peste ei am pus pestele, condimentat si el si aproape acoperit cu marar tocat marunt. Am stropit totul cu ulei de masline, am adaugat o cana de apa , am pus folie si am bagat la cuptor la foc mare pentru 30 de minute.
Dupa cele 30 de minute, am scos folia si am mai lasat cam 25 de minute la rumenit.
A iesit foarte aromat si gustos pestele iar cartofii putin unsi, cu marginea de jos putin rumenita, foarte, foarte gustosi !
25 iunie 2011
PIZZA
Azi am avut pofta de o pizza asa ca, am procedat ca atare : ne-am gospodarit si am facut o pizza mare, mare si bogata, bogata !
Am facut aluatul clasic de faina, drojdie, apa, sare si ulei de masline , l-am lasat la crescut vreme de 15 minute.
Fata de alta data, am avut cas de oaie proaspat, de anul acesta, ardei gras care trosnea cind l-am taiat si rosii suculente si gustoase. Am mai taiat in plus si 4 catei de usturoi pe care i-am aruncat asa, peste umplutura si au dat o aroma deosebita.
Am pus foaia de aluat, am uns cu sos de rosii picant, am pus brinza si dupa aia, in ordine: sunca de Praga, cirnati taranesti, slaninuta afumata taiata scrijelute, ciupercute, boabe de porumb, ardei gras, rosii si la sfirsit, condimente de pizza.
Dupa 30 de minute, am pus un pic de cas de oaie razuit, care s-a rumenit excelent.
A iesit buna, foarte buna, pe masura poftei !